bg en

Годечки манастир "Свети Дух"

Годечки манастир

Ортодоксално име:Свети Дух

Близки манастири:Разбоишки манастир (10км), Берендевски манастир, Букоровски манастир (7км), Шумски манастир.

Последен коментар: :-D
:-D
:-D
CBeTi Dyx, 13.10.2022
Виж коментарите или Изпрати коментар.

 

Местоположение на манастира:

Скрий картата
Популярен манастир Популярен манастир
Mанастир Mанастир
Недействащ манастир Недействащ манастир
 

Годечкият манастир се намира близо до гр. Годеч, на 46 км от София и на около 100 м. от пътя, свързващ Годеч с град Драгоман. Координати на манастира: N43°00'7" E23°01'42", надморска височина 679м.

Транспорт:

До Годечкия манастир се стига по пътя от София до Берковица, като отбивката за гр. Годеч е в ляво преди Петрохан. За да се стигне до манастира се влиза в Годеч, и на по-малко от километър от началото на града има табела наляво към Драгоман и Калотина, която се следва. Излиза се от града по посока към Драгоман и на около 1.5км вляво е отбивката за манастира, която е обозначена. До манастира може да се стигне и по пътя от София за Калотина, като се отбивката към Годеч е при гр. Драгоман.

История на манастира:

Годината, в която е основан Годечкият манастир "Свети Дух", не е известна, но долината на река Нишава е приютявала много църкви и манастири още от средновековието. Районът около Годеч е представлявал голям религиозен център по времето на Второто българско царство и ранните години на Османско владичство и е бил част от т.нар. Софийска Мала Света гора. Сегашният манастир е построен върху основите на две църкви, изкопани през 1921г.

Архитектура и текущо състояние:

Годечкият девически манастир е действащ, като за него от 1983г. се грижи една жена - Флора Накова, въпреки че не е монахиня. Манастирът разполага с две църкви. Църквата "Свети Дух" е по-стара и по-голяма, а църквата "Свети седмочисленици" е построена от печени тухли през периода 1951-1952г. Тя има иконостас в традиционен стил, като иконите са рисувани от Милети Божинов през 1951г. През 1995-1996г. е построена двуетажна жилищна сграда с 5 стаи, просторна трапезария и тухлена ограда.

Контакти на манастира :

Телефон за връзка: 0729/2363, 0898/495566

Настаняване в манастира:

В Годечкия манастир могат да пренощуват ограничен брой гости, храна не се предлага.

Интересни места за посещения в района:

Фотогалерия:

Годечки манастир - Входът на манастираГодечки манастир - Жилищната сградиГодечки манастирГодечки манастирГодечки манастирГодечки манастирГодечки манастир - Иконостасът в църквата"Св. 7-численици"Годечки манастирГодечки манастирГодечки манастир Годечки манастир

CBeTi Dyx за ??????? ????????, 13.10.2022

:-D
:-D
:-D

CBETI DYX за ??????? ????????, 13.10.2022

:)))))
:D

?????? за ??????? ????????, 13.10.2022

[{\@ | )\;>?>%[ ?> ?@!@#[>=

CBETN DYX за ??????? ????????, 13.10.2022

?{:| )> $@ ${+$|?

????? за ??????? ????????, 13.10.2022

(@( #[|?

???? за ??????? ????????, 15.06.2022

???? ?? ????? ???? ?????? ????????? ? ?????????? ???? ?? ????????? ?????? ?? ???????????.

???? за ??????? ????????, 15.06.2022

???? ?? ????? ???? ?????? ????????? ? ?????????? ???? ?? ????????? ?????? ?? ???????????.

Либерт Явашев за Годечки манастир, 16.11.2014

Спаси боже нашите души и този прекрасен манастир с неговите природни красоти и хората, които се грижат за него. Бях там на 15 ноември лето 2014 и бях посрещнат сърдечно и гостоприемно и ще остана вечо задължен на тези, които са го построили и го поддържат. Да направим боже милостиви нещо за този и другите български манастира, за да имат и нашите даца тази радост от посещение на това мято място.
С уважение Либерт Явашев.

Красимира Александрова за Годечки манастир, 26.05.2013

Вчера 25.05.2013 г. посетих за пореден път манастира и съм очарована от красотата и чистотата му,благодарение на две момчета-едното Иво,а по-малкото да ме извини забравих името му-разказите им ме завладяха.От очите им струеше топлина и спокойствие.Мили момчета,благодаря,че така стопанисвате нашия манастир.БОГ ДА ВИ ЗАКРИЛЯ.

Kalin за Годечки манастир, 10.10.2012

И аз бях там и мен така ме прие!

Снежана Атанасова за Годечки манастир, 24.09.2010

Нека всеки минал през това китно градче да посети това божествено място. Да види с очите и душата си това благословено от Бога място. Благодарим на всички които се грижат за него.

Бог да пази България!!!!

Stanislav за Годечки манастир, 19.07.2010

Посетете непременно това благословено от Бога място.Икономът на манастира Иво е сърдечно и осенено от светия Дух момче.Ще ви приеме радушно и от сърце.

 

Изпрати коментар

Моля, напишете името си и коментара си за манастира на кирилица.
Вашето имe :
Вашият e-mail :
Вашия коментар :

Бърз избор на манастир

Карта на манастирите в България

Карта на манастирите в България

Региони

Епархии

Най-често търсени