bg en

Скравенски манастир "Св. Николай Мирликийски"

Ортодоксално име:Св. Николай Мирликийски

Близки манастири:Скравенски манастир "Преображение Господне";Ботевградски манастир, Врачешки манастир, Правешки манастир.

Последен коментар: Моля не пращайте никакви пари на отец Андрей - той е ГЕЙ от Бургас и няма нищо общо със селото. Напишете му телефона в гугъл и ще се изчервите от секс обявите му.
Капка Стоянова, 10.10.2014
Виж коментарите или Изпрати коментар.

 

Местоположение на манастира:

Скравенският манастир се намира близо до село Скравена, на 6 км севрно от Ботевград, на 50 км южно от Враца и на 60 км североизточно от София. Манастирът е разположен на хълм и се вижда ясно от главния път Е-79.

Транспорт:

До Скравенския манастир се стига от село Скравена, като пътят е проходим за кола дори и при лоши атмосферни условия, въпреки че настилката е от чакъл. Скоро пътят ще бъде асфалтиран и ще се поставят обозначителни табели.

История на манастира:

Скравенският манастир "Св. Николай Мирликийски" е основан по време на Втората българска държава, след което е разрушаван на няколко пъти и потъва в забрава. През 1938 - 1941г. са проведени разкопки на мястото на разрушения манастир и са открити основите на храм, който е бил опожарен и затрупан с пръст. При по-натъшното разкопаване на крилото на храма е открита и килия, в която e имало огнище, на което се предполага, че се е приготвяла храна за много хора. При разкопките били открити и шест скелета в различно положение. На 100-на метра от тези разкопки били открити основите и на друга църква, а към върха на хълма също има оброк, за който се смята че е издигнат върху основите на друга църква.
Сегашния Скравенски храм и част от килиите са построени през 1946г., върху разкопаните основи на старата църква. Огромна заслуга за градежа им, има монахинята Людмила, която посветила живота си на манастира и дълго събирала помощи за построяването му. След смъртта си през 1986г., монахинята е погребана под вековния дъб до църквата, а за Скравенската обител поема грижата свещеник Васил Делиев.

Скравенската църква е изографисана неотдавна с помощта на кмета на община Ботевград - Георги Георгиев, кмета на село Скравена - Иван Иванов и жители на споменатото село. Иконите и иконостасът са дарение от семейство Лесичкови от село Скравена. Празникът на Скравенския манастир се чества всяка година на на 9 май, а старият дъб, който е на 520 години, все още може да се види до църквата.
Скравенският манастир "Св. Николай" е един от 100-те национални туристически обекта на БТС.

Архитектура и текущо състояние:

Понастоящем в Скравенския манастир не живеят монаси или монахини и комплексът се поддържа от Здравко Лесичков. Църквата е издигната през 1946г. и представлява просторна, еднокорабна, едноапсидна сграда с емпория (балкон) и триделен притвор с камбанария.
Телефони за връзка: 0895 581600, 0897 919941

Настаняване в манастира:

В Скравенския манастир може да се пренощува, но с предварително обаждане. Храна не се предлага, но манастира разполага с трапезария с камина за около 20 човека. В "Св. Николай" се извършват също кръщавки и венчавки.

Интересни места за посещения в района:

Фотогалерия:

Капка Стоянова за Скравенски манастир, 10.10.2014

Моля не пращайте никакви пари на отец Андрей - той е ГЕЙ от Бургас и няма нищо общо със селото. Напишете му телефона в гугъл и ще се изчервите от секс обявите му.

Капка Стоянова за Скравенски манастир, 10.10.2014

Г-н Братанов наистина бърка двата Скравенски манастира. Този е недействащ и за съжаление, макар и част от 100 туристически обекта , няма път до него. Може да се отиде само с местен човек и високо проходима техника до някъде и после пеша. Има много легенди за района, а в манастирския комплекс на древното Грамаде е имало и килийно училище, част от което е запазено. Който иска да помогне, моля да се обръща към туристическото дружество, кметството или църковното настоятелство в село Скравена, а не към монаси, които нямат нищо общо с него. Отец за селото от поне 10 г. е Петър, а не Андрей.

monah Andei за Скравенски манастир, 14.12.2012

g-n Bratanov sajalqvam no vie barkate manastirite. skravenskiq manastir sveto preobrajenie e izostaven i vse o6te nee vazstanoven,a skravenski manastir sveti nikolai toi e vazstanoven ot ob6tinata. prosto v skravena ima dva manastira. az sam monah ot burgas i mnogo iskam da se nastanq da jiveq v skravenskiq manastir sveto preobrajenie- tozi koito e izostaven i da se grija za svetata obitel do kolkoto silite mi pozvolqvat no sega vse pak idva zima nai veroqtno tova 6te stane v ranna prolet. 6te bade trudno no ako ima jelae6ti da pomognat za vazstanovqvaneto na tazi sveta obitel moje da se svarjat s men na tel. 0886523609 monah Andrei ili na skype otec_andrei1

Николай Братанов за Скравенски манастир, 04.05.2011

Чудесно възстановен и много добре поддържан манастир.Поздравления за кмета Иван Иванов и г-н Здравко Лесичков !

 

Изпрати коментар

Моля, напишете името си и коментара си за манастира на кирилица.
Вашето имe :
Вашият e-mail :
Вашия коментар :

Бърз избор на манастир

Карта на манастирите в България

Карта на манастирите в България

Региони

Епархии

Най-често търсени