bg en

Владайски манастир "Св. Петка"

Владайски манастир

Ортодоксално име:"Света Петка"

Близки манастири:Горнобански манастир (3 км), Мърчаевски манастир (4,5 км), Княжевски манастир (4,5 км), Люлински манастир.

Последен коментар: Може ли да се посети манастира сега .Ходила съм там преди много години.Игуменка беше майка Марина и сестра Херувима беше там .Познати ми казаха ,че манастира е затворен .МОЛЯ ПИШЕТЕ ИСКАМ ДА ОТИДА ТАМ !

Кунка Ковачева, 22.06.2016
Виж коментарите или Изпрати коментар.

 

Местоположение на манастира:

Скрий картата
Популярен манастир Популярен манастир
Mанастир Mанастир
Недействащ манастир Недействащ манастир
 

Владайският манастир е разположен в подножие на пл. Люлин срещу жп гара Владая, на ок. 1 км от с. Владая и на 5 км от София.

Транспорт:

До Владайския манастир може да се стигне или пеш от квартал Владая, или с кола, като се свива не от главния път вляво към центъра на Владая, а по асфалтовата отбивка вдясно. Отбивката минава покрай няколко вили и след от около 1 км се достига до манастира.

История на манастира:

Владайският манастир "Св. Петка" е основан през Второто българско царство и през 1328г. е бил сринат до основи от кръстоносци, като всичките му монаси били избити. Преди смъртта си, монасите заровили Евангелие и две икони – на св. Петка и на св. Неделя под каменен кръст, тъй като манастирът бил двупрестолен, т.е. посветен на двете светици. Чест гост във Владайската обител е бил цар Иван Шишман, който дарявал и много средства за манастира. През турското робство в манастира е имало подземна църква. Владайският манастир бил и хайдушко сборище, като хайдутите обичали да отмарят в сянката на многобройните дъбове в двора му. И до ден днешен десет дъба могат да се видят в манастира, като възрастта им е няколкостотин години.

Архитектура и текущо състояние:

Владайският девически манастир е действащ и сегашния си облик придобива през 1902г., когато е възстановена днещната църква "Св. Петка", върху останките на стара църква. Освен това, в чест на Св. Неделя са изградени параклис и нова черква. Манастира разполага и с каменни колони-свещници от 1911г., дарени от поклонници от с. Луково, Дебърско.

Жилищните постройки във Владайският манастир са скромни и са строени на няколко етапа. По време на строежа на главния път София-Перник, в манастира са или настанени трудови войски. Те, обаче, не само не напакостили на манастира, както това се е случвало в други обители, но и са помагали за съхранението му. Храмовият празник е на 14-ти октомври.

Настаняване в манастира:

Във Владайския манастир не се предлагат храна и спане.

Интересни места за посещения в района:

Фотогалерия:

Владайски манастирВладайски манастирВладайски манастирВладайски манастирВладайски манастирВладайски манастирВладайски манастирВладайски манастирВладайски манастирВладайски манастир Владайски манастир

Кунка Ковачева за Владайски манастир, 22.06.2016

Може ли да се посети манастира сега .Ходила съм там преди много години.Игуменка беше майка Марина и сестра Херувима беше там .Познати ми казаха ,че манастира е затворен .МОЛЯ ПИШЕТЕ ИСКАМ ДА ОТИДА ТАМ !

Димитров за Владайски манастир, 09.04.2016

след караулката при с.Владая се отклонявате от пътя за Перник в ляво, по шосето за селото, и почти веднага пък в дясно е пътя за Санаториума, по който поемате...след като пътя завие в дясно минава в тунел под шосето и влака за Перник... малко след излизане от тунела завивате в ляво и този път ви отвежда до Владайския манастир.

росен за Владайски манастир, 15.05.2015

kade se namira giginskiq manastir do koi grad ili selo

Екатерина за Владайски манастир, 08.06.2014

Отбивката не е затворена с бариера. От центъра се върви по зелена маркировка към планината Люлин. Минава се един мост към вилната зона и там се свива в ляво. Иначе се отива на гарата за влакове във Владая и в края на перона се вижда на отсрещната страна малка пътечка за към манастира. Сега се строи нова църква и има две колони каменни дарение от Македония. Монахинята е една възрастна жена Анисия.

Велин Живков за Владайски манастир, 02.05.2013

В с.Мърчаево има манастир"Св. Троица",защо го няма в списъка с манастири????

Кирил Велев за Владайски манастир, 02.04.2011

Описаната отбивка за пътуване с автомобил е затвоерена с бариера. Трябва да се влезе в селото. Най-добре е да се поеме по улицата, която е успоредна на главния път. На едно място има подлез, по който се минава под главния път и ж.п. линията. На 50-60 м. след подлеза се завива в ляво. Има импровизирана указателна табела за манастира. Ката се все направо и се стига до манастира.

Илиева за Владайски манастир, 22.01.2011

Работи до 16:30

 

Изпрати коментар

Моля, напишете името си и коментара си за манастира на кирилица.
Вашето имe :
Вашият e-mail :
Вашия коментар :

Бърз избор на манастир

Карта на манастирите в България

Карта на манастирите в България

Региони

Епархии

Най-често търсени