bg en

Рилски манастир "Свети Иван Рилски"

Рилски манастир

Ортодоксално име: Свети Иван Рилски

Близки манастири: Метосите - Пчелина и Орлица, Говедарски манастир "Св. Георги Попедоносец", Говедарски манастир "Св. Дух", Сапаревски манастир "Св. Стефан", Сапаревски манастир "Св. св. Петър и Павел", Ресиловски манастир, Бобошевски манастир.

Последен коментар: very great blog Baju Batik Modern Terbaru
Model baju muslim gamis
Potato Recipe
Potato Recipe
Baked Potatoes Recipes
Model baju muslim
adef, 22.09.2016
Виж коментарите или Изпрати коментар.

 

Местоположение на манастира:

Скрий картата
Популярен манастир Популярен манастир
Mанастир Mанастир
Недействащ манастир Недействащ манастир
 

Рилският манастир е разположен в западната част на Рила на 1,150 м. н.в., близо до с. Пастра (13 км.). Манастирът отстои на 47 км. от гр. Дупница, на 84 км. от гр. Кюстендил и на 111 км. от София.

Транспорт:

До Рилския манастир се стига по международния път София – Кулата (Е79), а отбивката за манастира е от гр. Кочериново. Пътят до Светата обител от там е около 30 км. и води право до манастирските порти. До манастира се стига по първокласен асфалтов път. Редовен автобусен транспорт до Рилския манастир има от градовете: Рила, Благоевград, Дупница и София.

История на манастира:

Рилският ставропигиален манастир е най-големия манастир в България. Основан е средата на 30-те години на 10в. от отшелника Иван Рилски и учениците му. Самият Иван Рилски е един от първите известни български монаси-отшелници, провъзгласен за светец от Българската православна църква. Той живее по времето на българските царе - Борис I, Симеон и Петър I, като с последния дори се среща. След смъртта на Иван Рилски мощите му били погребани в манастира, но скоро били преместени в град Средец. Чак през 1469г. от Търново те били върнати на първоначалното им място, където сe намират и до днес в манастирската църква ''Рождество Богородично''. Връщането на мощите се празнува всяка година на 1 юли.

През Византийското робство Рилският манастир се превръща в опора на българското народностно съзнание. През 1334-1335г. манастирът е обновен по инициатива на местния феодал севастократор Хрельо. Тогава са построени каменна църква, отбранителна кула и някои сгради, от които днес е оцеляла само кулата.

Рилският манастир се радва на добра поддръжка от царете на Второто българско царство, което го превръща в духовен и културен център на държавата. Светата обител е щедро дарявана от българските владетели Иван Александър и Иван Шишман, като дарствената грамота на последния от 1378г. се пази и до днес в манастирския архив. От това време датира и пространното житие за св. Иван Рилски написано от патриарх Евтимий. През 13 и 14в. в Рилският манастир се създават интересни ръкописи, великолепни произведения на дърворезбата, високохудожествени стенописи, икони и други произведения на духовната и материална култура.

В средата на 15в. Рилският манастир е плячкосан от османците и временно преустановява духовната си дейност, но малко по-късно благодарение на братята Йоасаф, Давид и Теофан се връща към живот. През 1466г. е подписан договор за взаимопомощ с руския манастир "Св. Пантелеймон'' от Атон, а договора се съхранява и до днес в оригиналния си вид. Три години по-късно през 1469г. рилските монаси получават разрешение от Мурад II, да пренесат мощите на св. Иван Рилски от Търново в манастира.

През 16 и 17в. Рилският манастир е обложен с тежки данъци, преживява няколко пожара и често е ограбван. Независимо от това духовната дейност не спира и продължават да се събират и преписват книги и реликви. Установени са контакти с манастири от Русия, Румъния, Сърбия и особено с тези от Света Гора (Атон). Рилската обител получава редица дарения и грамоти от руските царе, молдавските воеводи и чуждестранни духовници.

В Рилският манастир са работили книжовници и просветители, като Йосиф Брадати, Спиридон, Неофит Рилски, който открива тук килийно училище и редица други.

Най-плодотворен за Рилският манастир е периода на Българското Възраждане (18-19в.), когато се оформил и сегашния облик на манастира. През 1778г. манастирът става жертва на стихиен пожар. Възобновен е през 1784г. от майстор Алекси, който през 1816-1819г. построява източното, северното и западното крило. Значителна част от манастира е опожарена отново през 1833г., като възстановяването му отново е извършено от Алекси под ръководството на тогавашния игумен Йосиф Строителя. В периода 1833 – 1837г. била построена и главната църква в Рилският манастир "Рождество Богородично'' дело на майстор Павел Иванович. През 1847г. майстор Миленко издигнал южното крило на манастира.

От 1961г. Рилският манастир е превърнат в национален музей, а района около него- в природен парк. Той е сред Стоте национални туристически обекта на БТС и със статут на отделно селище с население от 65 жители. Открит е за посещения от 8 до 18 ч. всеки ден, печатът се намира в музея на манастира.

Имената на някои от монасите дарили част от живота си за Рилският манастир - Йосиф Брадати, Йосиф Строителя, Неофит Рилски, Авксентий Велешки, Аверкий Попстоянов, Арсений, Галактион.

Рилският манастир е един от 9-те обекта в България (и вторият манастир след скалната обител при с. Иваново), които са под егидата на ЮНЕСКО.

Текущо състояние:

Сегашния облик Рилският манастир се оформя през първата половина на 19 век. Обителта представлява комплекс от култови, жилищни и стопански постройки с обща площ 8800 кв. м. Вътрешният двор е обграден с 24-метровите каменни стени образуващи неправилен петоъгълник. Тук са разположени отбранителната кула и главната църква "Рождество Богородично''. Целият комплекс е нa 4 етажа с около 300 монашески килии, 4 параклиса, игуменска стая, кухня, музей, библиотека и стая за дарители. Рилският манастир е построен като крепост и е свързан с външния свят чрез две порти – Дупнишката и Самоковската.

Комплексът на Рилският манастир се състои и от много странични съоръжения пръснати в околността, като метоси, параклиси, стопански сгради и др. Най-ранен от тях е метохът "Орлица" строен от 15 до 19в. и намиращ се на 15 км. от централния комплекс. От края на 18 и началото на 19в. датират костницата "Въведение Богородично" (1795г.), Постницата с църквите "Св. Лука" (1799г.) и "Покров Богородичен" (1811г.), параклисът "Пчелино", църквата "Успение на Иван Рилски" (1820г.) намираща се при гроба на светеца и други. Костницата е изписана през 1795г., а църквата "Евангелист Лука" при Постницата през 1798/99г. Стенописите в църквата "Покров Богородичен" при Постницата са дело на Тома Вишанов от Банско и датират 1811г. През 1820г. самоковски майстори изписват църквата "Успение на св. Иван Рилски" при гроба му.

Рилски манастир - Хрельовата кулаОтбранителната (Хрельовата) кула, датираща от 1334 - 1335г. е най-старата запазена сграда в Рилският манастир. Според надписа на входа й е изградена от местния феодал Хрельо и е посветена на св. Йоан Рилски и Богородица Осеновица.
Пететажната каменна кула е висока 23 м., като най-голям интерес в нея представлява параклиса "Преображение Господне" намиращ се на последния етаж. Стенописите му датират от 14в. и са изключително ценен паметник на българското средновековно изкуство.

Жилищните крила в Рилският манастир са строени през първата половина на 19в. Манастирът разполагат с повече от 300 помещения с богата дърворезбена декорация, многоцветно изписване и обзавеждане. От тях близо сто и десет са монашеските килии, всяка, от които се състои от малко предверие, кухня с огнище и стая за спане и работа. Стаите за гости са над тридесет, като повечето са богато обзаведени и декорирани с дърворезбовани тавани, таблени долапи, някои дори и със стенописи. Други помещения са голяма трапезария, игуменарница, болница, клисарница с библиотека, съдохранилница и просфорна,четири етажни параклиса, многобройни складови и домакински помещения и дори арест.

Най-впечатляваща от всички помещения в жилищните крила е магерницата (манастирска кухня), разположена в приземието на северната им част. Над квадратната и основа се издига 22-метров комин, който нагоре постепенно се стеснява в сложна пирамидална форма, получена чрез стъпили един над друг десет реда арки върху осмоъгълни основи. Отворът на комина е оформен като кръгла куличка, покрита с купол подобен на църковните. Днес магерницата е отворена за посетители и всеки може да влезе вътре и разгледа тази уникална по архитектура манастирска кухня.

Главната църква "Рождество Богородично" е построена от майстор Павел Иванович в периода 1834 - 1837г. Тя е трикорабна, 5-куполна постройка без предверие, с два странични параклиса посветени на св. Николай Мирликийски и на св. Йоан Рилски и открита галерия. Украсата на храма е завършена през 1846г. и в изпълнението и участие взимат такива изтъкнати майстори на възрожденското изкуство, като Димитър Зограф, Захари Зограф, Коста Вельов и Станислав Доспевски от Самоков, Димитър Молеров и Симеон Молеров от Банско и други. Наред с евангелските сцени и ликовете на славянски светци, тук има и голяма галерия на възрожденски портрети на многобройните ктитори на манастира.
Иконостасът в главната църква е сред шедьоврите на Самоковската резбарска школа. Той е работен от 1837 до 1843г. и е най-големия в България и единствен позлатен.

В Рилският манастир се намира една от най-богатите колекции на икони от 14 до 19в. Най-стара е иконата с изображението на Иван Рилски датираща от 14в. Други запазени икони са тези на "Св. Арсений" (14-15в.), Успение Богородично" (15-16в.), "Св. Георги на трон" (15в.), "Богородица Умиление" (15в.), "Йоан Предчета" (17в.), "Христос на трон" (17в.) и други. В иконостаса на главната църква се намира иконата "Одигитрия" (Пътеводителка) с 32 четириъгълни преградки с мощи на светци. Според преданието иконата е подарена на манастира от сестрата на цар Иван Шишман, така наречената "Мара бяла българка" - жена на султан Мурад І (1319-1389). Тя се държи заключена и само на големи празници се изнася за поклонение. Местното население почита иконата като изцелителка при тежки заболявания и при масови епидемии. В такива случаи свещеника посещава дома и обхождат засегнатите места, прави се водосвет и се поръсват.

Рилски манастирВ библиотеката на Рилският манастир се съхраняват около 250 ръкописни книги от периода между 11-19 век, 9000 старопечатни издания, нотирани ръкописи, възрожденски щампи и др. Сред тях е Рилският сборник от 14-15в., който съдържа преписи от най-старите жития на св. Иван Рилски, глаголическите листове от 10-11в., две евангелия - апракоси от 13в., сборник със служби и жития на св. Иван Рилски, Псалтир и два сборника "Адрианти" от 1473г., големият Панагерик от 1479г. писани от Владислав Граматик, Панагерик от 1483 година и Минеи от 1487г., Сучавското евангелие от 1529г., Крупнишкото евангелие от 1577 година с обков от софийския златар Матей и многобройни дамаскини, триоди, требници и други. Особено ценни са съчиненията на българският педагог и писател Неофит Рилски, основната част от, които се съхраняват в манастирската библиотека.

Друга важна част от художествените богатства на Рилският манастир е дърворезбата. Тук се намира един от най-ранните образци на това изкуство в България – дърворезбената врата на старата църква от 14в. От същото време е резбата на митрополитския трон от същата църква. От края на 18в. са позлатения резбен трон в Главната църква и иконостасът в параклиса "Св. Иван Рилски".

Най-пищен и тържествен от 13-те дърворезбени иконостаса в Рилския манастир е този в манастирската църква "Рождество Богородично". Той е изработен в периода 1837 – 1843г. от самоковски резбари, ръководени от майстор Атанас Теладур. Иконостасът е направен от орехово дърво, позлатен и разделен на три части според корабите на храма. В колекцията на манастира се пазят няколко интересни напрестолни кръста с миниатюрна резба и метални обкови от 17 – 18в. и няколко хоругвени кръстове. Връх на миниатюрната резба обаче е напрестолния кръст дело на монах Рафаил. Изработен е от липово дърво за 12г. (от 1790 до 1802г.) и съдържа 36 сцени с няколкостотин фигури.

В

Рилският манастир е открита и първата печатница за щампи (гравюри върху метал и дърво) през 18в. Тук се намира и най-голямата колекция от клишета от това време. Най-често сюжетите на щампите представят образа на Иван Рилски с моменти от житието му и изгледи от манастира.

В Рилският манастир са се създавали и съхранявали множество произведения на приложното изкуство: златотъкани църковни одежди, покрови, колани и антиминси, от които има запазени екземпляри от 15 до19в. Много са произведенията на златарството и металната пластика: чаши, потири, дискоси, мощехранилници, кадилници, кръстове и други.

В Рилският манастир се намира и гробът на цар Борис III.

Контакти на манастира:

Телефон за връзка: +359 70542208

Настаняване в манастира:

Рилският манастир предлага настаняване, а околната местност се е превърнала в развит туристически център с множество хотели и ресторанти. Цената за преспиване в манастирския комплекс е 25 лв. на легло.

Интересни места за посещение в района:

Извън манастирският комплекс се намират метосите Орлица (15 км.) и Пчелина (4 км.) и постницата "Св Иван Рилски''. През 1746г. около нея е построена църквата "Успение св. Иван Рилски''. Съществува поверие, че който се промуши през дупката в скалата на пещерата, където той е живял отшелника, без да се опре, е праведен.

Национални туристически обекти в близост до Рилския манастир: Рилски езера (8 км.), вр. Мусала (21 км., 8 ч. път), вр. Мальовица (4 ч. път). От манастира тръгват няколко маркирани пешеходни маршрута за хижа "Рибни езера" (4-5 ч.), за хижа "Македония" (5 ч.), за хижа "Ив. Вазов" (5 ч.), за хижа "7-те Рилски езера" (6-7 ч.) и за хижа "Мальовица" (6-7 ч.).

Фотогалерия:

Рилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастир - Хрельовата кулаРилски манастирРилски манастирРилски манастир Рилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастир Рилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастир Рилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастир Рилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастир

Fina за Рилски манастир, 21.09.2016

Zara за Рилски манастир, 21.09.2016

Brayan за Рилски манастир, 20.09.2016

Дано с Божия помощ посетим тази светиня!Отдавна зная за това прекрасно място,но за съжаление живея в другия край на България.Живи и здрави да са хората,които се грижат за този монастир!
العاب اطفال طبخ
العاب اطفال رضع

royal goa models за Рилски манастир, 19.09.2016

Choose custom cheap goa escorts services and be sure that your 100% original and quality.escorts goa

Brayan за Рилски манастир, 17.09.2016

Дано с Божия помощ посетим тази светиня!Отдавна зная за това прекрасно място,но за съжаление живея в другия край на България.Живи и здрави да са хората,които се грижат за този монастир!

Един от красивите български манастири.Миналото лято няколко пъти отсядах в манастира и съм много доволна.Ако имам възможност и тази година бих почивала там.Наблизо е минералня басейн на Спанчевци

ألعاب حرب
العاب حربية
العاب حرب اكشن
العاب حرب اون لاين
العاب حرب 2017
موقع العاب حرب

kako god zelis за Рилски манастир, 16.09.2016

Zanimljivo koliko su nam slova slicna have a peek at this web-site

Aleksandra за Рилски манастир, 08.09.2016

Горд съм че съм българин!!

nairy younes за Рилски манастир, 08.09.2016


يحتوي الموقع على اجمل العاب طبخ بنات حصرية ومتجددة باستمرار ويمكنك اللعب مباشرة في العاب طبخ التي تعتبر من اروع العاب بنات

rakha dima за Рилски манастир, 03.09.2016

تتنوع العاب فلاش وذلك على حسب كل شخص ورغبته ............
فهناك عدة انواع منها وهناك من هي خاصة بالبنات واخرى للاولاد وتعتبر العاب تلبيس من اكتر الالعاب انتشارا في الويب وهي محبوبة عند الجميع ولديها جمهور واسع كما انها سهلة اللعب والجميع يمكنه لعبها بسهولة تامة بدون صعوبات تذكر كما ان هناك انواع اخرى متل العاب طبخ والعاب اكشن ومكياج و سيارات الى غير ذلك فلك صنف جمهوره ومحبيه ولكن تبقى العاب بنات الاكتر انتشارا وشعبيتنا في عالم العاب الفلاش كما انها تحتوي على شخصيات معروفة وغنية عن التعريف متل باربي و سندريلا وشخصيات اخرى تركت بصمتها في هذا المجال لهذا اصبح يعتمد عليها كتيرا في صنف تتنوع العاب فلاش وذلك على حسب كل شخص ورغبته فهناك عدة انواع منها وهناك من هي خاصة بالبنات واخرى للاولاد وتعتبر العاب تلبيس من اكتر الالعاب انتشارا في الويب وهي محبوبة عند الجميع ولديها جمهور واسع كما انها سهلة اللعب والجميع يمكنه لعبها بسهولة تامة بدون صعوبات تذكر كما ان هناك انواع اخرى متل العاب طبخ والعاب اكشن ومكياج و سيارات الى غير ذلك فلك صنف جمهوره ومحبيه ولكن تبقى العاب بنات الاكتر انتشارا وشعبيتنا في عالم العاب الفلاش كما انها تحتوي على شخصيات معروفة وغنية عن التعريف متل باربي و سندريلا وشخصيات اخرى تركت بصمتها في هذا المجال لهذا اصبح يعتمد عليها كتيرا في صنف العاب بنات الدي تحبه البنات بكترة خاصة في العالم العربي مما يجعل المواقع الخاصة بهذا النوع تزداد يوما بعد الاخر
لعبة طبخ الدجاج
لعبة طبخ بيتزا
لعبة طبخ البرجر
لعبة طبخ وتلبيس
لعبة تحضير السلطة
لعبة طبخ الدونات
لعبة بنات جميلات

rakha dima за Рилски манастир, 03.09.2016

تتنوع العاب فلاش وذلك على حسب كل شخص ورغبته ............
فهناك عدة انواع منها وهناك من هي خاصة بالبنات واخرى للاولاد وتعتبر العاب تلبيس من اكتر الالعاب انتشارا في الويب وهي محبوبة عند الجميع ولديها جمهور واسع كما انها سهلة اللعب والجميع يمكنه لعبها بسهولة تامة بدون صعوبات تذكر كما ان هناك انواع اخرى متل العاب طبخ والعاب اكشن ومكياج و سيارات الى غير ذلك فلك صنف جمهوره ومحبيه ولكن تبقى العاب بنات الاكتر انتشارا وشعبيتنا في عالم العاب الفلاش كما انها تحتوي على شخصيات معروفة وغنية عن التعريف متل باربي و سندريلا وشخصيات اخرى تركت بصمتها في هذا المجال لهذا اصبح يعتمد عليها كتيرا في صنف تتنوع العاب فلاش وذلك على حسب كل شخص ورغبته فهناك عدة انواع منها وهناك من هي خاصة بالبنات واخرى للاولاد وتعتبر العاب تلبيس من اكتر الالعاب انتشارا في الويب وهي محبوبة عند الجميع ولديها جمهور واسع كما انها سهلة اللعب والجميع يمكنه لعبها بسهولة تامة بدون صعوبات تذكر كما ان هناك انواع اخرى متل العاب طبخ والعاب اكشن ومكياج و سيارات الى غير ذلك فلك صنف جمهوره ومحبيه ولكن تبقى العاب بنات الاكتر انتشارا وشعبيتنا في عالم العاب الفلاش كما انها تحتوي على شخصيات معروفة وغنية عن التعريف متل باربي و سندريلا وشخصيات اخرى تركت بصمتها في هذا المجال لهذا اصبح يعتمد عليها كتيرا في صنف العاب بنات الدي تحبه البنات بكترة خاصة في العالم العربي مما يجعل المواقع الخاصة بهذا النوع تزداد يوما بعد الاخر
لعبة طبخ الدجاج
لعبة طبخ بيتزا
لعبة طبخ البرجر
لعبة طبخ وتلبيس
لعبة تحضير السلطة
لعبة طبخ الدونات
لعبة بنات جميلات

Роксана за Рилски манастир, 30.08.2016

голяма статия!

Serena за Рилски манастир, 30.08.2016

хубава статия!

Serena за Рилски манастир, 30.08.2016

хубава статия!

Karl за Рилски манастир, 29.08.2016

Игри във фермата
Лорена селскостопанско животно

Helen за Рилски манастир, 29.08.2016

Great!

Ariana за Рилски манастир, 29.08.2016

zooo за Рилски манастир, 24.08.2016

thank you it was a good topic
العديد من الناس يبحثون عن رسائل جميلة لكي يستطيعوا ان يرسلوها لمن يريدون من احبائهم واصدقائهم كما انهم يبحثون ايضا عن مسجات مثل مسجات صباح الخير كما انهم يبحثون ايضا عن صور حب التي تشعر احبائهم بالمودة والمحبة وكذلك صور رومانسيه والعديد منهم ايضا يبحثون عن رسائل صباحية لكي يرسلوها لمن يحبون في الصباح الباكر وهناك الكثير من الاشخاص ممن فقدوا العديد من الاشخاص الذين يحبون يبحثون عن دعاء للميت من اجل ان يدعوا لميتهم

happy wheels за Рилски манастир, 17.08.2016

Let’s keep the best falsh games for your child! abc | slither.io | pokemon go | wings.io | happy wheels | happy wheels the game free: are safe place to play the very best free games for kids!

jeux b banat за Рилски манастир, 17.08.2016

العاب بنات تلبيس أصبحت مشهورة بشكل كبير في عالم الانترنت بل و حتى خصصت لها مواقع خاصة بها فقط ، والطلب عليها يتزايد في مواقع البحث يوما بعد يوم للمكانة التي تحتلها في قلب كل بنت ، بحيث لا نجد فتاة إلا ولها ذكريات جميلة مع هذه الألعاب المميزة ، فهمي تلمس الطابع الأنثوي لها كما تُوفر هذه الأنواع من الألعاب أشياء تميل إليها البنات فطريا

вячеслав за Рилски манастир, 09.08.2016

Рилския манастир е едно от най-скъпите за мен места.Това е място с много история и святост и едва ли има човек,който отивайки там не е усетил излючителната му сила.За мен лично посещенията ми в манастира са били винаги много силни и възлови в много важни за мен моменти.България е богата и благословена с този велик манастир и с неговия основател,Свети Иван Рилски.
reviews
facts of life

JennyDaring за Рилски манастир, 29.07.2016


Such a very useful article. Very interesting to read this article.I would like to thank you for the efforts you had made for writing this awesome article.

Discover our website bounty of free online games now!
Our website has the biggest collection of free online games. Totally new games are added every day!

unblocked game
mills eagles
kids games
action games
flash games
stickman games

fishdom за Рилски манастир, 18.07.2016

Keep moving' bro. like someone said. succces will come when you ready to get it. No laydown and enjoy this
powerpuff | fishdom game | slitherio . May the force be with you!

acacas за Рилски манастир, 10.07.2016
العاب بنات موقع العاب للبنات فقط يختص بتنزيل جميع العاب الطبخ الجديدة في عالم العاب الفلاش الاون لاين يتميز موقع العاب طبخ بوجود العديد من المشرفين والمديرين لكي يقومون بوضع جميع الالعاب بشكل يومي العاب تطرح لاول مرة في عالم الاون لاين الخاص ب العاب الفلاش فعلا هناك العاب طبخ للفراخ وللحمام وهناك العاب طبخ لجميع الاكلات المشهورة , مكرونة بشاميل , كبدة , وجميع انواع اللحوم الاخري لذلك الان يجب اختبار قدرتك الحسية علي الطبخ فهل انتي قادرة علي هذا التحدي انه التحدي الاكبري علي الاطلاق العاب طبخ لن تجدها الا هنا كما يتميز موقعنا بانه الموقع الاول في الاستماع الي زواره الكرام حيث ااذا اردتي سيدتي اي لعبة يمكنك طرحها فقط علينا عن طرق فورم اتصل بنا وسيتم الرد عليكم باللعبة المراد تنزيلها ان شاء الله ماذا تنتظر الان ابدأ اللعب مع اجمل العاب طبخ بنات الرائعة اذا كنتي تبحثين عن اجمل الوصفات والاشهر في العالم اذا نحن هنا في العاب طبخ جميلة جدا نمكنك من وضع يدك واولي الخطوات لتعليم الطبخ فهناك العاب طبخ رورو مساعدة لتعلمك خطوة بخطوة طريق تحضير الاطباق المميزة لديك فمثلا يوجد اشهر الوصفات التي يوصفها اشهر الشيفات علي مستوي العالم الغربي والعربي فأذا كنتي تلحمين ان تكوني مثل والدتك او تكوني مثل احد الشيفات المشهورات بالخارج كل ما عليك فعله هو التنقل من داخل لعبة طبخ بنات الي اخري لكي تكوني علي اتم الاستعداد للتعلم وفي النهاية نصيحة المطبخ خاصه يجب ان يضاف له كل شخص اضافة مميزة فيجب عليكي سيدتي ان تقومي بوضع اللمسة الفنية الخاصه بك في اي وصفة تخصك انتي فقط لانها بالفعل تفرق جدا في التفرقة بين شيف والاخر اطبخي طبخا في المطبخ

color switch за Рилски манастир, 08.07.2016

You’ve written nice post, I am gonna bookmark this page, thanks for info. I actually appreciate your own position and I will be sure to come back here.
mortal kombat x, a10, roblox, color switch

C Assignment Help Online за Рилски манастир, 29.06.2016

I hope everyone like this information they shared as I do. Really great information C Assignment Help Online

Project Management Online Help за Рилски манастир, 29.06.2016

Thanks for Nice and Informative Post. This article is really contains lot more information about This Topic. Project Management Online Help

peterstrong за Рилски манастир, 28.06.2016

If we can only encounter each other rather than stay with each other 192.168.1.1

Shilpa Malhotra за Рилски манастир, 27.06.2016

Your post is very interesting for see, I am personally very fond with your handwriting on this page.
Female Escorts Services in Gurgaon
Aerocity Escorts Services
Dwarka Escorts Services
CP Escorts Services
Russian Escorts Services

mimi за Рилски манастир, 27.06.2016

very nice post thanks for it!
العاب تلبيس

Edelmira Arnold за Рилски манастир, 23.06.2016

Great, Thanks for sharing this information with us. http://awriter.org/essaysharkcom/

fatyiii за Рилски манастир, 20.06.2016

Thank you very much ^^

نقدم لكم اجمل موقع العاب طبخ بنات ستايل

prekhsha sharma за Рилски манастир, 15.06.2016

Packers Movers Kolkata, Packers And Movers Kolkata, Top Packers And Movers in Kolkata,
Top Packers Movers in kolkata, Movers Packers Kolkata, Movers And Packers Kolkata, Movers Packers in kolkata, Movers And Packers in Kolkata, Home relocation, Household shifting
http://kolkatapackersmovers.in/

fac за Рилски манастир, 14.06.2016

amazing facts that are interesting to share and learn more interesting facts and fun facts

Anjli Ahuja за Рилски манастир, 13.06.2016

You have given a very helpful blog and I’m thankful to that. So good job on that. I happened to check out this link. Independent Gurgaon Escort Anjli Ahuja

Aryan Arora за Рилски манастир, 08.06.2016

Aryan Arora From Gurgaon Providing Russian Escort Services in Gurgaon.

mourad за Рилски манастир, 06.06.2016

مرحبا بكن في افضل واجمل موقع يقدم العاب تلبيس بنات ستايل جديدة وايضا يمكنكم اللعب في العاب بنات ستايل ممتعة 2016

kocengmalek за Рилски манастир, 06.06.2016

Thank you for another fantastic post
http://asiapk.net

kcoengmalek за Рилски манастир, 01.06.2016

Great website! It looks really professional! Sustain the great job!

bola online

kcoengmalek за Рилски манастир, 01.06.2016

In this example people can play poker as free so apply all the knowledge acquired but also can play real money
http://dewabet.com

hcg shots за Рилски манастир, 23.05.2016

Im fairly positive theyre likely to be informed a great deal of new stuff here than anyone else! hcg shots

rca за Рилски манастир, 21.05.2016

اليوم لقد اتيتكم بموقع رائع انا اعجبني شخصيا وهو يحتوي على باقة من العاب بنات جديدة ومتجدد دائما ولمن لا يعرف العاب بنات فهي العاب فلاش تلعب على المتصفح بدون تحميل وتلعب مباشرة والعاب البنات هي بدورها فيها عدة اصناف وهي العاب الماكياج وفي هذا النوع يجب وضع الماكياج للبنت الموجودة في اللعبة وهناك كتير منها ويوجد كذلك العاب طبخ وهذا الصنف عنده محبين اكتر من السابق بفارق كبير وهو المميز عند الجميع سواء كانو بناتا او اولادا وايضا الصغار يلعبون فيه كتيرا وهو الاكتر انتشارا في النت ومواقعه كتيرة ويوجد صنف آخر وهو اقل منه قليلا في الشهرة وهو صنف التلبيس هذا الصنف ايضا يعشقه كتير من البنات وعدد قليل من الاولاد وكل صنف من هذه الاصناف توجد به العاب خاصة بشخصية معينة مشهورة فمتلا باربي ستجدها في جميع هذه الاصناف متلا العاب تلبيس باربي او العاب طبخ باربي او العاب ماكياج باربي وهكذا وهناك شخصيات كتيرة في هذه الالعاب وهي الاكتر شهرة طبعا عن باقي الشخصيات الغير معروفة وهذا الموقع يقدم جميع هذه الاصناف التي تندرج تحت نوع العاب بنات فمرحبا بكم جميعا

Alice Denny за Рилски манастир, 17.05.2016

Welcomes to google underwater keep sharing such ideas in the future as well. google mirror this was actually what i was looking for,and i am glad to came here!
elgoog Hi! I’ve been reading your blog for a while google gravity I want you to thank for your time of this wonderful read!!! google terminal now and finally got the courage to go ahead and give youu a shout out from Austin Texas!
google pacman Just wanted to tell you keep up the fantastic work!my weblog: google guitar I definately enjoy every little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff of your blog a must read blog! google snake
Amazing insight you have on this, Happy wheels it's nice to find a website that details so much information about different artists... Age of war 2 This article always blew me... Earn to die For how many times I have read this.

Waleed Barakat за Рилски манастир, 15.05.2016

Thank you very much, it’s very useful information

العاب ميزو اكبر وافضل موقع العاب
al3abmizo hguhf العاب دراجات نارية العاب مغامرات العاب ماريو العاب بنات العاب تلبيس العاب فلاش العاب الموبايل العاب دورا

اقسام الالعاب علي العاب ميزو
العاب قص شعر العاب سيارات لعبة العاب اطفال العاب طبخ العاب 2016 2017 افضل العاب العاب ثري دي 3d ميزو فلاش العاب مزارع تطبيق العاب العاب حيوانات العاب جديدة بحث عن الالعاب العاب تلوين تحميل العاب شرح اللعبة http://www.al3abmizo.com العاب باربي

العاب مسلية علي العاب ميزو
العاب انمي تلبيس بنات العاب العاب ذكاء العاب اكشن العاب حرب العاب مكياج العاب طائرات

Thank you very much, it’s very useful information

وظائف المازن وظائف جديدة بتاريخ اليوم
وظائف
وظائف خالية
وظائف شاغرة
وظائف جديدة
وظائف اليوم
وظائف في مصر
وظائف في السعودية
وظائف في الكويت
وظائف في قطر
وظائف في الامارات

عقارات مصر موقع تسويق عقارات اون لاين
عقارات
عقارات مصر
شقق للبيع
شقق للايجار
شقق مفروشة

اخبار مصر مباشر تابع اخر واهم الاخبار مباشر
اخبار
اخبار مصر
اخبار مصر اليوم
اخر الاخبار

العاب جي سفن موقع العاب فلاش جديدة اون لاين
العاب فلاش
العاب

Mizo Kids Games play free games online
kids games
html5 games
games for kids
flash games

SEO Writing Service за Рилски манастир, 14.05.2016

Our website is No. 1 in Content Writing and Blog Writing. You can also hire us for ebook writing, ghost writing, white paper writing & SEO content writing.

raa751 за Рилски манастир, 03.05.2016

تتنوع العاب فلاش وذلك على حسب كل شخص ورغبته فهناك عدة انواع منها وهناك من هي خاصة بالبنات واخرى للاولاد وتعتبر العاب تلبيس من اكتر الالعاب انتشارا في الويب وهي محبوبة عند الجميع ولديها جمهور واسع كما انها سهلة اللعب والجميع يمكنه لعبها بسهولة تامة بدون صعوبات تذكر كما ان هناك انواع اخرى متل العاب طبخ والعاب اكشن ومكياج و سيارات الى غير ذلك فلك صنف جمهوره ومحبيه ولكن تبقى العاب بنات الاكتر انتشارا وشعبيتنا في عالم العاب الفلاش كما انها تحتوي على شخصيات معروفة وغنية عن التعريف متل باربي و سندريلا وشخصيات اخرى تركت بصمتها في هذا المجال لهذا اصبح يعتمد عليها كتيرا في صنف العاب تلبيس بنات الدي تحبه البنات بكترة خاصة في العالم العربي مما يجعل المواقع الخاصة بهذا النوع تزداد يوما بعد الاخر فذلك ليس عبثا ففي الحقيقة نوع العاب التلبيس من اجمل اصناف العاب فلاش بصفة عامة و العاب بنات بصفة خاصة

hcg drops за Рилски манастир, 01.05.2016

Great blog here with all of the valuable information you have. Keep up the good work you are doing here. hcg drops

Top teeth whitening products за Рилски манастир, 29.04.2016

Thank you for sharing with us,I too always learn something new from your post. Top teeth whitening products

hamster cages за Рилски манастир, 28.04.2016

You have such a great amount of learning about this issue, thus much enthusiasm. hamster cages

Essay Services UK за Рилски манастир, 23.04.2016

Yes, assuredly the abbey is a admirable place. Abode enjoyed by abounding humans from abreast and far. But, to my abundant disappointment, cipher is authoritative an accomplishment to accumulate it clean.

hcg diet за Рилски манастир, 16.04.2016

You have truly shared an instructive and fascinating blog entry with individuals.. hcg diet

Венелина Маринова за Рилски манастир, 01.04.2016

Можете ли да ми дадете някакъв телефонен номер на самата църква в Рилския Манастир ?

Duy Linh за Рилски манастир, 31.03.2016

Thanks for post!!!
Great!!
SMART TOOL FOR ADVERTISE
IM Conversion REVIEW | IM Conversion bonus | IM Conversion features
Click here | See more

mimi за Рилски манастир, 24.03.2016

niice share and niice blog !
العاب باربي

mimi за Рилски манастир, 20.03.2016


niice share and niice blog !
العاب باربي

sacasc за Рилски манастир, 19.03.2016شركة دار الهدي من اقوي شركات التنظيف بالمملكة العربية السعودية بالرياض هل تبحث عن افضل شركة تسربات المياه وتنظيف المنازل والفلل ونقل العفش اذا شركة دار الهدي هي طريقكك للوصول خدماتنا علي اللينكات التالية

شركة كشف تسربات المياه بالرياض


كشف تسربات المياه بالرياض


كشف تسربات المياه


شركة كشف تسربات المياه


تسربات المياه بالرياض


شركة مكافحة الصراصير بالرياض


مكافحة الصراصير بالرياض


شركة مكافحة الصراصير

scsacsa за Рилски манастир, 19.03.2016


amazing article i love it so much
العاب طبخ جميلة جدا من اجمل العاب الطبخ التي يمكني ان تلعبيها سيدتي العاب قمة في الروعة عبر اللينكات التالية

العاب طبخ
العاب اون لاين بدون تحميل مجانا
love so much
العاب طبخ بنات
العاب
العاب فلاش طبخ
العاب طبخ سارة
العاب طبخ ستايل
العاب طبخ ماهر
العاب طبخ جديدة
العاب طبخ رورو
العاب الطبخ
العاب رورو
العاب طبخ 2017
العاب طبخ برجر
العاب تلبيس
العاب تلبيس بنات
العاب بنات
لعبة زوما
لعبة
very nice post brother, hopefully it's news can be received by many
people.
اجمل العاب الفلاش الاون لاين العاب جميلة جدا العبها الان علي موقع العاب رعد
لينكات موصي بيها مع اجمل العاب فلاش اون لاين بدون تحميل علي اللينكات التالية

لعبة صب واى رعد


لعبة صب واى

لعبة

لعبة صب واى الجديدة


250


العاب 250


250 رعد


hguhf

لعبة جاتا

لعبة البيرة

لعبة ماريو

من سيربح
المليون


لعبة زوما


زوما


لعبة


لعبة الفراخ


لعبة الفرخة


لعبة الفراخ الجديدة

play and engoy

العاب ماريو

البيرة

لعبة جاتا فلاش


جاتا


العاب بن تن
جميلة جدا استمتع باجمل العاب بن تن الرائعة والمميزة حصريا علي موقع العاب رعد اجمل العاب بن تن الرائعة

بن تن


العاب بن تن جميلة

لعبة السمكة


لعبة الحب


العاب حب


لعبة من سيربح المليون


لعبة المزرعة السعيدة


المزرعة السعيدة


العاب 2016


لعبة كراش


العاب سبايدر مان


العاب سيارات


العاب


العاب سيارات جديدة


العاب سيارات ماهر

SAZ за Рилски манастир, 15.03.2016

Word of love and appreciation and greeting fulfillment and private
Greeting fill all the meanings of brotherhood and friendship
Greetings from the Heart to Heart
Thank you with all my heart
GREAT ARTICLE TNX FOR WORK I LOVE THIS

العاب طبخ

al3abtabkh1

and welcom to d great blog for cooking games
العاب طبخ بنات
nice work man
العاب بنات
and tnx for great si
PLAY NOW

creditrepairin за Рилски манастир, 14.03.2016

This was a fantastic article. Really loved reading your we blog post. The information was very informative and helpful.. creditrepairin

FIGO за Рилски манастир, 13.03.2016

thank you
العاب بنات

muzammil за Рилски манастир, 12.03.2016

The real problem with the paleo diet for many people is that it can become boring, but the Paleo Grubs book offers more than enough recipes.. instagram follower kaufen | get likes on instagram app

abdox за Рилски манастир, 12.03.2016

This is amazing tnx
العاب حرب
العاب اكشن

iyan за Рилски манастир, 11.03.2016

http://www.gudangoxone.com adalah tempat penyimpanan produk - produk oxone shop, Jika anda membutuhkan alat - alat kesehatan dan alat kecantikan anda bisa mengunjungi Alatterapisehat.com pembelian produk tersebut bisagrosir dan juga satuan, jika anda mencari lokasi toko online dari http://aksesorisbayi.com/ anda bisa langsung mengunjungi websitenya di galeribayi.com diwebsite tersebut banyak jual perlengkapan bayi murah dengan harga yang super murah . Ello harus tau ya, toko - toko yang jualmurah semua produk produknya, memang menjadi pusat perhatian orang banyak, karena mereka menginginkan produk yang di jual murah meriah dan serba lengkap ditoko tersebut juga ada beberapa alat pel super mop di jualan murah dengan berbagai tipe yang bisa anda beli dengan murah nih . smart balance wheel atau orang - orang biasa menyebut dengan smart balance wheel saat ini banyak digunakan oleh semua kalangan, hal ini di sebabkan karena harga dari smart balance wheel ini sangat murah sekali, untuk saat ini sudah banyak orang - orang yang menggunakan smart balance wheel sampai artis sekelas denny cagur juga menggunakannya, efek dari hal tersebut banyak toko baru bermunculan untuk jual smart balance wheel dan langsung memberikan harga miring. rafa asoka adalah website toko online yang menjual produk - produk secara grosir, atau biasa orang menyebutnya dengan toko grosir . produk oxone memang dikenal karena kualitasnya seperti panci oxone set ini, dengan bahan yang tebal dan motif yang bagus mejadikan panci set oxone ini terlaris di toko kami. ada alat transportasi baru yang sedang booming di indonesia, alat ini adalah smart balance wheel dan sudah banyak digunakan oleh artis2 indonesia. peyedot debu bolde memang lebih sangat unik, jika dibandingkan dengan penyedot debu pada umumnya, selain itu bolde sangatlah hemat listrik. ada lagi kendaraan ramah lingkungan yang sedang ramai dibicarakan yakni sepeda listrik murah sudah banya orang yang menggunakan sepeda listrik murah ini mulai dari kalangan bawah hingga kalangan atas.

dau da day за Рилски манастир, 07.03.2016

thank you

мария за Рилски манастир, 16.02.2016

Каква е цената за кръщене

Julia за Рилски манастир, 09.12.2015

Very nice place , i wish to go there once in my life. I had write an essay with the help of Essay Help Writing Services UK

mohamed gamal за Рилски манастир, 01.12.2015

العاب

Стани за Рилски манастир, 17.07.2015

Здравейте,това лято искаме да посетим манастира със семейството ми.Искаме при посещението си да бъде прочетена молитва за здраве на дъщеричката ни.Какъв е редът за това ,какво е необходимо да се донесе?

neli simeonova за Рилски манастир, 13.06.2015

колко пари струва кръщене на Рилски манастир и предварително ли се записва.

Gergana за Рилски манастир, 03.04.2015

Невероятно място!
квартири-велико-търново.com

Ана Николова за Рилски манастир, 25.02.2015

Здравейте,
Интересува ме правят ли се кръщенета в Рилския манастир и трябва ли предварително записване?
Благодаря!

Ники за Рилски манастир, 09.11.2014

Най-красивото място в България.Колкото и да го посещавам все не мога да се нагледам на красотата му.
Отличен и на персонала който се грижи за запазване на тази красота.

Елена Калчева за Рилски манастир, 21.10.2014

БЛАГОДАРЯ ТИ,СВ.ИВАН РИЛСКИ!Бди над нашата България и помагай на изстрадалият ни народ !Помогни и на мен грешната с твоята чудодейна сила,Бог да благослови дъщеря ми Христина!

Мартин за Рилски манастир, 15.10.2014

Най-големият манастир у нас, внушителен не само с площта, която заема, но също и с високите крепостни стени, старата каменна кула, стенописите и архитектурата на главния храм. Заобикалящата го растителност в дебрите на високата планина създават усещане за уединение с природата.

Диана Атанасова-Гьорева за Рилски манастир, 08.09.2014

Да, правят се кръщанета. Всеки ден от 10 до 16:30, ако не се лъжа. Миналата година по това време кръстих дъщеря си там и съм много доволна. Таксата е 35 лв., не се обаждах предварително. Отидох в делничен ден и нямаше хора. Носих си кърпи за детето и свщеника, сапун, нагръдно кръстче, питка, вино, нови дрехи за детето, акта за раждане и кръщелното на кръсника. Кумата ми също кръсти сина си преди месец там, но в събота и каза, че имало много хора.
Мястото е страхотно!

албена за Рилски манастир, 23.08.2014

Здравейте искам да попитам за кръщене в манастира. Кога се прави, колко пари струва, със записване ли е. Моля за повече подробности. Благодаря предварително!

Елена Ангелова за Рилски манастир, 17.07.2014

Здравейте искам да попитам за кръщене в манастира,как става-с предварителна уговорка ли ,какво се носи и кога се прави(предполагам сутрин)?Благодаря предварително!

Христина Вълчева за Рилски манастир, 25.06.2014

Здравейте, всяко лято като посетим манастира с моя спътник в живота усещаме невероятната сила и енергия, която излъчва това място.
Имаме една мечта.
Моля, искам да Ви попитам, възможно ли е да се венчаем в Рилският манастир, без преди това да сме сключили граждански брак и ако да, каква е цената на ритуала.
Благодаря предварително !!!

Илияна за Рилски манастир, 13.03.2014

Може ли да ми кажете по кое време също се прави кръщенето сутрин или може и следобяд около 14.00/15.00 часа.
Благодаря

Илияна за Рилски манастир, 13.03.2014

Бих искала да направя кръщаване на дъщеря ми в Рилския манастир през месец май 2014г Моля Ви ако може да ми кажете цената на кръщенето и трябва ли предварително да се запише час
Благодаря

ЦВЕТАНКА за Рилски манастир, 09.01.2014

Бих искала да направя кръщаване на внука ми в Рилския манастир през месец август 2014г Моля Ви ако може да ми напишете цена за кръщене и кога трябва да се обадя за окончателна дата

Миглена за Рилски манастир, 03.01.2014

Искам да Ви попитам скючват ли се брак в Рилският манастир и каква е цената на ритуала .И трябва ли предварително да се записва ден и час .
Благодаря предварително !!!

aneliq lincheva за Рилски манастир, 21.07.2013

kryshtavat li se v nedelq i trqbva li da se zapiche predvaritelno

Силвия Маринова за Рилски манастир, 11.07.2013

Може ли да ми кажете цената на кръщенето, трябва ли предварително да се запише час и какво трябва да носим

Недко Георгиев за Рилски манастир, 19.06.2013

Може ли да ми кажете цената на кръщенето и трябва ли предварително да се запише час
Благодаря

Ирина йорданова за Рилски манастир, 18.06.2013

Здравейте,искам да ви попитам за цената на едно кръщене за дъщеря ми която е на 1годинка и 1 месец и търся къде да я кръщаваме,благодаря предварително :)

veselka за Рилски манастир, 26.04.2013

Може ли да ми кажете цената на кръщенето и трябва ли предварително да се запише час
Благодаря

Verginiq за Рилски манастир, 09.04.2013

ISKAM DA POPITAM AKO E UDOBNO ZA CENATA ZA KRA6TAVANE

georgi neshev за Рилски манастир, 13.09.2012

kakvoto i da kajem za rilskiqt manastir shte e malko

evgveni за Рилски манастир, 17.09.2011

Относно: ИСТИНАТА Е ВАШЕ ПРИЗВАНИЕ.
Дата: Понеделник, 2011, Април 4 14:55:43 ЕЕЩ

Здравейте, със следващите редове се обръщамкам към вас, избрани да защитавате правата и интересите на българския народ. Относно така наречената "православна" религия, делата и влиянието и върху държавата, и страната, и последствията от многовековните заблуди и лъжи. Религия, която хули Божието Име, потъпква заповедите Му и отрича СЛОВОТО, чрез създаване на попска религия съставена от човешки повеления, тълкованя, ритуали, обряди и всевъзможни разнообразни заблуди, и зависимости. Конкретно първата заповед на БОГА гласи: "Да нямаш други богове освен Мене", и втората: "Да не си правиш кумир, образ и подобие, и да не им служиш, нито да им се кланяш". На мястото на първата заповед се постави бог-лъжа, който в същност е самият сатана, и всякви дървени идоли с човешки имена. Издигат се в култ човеци и се боготворят молейки се на тях за посредничество към ГОСПОДА. Предлагат се още човешки кости за поклонение, под предлог, че е нещо свето, а пък БОГ казва: "Варосани гробници, от вътре пълни с всякакви нечистотии". Псевдосвещенниците /поповете/ се представят с "владика", "отец", "светейшества" и др., и много държат да им се вика така. Не знаете ли че ЕДИН е НЕБЕСНИЯ ОТЕЦ??? Не знаете ли защо поповете си присвояват титли и правомощия, канонизират и узаконяват, и заклеймяват??? Защо обичат първите редове, и защо ласкаят управляващи, и лобират в тясна симбиоза с правителства, и силните на деня??? Не каза ли сатана: "...поклони ми се и ще ти дам всичките богатства на този свят"??? Тези, които ще ви кажат, че е "въпрос на тълкование и различни писания" се наричат попове и заблудители, водещи вярващите към заблуда и погибел. НЕ Е ЛИ ЕДИН ГОСПОД-БОГ??? НЕ Е ЛИ ЕДНО НЕГОВОТО СЛОВО И ЕВАНГЕЛИЕ??? НЕ Е ЛИ ИСТИНАТА ЕДНА??? Как тогава, и кой създаде всичките тези религии??? Не е ли самият дявол и сатана, използващ Божието Име, за да заблуди и отвлече вярващите от истината на Бога??? В някои страни се кланят на каменни богове с човешки имена. В други се кланят и боготворят крави, и пак в други се кланят на дървени богове с човешки имена, и ги наричат чудотворни, боготворят човешки кокали, предмети от дърво и метал, и всевъзможни неща. Не знаете ли, че БОГ е ДУХ и ТРЯБВА ДА МУ СЕ КЛАНЯМЕ С ДУХ И ИСТИНА, ЧРЕЗ ПОКАЯНИЕ И ВЯРА??? Не знаете ли, че СЛОВОТО нарича двете религии "православна" и "католическа" "ГРЬЦКИЯ КОЗЕЛ" и "ЗВЯР"????? Знаете ли каква е връзката на "ГРЪЦКИЯ КОЗЕЛ" с константин, констанинопол, истанбул и защо свърталището на "православието" наречено "патриаршия" се намира там???? НЕ ЗНАЕТЕ ЛИ ,ЧЕ ПАПАТА СЕ САМООПРЕДЕЛЯ за "божи наместник" и псевдопатриарсите за "вселенски" и поповете за "отци"??? НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ ЗЛАТНИТЕ КОРОНИ И ОДЕЖДИ И СКИПТРИ С КОИТО ХОДЯТ??? Дори ГОСПОД-БОГ не е дошъл на земята така, преди повече от 2000 години!!! Зрелищните церемонии и тържества, не са ли акт на впечатления и заблуда, и зависимост??? Попитайте поповете защо "кръщават" децата??? Водното кръщение не е ли акт на покаяние и примирение с БОГА, както и пълно обръщане от пътя на греха в пътя на Бога??? Тогава какво са прегрешили децата??? Не каза ли ГОСПОД : "не спирайте децата да идват при МЕН,защото на тях принадлежи БОЖИЕТО ЦАРСТВО" това "кръщение", което правят поповете не е ли акт на обвързване и зависимост, както и задължение за точно изпълнение на Божиите повеления, и заповеди??? Така направиха и с родителите на тези деца! Не знаете ли, че ХРИСТОС слезе на земята да премахне всички зависимости и заблуди на лукавия и развърже хората от веригите на сатана, и премахне изпълнението на буквата, за да донесе правилното изпълнение на Божията Воля??? Псевдосвещенниците ще ви кажат за иконите /идолите/ : "ние не се кланяме на иконата, нито на боята нито на дъската, а се кланяме на "същноста". НЕ ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ ЗАД СЪЩНОСТА на БОЖИИТЕ ЗАБРАНИ се крие сатана??? ТОГАВА НА КОГО ВИ КАРАТ ДА СЕ ПОКЛОНИТЕ???? Обясняват още за иконата /идола/ : "когато едно дете отсъствува от вкъщи и майка му като види негова снимка си мисли още повече за него "АКО СЕ СЕЩАТЕ за ГОСПОД така както и по начина по които ви учи "православието", горко. Не виждате ли че колкото повече и разнообразни празници, обряди и ритуали канонизират, толкова повече ви обират, и предават душите ви на заблуди от сатана вследствието на което е погибел??? Не виждате ли разнообразните панахиди и помени, и "култ към смърта", не виждате ли как се правят, че се молят на помените??? Ако по този начин се прощаваха грехове, след като човек е умрял, то всеки един приживе би безчинствал, и за края на дните си за опрощение би заделил някой друг лев за молитвите на дядо поп?! Също така изливат вино и олио по гробове, паметници и др. мерзостни мероприятия. Не знаете ли че виното символизира НОВИЯ ЗАВЕТ В НЕГОВАТА КРЪВ??? Някога фараона канонизира и обяви себе си за бог, и си направи пирамида. После в други времена се построиха мавзолеи и се кланяха на човешки гнусотии. И в още по-други времена последни хората си направиха златна кутийка /пирамида и мавцолейче/ в която поставиха кокали за поклонение и обявиха, че ще направят българия "малкия йерусалим" - НЕ СА ЛИ ТОВА ГОЛЕМИ МЕРЗОСТТИ???? Карат хората да секланят на икони /идоли/ и след като умрат им поставят същите тези икони с човешки образ и брада, в краката. Може би като задължителен билет за божието царство - наричат ги "чудотворни" как няма да са чудотворни, след като една боядисана дъска-поднос/икона/ обира бабичките, първо финансово и после духовно. НЕ ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ ЗАД ВСЕКИ ИДОЛ СЕ КРИЕ ЗЛО??? Вижте какво пише в Новия Завет, в "Откровение на Йоана" гл.22:15,18 и 19. Относно "православен и благодатен огън", и целия този цирк, и карнавал в Йерусалим трябва ли да бадем сапричастни, и проводници на "православните" лъжи??? Не знаете ли, че когато е падал огън от ГОСПОДА винаги е било пред очите на всички??? Но след идването на ИСУС вече не, и сам ТОЙ каза, че друго знамение няма да се даде, и при все, че ХРИСТОС обяви следното: "АЗ ще ви изпратя УТЕШИТЕЛЯ, ДУХЪТ НА ИСТИНАТА, който ще ви упътва на всяка истина", и всичките тези думи на БОГА бяха претрансвормирани от попската религия като "православен огън" и направиха тази световна лъжа, при все че такъв огън не се изпраща от НЕГО. Април месец ще излезе дядо поп от капището и ще каже: "ОТ ГОСПОДА Е" и отвън ще има предподготовка за по-зрелищно представяне на лъжата. НЕ Е ли ГОСПОД БОГ, БОГ на всички??? Как тогава се дава само на поповете, когато Господ е казал, че всички трябва да Му служат??? Несъществуващи неща използвани за манипулиране на масите за подържане на геополитическа зависимост и извичане на гнусни печалби използващи ГОСПОДНОТО ИМЕ.>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Псалом 115:

1 Не нам, Господи, не нам, Но на Своето име дай слава, Заради милостта Си и заради верността Си.
2 Защо да рекат народите: Где е сега техният Бог?
3 Нашият Бог е на небето; Прави всичко що Му е угодно.
4 Техните идоли са сребро и злато, Направа на човешките ръце.
5 Уста имат, но не говорят; Очи имат, но не виждат;
6 Уши имат, но не чуват; Ноздри имат, но не миришат;
7 Ръце имат, но не пипат; Нозе имат, но не ходят; Нито издават глас от гърлото си.
8 Подобни на тях ще станат ония, които ги правят, Както и всеки, който уповава на тях.
9 Израилю, уповавай на Господа; Той е тяхна помощ и щит.
10 Доме Ааронов, уповавайте на Господа; Той е тяхна помощ и щит.
11 Вие, които се боите от Господа, уповавайте на Господа; Той е тяхна помощ и щит.
12 Господ си спомни за нас; ще ни благослови; Ще благослови Израилевия дом; Ще благослови Аароновия дом.
13 Ще благослови ония, които се боят от Господа, И малки и големи.
14 Дано Господ ви умножава повече и повече - Вас и чадата ви.
15 Благословени сте вие от Господа, Който е направил небето и земята.
16 Небесата са небеса на Господа; А земята Той даде на човешките чада,
17 Мъртвите не хвалят Господа, Нито ония, които слизат в мястото на мълчанието;
18 Но ние ще благославяме Господа От сега и до века. Алилуия.

илиана христова за Рилски манастир, 06.09.2011

Горда съм че съм българка .Всяко лято посещавам Рилския манастир и съм благодарна на Бога че ми се дава тази възможност!Свято място .Какво да кажем за пещерата на Иван Рилски -промушвайки се през процепа на скалата обмисляш живота и благодариш че си се родил в тази свята родина наречена България .

ДАНИЕЛА ШОМОВА за Рилски манастир, 28.08.2011

Най-прекрасното място.Всяка година отивам там за да се заредя с енергия и двете ми деца са кръстени там и аз сам отраснала там.Няма по прекрасно и красиво място от Рилския манастир.Който не е ходил да отиде и да се наслади на красотата му няма да съжалява.

Надежда Виденова за Рилски манастир, 29.01.2011

Рилския манастир е едно от най-скъпите за мен места.Това е място с много история и святост и едва ли има човек,който отивайки там не е усетил излючителната му сила.За мен лично посещенията ми в манастира са били винаги много силни и възлови в много важни за мен моменти.България е богата и благословена с този велик манастир и с неговия основател,Свети Иван Рилски.

вячеслав за Рилски манастир, 02.10.2010

И аз никога не съм бил в България, но наистина искам да посетя Рила re.porabotat пн За Hrista.Gospod ще-ще бъда там и тогава аз ще ти пиша vam.Umudri Gopod.SPASI ДА-Иеова.

венелина христова за Рилски манастир, 10.09.2010

кръстих първия си син на рилския манастир беше прекрасно сега си имам второ пак ше го кръстя там

milen milenkov за Рилски манастир, 28.07.2010

Да, несъмненно Светата обител е едно прекрасно място. Място на което се радват много хора от близо и далеч. Но за голямо мое разочарование никои не полага усилие за да го пази чисто.
На всякаде се виждат разхвърляни хартии отпадъци от храна и много други подобни неща.
Какво е това?, никакво възпитание не виждам вече в хората главно наричащи се Българи.
Каде са тези ценности?, в народа?. моето мнение е, че трябва да има един вид дежурни постове, хора които стриктно да следят за замърсяването на Обителта ни и да глобяват строго, нарушителите. Да погледнем какво става извън границите на Родината ни.
На вън, бдително си пазят дори и единия камък дето там се е образувал преди много години и е обявен за исторически паметник.
Нямя ги тези мърсотии. Няма тази безнаказаност.
Има много голям самоконтрол възпитание почтенност голяма патриотичност за опазване на всичко най вече на паметниците на нацията.
С идването на "криворазбраната демокрация" при нас тези ценности изчезнаха. Призива ми е Пазете Родните богатства за да им се радваме дълго и Българи и чужденци.

Гергана Рангелова за Рилски манастир, 15.05.2010

Рипски манастир е прекрасно място,аз съм кръстена там.Бих искала да кръстя дъщеричката си там също ,но ми казаха ,че там кръщават по няколко деца на веднъж и това ме кара да си променя мнението,аз бих искала самостоятелно все пак това си е денят на моето дете,иначе ми харесва манастира,бих дошла на една екскурзия до там сьс семейството си

Марина Пенчева за Рилски манастир, 24.04.2010

Манастирът е много красив и наистина е богатство,но ние не умеем да пазим.С тези заведения наоколо,по-скоро е заприличало на панаир.Дано нещата да са се променили от последното ми посещение.Но такова е положението и в Бачковския манастир. Много жалко.

Silvia за Рилски манастир, 02.04.2010

Правих кръщенето на сина си в тази божа обител, изключително е изживяването.Самото изживяване е низабравимо и се помни цял живот. Много красиво място заредено със положителна енергия.
Забравяш всичко като прекрачиш прага.
Успокояваш се и се зареждаш.
Нещо,което не може точно да се опише,трябва да се види и да се изживее лично.

e l i за Рилски манастир, 14.02.2010

Няма друга такава красота. Идете и вижте сами. Това е нашето богаство!!


Никола Петров за Рилски манастир, 10.01.2010

Горд съм че съм българин!!

 

Изпрати коментар

Моля, напишете името си и коментара си за манастира на кирилица.
Вашето имe :
Вашият e-mail :
Вашия коментар :
 Please type this word.
Моля въведете защитната дума
от картинката.:

Бърз избор на манастир

Карта на манастирите в България

Карта на манастирите в България

Региони

Епархии

Най-често търсени