bg en

Трънски манастир "Св. Архангел Михаил"

Трънски манастир

Ортодоксално име:Свети Архангел Михаил

Близки манастири:Велиновски манастир (6 км), Неделишки манастир (10 км), Билински манастир (16 км), Ребровски манастир "Св. Никола" (14 км); Гигински манастир (20 км).

Последен коментар: Souling бил християнин практика извършва в много английски градове за Хелоуин и Коледа. В навечерието на Вси Светии, много християни насърчават въздържание от месо, което води до различни вегетариански храни, свързани с този ден.
Любомир , 03.10.2016
Виж коментарите или Изпрати коментар.

 

Местоположение на манастира:

Скрий картата
Популярен манастир Популярен манастир
Mанастир Mанастир
Недействащ манастир Недействащ манастир
 

Трънският манастир е разположен в поречието на р. Ерма, в източните склонове на планина Руй, на няколко километра от гр. Трън и на 76 км от София.

Транспорт:

До Трънския манастир се стига лесно от гр. Трън, като се тръгне на север по поречието на р. Ерма.

История на манастира:

„Когато Римляните са били велика Империя (днешните Италиянци), нейните богати поданици са оценили красотата на природата и кристалният летен прохладен въздух на Знеполе/Трънската област и са се приселвали към основаният от траките град Зелениград (днес село), Забел, Рани Луг.
В онова време гр.Трън все още не е съществувал. Богатите римляни и местните траки са си построили множество вили по склоновете на планината Руй. В гр. Зелениград се издигал римският храм на Бог Аполон а в близост до тракийското градче Буайпара бил разположен олтар на тракийската майка Богиня Бендида/Вендис, Котито; бога Слънце Балис (пренесен и при галите, селище Костуринче (с.Костуринци).
бога Тракийски Конник, Аздул(Ездул), Ездимир (с.Ездимирци); бог Арес/Ярес (с.Ярославци); бог Загрей, Дионисий и храма на богиня Хера, а до келтско/друидското селище Рани Луг - храмове на боговете Луг и Меркурий.
Хората в Знеполието(-гр.Трън), се занимавали с рудодобив на злато, с търговия, (от тук е минавал търговският път към Ниш – Дубровник –Рим (Италия), земеделие –хмел, цвекло, лозарство, и скотовъдство-коне, кози, овце.
Горите били пълни със дивеч –сърни, елени, диви прасета, рис, мечки, вълци а от птиците – яребици и фазани.
Жените им се кичели със злато по главите и извезвали паети от чисто злато по нагръдниците си, а мъжете им си украсявали дръжките на ножовете и сабите със злато и диаманти. Една от легендите разказва, че Голямото езеро им давало и богат улов от риба. Така всички живеели щастливо и богато, докато една година много сняг паднал та езерото се препълнило с вода напролет и зпочнало да залива всички вили около него, хора, добитък и дивеч. Уплашили се всички люде, храмовете на Аполон и Хера вече били заляти и потъвали под водата и нямало къде да се молят. Тогава се събрало цялото вярващо в християнството население на града и излязло горе в планината да се моли. Молили се на Господ Бог/Боже и той чул молбите им. Изпратил Архангел Михаил (чието име е „Кой е като Бог?- Михаил”, пазител на Севера, зимата и дома на ноща, мира и хармонията и глобалното обединение), да им помогне. Застанал Архангел Михаил на една скала, извадил меча си и разсекъл скалата на две. Образувало се ждрело. Втурнала се водата през провлака ждрело и цялото езеро изтекло през него. Обърнал се Архангел Михаил към трите бука, растящи наблизо, докоснал едната бука с огнения си меч, и от под корените им потекла бистра изворна вода. „Ето тук ще лекувате телата и душите си, измивайки всичко лошо и нечисто от тях, болка и страдание!”- изрекъл Архангела и отлетял в небесата. А хората от благодарност му построили храм, близо до трите буки с лековитата изворна вода.
И до днес трите буки стоят там, а изворът продължава да отдава своята лековита вода на света. Олицетворението на трите бука са Господ Отец, Син и Светият Дух.
Единият бук е бил ударен от мълния и сега черният му ствол се откроява на фона на небето, като ни напомня за това, че вярата ни в троицата Господна и доброто остава, въпреки времето и превратностите на съдбата!”

В областта на сегашният манастир са намерени сакрален камък от онова далечно историческо време и много римски монети от III век сл.Хр. Един от зографите на манастира е кир Войхна от с.Рани Луг и кир Костадин от с.Турковци
Сега на това място е пустеещ мъжки манастир и трикорабна църквичка, чакащи вярващи и милостиви хора да ги реставрират и консервират за бъдещите ни внуци и правнуци.
Автор:Таня Петрова

Трънският манастир "Св. Архангел Михаил" е основан по време на Второто българско царство. През 14в. в манастира е имало около седемдесет монаси, които са избити от кърджалиите, а самата обител е изпепелена.

В периода на османското владичество Трънският манастир е бил важен културен център в западните покрайнини, като в него е функционирало и килийно училище. Обителта е била свързана и с националноосвободителните борби на българския народ в Трънския край. Запазени надписи сочат че църквата е строена през 1600г.
В Трънския манастир е живял българина Ефрем Белградски, който по-късно е провъзгласен за сръбски патриарх.

Архитектура и текущо състояние:

Понастоящем Трънският манастир действащ, но без монаси. Единствената запазена сграда в манастира е църквата "Св. Архангел Михаил" построена през 1680г. Тя представлява трихонална, кръстовидна постройка от бигор и греди и седмоъглен купол. Типична е за за т.нар "атонски тип" църкви, за койтоса характерни следните елементи: купол, три конхи (апсида и две певници) и притвор. В олтара е запазена голяма мраморна плоча с култово предназначение, чийто надпис сочи, че е от времето на Марк Аврелий Антоний (161 - 180г.) и е на латински.
От стенописите в трънската църква са оцелели само отделни фрагменти, като се различават два слоя рисунки. Първите се отнасят кък 14в., а вторите са правени през 1643г. и включват композициите "Причастие на апостолите", "Поклонение на жертвата", "Христос в гроба" и др.

Настаняване в манастира:

Трънският манастир не предлага спане и храна.

Интересни места за посещения в района:

В близост до манастира растят три бука, под които извира студена лековита вода. Легендите за чудотворството на изворната вода се носят през вековете. Но в днешно време хората се хвалят, едни, че изворната вода е излекувала кожните им заболявания, други- бъбреците им и ги е спасила от химодиализа.

На около 1 км от Трънския манастир се намира прочутото Трънско ждрело на р. Ерма, което е част от 100-те национални туристически обекта на БТС.
Туристически маршрути:
1. гр. Трън - х. Ерма - ждрелото на р. Ерма – Трънски манастир (1ч 30 мин.).
2. х. Руй – Трънски манастир - х. Ерма (4 ч.).
3. Екопътека.

Фотогалерия:

Любомир за Трънски манастир, 03.10.2016

Souling бил християнин практика извършва в много английски градове за Хелоуин и Коледа. В навечерието на Вси Светии, много християни насърчават въздържание от месо, което води до различни вегетариански храни, свързани с този ден.

Кроки за Трънски манастир, 02.10.2016


Карта на манастирите в България

Карта на манастирите в България

Региони

Епархии

Най-често търсени