bg en

Рилски манастир "Свети Иван Рилски"

Рилски манастир

Ортодоксално име: Свети Иван Рилски

Близки манастири: Метосите - Пчелина и Орлица, Говедарски манастир "Св. Георги Попедоносец", Говедарски манастир "Св. Дух", Сапаревски манастир "Св. Стефан", Сапаревски манастир "Св. св. Петър и Павел", Ресиловски манастир, Бобошевски манастир.

Последен коментар: wh0cd992350 flagyl clomid trazodone eurax buy lisinopril online augmentin
Tracywam, 26.04.2017
Виж коментарите или Изпрати коментар.

 

Местоположение на манастира:

Скрий картата
Популярен манастир Популярен манастир
Mанастир Mанастир
Недействащ манастир Недействащ манастир
 

Рилският манастир е разположен в западната част на Рила на 1,150 м. н.в., близо до с. Пастра (13 км.). Манастирът отстои на 47 км. от гр. Дупница, на 84 км. от гр. Кюстендил и на 111 км. от София.

Транспорт:

До Рилския манастир се стига по международния път София – Кулата (Е79), а отбивката за манастира е от гр. Кочериново. Пътят до Светата обител от там е около 30 км. и води право до манастирските порти. До манастира се стига по първокласен асфалтов път. Редовен автобусен транспорт до Рилския манастир има от градовете: Рила, Благоевград, Дупница и София.

История на манастира:

Рилският ставропигиален манастир е най-големия манастир в България. Основан е средата на 30-те години на 10в. от отшелника Иван Рилски и учениците му. Самият Иван Рилски е един от първите известни български монаси-отшелници, провъзгласен за светец от Българската православна църква. Той живее по времето на българските царе - Борис I, Симеон и Петър I, като с последния дори се среща. След смъртта на Иван Рилски мощите му били погребани в манастира, но скоро били преместени в град Средец. Чак през 1469г. от Търново те били върнати на първоначалното им място, където сe намират и до днес в манастирската църква ''Рождество Богородично''. Връщането на мощите се празнува всяка година на 1 юли.

През Византийското робство Рилският манастир се превръща в опора на българското народностно съзнание. През 1334-1335г. манастирът е обновен по инициатива на местния феодал севастократор Хрельо. Тогава са построени каменна църква, отбранителна кула и някои сгради, от които днес е оцеляла само кулата.

Рилският манастир се радва на добра поддръжка от царете на Второто българско царство, което го превръща в духовен и културен център на държавата. Светата обител е щедро дарявана от българските владетели Иван Александър и Иван Шишман, като дарствената грамота на последния от 1378г. се пази и до днес в манастирския архив. От това време датира и пространното житие за св. Иван Рилски написано от патриарх Евтимий. През 13 и 14в. в Рилският манастир се създават интересни ръкописи, великолепни произведения на дърворезбата, високохудожествени стенописи, икони и други произведения на духовната и материална култура.

В средата на 15в. Рилският манастир е плячкосан от османците и временно преустановява духовната си дейност, но малко по-късно благодарение на братята Йоасаф, Давид и Теофан се връща към живот. През 1466г. е подписан договор за взаимопомощ с руския манастир "Св. Пантелеймон'' от Атон, а договора се съхранява и до днес в оригиналния си вид. Три години по-късно през 1469г. рилските монаси получават разрешение от Мурад II, да пренесат мощите на св. Иван Рилски от Търново в манастира.

През 16 и 17в. Рилският манастир е обложен с тежки данъци, преживява няколко пожара и често е ограбван. Независимо от това духовната дейност не спира и продължават да се събират и преписват книги и реликви. Установени са контакти с манастири от Русия, Румъния, Сърбия и особено с тези от Света Гора (Атон). Рилската обител получава редица дарения и грамоти от руските царе, молдавските воеводи и чуждестранни духовници.

В Рилският манастир са работили книжовници и просветители, като Йосиф Брадати, Спиридон, Неофит Рилски, който открива тук килийно училище и редица други.

Най-плодотворен за Рилският манастир е периода на Българското Възраждане (18-19в.), когато се оформил и сегашния облик на манастира. През 1778г. манастирът става жертва на стихиен пожар. Възобновен е през 1784г. от майстор Алекси, който през 1816-1819г. построява източното, северното и западното крило. Значителна част от манастира е опожарена отново през 1833г., като възстановяването му отново е извършено от Алекси под ръководството на тогавашния игумен Йосиф Строителя. В периода 1833 – 1837г. била построена и главната църква в Рилският манастир "Рождество Богородично'' дело на майстор Павел Иванович. През 1847г. майстор Миленко издигнал южното крило на манастира.

От 1961г. Рилският манастир е превърнат в национален музей, а района около него- в природен парк. Той е сред Стоте национални туристически обекта на БТС и със статут на отделно селище с население от 65 жители. Открит е за посещения от 8 до 18 ч. всеки ден, печатът се намира в музея на манастира.

Имената на някои от монасите дарили част от живота си за Рилският манастир - Йосиф Брадати, Йосиф Строителя, Неофит Рилски, Авксентий Велешки, Аверкий Попстоянов, Арсений, Галактион.

Рилският манастир е един от 9-те обекта в България (и вторият манастир след скалната обител при с. Иваново), които са под егидата на ЮНЕСКО.

Текущо състояние:

Сегашния облик Рилският манастир се оформя през първата половина на 19 век. Обителта представлява комплекс от култови, жилищни и стопански постройки с обща площ 8800 кв. м. Вътрешният двор е обграден с 24-метровите каменни стени образуващи неправилен петоъгълник. Тук са разположени отбранителната кула и главната църква "Рождество Богородично''. Целият комплекс е нa 4 етажа с около 300 монашески килии, 4 параклиса, игуменска стая, кухня, музей, библиотека и стая за дарители. Рилският манастир е построен като крепост и е свързан с външния свят чрез две порти – Дупнишката и Самоковската.

Комплексът на Рилският манастир се състои и от много странични съоръжения пръснати в околността, като метоси, параклиси, стопански сгради и др. Най-ранен от тях е метохът "Орлица" строен от 15 до 19в. и намиращ се на 15 км. от централния комплекс. От края на 18 и началото на 19в. датират костницата "Въведение Богородично" (1795г.), Постницата с църквите "Св. Лука" (1799г.) и "Покров Богородичен" (1811г.), параклисът "Пчелино", църквата "Успение на Иван Рилски" (1820г.) намираща се при гроба на светеца и други. Костницата е изписана през 1795г., а църквата "Евангелист Лука" при Постницата през 1798/99г. Стенописите в църквата "Покров Богородичен" при Постницата са дело на Тома Вишанов от Банско и датират 1811г. През 1820г. самоковски майстори изписват църквата "Успение на св. Иван Рилски" при гроба му.

Рилски манастир - Хрельовата кулаОтбранителната (Хрельовата) кула, датираща от 1334 - 1335г. е най-старата запазена сграда в Рилският манастир. Според надписа на входа й е изградена от местния феодал Хрельо и е посветена на св. Йоан Рилски и Богородица Осеновица.
Пететажната каменна кула е висока 23 м., като най-голям интерес в нея представлява параклиса "Преображение Господне" намиращ се на последния етаж. Стенописите му датират от 14в. и са изключително ценен паметник на българското средновековно изкуство.

Жилищните крила в Рилският манастир са строени през първата половина на 19в. Манастирът разполагат с повече от 300 помещения с богата дърворезбена декорация, многоцветно изписване и обзавеждане. От тях близо сто и десет са монашеските килии, всяка, от които се състои от малко предверие, кухня с огнище и стая за спане и работа. Стаите за гости са над тридесет, като повечето са богато обзаведени и декорирани с дърворезбовани тавани, таблени долапи, някои дори и със стенописи. Други помещения са голяма трапезария, игуменарница, болница, клисарница с библиотека, съдохранилница и просфорна,четири етажни параклиса, многобройни складови и домакински помещения и дори арест.

Най-впечатляваща от всички помещения в жилищните крила е магерницата (манастирска кухня), разположена в приземието на северната им част. Над квадратната и основа се издига 22-метров комин, който нагоре постепенно се стеснява в сложна пирамидална форма, получена чрез стъпили един над друг десет реда арки върху осмоъгълни основи. Отворът на комина е оформен като кръгла куличка, покрита с купол подобен на църковните. Днес магерницата е отворена за посетители и всеки може да влезе вътре и разгледа тази уникална по архитектура манастирска кухня.

Главната църква "Рождество Богородично" е построена от майстор Павел Иванович в периода 1834 - 1837г. Тя е трикорабна, 5-куполна постройка без предверие, с два странични параклиса посветени на св. Николай Мирликийски и на св. Йоан Рилски и открита галерия. Украсата на храма е завършена през 1846г. и в изпълнението и участие взимат такива изтъкнати майстори на възрожденското изкуство, като Димитър Зограф, Захари Зограф, Коста Вельов и Станислав Доспевски от Самоков, Димитър Молеров и Симеон Молеров от Банско и други. Наред с евангелските сцени и ликовете на славянски светци, тук има и голяма галерия на възрожденски портрети на многобройните ктитори на манастира.
Иконостасът в главната църква е сред шедьоврите на Самоковската резбарска школа. Той е работен от 1837 до 1843г. и е най-големия в България и единствен позлатен.

В Рилският манастир се намира една от най-богатите колекции на икони от 14 до 19в. Най-стара е иконата с изображението на Иван Рилски датираща от 14в. Други запазени икони са тези на "Св. Арсений" (14-15в.), Успение Богородично" (15-16в.), "Св. Георги на трон" (15в.), "Богородица Умиление" (15в.), "Йоан Предчета" (17в.), "Христос на трон" (17в.) и други. В иконостаса на главната църква се намира иконата "Одигитрия" (Пътеводителка) с 32 четириъгълни преградки с мощи на светци. Според преданието иконата е подарена на манастира от сестрата на цар Иван Шишман, така наречената "Мара бяла българка" - жена на султан Мурад І (1319-1389). Тя се държи заключена и само на големи празници се изнася за поклонение. Местното население почита иконата като изцелителка при тежки заболявания и при масови епидемии. В такива случаи свещеника посещава дома и обхождат засегнатите места, прави се водосвет и се поръсват.

Рилски манастирВ библиотеката на Рилският манастир се съхраняват около 250 ръкописни книги от периода между 11-19 век, 9000 старопечатни издания, нотирани ръкописи, възрожденски щампи и др. Сред тях е Рилският сборник от 14-15в., който съдържа преписи от най-старите жития на св. Иван Рилски, глаголическите листове от 10-11в., две евангелия - апракоси от 13в., сборник със служби и жития на св. Иван Рилски, Псалтир и два сборника "Адрианти" от 1473г., големият Панагерик от 1479г. писани от Владислав Граматик, Панагерик от 1483 година и Минеи от 1487г., Сучавското евангелие от 1529г., Крупнишкото евангелие от 1577 година с обков от софийския златар Матей и многобройни дамаскини, триоди, требници и други. Особено ценни са съчиненията на българският педагог и писател Неофит Рилски, основната част от, които се съхраняват в манастирската библиотека.

Друга важна част от художествените богатства на Рилският манастир е дърворезбата. Тук се намира един от най-ранните образци на това изкуство в България – дърворезбената врата на старата църква от 14в. От същото време е резбата на митрополитския трон от същата църква. От края на 18в. са позлатения резбен трон в Главната църква и иконостасът в параклиса "Св. Иван Рилски".

Най-пищен и тържествен от 13-те дърворезбени иконостаса в Рилския манастир е този в манастирската църква "Рождество Богородично". Той е изработен в периода 1837 – 1843г. от самоковски резбари, ръководени от майстор Атанас Теладур. Иконостасът е направен от орехово дърво, позлатен и разделен на три части според корабите на храма. В колекцията на манастира се пазят няколко интересни напрестолни кръста с миниатюрна резба и метални обкови от 17 – 18в. и няколко хоругвени кръстове. Връх на миниатюрната резба обаче е напрестолния кръст дело на монах Рафаил. Изработен е от липово дърво за 12г. (от 1790 до 1802г.) и съдържа 36 сцени с няколкостотин фигури.

В

Рилският манастир е открита и първата печатница за щампи (гравюри върху метал и дърво) през 18в. Тук се намира и най-голямата колекция от клишета от това време. Най-често сюжетите на щампите представят образа на Иван Рилски с моменти от житието му и изгледи от манастира.

В Рилският манастир са се създавали и съхранявали множество произведения на приложното изкуство: златотъкани църковни одежди, покрови, колани и антиминси, от които има запазени екземпляри от 15 до19в. Много са произведенията на златарството и металната пластика: чаши, потири, дискоси, мощехранилници, кадилници, кръстове и други.

В Рилският манастир се намира и гробът на цар Борис III.

Контакти на манастира:

Телефон за връзка: +359 70542208

Настаняване в манастира:

Рилският манастир предлага настаняване, а околната местност се е превърнала в развит туристически център с множество хотели и ресторанти. Цената за преспиване в манастирския комплекс е 25 лв. на легло.

Интересни места за посещение в района:

Извън манастирският комплекс се намират метосите Орлица (15 км.) и Пчелина (4 км.) и постницата "Св Иван Рилски''. През 1746г. около нея е построена църквата "Успение св. Иван Рилски''. Съществува поверие, че който се промуши през дупката в скалата на пещерата, където той е живял отшелника, без да се опре, е праведен.

Национални туристически обекти в близост до Рилския манастир: Рилски езера (8 км.), вр. Мусала (21 км., 8 ч. път), вр. Мальовица (4 ч. път). От манастира тръгват няколко маркирани пешеходни маршрута за хижа "Рибни езера" (4-5 ч.), за хижа "Македония" (5 ч.), за хижа "Ив. Вазов" (5 ч.), за хижа "7-те Рилски езера" (6-7 ч.) и за хижа "Мальовица" (6-7 ч.).

Фотогалерия:

Рилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастир - Хрельовата кулаРилски манастирРилски манастирРилски манастир Рилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастир Рилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастир Рилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастир Рилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастир

Outsist за Рилски манастир, 26.04.2017

viagra for bph
http://www.buyviagraonlinenorx.com - viagra online
viagra advertisement

stubaro за Рилски манастир, 26.04.2017

viagra zombies
http://www.buyviagraonlinenorx.com/ - viagra cheap
nature's viagra
generic viagra

AaronJap за Рилски манастир, 25.04.2017

wh0cd111252 vardenafil 40 mg

ascenda за Рилски манастир, 25.04.2017

how to use viagra for best results
http://buyviagraonlinevvvrx.com - generic viagra
viagra packs
generic viagra

Mogrer за Рилски манастир, 25.04.2017

viagra plus cialis pills online
http://buycialisonlinevvvrx.com - buy cialis
us cialis online pharmacy buy viagra cialis a
cialis generic

groorb за Рилски манастир, 25.04.2017

how many viagra prescriptions per year
http://buynorxviagraonline.com - buy viagra online
cost of viagra
buy viagra online

evethite за Рилски манастир, 25.04.2017

viagra vs cialis vs levitra
http://buynorxviagraonline.com - buy viagra
cialis vs viagra vs levitra
generic viagra

Tracywam за Рилски манастир, 25.04.2017

wh0cd427222 viagra cafergot online

Escaft за Рилски манастир, 24.04.2017

viagra for sale after an o
http://buycialisonlinewvrx.com - cheap cialis
magnus sildenafil cialis generic pills
buy cialis

Tracywam за Рилски манастир, 24.04.2017

wh0cd101055 india cialis

skethada за Рилски манастир, 24.04.2017

sample viagra
http://omrxbuyviagraonline.com - generic viagra
lady viagra
viagra cheap

royach за Рилски манастир, 23.04.2017

how much will generic viagra cost
http://omrxbuyviagraonline.com - buy viagra online
herb viagra
buy viagra online

royach за Рилски манастир, 23.04.2017

viagra instructions
http://omrxbuyviagraonline.com - cheap viagra
how long before sex should i take viagra
generic viagra

RerveRek за Рилски манастир, 22.04.2017

viagra strengths
http://mrxbuyviagraonline.com - cheap viagra
which viagra to buy
buy viagra online

Tixgilia за Рилски манастир, 22.04.2017

viagra 800 number
http://mrxbuyviagraonline.com - viagra cheap
viagra how to use
generic viagra

Igniren за Рилски манастир, 21.04.2017

Bakydott
http://paperwriteservice.com - paper writer service
Antaria
academic paper writing services

enuncrix за Рилски манастир, 20.04.2017

persuasive speech order
http://buycheapessay4u.com - research paper help
business plan help wales
essay online

Itanna за Рилски манастир, 19.04.2017

levitra fast delivery
http://krxbuylevitraonline.com - generic levitra
should i take levitra at 25 years old
buy levitra online

insuri за Рилски манастир, 19.04.2017

cialis order online buy
http://buynrxcialisonline.com - buy cialis online
cialis generic review cialis
buy cialis

Aeroste за Рилски манастир, 19.04.2017

buy cialis in the uk
http://buynrxcialisonline.com - buy cialis online
cialis tablets australia
cheap cialis

Roscoebal за Рилски манастир, 18.04.2017

This type of strategy is not perfect, sometimes the perfect solution is clumps on the lashes or smears around the eyelids when water makes experience of the eyes. Over the past couple of years, we've seen a number of new options to plain mascara and including the eyelash growing drug Latisse and eyelash serum Rapid - Lash. This product () can additionally help with glaucoma as much as relieving eye pressure. cheap latisse bimatoprost online

Tracywam за Рилски манастир, 15.04.2017

wh0cd699077 cialis professional propecia online

Tracywam за Рилски манастир, 15.04.2017

wh0cd443337 Prozac

jedgoorp за Рилски манастир, 15.04.2017

cialis pills online buy
http://buycialisonlinegrx.com - buy cialis online
generic sale cialis pills
cilais price

invand за Рилски манастир, 15.04.2017

cialis non generic from canada
http://buycialisonlinegrx.com - cilais price
suprax 100 mg cialis pills
buy cialis

Bennyreami за Рилски манастир, 15.04.2017

wh0cd141846 100 mg seroquel

AaronJap за Рилски манастир, 15.04.2017

wh0cd164722 cheapest prozac Cialis Professional

Alfredper за Рилски манастир, 15.04.2017

wh0cd45944 augmentin eurax buy azithromycin

Tupacath за Рилски манастир, 15.04.2017

cialis generic reviews
http://buycialisonlinegrx.com - generic cialis
viagra sales in india cialis generic
cilais price

KennethLal за Рилски манастир, 14.04.2017

wh0cd831287 viagra eurax amitriptyline

KennethLal за Рилски манастир, 14.04.2017

wh0cd735392 nexium no rx

Tracywam за Рилски манастир, 14.04.2017

wh0cd959489 generic cialis prozac no rx

KennethLal за Рилски манастир, 14.04.2017

wh0cd575562 zoloft online

KennethLal за Рилски манастир, 14.04.2017

wh0cd511632 cleocin

Alfredper за Рилски манастир, 14.04.2017

wh0cd854196 atenolol arimidex lasix advair cheap levitra

Bennyreami за Рилски манастир, 14.04.2017

wh0cd726332 found it for you

EugeneIcots за Рилски манастир, 14.04.2017

wh0cd794962 Propecia NO RX Prozac

AaronJap за Рилски манастир, 14.04.2017

wh0cd845083 buy cialis cheap viagra uk

AaronJap за Рилски манастир, 13.04.2017

wh0cd685258 buy cialis

Tracywam за Рилски манастир, 13.04.2017

wh0cd543940 cialis lowest cost

uniothe за Рилски манастир, 13.04.2017

why viagra doesnt work
generic viagra
how many viagra should i take
viagra online

KennethLal за Рилски манастир, 13.04.2017

wh0cd191980 effexor xr 75mg viagra amoxicillin

AaronJap за Рилски манастир, 13.04.2017

wh0cd589359 viagra generic

EugeneIcots за Рилски манастир, 13.04.2017

wh0cd443341 Buy Cialis Sildenafil No Rx

EugeneIcots за Рилски манастир, 13.04.2017

wh0cd411376 buy cialis propecia online viagra generic

CharlesLer за Рилски манастир, 13.04.2017

wh0cd269706 ventolin

MichaelCarry за Рилски манастир, 13.04.2017

wh0cd210483 propecia no rx

AaronJap за Рилски манастир, 13.04.2017

wh0cd141842 propecia no rx buy cialis

Tracywam за Рилски манастир, 13.04.2017

wh0cd96419 Propecia NO RX

Tracywam за Рилски манастир, 13.04.2017

wh0cd64449 propecia no prescription

Bennyreami за Рилски манастир, 13.04.2017

wh0cd23064 tretinoin viagra propranolol

KennethLal за Рилски манастир, 12.04.2017

wh0cd598459 cialis fluoxetine rimonabant

KennethLal за Рилски манастир, 12.04.2017

wh0cd502558 valtrex without prescription

Tracywam за Рилски манастир, 12.04.2017

wh0cd972945 generic cialis

Tracywam за Рилски манастир, 11.04.2017

wh0cd813118 sildenafil online pharmacy

EugeneIcots за Рилски манастир, 11.04.2017

wh0cd840721 buy viagra now

Tracywam за Рилски манастир, 11.04.2017

wh0cd621320 viagra tabs sildenafil pills

Tracywam за Рилски манастир, 11.04.2017

wh0cd429530 prozac 40

libini за Рилски манастир, 11.04.2017

pay someone to do my report for university
http://buycheapessay2u.com - write my research paper
writers for hire
pay someone to write my paper

CharlesLer за Рилски манастир, 11.04.2017

wh0cd479659 antabuse cipro flagyl oral

CharlesLer за Рилски манастир, 11.04.2017

wh0cd447694 tretinoin gel 0.05

generic viagra er за Рилски манастир, 10.04.2017

viagra professional
http://buyviagrakrx.com - viagra generic
viagra jokes one liners
viagra generic

AaronJap за Рилски манастир, 08.04.2017

wh0cd991147 online prozac viagra 50mg

Tracywam за Рилски манастир, 08.04.2017

wh0cd991125 citation Buy Cialis

AaronJap за Рилски манастир, 08.04.2017

wh0cd895245 indian viagra

Tracywam за Рилски манастир, 08.04.2017

wh0cd895225 cheapest prozac

Alfredper за Рилски манастир, 07.04.2017

wh0cd447708 buy metformin

Tracywam за Рилски манастир, 07.04.2017

wh0cd767365 50mg viagra

Tracywam за Рилски манастир, 07.04.2017

wh0cd703435 home page CIALIS PROFESSIONAL

CharlesLer за Рилски манастир, 07.04.2017

wh0cd918120 Online Clindamycin

AaronJap за Рилски манастир, 07.04.2017

wh0cd479685 Buy Sildenafil viagra generic cialis

AaronJap за Рилски манастир, 07.04.2017

wh0cd383784 sildenafil online pharmacy

CharlesLer за Рилски манастир, 07.04.2017

wh0cd470591 aciclovir

MichaelCarry за Рилски манастир, 07.04.2017

wh0cd96079 Sildenafil No Rx

Entaica за Рилски манастир, 07.04.2017

business plan writers in ghana
http://buycheapessay2u.com - custom essay
get someone to do my assignment
essay online

CharlesLer за Рилски манастир, 07.04.2017

wh0cd374694 Chloroquine Malaria Prophylaxis

Dumduame за Рилски манастир, 07.04.2017

to buy cialis online
http://buycialisvvvrx.com - buy cialis online
indian buy generic cialis
buy cialis online

Tracywam за Рилски манастир, 06.04.2017

wh0cd96082 buy cialis

AaronJap за Рилски манастир, 06.04.2017

wh0cd96086 propecia tablets

MichaelCarry за Рилски манастир, 06.04.2017

wh0cd470601 propecia no rx generic viagra

CharlesLer за Рилски манастир, 05.04.2017

wh0cd749190 online cipro

Tracywam за Рилски манастир, 05.04.2017

wh0cd534524 Sildenafil No Rx buy cialis

Bennyreami за Рилски манастир, 05.04.2017

wh0cd479675 elocon

thusiob за Рилски манастир, 05.04.2017

cheap cialis generic
http://buycialiswvrx.com - buy cialis online
generic cialis uk
cialis generic

EugeneIcots за Рилски манастир, 05.04.2017

wh0cd351806 Order Viagra

AaronJap за Рилски манастир, 05.04.2017

wh0cd438618 cialis professional

Alfredper за Рилски манастир, 05.04.2017

wh0cd813124 generic indocin

Alfredper за Рилски манастир, 05.04.2017

wh0cd621330 propranolol avana furosemide erythromycin

MichaelCarry за Рилски манастир, 05.04.2017

wh0cd813120 buy cialis prozac propecia no rx

EugeneIcots за Рилски манастир, 05.04.2017

wh0cd184 recommended site

EugeneIcots за Рилски манастир, 05.04.2017

wh0cd184 sildenafil no rx

MichaelCarry за Рилски манастир, 04.04.2017

wh0cd685255 viagra generic prozac price

CharlesLer за Рилски манастир, 04.04.2017

wh0cd269706 sildenafil indocin look at this ampicillin

AaronJap за Рилски манастир, 04.04.2017

wh0cd845083 Propecia Pharmacy prozac buy online

Tracywam за Рилски манастир, 04.04.2017

wh0cd972971 generic propecia

EugeneIcots за Рилски манастир, 04.04.2017

wh0cd662387 Sildenafil No Rx viagra generic

MichaelCarry за Рилски манастир, 04.04.2017

wh0cd461500 sildenafil

AaronJap за Рилски манастир, 04.04.2017

wh0cd685258 generic viagra

Effoks за Рилски манастир, 04.04.2017

levitra how it works
http://buykrxlevitraonline.com - buy generic levitra
levitra by bayer
levitra coupons

illemtib за Рилски манастир, 03.04.2017

uroxatral vs hytrin cialis pills
http://mrxbuycialisonline.com - cialis generic
canada cialis generic runny nose
cialis generic

EugeneIcots за Рилски манастир, 03.04.2017

wh0cd182896 Cialis

EugeneIcots за Рилски манастир, 03.04.2017

wh0cd23064 Cheap Viagra order sildenafil

Via Roafe за Рилски манастир, 03.04.2017

viagra humor
http://buyviagranrxonline.com - buy viagra online
free viagra trial
generic viagra

EugeneIcots за Рилски манастир, 03.04.2017

wh0cd909046 Prozac No Rx viagra generic buy cialis

Tracywam за Рилски манастир, 03.04.2017

wh0cd813144 sildenafil pharmacy

AaronJap за Рилски манастир, 03.04.2017

wh0cd589359 buy prozac

MichaelCarry за Рилски манастир, 03.04.2017

wh0cd899930 prozac generic cialis 100mg

Alfredper за Рилски манастир, 03.04.2017

wh0cd995844 bupropion

Alfredper за Рилски манастир, 03.04.2017

wh0cd867980 atomoxetine sale BUY RIMONABANT

OmArrak за Рилски манастир, 03.04.2017

cialis generic sicuro
http://buycialisnrxonline.com - generic cialis
sporanox msds cialis pills
buy cialis online

EugeneIcots за Рилски манастир, 02.04.2017

wh0cd589383 order viagra

Alfredper за Рилски манастир, 02.04.2017

wh0cd836013 ilosone

Bennyreami за Рилски манастир, 02.04.2017

wh0cd826913 propranolol bentyl for ibs clonidine

OlArrak за Рилски манастир, 02.04.2017

us cialis generic
http://buycialisnrxonline.com - cialis buy canada
does generic work cialis pills
cheap order cialis generic

MichaelCarry за Рилски манастир, 02.04.2017

wh0cd548306 found it for you viagra generic

CharlesLer за Рилски манастир, 02.04.2017

wh0cd731019 amitriptyline no rx

Iq zoca за Рилски манастир, 02.04.2017

hasan karakaya viagra
http://buyviagraonlinemrx.com - generic viagra
viagra e hipertension
buy viagra online

EugeneIcots за Рилски манастир, 02.04.2017

wh0cd237754 Prozac Price

Alfredper за Рилски манастир, 02.04.2017

wh0cd484388 levitra professional eurax online

AaronJap за Рилски манастир, 02.04.2017

wh0cd141842 prozac

AaronJap за Рилски манастир, 02.04.2017

wh0cd45947 order viagra buy cialis

Im zoca за Рилски манастир, 02.04.2017

viagra 400mg
http://buyviagraonlinemrx.com - viagra generic
viagra wholesale
viagra cheap

Bennyreami за Рилски манастир, 01.04.2017

wh0cd283499 motrin online

Tracywam за Рилски манастир, 01.04.2017

wh0cd931918 Propecia Pill viagra

EugeneIcots за Рилски манастир, 01.04.2017

wh0cd963880 sildenafil citrate

Bennyreami за Рилски манастир, 01.04.2017

wh0cd251534 moduretic

Tracywam за Рилски манастир, 01.04.2017

wh0cd772077 buy cialis

Iv zoca за Рилски манастир, 01.04.2017

buy generic viagra online
http://buyviagraonlinemrx.com - viagra generic
how often can you take viagra
viagra cheap

Bennyreami за Рилски манастир, 01.04.2017

wh0cd27774 indocin generic

MichaelCarry за Рилски манастир, 01.04.2017

wh0cd986752 prozac no rx propecia no rx

Im zoca за Рилски манастир, 01.04.2017

when does viagra go off patent
http://buyviagraonlinemrx.com - generic viagra
define viagra
viagra cheap

AaronJap за Рилски манастир, 01.04.2017

wh0cd164722 propecia no rx Cialis Professional

Tracywam за Рилски манастир, 31.03.2017

wh0cd420453 Viagra Generic propecia no rx

Alfredper за Рилски манастир, 31.03.2017

wh0cd762989 Tofranil Online

Tracywam за Рилски манастир, 31.03.2017

wh0cd68826 innopran online

EugeneIcots за Рилски манастир, 31.03.2017

wh0cd4894 advair methotrexate atenolol

CharlesLer за Рилски манастир, 31.03.2017

wh0cd594076 buy yasmin online viagra 25 mg albuterol

EugeneIcots за Рилски манастир, 30.03.2017

wh0cd667100 rimonabant diflucan clomiphene for sale

MichaelCarry за Рилски манастир, 30.03.2017

wh0cd123673 buy phenergan eurax provera amoxil

Tracywam за Рилски манастир, 30.03.2017

wh0cd699077 azithromycin colchicine viagra

Alfredper за Рилски манастир, 30.03.2017

wh0cd785881 buy artane

EugeneIcots за Рилски манастир, 30.03.2017

wh0cd411376 clindamycin buy cipro viagra soft

CesFuepop за Рилски манастир, 30.03.2017

Whats Better Penicillin Or Amoxicillin Cheap Generic Cialis Propecia Costos Buy Kamagra Online Prices For Propecia Propecia Embarazo Efectos Secundarios Keflex Sinus Generic Inderal Usa Tretinoin Cream 0.1 Amoxicillin False Positive Drug Tests Implicane Generic Fatty Liver And Keflex Fedex Shipping Doryx Australia Online Delivered On Saturday Buy Propecia Lexapro Uk Online Where To Buy Erectile Dysfunction Pills Viagra Pills Ebay Levitra Generico Propecia Drug 5mg Purchase Priligy Herbal Propecia Should Cialis Viagra Habitamos Zithromax Online Buy Pharmacie En Ligne Du Canada Cialis Levitra 100mg Kaufen Buy Online Levitra Aciclovir Tablets 400mg Keflex Similar Medications Buy Prozac Online Cheap Mono In Infants After Taking Amoxicillin No Prescription Cialis Online Generic Kamagra Buy Achat Baclofene En Ligne Cialis Viagra Barcelona Xenical Pills Cialis Preis Tadalafil Buy Priligy Usa will alli be available again soon No Perscription Diflucan Precio Viagra En Farmacias Sin Receta Strattera For Sale Online Stendra Avanafil Cost Amoxicillin Gg 250 848 Cialis Order Cephalexin Shelf Life Syphilis And Amoxicillin Clavulanate 1g Inderal Online Cephalexin 250 Mg For Dogs Support Order Cs How To Get Zithromax Stendra Medication With Free Shipping Next Day Without Dr Approval Malegra Generic Kamagra Cheap Cialis Filmtabletten 5mg Viagra Prezzi In Farmacia Cheap Inderal Usa Online Pharmacy Paroxetine Propecia E Impotencia Garantia Propecia Us Cephalexin Penicilin Nolvadex Testosterone online kamagra mumbai Propecia Similares How To Stay Healthy After Keflex How To Buy Priligy Cialis 10 Effetti Can Zithromax Treat Chlamydia Buy Cheap Strattera Pills Baclofene Effets Viagra Verkauf Privat In Wien viagra cialis Vardenafil Information Buy Viagra O Line Generic Name For Prozac Cvs Pharmacy Price For Cialis Zithromax Ten Days Kamagra Soft Tablets Online Pharmacy India Tamoxifen 20 Mg Propecia Wo Bestellen How To Buy Lasix Medication What Is Cephalexin Used For

AaronJap за Рилски манастир, 30.03.2017

wh0cd881776 wellbutrin xl

CharlesLer за Рилски манастир, 23.03.2017

wh0cd584988 suhagra viagra soft

Tracywam за Рилски манастир, 23.03.2017

wh0cd913728 urispas

Tracywam за Рилски манастир, 22.03.2017

wh0cd721936 Artane With NO Script

Alfredper за Рилски манастир, 22.03.2017

wh0cd680887 bupropion atarax motilium

Bennyreami за Рилски манастир, 22.03.2017

wh0cd776800 cheap trecator

CharlesLer за Рилски манастир, 22.03.2017

wh0cd105508 resources kamagra online pharmacy medrol

Bennyreami за Рилски манастир, 22.03.2017

wh0cd744833 neurontin

EugeneIcots за Рилски манастир, 22.03.2017

wh0cd402287 baclofen online

KennethLal за Рилски манастир, 22.03.2017

wh0cd831287 Fluoxetine Cheap

AaronJap за Рилски манастир, 22.03.2017

wh0cd872670 floxin

KennethLal за Рилски манастир, 21.03.2017

wh0cd735392 tretinoin gel 1

CharlesLer за Рилски манастир, 21.03.2017

wh0cd831640 view homepage

KennethLal за Рилски манастир, 21.03.2017

wh0cd511632 prazosin

Tracywam за Рилски манастир, 21.03.2017

wh0cd521060 generic bystolic

MichaelCarry за Рилски манастир, 21.03.2017

wh0cd329263 buy zofran

MichaelCarry за Рилски манастир, 21.03.2017

wh0cd297298 bystolic generic cost

MichaelCarry за Рилски манастир, 21.03.2017

wh0cd233368 cheap furosemide

Tracywam за Рилски манастир, 21.03.2017

wh0cd457127 Lisinopril

Alfredper за Рилски манастир, 21.03.2017

wh0cd927528 generic amoxil bupropion flagyl vermox

Tracywam за Рилски манастир, 21.03.2017

wh0cd425160 trecator

CharlesLer за Рилски манастир, 21.03.2017

wh0cd416086 cheap danazol

Bennyreami за Рилски манастир, 20.03.2017

wh0cd831637 Clonidine

AaronJap за Рилски манастир, 20.03.2017

wh0cd831618 vigra order advair online advair

Alfredper за Рилски манастир, 20.03.2017

wh0cd511965 effexor Vpxl neurontin visa

Alfredper за Рилски манастир, 20.03.2017

wh0cd384101 generic shuddha guggulu

AaronJap за Рилски манастир, 20.03.2017

wh0cd607856 floxin drops

EugeneIcots за Рилски манастир, 20.03.2017

wh0cd607878 Trecator Online

Bennyreami за Рилски манастир, 20.03.2017

wh0cd288219 robaxin sildalis buy sildenafil

Tracywam за Рилски манастир, 20.03.2017

wh0cd607870 Buy Lasix

Bennyreami за Рилски манастир, 20.03.2017

wh0cd160354 sildenafil without prescription

Tracywam за Рилски манастир, 20.03.2017

wh0cd543940 indinavir

EugeneIcots за Рилски манастир, 20.03.2017

wh0cd384107 generic triamterene

Alfredper за Рилски манастир, 20.03.2017

wh0cd160344 acomplia benicar

Bennyreami за Рилски манастир, 20.03.2017

wh0cd96422 methotrexate

MichaelCarry за Рилски манастир, 19.03.2017

wh0cd224279 clonidine cialis found here ventolin spray

MichaelCarry за Рилски манастир, 19.03.2017

wh0cd128384 click trazodone abilify price

Tracywam за Рилски манастир, 11.03.2017

wh0cd927188 Generic Strattera suprax

AaronJap за Рилски манастир, 11.03.2017

wh0cd767372 buy suhagra

Tracywam за Рилски манастир, 11.03.2017

wh0cd511640 as explained here

AaronJap за Рилски манастир, 11.03.2017

wh0cd607539 Misoprostol

AaronJap за Рилски манастир, 10.03.2017

wh0cd415739 Toprol

AaronJap за Рилски манастир, 10.03.2017

wh0cd160013 buy toradol

AaronJap за Рилски манастир, 10.03.2017

wh0cd32149 zyprexa lamisil nimotop

AaronJap за Рилски манастир, 10.03.2017

wh0cd694357 mirapex namenda zebeta view site

Tracywam за Рилски манастир, 10.03.2017

wh0cd630420 purchase endep

AaronJap за Рилски манастир, 09.03.2017

wh0cd406665 Buy Amitriptyline

AaronJap за Рилски манастир, 09.03.2017

wh0cd374694 rocaltrol online

MichaelCarry за Рилски манастир, 09.03.2017

wh0cd575565 himcolin online namenda

MichaelCarry за Рилски манастир, 09.03.2017

wh0cd319838 more info cheap amoxil elocon online

EugeneIcots за Рилски манастир, 09.03.2017

wh0cd694347 Elocon Cream

AaronJap за Рилски манастир, 08.03.2017

wh0cd653294 helpful resources

Tracywam за Рилски манастир, 08.03.2017

wh0cd972945 tadacip azithromycin crestor source

Tracywam за Рилски манастир, 08.03.2017

wh0cd813118 zyrtec hives zebeta zovirax

Tracywam за Рилски манастир, 08.03.2017

wh0cd621320 oxytrol vasodilan buy zerit

Tracywam за Рилски манастир, 07.03.2017

wh0cd429530 generic azithromycin

MichaelCarry за Рилски манастир, 07.03.2017

wh0cd940979 wellbutrin xl crestor medication rogaine

MichaelCarry за Рилски манастир, 07.03.2017

wh0cd781154 flagyl found it for you

MichaelCarry за Рилски манастир, 07.03.2017

wh0cd589362 zebeta generic for xalatan uroxatral remeron

MichaelCarry за Рилски манастир, 07.03.2017

wh0cd429535 mirapex xeloda buy himplasia

AaronJap за Рилски манастир, 06.03.2017

wh0cd644221 bentyl over the counter

MichaelCarry за Рилски манастир, 06.03.2017

wh0cd269705 GENERIC INNOPRAN

AaronJap за Рилски манастир, 06.03.2017

wh0cd452425 metformin er 1000 triamterene

Tracywam за Рилски манастир, 06.03.2017

wh0cd484383 Cialis

Tracywam за Рилски манастир, 06.03.2017

wh0cd388488 domperidone

AaronJap за Рилски манастир, 06.03.2017

wh0cd68828 buy albendazole

Tracywam за Рилски манастир, 06.03.2017

wh0cd324558 augmentin xr

EugeneIcots за Рилски манастир, 05.03.2017

wh0cd292584 Buy Tetracycline

AaronJap за Рилски манастир, 05.03.2017

wh0cd347428 baclofen site cipla viagra

EugeneIcots за Рилски манастир, 05.03.2017

wh0cd603153 Cheap Aygestin

MichaelCarry за Рилски манастир, 04.03.2017

wh0cd155637 buspar cost

Roberex за Рилски манастир, 20.01.2017

Super Active Viagra Online viagra vs cialis vs levitra samples Cialis Per Durata Viagra Funktion Cephalexin Sample Cheap Cialis Forum Viagra 25 Acheter Le Kamagra Order Birth Control Online Overnight Viagra Dapoxetine Critique viagra cialis Buy Zithromax For Pets Cephalexin 6 Week Old Baby Cheap Cialis Rxlivehelp Cialis Luststeigerung Levitra Schaden buy cialis Cialis 2.5 Canada Cytotec Avec Curetage Xenical Prix En France Acticin Where To Purchase online kamagra mumbai Zithromax Elixir Zithromax 250 Mg Tablets Viagra With No Prescription Cialis Legal Ohne Rezept cialis Pfizer Brand Viagra Viagra 100mg Cheap Levitra Presentacion Levitra Filmtabletten 20mg Viagra Dapoxetine Reviews Ricetta Levitra viagra prescription Patient Reviews For Cialis Kamagra Oral Jelly Generique Rxdiler Vente Cialis 40mg viagra prescription Como Comprar Cialis Discretamente Viagra En Espana Sin Receta Rx Dth 24 B Kamal Kunj Mumbai India Maca Viagra Ano Viagra Prescription Houston Cialis Quick Delivery On Line viagra prescription Levitra Orodispersible 20 Mg Forum Ou Acheter Du Cialis Dutasteride France Drugs Free Consultation Express Delivery cialis Le Viagra Utilisation Buying Cheap Propecia 5129.1 viagra Generico Levitra Online Mg Hydrochlorothiazide Pills generic viagra Amoxicillin Medicine Acheter Du Cialis Sur Internet Indian Viagra Tablets Viagra Eyaculacion Buy Prednisone For Dogs Online Cialis Rezept Kaufen viagra Kamagra Holland Viagra Online Kamagra Gold viagra Cipro Cheap No Prescription Kamagra Senza Ordinanza Prohair Propecia Over The Counter Metrogel cialis buy online Zithromax Prescription Cost My Secure Tab Cialis Generico A Minor Prezzo Get Pyridium Website France With Free Shipping Without A Script Propecia Risquez Cialis 72 Hour Buy Cialis Buy Viagara Kamagra Up Cheap Cialis Achat Cialis Et Viagra On Line Shipped Ups Elocon Store No Physician Approval Buy Misoprostol Tablets Online Solodyn Cephalexin Problems Priligy Erfarenheter viagra online pharmacy Retrovir Propecia 40 Mg Lasix Side Effects Clomid Anabol buy gernic levitra on line Approvedonlinemeds

Румяна за Рилски манастир, 03.10.2016


Карта на манастирите в България

Карта на манастирите в България

Региони

Епархии

Най-често търсени