bg en

Рилски манастир "Свети Иван Рилски"

Рилски манастир

Ортодоксално име: Свети Иван Рилски

Близки манастири: Метосите - Пчелина и Орлица, Говедарски манастир "Св. Георги Попедоносец", Говедарски манастир "Св. Дух", Сапаревски манастир "Св. Стефан", Сапаревски манастир "Св. св. Петър и Павел", Ресиловски манастир, Бобошевски манастир.

Последен коментар: wh0cd584988 suhagra viagra soft
CharlesLer, 23.03.2017
Виж коментарите или Изпрати коментар.

 

Местоположение на манастира:

Скрий картата
Популярен манастир Популярен манастир
Mанастир Mанастир
Недействащ манастир Недействащ манастир
 

Рилският манастир е разположен в западната част на Рила на 1,150 м. н.в., близо до с. Пастра (13 км.). Манастирът отстои на 47 км. от гр. Дупница, на 84 км. от гр. Кюстендил и на 111 км. от София.

Транспорт:

До Рилския манастир се стига по международния път София – Кулата (Е79), а отбивката за манастира е от гр. Кочериново. Пътят до Светата обител от там е около 30 км. и води право до манастирските порти. До манастира се стига по първокласен асфалтов път. Редовен автобусен транспорт до Рилския манастир има от градовете: Рила, Благоевград, Дупница и София.

История на манастира:

Рилският ставропигиален манастир е най-големия манастир в България. Основан е средата на 30-те години на 10в. от отшелника Иван Рилски и учениците му. Самият Иван Рилски е един от първите известни български монаси-отшелници, провъзгласен за светец от Българската православна църква. Той живее по времето на българските царе - Борис I, Симеон и Петър I, като с последния дори се среща. След смъртта на Иван Рилски мощите му били погребани в манастира, но скоро били преместени в град Средец. Чак през 1469г. от Търново те били върнати на първоначалното им място, където сe намират и до днес в манастирската църква ''Рождество Богородично''. Връщането на мощите се празнува всяка година на 1 юли.

През Византийското робство Рилският манастир се превръща в опора на българското народностно съзнание. През 1334-1335г. манастирът е обновен по инициатива на местния феодал севастократор Хрельо. Тогава са построени каменна църква, отбранителна кула и някои сгради, от които днес е оцеляла само кулата.

Рилският манастир се радва на добра поддръжка от царете на Второто българско царство, което го превръща в духовен и културен център на държавата. Светата обител е щедро дарявана от българските владетели Иван Александър и Иван Шишман, като дарствената грамота на последния от 1378г. се пази и до днес в манастирския архив. От това време датира и пространното житие за св. Иван Рилски написано от патриарх Евтимий. През 13 и 14в. в Рилският манастир се създават интересни ръкописи, великолепни произведения на дърворезбата, високохудожествени стенописи, икони и други произведения на духовната и материална култура.

В средата на 15в. Рилският манастир е плячкосан от османците и временно преустановява духовната си дейност, но малко по-късно благодарение на братята Йоасаф, Давид и Теофан се връща към живот. През 1466г. е подписан договор за взаимопомощ с руския манастир "Св. Пантелеймон'' от Атон, а договора се съхранява и до днес в оригиналния си вид. Три години по-късно през 1469г. рилските монаси получават разрешение от Мурад II, да пренесат мощите на св. Иван Рилски от Търново в манастира.

През 16 и 17в. Рилският манастир е обложен с тежки данъци, преживява няколко пожара и често е ограбван. Независимо от това духовната дейност не спира и продължават да се събират и преписват книги и реликви. Установени са контакти с манастири от Русия, Румъния, Сърбия и особено с тези от Света Гора (Атон). Рилската обител получава редица дарения и грамоти от руските царе, молдавските воеводи и чуждестранни духовници.

В Рилският манастир са работили книжовници и просветители, като Йосиф Брадати, Спиридон, Неофит Рилски, който открива тук килийно училище и редица други.

Най-плодотворен за Рилският манастир е периода на Българското Възраждане (18-19в.), когато се оформил и сегашния облик на манастира. През 1778г. манастирът става жертва на стихиен пожар. Възобновен е през 1784г. от майстор Алекси, който през 1816-1819г. построява източното, северното и западното крило. Значителна част от манастира е опожарена отново през 1833г., като възстановяването му отново е извършено от Алекси под ръководството на тогавашния игумен Йосиф Строителя. В периода 1833 – 1837г. била построена и главната църква в Рилският манастир "Рождество Богородично'' дело на майстор Павел Иванович. През 1847г. майстор Миленко издигнал южното крило на манастира.

От 1961г. Рилският манастир е превърнат в национален музей, а района около него- в природен парк. Той е сред Стоте национални туристически обекта на БТС и със статут на отделно селище с население от 65 жители. Открит е за посещения от 8 до 18 ч. всеки ден, печатът се намира в музея на манастира.

Имената на някои от монасите дарили част от живота си за Рилският манастир - Йосиф Брадати, Йосиф Строителя, Неофит Рилски, Авксентий Велешки, Аверкий Попстоянов, Арсений, Галактион.

Рилският манастир е един от 9-те обекта в България (и вторият манастир след скалната обител при с. Иваново), които са под егидата на ЮНЕСКО.

Текущо състояние:

Сегашния облик Рилският манастир се оформя през първата половина на 19 век. Обителта представлява комплекс от култови, жилищни и стопански постройки с обща площ 8800 кв. м. Вътрешният двор е обграден с 24-метровите каменни стени образуващи неправилен петоъгълник. Тук са разположени отбранителната кула и главната църква "Рождество Богородично''. Целият комплекс е нa 4 етажа с около 300 монашески килии, 4 параклиса, игуменска стая, кухня, музей, библиотека и стая за дарители. Рилският манастир е построен като крепост и е свързан с външния свят чрез две порти – Дупнишката и Самоковската.

Комплексът на Рилският манастир се състои и от много странични съоръжения пръснати в околността, като метоси, параклиси, стопански сгради и др. Най-ранен от тях е метохът "Орлица" строен от 15 до 19в. и намиращ се на 15 км. от централния комплекс. От края на 18 и началото на 19в. датират костницата "Въведение Богородично" (1795г.), Постницата с църквите "Св. Лука" (1799г.) и "Покров Богородичен" (1811г.), параклисът "Пчелино", църквата "Успение на Иван Рилски" (1820г.) намираща се при гроба на светеца и други. Костницата е изписана през 1795г., а църквата "Евангелист Лука" при Постницата през 1798/99г. Стенописите в църквата "Покров Богородичен" при Постницата са дело на Тома Вишанов от Банско и датират 1811г. През 1820г. самоковски майстори изписват църквата "Успение на св. Иван Рилски" при гроба му.

Рилски манастир - Хрельовата кулаОтбранителната (Хрельовата) кула, датираща от 1334 - 1335г. е най-старата запазена сграда в Рилският манастир. Според надписа на входа й е изградена от местния феодал Хрельо и е посветена на св. Йоан Рилски и Богородица Осеновица.
Пететажната каменна кула е висока 23 м., като най-голям интерес в нея представлява параклиса "Преображение Господне" намиращ се на последния етаж. Стенописите му датират от 14в. и са изключително ценен паметник на българското средновековно изкуство.

Жилищните крила в Рилският манастир са строени през първата половина на 19в. Манастирът разполагат с повече от 300 помещения с богата дърворезбена декорация, многоцветно изписване и обзавеждане. От тях близо сто и десет са монашеските килии, всяка, от които се състои от малко предверие, кухня с огнище и стая за спане и работа. Стаите за гости са над тридесет, като повечето са богато обзаведени и декорирани с дърворезбовани тавани, таблени долапи, някои дори и със стенописи. Други помещения са голяма трапезария, игуменарница, болница, клисарница с библиотека, съдохранилница и просфорна,четири етажни параклиса, многобройни складови и домакински помещения и дори арест.

Най-впечатляваща от всички помещения в жилищните крила е магерницата (манастирска кухня), разположена в приземието на северната им част. Над квадратната и основа се издига 22-метров комин, който нагоре постепенно се стеснява в сложна пирамидална форма, получена чрез стъпили един над друг десет реда арки върху осмоъгълни основи. Отворът на комина е оформен като кръгла куличка, покрита с купол подобен на църковните. Днес магерницата е отворена за посетители и всеки може да влезе вътре и разгледа тази уникална по архитектура манастирска кухня.

Главната църква "Рождество Богородично" е построена от майстор Павел Иванович в периода 1834 - 1837г. Тя е трикорабна, 5-куполна постройка без предверие, с два странични параклиса посветени на св. Николай Мирликийски и на св. Йоан Рилски и открита галерия. Украсата на храма е завършена през 1846г. и в изпълнението и участие взимат такива изтъкнати майстори на възрожденското изкуство, като Димитър Зограф, Захари Зограф, Коста Вельов и Станислав Доспевски от Самоков, Димитър Молеров и Симеон Молеров от Банско и други. Наред с евангелските сцени и ликовете на славянски светци, тук има и голяма галерия на възрожденски портрети на многобройните ктитори на манастира.
Иконостасът в главната църква е сред шедьоврите на Самоковската резбарска школа. Той е работен от 1837 до 1843г. и е най-големия в България и единствен позлатен.

В Рилският манастир се намира една от най-богатите колекции на икони от 14 до 19в. Най-стара е иконата с изображението на Иван Рилски датираща от 14в. Други запазени икони са тези на "Св. Арсений" (14-15в.), Успение Богородично" (15-16в.), "Св. Георги на трон" (15в.), "Богородица Умиление" (15в.), "Йоан Предчета" (17в.), "Христос на трон" (17в.) и други. В иконостаса на главната църква се намира иконата "Одигитрия" (Пътеводителка) с 32 четириъгълни преградки с мощи на светци. Според преданието иконата е подарена на манастира от сестрата на цар Иван Шишман, така наречената "Мара бяла българка" - жена на султан Мурад І (1319-1389). Тя се държи заключена и само на големи празници се изнася за поклонение. Местното население почита иконата като изцелителка при тежки заболявания и при масови епидемии. В такива случаи свещеника посещава дома и обхождат засегнатите места, прави се водосвет и се поръсват.

Рилски манастирВ библиотеката на Рилският манастир се съхраняват около 250 ръкописни книги от периода между 11-19 век, 9000 старопечатни издания, нотирани ръкописи, възрожденски щампи и др. Сред тях е Рилският сборник от 14-15в., който съдържа преписи от най-старите жития на св. Иван Рилски, глаголическите листове от 10-11в., две евангелия - апракоси от 13в., сборник със служби и жития на св. Иван Рилски, Псалтир и два сборника "Адрианти" от 1473г., големият Панагерик от 1479г. писани от Владислав Граматик, Панагерик от 1483 година и Минеи от 1487г., Сучавското евангелие от 1529г., Крупнишкото евангелие от 1577 година с обков от софийския златар Матей и многобройни дамаскини, триоди, требници и други. Особено ценни са съчиненията на българският педагог и писател Неофит Рилски, основната част от, които се съхраняват в манастирската библиотека.

Друга важна част от художествените богатства на Рилският манастир е дърворезбата. Тук се намира един от най-ранните образци на това изкуство в България – дърворезбената врата на старата църква от 14в. От същото време е резбата на митрополитския трон от същата църква. От края на 18в. са позлатения резбен трон в Главната църква и иконостасът в параклиса "Св. Иван Рилски".

Най-пищен и тържествен от 13-те дърворезбени иконостаса в Рилския манастир е този в манастирската църква "Рождество Богородично". Той е изработен в периода 1837 – 1843г. от самоковски резбари, ръководени от майстор Атанас Теладур. Иконостасът е направен от орехово дърво, позлатен и разделен на три части според корабите на храма. В колекцията на манастира се пазят няколко интересни напрестолни кръста с миниатюрна резба и метални обкови от 17 – 18в. и няколко хоругвени кръстове. Връх на миниатюрната резба обаче е напрестолния кръст дело на монах Рафаил. Изработен е от липово дърво за 12г. (от 1790 до 1802г.) и съдържа 36 сцени с няколкостотин фигури.

В

Рилският манастир е открита и първата печатница за щампи (гравюри върху метал и дърво) през 18в. Тук се намира и най-голямата колекция от клишета от това време. Най-често сюжетите на щампите представят образа на Иван Рилски с моменти от житието му и изгледи от манастира.

В Рилският манастир са се създавали и съхранявали множество произведения на приложното изкуство: златотъкани църковни одежди, покрови, колани и антиминси, от които има запазени екземпляри от 15 до19в. Много са произведенията на златарството и металната пластика: чаши, потири, дискоси, мощехранилници, кадилници, кръстове и други.

В Рилският манастир се намира и гробът на цар Борис III.

Контакти на манастира:

Телефон за връзка: +359 70542208

Настаняване в манастира:

Рилският манастир предлага настаняване, а околната местност се е превърнала в развит туристически център с множество хотели и ресторанти. Цената за преспиване в манастирския комплекс е 25 лв. на легло.

Интересни места за посещение в района:

Извън манастирският комплекс се намират метосите Орлица (15 км.) и Пчелина (4 км.) и постницата "Св Иван Рилски''. През 1746г. около нея е построена църквата "Успение св. Иван Рилски''. Съществува поверие, че който се промуши през дупката в скалата на пещерата, където той е живял отшелника, без да се опре, е праведен.

Национални туристически обекти в близост до Рилския манастир: Рилски езера (8 км.), вр. Мусала (21 км., 8 ч. път), вр. Мальовица (4 ч. път). От манастира тръгват няколко маркирани пешеходни маршрута за хижа "Рибни езера" (4-5 ч.), за хижа "Македония" (5 ч.), за хижа "Ив. Вазов" (5 ч.), за хижа "7-те Рилски езера" (6-7 ч.) и за хижа "Мальовица" (6-7 ч.).

Фотогалерия:

Рилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастир - Хрельовата кулаРилски манастирРилски манастирРилски манастир Рилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастир Рилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастир Рилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастир Рилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастир

CharlesLer за Рилски манастир, 23.03.2017

wh0cd584988 suhagra viagra soft

Tracywam за Рилски манастир, 23.03.2017

wh0cd913728 urispas

Tracywam за Рилски манастир, 22.03.2017

wh0cd721936 Artane With NO Script

Alfredper за Рилски манастир, 22.03.2017

wh0cd680887 bupropion atarax motilium

Bennyreami за Рилски манастир, 22.03.2017

wh0cd776800 cheap trecator

CharlesLer за Рилски манастир, 22.03.2017

wh0cd105508 resources kamagra online pharmacy medrol

Bennyreami за Рилски манастир, 22.03.2017

wh0cd744833 neurontin

EugeneIcots за Рилски манастир, 22.03.2017

wh0cd402287 baclofen online

KennethLal за Рилски манастир, 22.03.2017

wh0cd831287 Fluoxetine Cheap

AaronJap за Рилски манастир, 22.03.2017

wh0cd872670 floxin

KennethLal за Рилски манастир, 21.03.2017

wh0cd735392 tretinoin gel 1

CharlesLer за Рилски манастир, 21.03.2017

wh0cd831640 view homepage

KennethLal за Рилски манастир, 21.03.2017

wh0cd511632 prazosin

Tracywam за Рилски манастир, 21.03.2017

wh0cd521060 generic bystolic

MichaelCarry за Рилски манастир, 21.03.2017

wh0cd329263 buy zofran

MichaelCarry за Рилски манастир, 21.03.2017

wh0cd297298 bystolic generic cost

MichaelCarry за Рилски манастир, 21.03.2017

wh0cd233368 cheap furosemide

Tracywam за Рилски манастир, 21.03.2017

wh0cd457127 Lisinopril

Alfredper за Рилски манастир, 21.03.2017

wh0cd927528 generic amoxil bupropion flagyl vermox

Tracywam за Рилски манастир, 21.03.2017

wh0cd425160 trecator

CharlesLer за Рилски манастир, 21.03.2017

wh0cd416086 cheap danazol

Bennyreami за Рилски манастир, 20.03.2017

wh0cd831637 Clonidine

AaronJap за Рилски манастир, 20.03.2017

wh0cd831618 vigra order advair online advair

Alfredper за Рилски манастир, 20.03.2017

wh0cd511965 effexor Vpxl neurontin visa

Alfredper за Рилски манастир, 20.03.2017

wh0cd384101 generic shuddha guggulu

AaronJap за Рилски манастир, 20.03.2017

wh0cd607856 floxin drops

EugeneIcots за Рилски манастир, 20.03.2017

wh0cd607878 Trecator Online

Bennyreami за Рилски манастир, 20.03.2017

wh0cd288219 robaxin sildalis buy sildenafil

Tracywam за Рилски манастир, 20.03.2017

wh0cd607870 Buy Lasix

Bennyreami за Рилски манастир, 20.03.2017

wh0cd160354 sildenafil without prescription

Tracywam за Рилски манастир, 20.03.2017

wh0cd543940 indinavir

EugeneIcots за Рилски манастир, 20.03.2017

wh0cd384107 generic triamterene

Alfredper за Рилски манастир, 20.03.2017

wh0cd160344 acomplia benicar

Bennyreami за Рилски манастир, 20.03.2017

wh0cd96422 methotrexate

MichaelCarry за Рилски манастир, 19.03.2017

wh0cd224279 clonidine cialis found here ventolin spray

MichaelCarry за Рилски манастир, 19.03.2017

wh0cd128384 click trazodone abilify price

Tracywam за Рилски манастир, 11.03.2017

wh0cd927188 Generic Strattera suprax

AaronJap за Рилски манастир, 11.03.2017

wh0cd767372 buy suhagra

Tracywam за Рилски манастир, 11.03.2017

wh0cd511640 as explained here

AaronJap за Рилски манастир, 11.03.2017

wh0cd607539 Misoprostol

AaronJap за Рилски манастир, 10.03.2017

wh0cd415739 Toprol

AaronJap за Рилски манастир, 10.03.2017

wh0cd160013 buy toradol

AaronJap за Рилски манастир, 10.03.2017

wh0cd32149 zyprexa lamisil nimotop

AaronJap за Рилски манастир, 10.03.2017

wh0cd694357 mirapex namenda zebeta view site

Tracywam за Рилски манастир, 10.03.2017

wh0cd630420 purchase endep

AaronJap за Рилски манастир, 09.03.2017

wh0cd406665 Buy Amitriptyline

AaronJap за Рилски манастир, 09.03.2017

wh0cd374694 rocaltrol online

MichaelCarry за Рилски манастир, 09.03.2017

wh0cd575565 himcolin online namenda

MichaelCarry за Рилски манастир, 09.03.2017

wh0cd319838 more info cheap amoxil elocon online

EugeneIcots за Рилски манастир, 09.03.2017

wh0cd694347 Elocon Cream

AaronJap за Рилски манастир, 08.03.2017

wh0cd653294 helpful resources

Tracywam за Рилски манастир, 08.03.2017

wh0cd972945 tadacip azithromycin crestor source

Tracywam за Рилски манастир, 08.03.2017

wh0cd813118 zyrtec hives zebeta zovirax

Tracywam за Рилски манастир, 08.03.2017

wh0cd621320 oxytrol vasodilan buy zerit

Tracywam за Рилски манастир, 07.03.2017

wh0cd429530 generic azithromycin

MichaelCarry за Рилски манастир, 07.03.2017

wh0cd940979 wellbutrin xl crestor medication rogaine

MichaelCarry за Рилски манастир, 07.03.2017

wh0cd781154 flagyl found it for you

MichaelCarry за Рилски манастир, 07.03.2017

wh0cd589362 zebeta generic for xalatan uroxatral remeron

MichaelCarry за Рилски манастир, 07.03.2017

wh0cd429535 mirapex xeloda buy himplasia

AaronJap за Рилски манастир, 06.03.2017

wh0cd644221 bentyl over the counter

MichaelCarry за Рилски манастир, 06.03.2017

wh0cd269705 GENERIC INNOPRAN

AaronJap за Рилски манастир, 06.03.2017

wh0cd452425 metformin er 1000 triamterene

Tracywam за Рилски манастир, 06.03.2017

wh0cd484383 Cialis

Tracywam за Рилски манастир, 06.03.2017

wh0cd388488 domperidone

AaronJap за Рилски манастир, 06.03.2017

wh0cd68828 buy albendazole

Tracywam за Рилски манастир, 06.03.2017

wh0cd324558 augmentin xr

EugeneIcots за Рилски манастир, 05.03.2017

wh0cd292584 Buy Tetracycline

AaronJap за Рилски манастир, 05.03.2017

wh0cd347428 baclofen site cipla viagra

EugeneIcots за Рилски манастир, 05.03.2017

wh0cd603153 Cheap Aygestin

MichaelCarry за Рилски манастир, 04.03.2017

wh0cd155637 buspar cost

Roberex за Рилски манастир, 20.01.2017

Super Active Viagra Online viagra vs cialis vs levitra samples Cialis Per Durata Viagra Funktion Cephalexin Sample Cheap Cialis Forum Viagra 25 Acheter Le Kamagra Order Birth Control Online Overnight Viagra Dapoxetine Critique viagra cialis Buy Zithromax For Pets Cephalexin 6 Week Old Baby Cheap Cialis Rxlivehelp Cialis Luststeigerung Levitra Schaden buy cialis Cialis 2.5 Canada Cytotec Avec Curetage Xenical Prix En France Acticin Where To Purchase online kamagra mumbai Zithromax Elixir Zithromax 250 Mg Tablets Viagra With No Prescription Cialis Legal Ohne Rezept cialis Pfizer Brand Viagra Viagra 100mg Cheap Levitra Presentacion Levitra Filmtabletten 20mg Viagra Dapoxetine Reviews Ricetta Levitra viagra prescription Patient Reviews For Cialis Kamagra Oral Jelly Generique Rxdiler Vente Cialis 40mg viagra prescription Como Comprar Cialis Discretamente Viagra En Espana Sin Receta Rx Dth 24 B Kamal Kunj Mumbai India Maca Viagra Ano Viagra Prescription Houston Cialis Quick Delivery On Line viagra prescription Levitra Orodispersible 20 Mg Forum Ou Acheter Du Cialis Dutasteride France Drugs Free Consultation Express Delivery cialis Le Viagra Utilisation Buying Cheap Propecia 5129.1 viagra Generico Levitra Online Mg Hydrochlorothiazide Pills generic viagra Amoxicillin Medicine Acheter Du Cialis Sur Internet Indian Viagra Tablets Viagra Eyaculacion Buy Prednisone For Dogs Online Cialis Rezept Kaufen viagra Kamagra Holland Viagra Online Kamagra Gold viagra Cipro Cheap No Prescription Kamagra Senza Ordinanza Prohair Propecia Over The Counter Metrogel cialis buy online Zithromax Prescription Cost My Secure Tab Cialis Generico A Minor Prezzo Get Pyridium Website France With Free Shipping Without A Script Propecia Risquez Cialis 72 Hour Buy Cialis Buy Viagara Kamagra Up Cheap Cialis Achat Cialis Et Viagra On Line Shipped Ups Elocon Store No Physician Approval Buy Misoprostol Tablets Online Solodyn Cephalexin Problems Priligy Erfarenheter viagra online pharmacy Retrovir Propecia 40 Mg Lasix Side Effects Clomid Anabol buy gernic levitra on line Approvedonlinemeds

Румяна за Рилски манастир, 03.10.2016


Карта на манастирите в България

Карта на манастирите в България

Региони

Епархии

Най-често търсени