bg en

Смолянски манастир (Райковски манастир) "Свети Атанас"

Смолянски манастир

Ортодоксално име: Св. Атанас

Последен коментар: Манастирът и местността са прекрасни!
Станева , 27.02.2011
Изпрати коментар.

 

Местоположение на манастира:

Скрий картата
Популярен манастир Популярен манастир
Mанастир Mанастир
Недействащ манастир Недействащ манастир
 

Манастира се намира в Кайнадинския рид от Ардинския дял на Западните Родопи, на около 4 км от Смолянския кв. Райково.

Tранспорт:

До манастира може да се стигне по асфалтов път като се тръгне от Смолянския кв.Райково в посока Смилен. Малко преди да се влезе в с.Чокманово в местността Варадил вляво на пътя се вижда двора и постройката на светата обител.

История на манастира:

Oснован е XII-XIII в., а сега е периодично действащ. Няколко пъти е горял и отново е бил възстановяван от родопчани.В тежките години на османското иго Кральов камък бил маяк на надеждата за жителите на тази част ва Родопите, символ на непокорство и безстрашие, на справедливост и възмездие. Тук е било хайдушкото скривалище на смелия Кральо войвода, чиято дружина всявала страх у поробителите, била опора на планинците, на българщината.
През бурните и паметни събития на октомври 1912 г. тук се е разположил щабът на 21 пехотен Средногорски полк. Командирът на полка на това място взема решение за защита на завоюваната свобода в Родопския край. Тук се е играло известното войнишко хоро преди боя. Събитията са отредили бойните действия около манастира да се наричат " Родопската Шипка ".

Архитектура и текущо състояние:

В момента са останали външни манастирски стени от 1870г. и вътрешен обновен и реконструиран двор и изцяло подновена църква и жилищни сгради

Настаняване в манастира:

Смолянският манастир не предлага настаняване.

Интересни места за посещения в района:

Района на Западните Родопи е известен с многобройните си пещери (осветени и неосветени) като една от най-известните е Ухловица.Пещерата се намира на 5 км южно в посока Гърция от с.Смилен.Тя е един от 100-те туристически обекти на България обект на всекидневен посетителски интерес от български и чужди туристи.
Екопътеките и еко-маршрутите са означени и маркирани много добре в региона. В района може да се намеря много вили, къщи за гости и архитектурни паметници на балканската война. Едният от тях е в китно и сгушено българско село Полковник Серафимово до което може да се стигне по маркиран маршрут през гората или по асфалтовият път за Рудозем - "ПАМЕТНИКА НА МОГИЛАТА" - на възвишението Могилата в центъра на селото е издигнат паметник в чест на загиналите във войните местни жители и на славния 21-и полк и неговия командир- Владимир Сеарафимов.
ПАМЕТНИКА НА ВРЪХ СРЕДНОГОРЕЦ "РОДОПСКАТА ШИПКА"(или както го наричат местните жители Малката Шипка.) - до паметника може да стигне като се тръгне по асфалтовият път за Рудозем на около 2-3 км по пътя.Строителството на паметник именно на това свято място – на връх Средногорец, е израз на признателността на родопчани не само към подвига на 21-и полк, но и към хилядите български воини, останали завинаги по бойните полета на Македония и Източна Тракия по време на Балканската война.

Фотогалерия:

Смолянски манастирСмолянски манастирСмолянски манастирСмолянски манастир - ЦъркватаСмолянски манастир - Вътрешен двор и жилищни сградиСмолянски манастир - Вътрешен дворСмолянски манастир - ЦъркватаСмолянски манастир - Входна врата и двора

Станева за Смолянски манастир, 27.02.2011

Манастирът и местността са прекрасни!

 

Изпрати коментар

Моля, напишете името си и коментара си за манастира на кирилица.
Вашето имe :
Вашият e-mail :
Вашия коментар :

Бърз избор на манастир

Карта на манастирите в България

Карта на манастирите в България

Региони

Епархии

Най-често търсени