bg en

Присовски манастир "Св. Панталеймон"

Присовски манастир

Ортодоксално име:"Св. Пантелеймон"

Близки манастири:Присовски манастир "Св. Архангел Михаил";Къпиновски манастир, Арбанашки манастир "Св. Николай";Лясковски манастир.

Последен коментар: Сега има хора в манастира.
Мирянин, 05.03.2019
Виж коментарите или Изпрати коментар.

 

Местоположение на манастира:

Скрий картата
Популярен манастир Популярен манастир
Mанастир Mанастир
Недействащ манастир Недействащ манастир
 

Присовският манастир се намира в самото село Присово, на 5 км южно от гр. Велико Търново.

Транспорт:

История на манастира:

Присовският манастир "Св. Пантелеймон" е основан през 1870г., като "семеен" манастир от съпрузите Минчо и Дража Райчеви. След смъртта на Минчо, ръководството на Светата обител поело от жена му монахиня Евтимия и сина им дякон Роман. Манастирската църква била издигната през 1881г., а на следващата година била осветена. След това Роман заминал за Букурещ и поел управлението на българската митрополия там, а манастира се управлявал от майка му и сестрите му - Ефросина, Татяна, София и Зиновия. Последна игуменка от тях била Зиновия, която починала през 1934г., а следващата игуменка на манастира е Ксения. През войните монахините помагали на бедстващите и войските.

Архитектура и текущо състояние:

Присовският девически манастир е действащ, но в момента е приют за душевноболни хора. Църквата е ремонтирана наскоро и в нея могат да се видят стенописи с образите на св. Панталеймон, Софроний Врачански, Паисий Хилендарски"княз Борис, св. Иван Рилски, патриарх Евтимий и Теодосий Търновски. В купола е изрисуван Исус обграден с ангели и апостоли. На олтара са разположени икони на Света Богородица, на св. Димитър на кон, на св. Панталеймон и икона на 26-те Зографски мъченици, която е копие на тази в Зографския манастир.

В дворът на Присовския манастир има осемстенна камбанария и чешма с издялан надпис в един от камъните 1910г. Пред входа на манастира има каменна плоча, донесена от местността Никополис ад Иструм, която представлява древен езически жертвеник, върху който днес се извършват водосвети.

Контакти на манастира:

Телефон за връзка : 061105/411

Настаняване в манастира:

В Присовския манастир не се предлага настаняване.

Интересни места за посещения в района:

На няколко километра от Присовския манастир се намират крепостта Царевец и село Арбанаси, които са част от 100-те национални туристически обекта на БТС.

Фотогалерия:

Присовски манастир - Стенописи в църквата - 17 в.Присовски манастирПрисовски манастирПрисовски манастир - Манастирският дворПрисовски манастир - Манастирският дворПрисовски манастирПрисовски манастир - ЖертвеникътПрисовски манастир - Църквата "Св. Панталеймон"Присовски манастир Присовски манастир - Църквата "Св. Панталеймон"Присовски манастир - КамбанариятаПрисовски манастир - Църквата "Св. Панталеймон"Присовски манастир - Комплексът от вътреПрисовски манастирПрисовски манастир - Камбанарията

Мирянин за Присовски манастир, 05.03.2019

Сега има хора в манастира.

християнин за Присовски манастир, 30.08.2016

До манастир \\\"Архангел Михаил\\\" се стига като се излезе от гр. Дебелец в посока Къпиновски и Плаковски манастир. Но не през село Присово а през долният изход на Дебелец, до автобусната спирка.
Видян през оградата, манастира до рекичката, с църквата и двора изглеждат много хубави. За съжаление отдавна затворен и пустеещ.

Милка Маркова за Присовски манастир, 27.07.2014

Материалът е неточен, омесени са данни за двата Присовски манастира - "Св. Пантелеймон" и "Св. Архангел Михаил", за монахините и не всеки посетил веднъж-дваж манастира е компетентен да дава сведения за него. Впечатления-да, но история-не.

Petq за Присовски манастир, 23.07.2011

Прекрасно място! Монахинята и послушничката в манастира "Св.Пантелеймон" се грижат за него и резултатите са налице. Бог да им дава сили и търпение за всичко.

Petq за Присовски манастир, 23.07.2011

В момента манастира не е действащ. От години монахинята, която живееше там го напусна. Иконите на иконастаса са откраднати. Двора запустял....

Милкова за Присовски манастир, 14.05.2010

В материала има неточност в информацията - присовски манастир "Св. Архангел" не е девически. Девическият манастир в село Присово е посветен на Св.великомъченик Пантелеймон.

 

Изпрати коментар

Моля, напишете името си и коментара си за манастира на кирилица.
Вашето имe :
Вашият e-mail :
Вашия коментар :

Бърз избор на манастир

Карта на манастирите в България

Карта на манастирите в България

Региони

Епархии

Най-често търсени