bg en

Калоферски манастир "Рождество Богородично"

Калоферски манастир

Ортодоксално име:Рождество Богородично

Близки манастири:Калоферски девически манастир - ''Въведение Богородично"; Сопотски манастир, Сопотски метох.

Последен коментар: Може ли да помоля човека който поддържа този сайт да промени старите телефонни номера с новите. 0887486301 и 0899850932
Анонимен, 28.02.2018
Виж коментарите или Изпрати коментар.

 

Местоположение на манастира:

Скрий картата
Популярен манастир Популярен манастир
Mанастир Mанастир
Недействащ манастир Недействащ манастир
 

Калоферският манастир е разположен на брега на Бяла река в подножието на Стара планина, на около 7 км северно от гр. Калофер, на 40 км от гр. Казанлък и на 64 км от Пловдив.

Транспорт:

До Калоферския манастир води приличен черен път от гр. Калофер, който е проходим за лека кола.

История на манастира:

Калоферският мъжки манстир "Рождество Богородично" е основан през 1640г. На два пъти обителта е опустошаван от кърджалиите, но през 1819г. е възобновена. като тогава е издигната и сегашната църква. По време на Руско-турската война през 1877г., манастира, както и много други в района, не е бил пощаден от турците и отново е разрушен. През 1881г. Светата обител отново е възстановена и добива днешния си вид.

Последната реставрация на Калоферския манастир е по случай 1300-годишнината от основаването на Българската държава, чествана през 1981г. Самата църква е изографисана през 2003г. от художниците Михаил Минков от гр. Пловдив и Нанко Нанков от гр. Шумен. Храмовият празник се чества на 8 септември.

Архитектура и текущо състояние:

Калоферският мъжки манастир е действащ и представлява комплекс от църква, жилищни и стопански сгради. Сегашният храм е построен през 1881г. от Генчо Кънев от Трявна върху основите на старата черква. Близо до манастира се намира аязмения параклис Св. Пантелеймон, построен през 1825г.

Контакти на манастира :

Телефон за връзка: 0884 596417; 0888 639999

Настаняване в манастира:

Калоферският манастир предлага стаи с 4 легла, със собствен или общ санитарен възел. На 50-ина метра от манастира има кафене, в което предлага храна.

Интересни места за посещения в района:

На 7 км от Калоферския манастир в гр. Калофер, може да се посети националния музей на Христо Ботев, а в намиращия се на 18 км от обителта гр. Карлово е националния музей на Васил Левски. И двата музея са част от 100-те туристически обекта на БТС.

На около 200 м. зад Калоферския манастир е входа на Национален парк "Централен Балкан" и комплекс "Бяла река", включващ детски център за оцеляване сред природата "Джендема".

Фотогалерия:

Калоферски манастир - Църквата "Рождество Богородично"Калоферски манастирКалоферски манастир - КомплексътКалоферски манастир - Манастирът от вънКалоферски манастир - Манастирът от вътреКалоферски манастир - Църквата "Рождество Богородично"Калоферски манастир - Стаите в манастираКалоферски манастир - Стаите в манастираКалоферски манастир - Църквата "Рождество Богородично"

Анонимен за Калоферски манастир, 28.02.2018

Може ли да помоля човека който поддържа този сайт да промени старите телефонни номера с новите. 0887486301 и 0899850932

Николай за Калоферски манастир, 04.12.2017

Добър ден! Приемате ли послушници и монаси и какви са условията?

Здравко Тодоров за Калоферски манастир, 02.11.2016

Не съм доволен от отношението на новата монахиня говори в църквата по телефона, кара се с другите монахини и т.н.

Дончо Петров за Калоферски манастир, 25.08.2016

С група поклоници ходихме в този манастир през 2013 г. И тогава беше великолепно поддържан, сега още повече! На 23 и 25 август гостувах на майка Валентина със семейството си. Прие ни много радушно, беседвахме с нея. Останах, за кой ли път, очарован от прекрасните и слова! Нека Вседържителят да й даде здраве и още дълъг и ползотворен живот! А на новата послушница пожелавам скоро да стане монахиня!

Нина Иванова гр.Берлин за Калоферски манастир, 15.07.2016

СЕСТРА ВАЛЕНТИНА И ВСИЧКИ СЕСТРИ В МАНАСТИРА ОСТАВЯМ ВИ В РЪЦЕТЕ НА БОГ ОТЕЦ НЕКА ТОЙ ВИ ПОСЕТИ И ВРАЗУМИ ПО НАЧИН КОЙТО НА НЕГО МУ Е УГОДЕН.АМИН!

йеромонах за Калоферски манастир, 26.04.2016

Моля ви изпратете ми телефон за контакти .
ieromonasi@abv.bg

Дончо Петков Петров за Калоферски манастир, 23.10.2015

Радостно е, че в Калоферския девически манастир има нова послушница!

Илиян Петров за Калоферски манастир, 10.09.2015

Има нови телефони за контакти ето ги и тях: 0899850932,0887486301

Мартин за Калоферски манастир, 13.06.2015

Невероятен манастир, подреден, добре почистен, уютен, с разкошен двор и невероятно красива църква. Благодаря на най-младата монахиня за прекрасната беседа и на игуменията за великолепното отношение!

християнин за Калоферски манастир, 26.05.2015

Това е здраво разсъждение, амин.

Анонимен за Калоферски манастир, 25.05.2015

Да внимаваме! Чужди грехове не се разказват! Така ни учат Св. Отци. Който разкаже чужд грях, макар и да е истина, сам осъжда себе си (понеже и осъждащият има грехове). Братя и сестри, нека пазим душите си!

Георгиева за Калоферски манастир, 16.05.2015

Слава Богу! Поклон пред майка Валентина и книжовното й дело! Вече 20 г. неделното училище което тя ръководи в манастира възпитава децата от Калофер в православието. А с книгите й то достига до дечица от цяла България. Бог да й дава здраве и сили и да я подкрепя в просветителската й мисия!

християнин за Калоферски манастир, 15.05.2015

Излезе четвърта част на "Жития на светиите за деца", съставител майка Валентина. С това вече имаме пълен комплект жития на светиите за деца на български език!
Христос Воскресе!

Православен християнин за Калоферски манастир, 15.05.2015

Този манастир е едно прекрасно благодатно място! В храма има няколко чудотворни икони - мисля, че 3 на Пресвета Богородица и една на св. св. Козма и Дамян.
Много топло и любезно ни приеха игумения Валентина и още една сестра - монахиня.

християнин за Калоферски манастир, 15.05.2015

Скъп е символът на кръста!
Злото бяга като дим
от разпнатия на него
Бог-Христос непобедим.

Игумения Валентина

Татяна Филева за Калоферски манастир, 13.05.2015

Напълно съгласна съм, че не бива да четете моите коментари! Не бива!... Те смущават сладката духовна дрямка на нежелаещите да разсъждават трезво - и изобщо да мислят самостоятелно. Нещо повече, мислещият човек, особено в Църквата, е опасен! И тъй, пазете душите си от всяка смущаваща информация - тя може да се окаже вярна! Пазете спокойствието си, отмаряйки под някоя дебела сянка в двора на Калоферския манастир.
Приветствам ви най-топло и сърдечно, всички вас! Приветствам и монахиня Валентина, както и прекрасната, дългопола, забрадена и заблудена женско-девическа група на отец Василий! А за възрастта на майка Валентина искрено смятам, че плетенето на дантели, хубави и бели, е по-подходяща дейност, отколкото управлението на манастир. При плетенето поне няма да има сериозни последици от очевидните й грешки, освен това, винаги можеш да разплетеш и да почнеш отначало... А последиците от едно некадърно, бездарно, духовно сляпо управление се заплащат скъпо! Но, за жалост, не само от този, който е управлявал...

Анелия Попова за Калоферски манастир, 18.04.2015

Здравейте скъпи поклонници на православната светиня \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Въведение Богородично\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"-Калофер. От повече от 11 години посещаваме със съпруга ми и дечицата манастирът. Изразяваме нашата благодарност към майка Валентина, сестрите и отец Василий. Там душите ни намериха своя пристан. По техните молитви сме православно семейство с 4 дечица. Всичко казано от Татяна Филева е клевета и измама, с цел да се злепостави манастирът, отец Василий и майка Валентина. Не бихме искали да пишем повече против Татяна Филева и си-е. Това би изложило на показ коварствата и делата и,за които самата тя трябва да принесе покаяние. Не това е нашата цел. В манастирът се усеща много явно присъствието на Божията Майка и свети Нектарий, частица от мощите на който е изложена за поклонение, което е признак, че е положен много голям труд от м.Валентина и сестрите. Хора, спрете да четете коментариите на Татяна Филева. Свидетелство за клеветите и може да намерите в блогът на Руси Русев в статията: Кой и защо нападна Зограф?; както и в статията на отец Пимен Зографски:Истинската причина за нападенията над отец Василий е книжовното дело;, статаията на Георги Тодоров във в.Култура \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Щом любов нямам, нищо не съм\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\", както и подписите в защита на отец Василий в петицията, организирана по повод клеветите срещу духовника.

Stefcho за Калоферски манастир, 24.12.2014

Zdraveite na vsichki bratia i sestri molia ako niakoi e chul ot vas za otec ioan koito e efimer na jenskata sv. Obitel sv.bogorodica molia da mi dami dadete negoviat tel. Nomer as sam negovo duhovno 4ado ot izvestno vreme ne mu odgovara telefona dali sie smenil nomera neznam no triabva da go chuia blagodariavi i bok da bade s vas i vashite ceda i semeistva

Дончо Петков Петров за Калоферски манастир, 25.07.2014

Уважаеми създатели на настоящия сайт, най-чистосърдечно и добродушно ви моля да бъдете коректни и да добавите към калоферските манастири още един - манастирчето "Покров Богородичен". То се намира на около 8 км от град Калофер, като първите 7 км може да се пропътуват с нормален автомобил, след това - пешком или с автомобил с висока проходимост. Ходил съм там няколко пъти. Невероятно е! На 1 ноември е храмовият празник на манастирчето и по това време се прави нещо като събор близо до него, нещо като корбан. До 2003~2005 г. манастирчето се поддържаше много добре от една жена, баба Катя. След това - не знам, защото от тогава вече не съм ходил. Затова моля да добавите в сайта и това свято място! С най-искрени пожелания - Дончо.

Православни християни за Калоферски манастир, 27.04.2014

Честит празник, Майко Валентина!
Нека Възкръсналият Господ да покрие със Своята сила светата Калоферска обител и Майката Божия да ви закриля с молитвите си! Амин.

Татяна Филева за Калоферски манастир, 21.04.2014

Добре познавам искрения и дълбок копнеж на майка Валентина по едно истинско, строго и правилно монашеско духовно ръководство. С години се е молела за това, тя и цялото сестринство, усърдно и пламенно! Всичко това е похвално. Но подхлъзването започна, когато искрено и чистосърдечно взеха лъжливото, псевдодуховно "ръководство" за истинско! За това опасно подхлъзване бяха предупреждавани многократно и от различни страни, но без никакъв резултат. Монахинята не е толкова виновна, тя е по-скоро жертва на собствената си представа за духовен живот, изкривена и объркана. За съжаление, дългите години на атеизъм при много хора доведоха до неспособност за различаване на истината от лъжата в духовния живот. Оправдавам я заради възрастта й и й съчувствам, още повече, че в същия Калоферски манастир има и много трезви и здравомислещи монахини! Христос Воскресе!

Дончо Петков Петров за Калоферски манастир, 11.04.2014

В Калофер има три манастира: Девически манастир "Св. Въведение Богородично", Мъжки манастир "Св. Рождество Богородично" и малкото манастирче "Покров Богородичен", наричано още "Покровчето".
Що се отнася до игумения майка Валентина, Бог да прости на ония, що бръщолевят клевети за такъв наистина смирен човек! Такива "по делата им ще ги познаете". Да е жива и здрава игуменията, още дълги години!И защо ли са тия тия лични обръщения към нея?! Откъде да прочете написаното "искрено съжаление" истинския монах, който е "умрял за света"? Та майка игуменията няма дори радио, да не говорим за компютър. О, окаяни опетнители! Ясно е едно - авторът на такъв текст има някакви лични причини, по моему - не много чисти. Целта на такива е да очернят добрите имена. Или, както е казал народът: калният чисти не търпи!Колкото и да чистиш кочината на една свиня, та пак ще ос.ре навсякъде!

iliqn за Калоферски манастир, 27.03.2014

tova nee manastira za koito pi6ete

Станислав за Калоферски манастир, 26.03.2014

Здравейте о Бозе бразя и сестри!питам се,защо сте се упражнявали в пустословие на тези страници.Това не е място за религиозни текстове и простотии,а да напътите зажаднелите за Словото Божие към обителта.Манастирът е прекрасен.Мястото е вълшебно.Посетете го и не пишете повече,ако няма в душата ви добра дума и истинско смирение.А текстовете за броеницата могат да се прочетат на друго място.Бог с Вас!

Вероника Стамова за Калоферски манастир, 07.03.2014

Скъпи в Христа сестри, майко Валентина, простете и благословете,
Сърдечно Ви благодарим, за молитвените трудове в тези усилни времена!
"БРОЕНИЦАТА"
Броеницата е звънче, което буди душата, заспала в суетата на земното
/Архимандрит Рафаил (Карелин)/
Броеницата – е духовно тържище, на което бедният може да продаде свойте парцали и да си купи царски одежди, на което може да замени шепа пръст за Небето, времето – за Вечността, мъката – за непресъхваща радост, а смъртта - за безсмъртие.

Демонът люто мрази броеницата, като свой непримирим враг; ако можеше, то би ги събрал от всички краища на света, като пшеница от нива, на парчета би ги разкъсал, би изгорил като сено в огъня, а пепелта би разпръснал по вятъра, та да не остане от тях на земята нито следа, нито памет.

Броеницата – е крепостна стена, зад която се скрива беглецът от преследвачите - видими и невидими: там той е на сигурно място.

Броеницата – е дървото, на което се покатерва човек, бягайки от звяр, и виси, уловил се за клоните му.

Броеницата – това са обработени и изваяни с много трудове камъни, от които душата съгражда дворец, за да се засели в него след смъртта си.

Онзи, който се моли по броеница - ще възкръсне със златна китка, а онзи, който е носел броеница и не се е молел по нея - с почерняла, като от изгорено, ръка.

Който непрестанно е призовавал името на Иисуса Христа, душата му в бъдеще ще сияе подобно на блясък на мълния, а тялото ще излъчва светлина като сутрин зората.

През броеницата човек вижда духовния свят и като че го осезава.

Броеницата – е звънче, което буди душата, заспала в суетата на земното.

Броеницата – са струи вода, отмиващи греховната кал от одеянието на душата.

Броеницата – е подобна на вятъра, който разпръсва като облаци и мъгла образите на видимия свят.

Броеницата – е калчицата, която изцелява ослепялото око на душата.

Броеницата – е неувяхващо цвете, неугасим лъч, непресъхващ извор, поток неизчерпаем.

Броеницата – е нишка от Хитона Господен, за която се държи душата на грешника.

Броеницата – са шипове от трънения венец: на онзи, който се моли по броеница, се допускат скърби и изкушения за още по-голяма награда.

Броеницата – това е алена лента, подобна на струята кръв, която блудницата Раав – нашата грешна душа – е спуснала от прозореца на дома си като условен знак, и се спасила от смърт заедно със своето семейство.

Когато грешникът държи броеница, то Ангелът отмъстител отминава край него, дарувайки още време за покаяние.

Броеницата – е подобна на рогата на жертвеник, за които се улавя престъпникът, за да избегне наказанието.

Броеницата – е Моисеевият жезъл, който е направил сладки горчивите води на Меррива.

Броеницата – е подобна на зрънцата от сол, които хвърлил пророк Елисей в отровния извор и направил водата му годна за пиене.

Броеницата – е меч Гедеонов, поразил в мрака на нощта враговете безбройни.

Броеницата – е образ на жертвеника в Соломоновия храм, върху който огънят е горял денонощно, без да угасва.

Броеницата – е подобна на кидара на главата на първосвещеника, върху който със златни букви е написано „Светиня Господня”.

Броеницата – са скъпоценните камъни урим и тумим, по чиито блясък и сияние се откривало на архиерея бъдещето на народа.

Броеницата – определя състоянието на душата, както пробният камък - чистотата на металите.

Броеницата - открива на човека дълбините на неговото сърце - с какво той живее и диша, какво се е натрупало в килера на паметта му, недостъпен за мъждукащата светлина на съзнанието.

Броеницата – това е кръстопътят на пътищата, на който се решава по кой път трябва да тръгне човекът.

Броеницата - понякога бива лека като перце, като че я подкрепя ръката на Ангел, а понякога тежка като олово, сякаш я теглят надолу нокти на демон.

Броеницата – е символ на надеждата, подобна на котва: с нея душата намира спокойствие сред бурните вълни на морето житейско.

Броеницата – учи да виждаме Божия промисъл в живота на човека, и в безпътицата на света да намираме пътя, който води към спасение.

Броеницата – горчивото - земните скърби прави сладки, а сладкото - земните наслади - горчиви.

Броеницата – е учител на вярата, приятелка на надеждата и слугиня на любовта; където се слави Христовото име, там обитават тези добродетели като три сестри.

Броеницата – когато по нея се моли човек, става като че жива и одушевена, а без молитва – е мъртва и бездиханна.

Броеницата – с която се тщеслави човек, прилича на кораб, управляван от пиян кормчия.

Броеницата – е палма, която расте на сухия пясък: в тучна земя изгниват нейните корени.

Броеницата – е тоягата на слепия, с която той почуква, като че опипвайки всяка крачка на пътя.

Броеницата – това е часовник, отброяващ времето, посветено на Бога.

Броеницата – е четката на художник, която с бои от светлина на платното на душата изобразява Небето.

Броеницата – това е цвете, чиито корени – са смирението, стеблото – самоотричането, а благоухаещите листенца – името на Иисуса Христа.

Броеницата – захвърлена от нейния собственик, прилича на клон, откъснат от ствола, на дърво, проядено от червей, на плод, отвътре изгнил, на откъснато цвете, което оронва цвят и увяхва.

В броеницата Небесното е съединено със земното, временното – с вечното, висината – с дълбината, словото – с онова, което е по-висше от словото.

Броеницата - има свой език и слух – това е мълчанието и безмълвието.

Броеницата – превръща светския дом в параклис, улицата – в път към храма, пазара – във философска школа, градския площад – в пустиня.

Когато човек на трапезата седи с броеница и молитва в сърцето, то сътрапезник му става Ангелът Хранител.

В дома, в който се извършва непрестанна молитва – пребивава невидима светлина; там душата се радва и на сърцето му става леко.

Броеницата – съединява семейството като пръстите на едната ръка. Ако съпрузите четат Иисусовата молитва, то любовта пребивава между тях до смъртта, както в първия ден на Венчанието.

Броеницата – учи децата на мъдрост, юношите на целомъдрие, жените на красотата на мълчаливия дух.

Броеницата – прави деня на смъртта начало на вечната радост, а гроба – ложе на покой от земните трудове.

Броеницата – дава на бедните всекидневна прехрана, а на богатите – състрадание и милосърдие.

Броеницата – учи човека за предстоящата смърт, която като стопанка ще дойде в дома му, ще отнеме всичко, което с многогодишни трудове е придобил, ще хвърли тялото в ямата, трупа ще оглозга до кости със своите зъби, а костите ще стрие на прах и разтвори в земята като сол във вода.

Броеницата – може да даде на затворника духовната свобода, която той не е имал в света, и да направи затвора място на среща с Бога.

Броеницата – превръща скърбите в иго благо, а трудовете – в бреме леко.

Броеницата – това е песен за изгубения Едем, на която откликват земните странници.

Броеницата – прави всички пътища и пътечки на земята път към Йерусалим.

Броеницата – е клон от Мамврийския дъб, под чиято сянка Авраам е приел Светата Троица в своята шатра.

Молитвата по броеница – това е молба към Бога за помилване на Содом, и отговор, че престъпният град ще бъде простен, ако в него се намерят десет праведника.

Броеницата – е покаянието на ниневийците, което е отклонило гибелта на великата столица – Ниневия за сто години.

Броеницата – са сълзите на Лот за неговия грях, смесени с вода от потока Кедрон, с която той поливал трите сухи клонки, докато не пуснали филизи.

Броеницата – са златните чепки грозде от градините на Соломон и белоснежните нарциси на долината Саронска.

Броеницата – е десетострунен Псалтирион, със свиренето на който Давид, образ на ума, е прогонвал злия дух от бесноватия Саул – образа на душата страстна.
Броеницата – е Еоловата арфа, чиито струни звучат от полъха на лекия ветец – диханието на благодатта.

Броеницата – е ключ към съкровения смисъл на Свещеното Писание и врата към книгохранилището на светите Отци.

Броеницата – са изказванията на подвижниците, написани не с мастило, а с възелчета от нишки.

Броеницата – са листи от Патериците, потъмняли от времето и букви на тайнствено Богословие, което прави православно самото сърце на човека.

Броеницата – е пътечка към Тиваида и Нитрия.

Броеницата – е шепа пясък, събрана при Скитските келии.

Броеницата – са лъчи на зората, възвестяващи за вечния ден в Небесното Царство.

Броеницата – това е железен ботуш, настъпил на аспида и василиск, съкрушил зъбите на лъва и смазал главата на змея.

Броеницата – е извор на жива вода, от който пият заедно царе и просяци.

Броеницата – е вретено, на което се преде прежда от светлина за одеянието на спасените.

Броеницата – това е бич, укротяващ зверовете, живеещи в душата на човека.

Броеницата – е лептата на бедната вдовица, за която се купува Небето.

Броеницата – са следи от нозете на преподобните Антоний и Макарий на пясъка на пустинята, незасипани от ветровете на вековете.

Броеницата – е поприще, на което детето може да пребори исполин.

Броеницата – това е луната, озаряваща нощта на човешкото сърце.

Броеницата – е мълчалив събеседник, безмълвен съветник, събрат в нощната молитва, помощник в дневните трудове.

Броеницата – са стената на царствата, стражата на градовете, защитата на селата и оградата на домовене.

Броеницата – това е наставник на наставниците, игумен на игумените и послушник на послушниците.

Броеницата – е зовът на пустинните планини, който чува сърцето.

Броеницата – пази благоуханието на незнайните гробове, в които са погребани пустинниците.

Светът е създаден с името Божие. С това Име творението е изтръгнато от бездната на небитието.

В броеницата чрез Божественото Име е отразена първотварната светлина, когато още не е имало слънце и луна – двете очи на небето, и не били разцъфтяли върху черното поле на нощта звездите като огнени цветя.

В броеницата звучи ехото на Ангелската хвала на Бога за сътворението на света.

В броеницата – се открива мистичната история на човечеството.

В броеницата – се е отразила, като че запечатила радостта на Праотците, видяли за първи път красотата на Едем, плачът на Адам в страната на изгнанието за изгубената благодат, кавалът на Авел, събирал овците, както звъна на камбаната събира хората на молитва, буквите, които начертал Ангелът за Сит, песнопенията на Енос – първия учредител на богослуженията, свитъкът на Енох, в който е написано за устройствоно на Небесата и бъдещето на света, проповедта на Ной за покаянието, жертвата на Авраам, послушанието на Исаак, молитвата на Иаков, 12-те камъка положени от Иисус Навин на дъното на Йордан, звуците от тръбите, от които паднали стените на Йерихон, беззвучният вопъл на Моисей, разтворил вълните на морето.

С Името Божие е сътворен светът. С Името Божие се спасява човечеството. С Името Божие е потъпкан адът. С Името Божие са отворени Небесата.Броеницата, в коята е запечатано всесилното и светоносно Име – е път на душата към Бога, който няма край.

Броеницата – е видимият залог за твоето спасение, който държи ръката ти.15 август 2011 г.
сайт на архим.Рафаил Карелин
храм Всех скорбящих Радост. Ру
"Твоето спасението е в твоята ръка "
БРОЕНИЦАТА Броеницата е звънче, което буди душата, заспала в суетата на земното /Архимандрит Рафаил (Карелин)/ Броеницата – е духовно тържище, на което бедният може да продаде свойте парцали и да си купи царски одежди, на което може да замени шепа пръст за Небето, времето – за Вечността, мъката – за непресъхваща радост, а смъртта - за безсмъртие. Демонът люто мрази броеницата, като свой непримирим враг; ако можеше, то би ги събрал от всички краища на света, като пшеница от нива, на парчета би ги разкъсал, би изгорил като сено в огъня, а пепелта би разпръснал по вятъра, та да не остане от тях на земята нито следа, нито памет. Броеницата – е крепостна стена, зад която се скрива беглецът от преследвачите - видими и невидими: там той е на сигурно място. Броеницата – е дървото, на което се покатерва човек, бягайки от звяр, и виси, уловил се за клоните му. Броеницата – това са обработени и изваяни с много трудове камъни, от които душата съгражда дворец, за да се засели в него след смъртта си. Онзи, който се моли по броеница - ще възкръсне със златна китка, а онзи, който е носел броеница и не се е молел по нея - с почерняла, като от изгорено, ръка. Който непрестанно е призовавал името на Иисуса Христа, душата му в бъдеще ще сияе подобно на блясък на мълния, а тялото ще излъчва светлина като сутрин зората. През броеницата човек вижда духовния свят и като че го осезава. Броеницата – е звънче, което буди душата, заспала в суетата на земното. Броеницата – са струи вода, отмиващи греховната кал от одеянието на душата. Броеницата – е подобна на вятъра, който разпръсва като облаци и мъгла образите на видимия свят. Броеницата – е калчицата, която изцелява ослепялото око на душата. Броеницата – е неувяхващо цвете, неугасим лъч, непресъхващ извор, поток неизчерпаем. Броеницата – е нишка от Хитона Господен, за която се държи душата на грешника. Броеницата – са шипове от трънения венец: на онзи, който се моли по броеница, се допускат скърби и изкушения за още по-голяма награда. Броеницата – това е алена лента, подобна на струята кръв, която блудницата Раав – нашата грешна душа – е спуснала от прозореца на дома си като условен знак, и се спасила от смърт заедно със своето семейство. Когато грешникът държи броеница, то Ангелът отмъстител отминава край него, дарувайки още време за покаяние. Броеницата – е подобна на рогата на жертвеник, за които се улавя престъпникът, за да избегне наказанието. Броеницата – е Моисеевият жезъл, който е направил сладки горчивите води на Меррива. Броеницата – е подобна на зрънцата от сол, които хвърлил пророк Елисей в отровния извор и направил водата му годна за пиене. Броеницата – е меч Гедеонов, поразил в мрака на нощта враговете безбройни. Броеницата – е образ на жертвеника в Соломоновия храм, върху който огънят е горял денонощно, без да угасва. Броеницата – е подобна на кидара на главата на първосвещеника, върху който със златни букви е написано „Светиня Господня”. Броеницата – са скъпоценните камъни урим и тумим, по чиито блясък и сияние се откривало на архиерея бъдещето на народа. Броеницата – определя състоянието на душата, както пробният камък - чистотата на металите. Броеницата - открива на човека дълбините на неговото сърце - с какво той живее и диша, какво се е натрупало в килера на паметта му, недостъпен за мъждукащата светлина на съзнанието. Броеницата – това е кръстопътят на пътищата, на който се решава по кой път трябва да тръгне човекът. Броеницата - понякога бива лека като перце, като че я подкрепя ръката на Ангел, а понякога тежка като олово, сякаш я теглят надолу нокти на демон. Броеницата – е символ на надеждата, подобна на котва: с нея душата намира спокойствие сред бурните вълни на морето житейско. Броеницата – учи да виждаме Божия промисъл в живота на човека, и в безпътицата на света да намираме пътя, който води към спасение. Броеницата – горчивото - земните скърби прави сладки, а сладкото - земните наслади - горчиви. Броеницата – е учител на вярата, приятелка на надеждата и слугиня на любовта; където се слави Христовото име, там обитават тези добродетели като три сестри. Броеницата – когато по нея се моли човек, става като че жива и одушевена, а без молитва – е мъртва и бездиханна. Броеницата – с която се тщеслави човек, прилича на кораб, управляван от пиян кормчия. Броеницата – е палма, която расте на сухия пясък: в тучна земя изгниват нейните корени. Броеницата – е тоягата на слепия, с която той почуква, като че опипвайки всяка крачка на пътя. Броеницата – това е часовник, отброяващ времето, посветено на Бога. Броеницата – е четката на художник, която с бои от светлина на платното на душата изобразява Небето. Броеницата – това е цвете, чиито корени – са смирението, стеблото – самоотричането, а благоухаещите листенца – името на Иисуса Христа. Броеницата – захвърлена от нейния собственик, прилича на клон, откъснат от ствола, на дърво, проядено от червей, на плод, отвътре изгнил, на откъснато цвете, което оронва цвят и увяхва. В броеницата Небесното е съединено със земното, временното – с вечното, висината – с дълбината, словото – с онова, което е по-висше от словото. Броеницата - има свой език и слух – това е мълчанието и безмълвието. Броеницата – превръща светския дом в параклис, улицата – в път към храма, пазара – във философска школа, градския площад – в пустиня. Когато човек на трапезата седи с броеница и молитва в сърцето, то сътрапезник му става Ангелът Хранител. В дома, в който се извършва непрестанна молитва – пребивава невидима светлина; там душата се радва и на сърцето му става леко. Броеницата – съединява семейството като пръстите на едната ръка. Ако съпрузите четат Иисусовата молитва, то любовта пребивава между тях до смъртта, както в първия ден на Венчанието. Броеницата – учи децата на мъдрост, юношите на целомъдрие, жените на красотата на мълчаливия дух. Броеницата – прави деня на смъртта начало на вечната радост, а гроба – ложе на покой от земните трудове. Броеницата – дава на бедните всекидневна прехрана, а на богатите – състрадание и милосърдие. Броеницата – учи човека за предстоящата смърт, която като стопанка ще дойде в дома му, ще отнеме всичко, което с многогодишни трудове е придобил, ще хвърли тялото в ямата, трупа ще оглозга до кости със своите зъби, а костите ще стрие на прах и разтвори в земята като сол във вода. Броеницата – може да даде на затворника духовната свобода, която той не е имал в света, и да направи затвора място на среща с Бога. Броеницата – превръща скърбите в иго благо, а трудовете – в бреме леко. Броеницата – това е песен за изгубения Едем, на която откликват земните странници. Броеницата – прави всички пътища и пътечки на земята път към Йерусалим. Броеницата – е клон от Мамврийския дъб, под чиято сянка Авраам е приел Светата Троица в своята шатра. Молитвата по броеница – това е молба към Бога за помилване на Содом, и отговор, че престъпният град ще бъде простен, ако в него се намерят десет праведника. Броеницата – е покаянието на ниневийците, което е отклонило гибелта на великата столица – Ниневия за сто години. Броеницата – са сълзите на Лот за неговия грях, смесени с вода от потока Кедрон, с която той поливал трите сухи клонки, докато не пуснали филизи. Броеницата – са златните чепки грозде от градините на Соломон и белоснежните нарциси на долината Саронска. Броеницата – е десетострунен Псалтирион, със свиренето на който Давид, образ на ума, е прогонвал злия дух от бесноватия Саул – образа на душата страстна. Броеницата – е Еоловата арфа, чиито струни звучат от полъха на лекия ветец – диханието на благодатта. Броеницата – е ключ към съкровения смисъл на Свещеното Писание и врата към книгохранилището на светите Отци. Броеницата – са изказванията на подвижниците, написани не с мастило, а с възелчета от нишки. Броеницата – са листи от Патериците, потъмняли от времето и букви на тайнствено Богословие, което прави православно самото сърце на човека. Броеницата – е пътечка към Тиваида и Нитрия. Броеницата – е шепа пясък, събрана при Скитските келии. Броеницата – са лъчи на зората, възвестяващи за вечния ден в Небесното Царство. Броеницата – това е железен ботуш, настъпил на аспида и василиск, съкрушил зъбите на лъва и смазал главата на змея. Броеницата – е извор на жива вода, от който пият заедно царе и просяци. Броеницата – е вретено, на което се преде прежда от светлина за одеянието на спасените. Броеницата – това е бич, укротяващ зверовете, живеещи в душата на човека. Броеницата – е лептата на бедната вдовица, за която се купува Небето. Броеницата – са следи от нозете на преподобните Антоний и Макарий на пясъка на пустинята, незасипани от ветровете на вековете. Броеницата – е поприще, на което детето може да пребори исполин. Броеницата – това е луната, озаряваща нощта на човешкото сърце. Броеницата – е мълчалив събеседник, безмълвен съветник, събрат в нощната молитва, помощник в дневните трудове. Броеницата – са стената на царствата, стражата на градовете, защитата на селата и оградата на домовене. Броеницата – това е наставник на наставниците, игумен на игумените и послушник на послушниците. Броеницата – е зовът на пустинните планини, който чува сърцето. Броеницата – пази благоуханието на незнайните гробове, в които са погребани пустинниците. Светът е създаден с името Божие. С това Име творението е изтръгнато от бездната на небитието. В броеницата чрез Божественото Име е отразена първотварната светлина, когато още не е имало слънце и луна – двете очи на небето, и не били разцъфтяли върху черното поле на нощта звездите като огнени цветя. В броеницата звучи ехото на Ангелската хвала на Бога за сътворението на света. В броеницата – се открива мистичната история на човечеството. В броеницата – се е отразила, като че запечатила радостта на Праотците, видяли за първи път красотата на Едем, плачът на Адам в страната на изгнанието за изгубената благодат, кавалът на Авел, събирал овците, както звъна на камбаната събира хората на молитва, буквите, които начертал Ангелът за Сит, песнопенията на Енос – първия учредител на богослуженията, свитъкът на Енох, в който е написано за устройствоно на Небесата и бъдещето на света, проповедта на Ной за покаянието, жертвата на Авраам, послушанието на Исаак, молитвата на Иаков, 12-те камъка положени от Иисус Навин на дъното на Йордан, звуците от тръбите, от които паднали стените на Йерихон, беззвучният вопъл на Моисей, разтворил вълните на морето. С Името Божие е сътворен светът. С Името Божие се спасява човечеството. С Името Божие е потъпкан адът. С Името Божие са отворени Небесата. Броеницата, в коята е запечатано всесилното и светоносно Име – е път на душата към Бога, който няма край. Броеницата – е видимият залог за твоето спасение, който държи ръката ти."
15 август 2011 г. сайт на архим.Рафаил Карелин храм Всех скорбящих Радост. Ру "Твоето спасението е в твоята ръка "

християнин за Калоферски манастир, 31.01.2014

По-добре е човек да има духовник,
отколкото да хули духовниците.
Който се изповядва, се освобождава
от греховете, от страстите си,
става чист, оздравява.

Красимир за Калоферски манастир, 30.01.2014

Госпожице Филева,
По-добре о. Василий да ви язди 15 години, отколкото легион бесове да ви яздят цяла вечност.

християнин за Калоферски манастир, 29.01.2014


Заслушвали ли сте се в час самотен
в мелодиите дивни на безкрая?
Не ги е никой отразил на листа нотен,
защото идват от пределите на рая.

Монахиня Валентина. Изповеди.

Татяна Филева за Калоферски манастир, 29.01.2014

Едно малко уточнение: госпожица съм! От всичките ми патила направо не ми остана време да се омъжа.
А някога Калоферският манастир беше едно много задушевно, топло, китно място... С големите цветни градини, с гостоприемството на сестрите, с възможността всеки да дойде и да остане колкото иска. И се надявам, че пак ще бъде. Цялата тази сектантизация на манастирите (под предлог на монашеско уединение и аскеза) е много, много опасен процес. Според мен калоферските монахини се подхлъзнаха по мита за "духоносния старец" и решиха, че такъв старец непременно трябва да дойде в техния манастир и да се грижи за душите им. А светите отци отдавна предупреждават, че истински старци почти няма, или направо няма. Затова Бог допусна при калоферските сестри да дойде лъжестарец, за да ги язди както си иска почти 15 години и те да наричат това "духовно ръководство". Но между ръководството на техния "старец" и на истинските благодатни старци разликата е от земята до небето!

християнин за Калоферски манастир, 29.01.2014

Сърцето ми е малък дом, граден
прилежно с чувства извисени.
Светилника във него всеки ден
аз паля с мисли най-смирени.

Монахиня Валентина. Изповеди

Петър за Калоферски манастир, 29.01.2014

Смирението не е равно на овчедушие! Поздравявам г-жа Татяна за смелостта и истинската мъжка и християнска постъпка, с която се стреми да предпази много хора. За съжаление от години се говори в църковните среди за издевателствата на фелдшера Василий и достойните хора вече реагираха- пример Йоан Варненски докато беше викарий в София. Браво и на дядо Николай. Господ да дарува мъдрост и сили на г-жа Татяна да отстоява истината! Слава на Бога за всичко!

Вероника Стамова за Калоферски манастир, 29.01.2014

И още, казано е, Татяна :
"Ще търпим и ще славим Бога.
Никой не може да ни отнеме радостта,
нито любовта в Христа."
Като имаме Бога в сърцето си , там няма да остане място, за бесовете!
Да спасяваме душите си!

Вероника Стамова за Калоферски манастир, 29.01.2014

Татяна, грозният език и оклеветяването е присъщо на падналото естество.
"Ако някой е узнал за някакъв грях на свещеник, говори св. Василий Велики, то нека извести за това архиерея, за да проведе той разследване; но той не трябва да посрамява свещеника пред неговото паство. Докато свещеникът сам не се обезслави, не трябва да бъде излаган публично, нито да бъде порицаван, нито хората да се отклоняват от него. Ако някой се притеснява да се обръща към такъв свещеник, то нека отиде при друг. Но ако той би предоставил на Бога това, което знае за свещеника и приема от него като чрез орган даровете на благодатта, то би имал награда много по-голяма, като обърнал се с вяра към благодатта, а не към човешка сила, и направил това само заради Бога. А който е загубил доверие в свещеника нека отиде при такъв, на когото има доверие, само нека да му бъде известно, че той ще се лиши от великата награда за неосъждане, а може би и ще сбърка, ако започне да осъжда такива свещеници и тогава по научаване от врага ще започне да осъжда и очерня и невинните и чистите, подхвърляйки по този начин на голяма опасност своето спасение. (св. Симеон Солунски, Отговори на някои въпроси, предложени му от архиерея)
Да употребим всички сили и средства за да имаме в себе си Духа и с всичката необходима почтителност да се отнасяме към тези, на които е поверена властта да действат чрез благодатните дарове."
Татяна, дано Бог да ти прости всичко...Ти не знаеш, какво правиш.

Татяна Филева за Калоферски манастир, 29.01.2014

Когато самите монаси и монахини стават за резил и съблазън, никой не им е виновен. Напротив, истината за тях трябва безпощадно да се изкарва на показ, за да може вярващите хора да разпознават лошите и да ходят при добрите духовници за съвет и помощ. А ако някой монах или монахиня иска да не бъде критикуван, нека си стои в своя манастир и да води истински монашески живот, вместо да развява расо по улиците и да актьорства пред хората. Тогава монахът ще свети с Христовата светлина, и хората сами ще го разпознават и ще идват при него за духовни съвети. Уважаеми привърженици на скандалния Василий! - българският църковен народ не е толкова глупав, че да не различава лъжата от истината!

Вероника Стамова за Калоферски манастир, 29.01.2014

г-н Георгиев (или както там Ви е името), за престараване, в този случай, не може и дума да става, когато човек познава Татяна по-отблизо!
А на г-н Лазар (който, за сега, също непълно е подписал себе си...), ще кажа, че почтителното отношение, към игумения на който и да е манастир, към монашестващи или към обикновени миряни е въпрос на самоуважение! За поведение, различно от това ще се отговаря пред Бога!
Значението на ставащото има тежки последици, за всички ни! Както и на Татяна, така и на двама Ви ще напиша:
Та нали огънчето Божие грее в нас...?!
От чий похвали, за "смелост" трябва да се радва Татяна? Каква смелост се показва, като възставаме против Бога? Защото Той не иска раздори! Не иска омраза!
Кой е душегубец и престъпник, ние добре знаем - лукавият.
Но наистина всеки прави своят избор и само Бог знае, защо е допуснал това или онова състояние на душата.
Дано Той помогне на всички ни, защото лукавият е баща на лъжата и клеветите, а ние, сме чеда Божии и нямаме право на друго, освен на това да станем поне мъничко достойни, за безкрайните Му милости!
Пътят ни по Господа е тайнство само между нас и Него!
На какви "факти" се опирате и двамата, само Бог знае, както и защо допуска истините Му, да се превръщат в такава смрад...
Прощавайте!
Водят се тежки битки, за душите ни... Те са Му много ценни! И за това всички сме така яростно нападани...
Ще дойде момента, в който Бог ще отсъди, но тогава, за покаяние ще ни стигне ли времето?!
Слава на Бога, Бог всичко може и е безкрайно милостив.
Предполагам, че думите ми достигат до Вас сурови и осъждащи, но вярвам, че с душата си разбирате смисъла им..., та нали всички сме едно цяло в Господа..., та нали Бог е Любов!
Заради кого Той прие кръстна смърт?
Слава Богу, за всичко!
"Църквата е Божий дом, в който живеят
каещи се грешници и небесните светии
и Света Богородица, а началство е Господ.
В църквата диша Божият Дух, но от човешката
страна може да се очаква всичко.
Затова да не се учудваме, да имаме вяра в Бога
и в Неговата блага, спасяваща сила. Амин."

Георгиев за Калоферски манастир, 29.01.2014

Lazar, Татяна не е единствената избягала от Венков. Много са, ама по обясними причини избягват да говорят публично за сексуалните посегателства на този мошеник.
Вероника Стамова, явно си чела, че една лъжа повторена 100 пъти става истина. Ама не е така, не се престаравай :)

Христов ученик за Калоферски манастир, 29.01.2014

Скъп е символът на кръста!
Злото бяга като дим
от разпнатия на него
Бог-Христос непобедим.

Монахиня Валентина

Lazar за Калоферски манастир, 29.01.2014

Василий е стопроцентов мошеник, но много лукав. Всички, които го познават добре, знаят това. Разсипа живота на маса народ. Самият факт, че Валентина го търпи и скатава, вече я компрометира. Лицемерието на цялата дружина василиева е потресаващо. Татяна Филева очевидно е единственият честен и достоен човек сред тях, затова ги е напуснала. Евала за смелостта й.

Вероника Стамова за Калоферски манастир, 28.01.2014

Татяна,
Бог ни е дал свободна воля! Но когато това има значение само, за твоето спасение, можеш да правиш безразсъдства на воля, тогава си отговорна само за своята душа. А, ако това се отразява пагубно на множество невинни души, към какво или към "кого" мислиш, че се приобщаваш?
До кога ще правиш така..., до кога ще ставаш проводник на грозната мълва, на откровената клевета и лъжи, от които се съблазняват и без това неукрепнали още в православието хора..., до кога ще оставяш място на бесовете в прекрасната си душа?!? Дано Бог да ти прости!
Само Той знае, как да те спаси от самата себе си!
Моля те, в името на Господа Иисуса Христа, нека перото ти вече да онемее!
Дано Бог да има милост към всички ни...

Ученик за Калоферски манастир, 27.01.2014


Скъп е символът на кръста!
Злото бяга като дим
от разпнатия на него
Бог-Христос непобедим.

Монахиня Валентина

Красимир за Калоферски манастир, 27.01.2014

Само дърво, което дава плод, го брулят.

Поклонник за Калоферски манастир, 27.01.2014

Една свещена книга зная аз
за истини духовни, вечни.
Да я чета обичам до захлас.
Тя прави хората човечни.

Монахиня Валентина "Евангелие"

Татяна Филева за Калоферски манастир, 26.01.2014

"ПО ПЛОДОВЕТЕ ИМ ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ!"

Борис за Калоферски манастир, 25.01.2014

Госпожице Филева, Игумения Валентина е свят човек, а вие безсрамно я хулите.
Вас все повече ви обладава злото. Ако не се опомните и спрете, ще изпаднете в явно беснуване. Вече сте близо до това състояние и злият дух започва да говори чрез вашата уста. Достойна сте за съжаление. Нека Бог да се смили над вас и да
Ви избави от примката на дявола, който здраво ви е хванал и не ви пуска. Горко ви.

Ученик за Калоферски манастир, 25.01.2014

Поклон на Майка Валентина

Татяна Филева за Калоферски манастир, 24.01.2014

Зографският отец Василий (Венков) в продължение на много години си създаваше (и продължава да си създава) фалшив имидж на строг и добродетелен монах, дори светец. И този образ беше толкова изкусно създаден, че му повярваха и го последваха не само млади, неопитни жени и миряни, но и духовни лица, монаси, монахини и дори архиереи. Ето такива хора разрушават Църквата и душите на вярващите с делата си, а не тези, които ги изобличават, защото е казано: "Не участвайте в тъмните дела на мрака, напротив, изобличавайте ги"! Понякога заблудата е трудно различима от истината, но който е познал истината, вече няма никакво право да стои в лъжата и да я подкрепя с думите и делата си!

Георгиев за Калоферски манастир, 24.01.2014

Хаха, за какво трябва да му е благодарна на този мошеник и прелюбодеец? за това че толкова време му работеше без пари ли?!
Много добре, че изгониха Венков от тоя манастир! И за това сам си е виновен, че не седи в своята си обител, а скита по женските. Дано и другите епархии вземат подобно решение, а не да страдат още невинни души!

Георгиева за Калоферски манастир, 21.01.2014

Татяна Филева,вие направихте всичко това.Вие направихте така, че отеца да го изгонят от Пловдивска епархия.Как можете да спите спокойно след това, което направихте!Отец Василий ви измъкна буквално от улицата и ви спаси.Носеше ви толкова години на гърба си и ви помагаше във всичко.Това ли е благодарността ви към него.Нека Господ Иисус Христос ви прости за това, което направихте!

Татяна Филева за Калоферски манастир, 21.01.2014

Валентина, Валентина, защо се орезили на стари години?!... Някога ти имах доверие, ходех при теб за духовни съвети и утеха. Но с времето, като наблюдавах твоите действия (или бездействия спрямо атонския отец!) ти все повече и повече ми падаше в очите. Сега вече ти ми падна в очите окончателно. Моля те, ако все още ти е останало нещо като съвест, слез от власт!... Престани да компрометираш доброто име на манастира с присъствието си! Престани да учиш децата от неделното училище на вяра и нравственост, след като ти самата не ги въплъщаваш в живота си! Защото след това, което се случи в последно време и което ти направи, не зная с какви чувства хората биха посетили този манастир, с какви чувства биха се молили в него... С болка за твоето падение и резил: Татяна

Вероника Бедросян за Калоферски манастир, 03.11.2013

Добър ден,
с уважение към Вас и най-вече към сестра Херувима, въпросът ми е - кога ще излезе от печат том 8, пък и останалите до 24 тома на св. Златоуст.
с уважение
Вероника

Татяна Филева за Калоферски манастир, 22.07.2013

Разочарованието от светския живот не е достатъчно основание да се постъпи в манастир. Ако имате такова желание, най-добре го обсъдете с опитен и проверен духовник, ползващ се с добро име в църковните среди. Не вярвайте на всеки, който носи расо!
Още нещо, Калоферският манастир е девически. За голямо съжаление, през последните няколко там духовната атмосфера е нездрава и дори опасна. Пазете се и се молете Бог да Ви просвети!

Ангел за Калоферски манастир, 21.07.2013

Аз лично съм разочарован от светския живот в сегашно време. Искам да попитам има ли свободни места в манастира, и мога ли да стана послушник без предварителни уговорки ? Благодаря предварително.

Димитър за Калоферски манастир, 04.06.2013

искам да попитам? искам да отида до манастира да ми прочетата кипрянова молитва,моляви кажете ми детаили?

nikolai за Калоферски манастир, 22.05.2013

Християнче съм по вяра,
с бодро вдигнато чело.
От сърцето ми извира
всичко, що е най-добро.

Игумения Валентина Друмева

nikolai за Калоферски манастир, 22.05.2013

Прекрасно място, добри хора.
Благодарности на игумения Валентина
Друмева. Манастир на Света Богородица!

Татяна Филева за Калоферски манастир, 11.05.2013

Ако желаете да постъпите в манастир, в никакъв случай не постъпвайте в Калоферския! Лично съм патила от игуменката и предупреждавам всички!!! Външно всичко изглежда много добре, но истинското лице на нещата се показва едва по-късно.

Христов за Калоферски манастир, 12.12.2012

От 20 години всяко лято почивам тук.
Няма друго такова място на света.
Може би е по-добре да не се асфалтира пътя, за да не се съсипе този Рай.

христина куртева за Калоферски манастир, 26.10.2012

много бих искала да направя конракт с девическия манастир в Калофер но не мога да видя емаил или телефон на този сайт.
ще съм много благодарна ако някои може да помогне? :-)

Анастасия Иванова Копривщица за Калоферски манастир, 16.10.2012

С група пенсионери посетих МАНАСТИРА,НЕВЕРОЯТНО,топлината на монахините,духовната им храна и скромната картофена манджа са незабравими , поклон пред тяхната човечност,доброта и любов към бога и всички вас......

Лъчезар Стоянов за Калоферски манастир, 18.09.2012

Калоферският девически манастир е истинска крепост на Православната ни Вяра.Преживял тежки години през робството,многократно опожаряван и опустошаван,днес той блести с цялото си великолепие и има млади български девойки,посветили се на монашеския подвиг,продължавайки неговите традиции.А в днешното бездуховно време Майка Игумения Валентина се откроява като истинска Възрожденка!

Величка Димитрова за Калоферски манастир, 12.09.2012

Страхотно място, където човек се чувствува напълно откъснат от заобикалящата ни действителност и няма потребност и нужда от никакви телефони, телевизия или нещо подобно. Посещавали сме го два пъти и в най-скоро време с огромно желание ще бъдем отново там.
Благодарим на монахините и на Пепа, на баба Недялка, че заради тях ще се върнем отново там.

Минка Ташева за Калоферски манастир, 07.09.2012

Здравейте приятели,манастира наистина е много хубав,скоро правиха ремонт,двора е много подреден и хубав не е такъв както е на снимките,всеки който пожелае може да отиде,пътя не е толкова лош/преди години беше целият асфалтиран но се разби/,посещаемоста на райнона е голяма,с лека кола се ходи до горе само 7 км.са.Заповядайте ще ви хареса !

Стела от Варна за Калоферски манастир, 20.08.2012

Бяхме в този манастир през юли 2012г.
Очаровани сме, поддържа се перфектно, градината е невероятна, а гледката към Стара планина -уникална.Горещо го препоръчваме за посещение, както и Екопътека "Бялата река".
Дано само се кметът на Общината да намери средства и да направи пътя до нам, защото е ужасен

tania за Калоферски манастир, 02.08.2012

с кола или такси (не джип или микробус) може ли да се стигне до манастира?

Величка Димитрова за Калоферски манастир, 12.03.2012

Незабравимо място!!!

Христина за Калоферски манастир, 10.09.2011

Здравейте приятели! Надявам се че не се сърдите че се обръщам към всички така. Никой явно не знае че всъщнос манастирите в Калофер са три. Да бих препоръчала на всеки който посети Калофер да попита за малкото манастирче и ви уверявам че няма да останете разочаровани. Да пътя е кофти и можи би ще се наложи да се походи доста пеш из гората но има хора които предлагат превоз на кон или с джип. повяярвайте ми няма да съжалявате.

протоиерей БОЙКО МОГИЛАРСКИ за Калоферски манастир, 19.08.2011

днес се върнах от този манастир наистина мястото е чудесно

Елена Ботева за Калоферски манастир, 07.03.2011

Има оригинални чемширени градини в двора на манастира( може би от 30-40 години), за които усърдно се грижат монахините - цветята в тях през всички сезони са прекрасни. Атмосферата в двора на манастира е неповторима - красота за очите и райско кътче за душата ! А игуменката Валентина е една съвременна будителка за всички от неделното училище: и за децата и за възрастните, които с желание посещават организираните от нея занятия и беседи. Благодарност и поклон пред нейните дела!

ВАНИА за Калоферски манастир, 19.11.2010

МИЛИ СЕСТРИ,SAITAT E PREKRASEN!
KAK MOGA DA SE SVYRVA S WAS PO E MAIL!
S MNOGO HRISTIANSKA OBI4 I BOG DA PRODYLVAWA DA WI BLAGOSLAWQ,
VANI ANGELOVA AND NEINATA MAIKA

Ники за Калоферски манастир, 27.03.2010

Г-жо,думите ви са много добри,но това е другия манастир,не този в който е сестра Валентина,този манастир е на 7 км от Килифарево

Поляна Петрова за Калоферски манастир, 11.10.2009

Аз съм учителка в гр.Ловеч водя Неделно училище към Ловчанска Митрополия и СИП-Религия в ОУ"Христо Никифоров" гр.Ловеч. Преди години посетих манастира и се срещнах с Монахиня Валентина.Искам да изкажа голямата си признателност към нейния труд за написването на всички книги.
Тази година открихме учебната годино с драматицацията по притчата за сеяча. Книгата с драматизациите е великолепна. Всички останаха възхитени и трогнати от думите и начина на представяне. Благодаря!
Изпращам Ви и снимки от представлението. На 10.10.2009 г. Открихме Неделно училище в с.Лесидрен. Децата поздравиха всички и чрез драматизацията изнесоха и първият урок пред миряните.
Още веднъж Благодаря! Всички Ваши книги са дар от Бога за мен.
Бог с вас!
Молете се за нас!
С уважение и признателност: Поляна Петрова

 

Изпрати коментар

Моля, напишете името си и коментара си за манастира на кирилица.
Вашето имe :
Вашият e-mail :
Вашия коментар :

Бърз избор на манастир

Карта на манастирите в България

Карта на манастирите в България

Региони

Епархии

Най-често търсени