bg en

Манастири в Северна България

Скрий картата
Популярен манастир Популярен манастир
Mанастир Mанастир
Недействащ манастир Недействащ манастир
 

В Дунавската равнина са разпръснати над 15 запазени и действащи манастира

Манастири около Русе

Най голям интерес в частта от Северна България около Русе представляват множеството скални манастири и църкви от времето на Второто Български царство по поречието на река Русенски Лом, сред които се отличават Ивановският скален манастир, който е включен списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО и Басарбовският манастир "Св. Димитрий Басарбовски" - единственият действащ скален манастир в България.

Манастири северно от Варна

Северно Варна се намират няколко добре поддържани манастира, сред които са скалният Аладжа манастир "Света Троица", разположен на 2 км от морския курорт Златни пясъци, новопостроеният Българевски манастир "Св. Екатерина" в село Българево между Каварна и нос Калиакра, Златарският манастир "Св. св. Петър и Павел" между Варна и Шумен, както и Ботевският манастир "Св. Марина" между Варна и Добрич

Манастири в регион Видин

В регион Видин се намират около 10 по-известни манастира, разположени в Дунавската равнина - Албутински скален манастир, Изворски манастир, както и в полите на Стара планина - Лопушански манастир, Чипровски манастир.

Аладжа манастир "Света Троица"

Аладжа манастир "Света Троица"

Скалният манастир Аладжа (Св. Троица) се намира на около 2 км от морския курорт Златни пясъци. Манастирът е възникнал около 11-12в., но пещерите на му са обитавани още от 4-5в.. В манастира си личат останките на 20-на помещения и 3 църкви, разположени на 2 етажа. В един от параклисите са запазени фрагменти от стенописи датиращи от 14в.

повече за манастира
Басарбовски манастир "Св. Димитрий Басарбовски"

Басарбовски манастир "Св. Димитрий Басарбовски"

Басарбовският манастир е единственият действащ скален манастир в България. Басарбовския скален манстир е разположен в долината на река Русенски Лом, близо до с. Басарбово и на 10 километра от гр. Русе. Най-известният обитател на манастира е родения през 1685г. в близкото с. Басарбово - Св. Димитър Бесарбовски, който прекарал целия си живот тук. През 1911г. археолога Карел Шкорпил посетил Басарбовския манастир и подробно го описал.

повече за манастира
Ивановски манастир "Св. Архангел Михаил"

Ивановски манастир "Св. Архангел Михаил"

Ивановският скален манастир е основан през 20-те години на 13в. от монаха Йоаким. През целия период на Второто българско царство манастирът е поддържал трайни връзки с царския двор в Търново. През 14в. Ивановския скален манастир е център на исихазма. Манастирът съществува и през ранните векове на османското владичество, но постепенно запада. Днес манастира е недействащ и представлява своеобразна мрежа от около 20 малки скални църкви, параклиси и килии, издълбани в скалите на живописния каньон на река Русенски лом.

повече за манастира
Айдемирски манастир "Покров Богородичен"

Айдемирски манастир "Покров Богородичен"

Айдемарският девически манастир е построен през 1996г. с помощта на епископ Генадий. През 2001г. 4-ма студенти от специалност "Иконография", от Великотърновския университет изписват наоса на църквата. Друга особеност на църквата е колекцията от т.нар. стъкленици от различни краища на света.

повече за манастира
Алботински скален манастир

Алботински скален манастир

Алботинският манастир е се намира на 25 км западно от гр. Видин. Името на манастира "Алботин" идва от изчезнало село със същото име, което е споменато в регистър на Видинската "кааза" от 1560г. Скалната обител е била изградена в скалата, като са били използвани естествени пещери и скални тераси.

повече за манастира
Александрийски манастир "Св. пророк Илия"

Александрийски манастир "Св. пророк Илия"

Александрийския манастир се намира непосредствено до село Александрия, на 40 км северно от гр. Добрич. На мястото на днешния Александрийски манастир е имало друг манастир, посветен на св. пророк Илия, който е бил разрушен от турците. Строежа на сегашната обител започва през 2004г., като със средствата на дарители там е построен параклиса "Св. Илия". Местността е известна и с лековития си извор, за който се смята, че лекува различни болести.

повече за манастира
Ботевски манастир "Св. Марина"

Ботевски манастир "Св. Марина"

Ботевският манастир възниква в средата на 19в., около лековит извор, който е бил собственост на турски бей. Той решил да построи сарай на мястото, но при разкопките бил изкопан кръст с надпис "Св. Марина". През 1844г. е построен параклис и две къпални до извора. След 9-ти септември Ботевският манастир запустява, за да възкръсне за живот в последните години.

повече за манастира
Брусарски манастир "Св. Архангел Михаил"

Брусарски манастир "Св. Архангел Михаил"

Според преданията Брусарския манастир, е възникнал още в Римско време и е бил местен три пъти по различни причини. Първоначално е имал вида на землянка, по-късно възниква върху руините на монашеско средище от времето на Второто българско царство, а след падането на Видинското царство е ограбен и разрушен. Mанастирът е възстановен към 1840г. от местното население, а през 1852г. възобноваването на Светата обител е напълно завършено, избралн е игумен и е открито килийно училище.

повече за манастира
Българевски манастир "Св. Екатерина"

Българевски манастир "Св. Екатерина"

Българевският манастир е построен наскоро и църквата му е осветена в началото на май 2008г. Днес в Българевския манастир живее само един монах, а комплекса се състои от църква, двор, столова и няколко едноетажни жилищни постройки. Интересното в манастира е, че притежава мощи на Св. Екатерина, които са донесени от Русия и се съхраняват в църквата.

повече за манастира
Градешки манастир "Св. Йоан Предчета"

Градешки манастир "Св. Йоан Предчета"

Градешкият манастир е разположен в непосредствена близост до село Градешница, на на 36 км.североизточно от гр. Монтана. Възникването на Градешкия манастир крепостта в местността "Калето", съществувала до началото на 11в. В края на 16в. влашкия войвода Михаил Витязул, подпомаган от трансилванския княз Зигмунд Батори и молдовския княз Аарон преминава замръзналия Дунав и разбивайки турската армия превзема с градовете Търговище, Тутракан, Русчук, Свищов, Никопол, Плевен, Враца и др. и достига до Стара планина. При водените военни действия биват разрушени над 2000 селища, в това число и Градешкият манастир. За историята на Градешкия манастир през следващите два века няма данни, но в началото на 19в. Светата обител е възстановена.

повече за манастира
Добридолски манастир "Св. Троица"

Добридолски манастир "Св. Троица"

Добридолският манастир е разположен близо до с. Добридол, на 22 км от гр. Лом и на 35 км от гр. Видин. Добридолският манастир "Св. Троица" е основан през средновековието, като в края на 18в. е бил опожарен. През 1850г. Светата обител е възстановена от йеромонах Венедикт, а през 1860г. манастира е посетен от бележития славист Ф.Каниц. По това време монашеското братство наброявало пет души, начело с игумен Василий.

повече за манастира
Златарски манастир "Св. св. Петър и Павел"

Златарски манастир "Св. св. Петър и Павел"

Златаревският манастир е разположен между селата Ивански и Златар, на 20-на километра южно от гр. Шумен. Златаревският манастир "Св. св. Петър и Павел" е построен на мястото на стар манастир от римско време, който е бил разрушен с идването на турците през 14в. През 1937г. местното население възстановява сегашния манастир. С помощта на местното население през 1993г. е открита нова църква, а три години по-късно започва издигането и на нов манастирски комплекс.

повече за манастира
Изворски манастир "Успение Богородично"

Изворски манастир "Успение Богородично"

Легендата разказва,че Изворският манастир е основан през 12в. от руския княз Извор Таворски. След падането на Видинското царство манастира е ограбен и разрушен от турците. В средата на 17в. Изворският манастир е бил възстановен по инициатива на йеромонах Силвестър. През 1915г. Изворският манастир придобива статута на девически манастир, а през 1923г. завършва възобновяването на църквата, която е изписана от Желязков Сербезов.

повече за манастира
Каменски манастир „Възнесение Господне”

Каменски манастир „Възнесение Господне”

Каменският манастир се намира на 40 км южно от гр. Силистра и на 50 км западно от гр. Добрич. В годините на Османско робство, на мястото на днешния Каменски девически манастир е имало голям мъжки манастир, който е бил опустошен и изгорен. Сегашният манастир възниква около построената през 1906г. църква, която може да се види и днес. Църквата впечатлява с размерите си и добре запазените стенописи и икони.

повече за манастира
Каранвърбовски манастир "Св. Марина"

Каранвърбовски манастир "Св. Марина"

Каранвърбовският манастир е основан през Второто българско царство и съществува до падането на България под османско владичество. Възраждането на манастира се дължи на едно сляпо турско момченце, което се измило с водата, извираща от мястото на разрушения манастир, и прогледнало. В знак на блогодарност, бащата на детето и собственик на нивата, подарява на християните земята, в която се намирал чудотворния извор. В периода 1828-1859г. постепенно там били изградени монашески килии и малка църква. Третият период в историята на Каранвърбовския манастир започва през 1890г., когато е построена манастирската църква, а аязмото било оформено като кладенец.

повече за манастира
Копривецки манастир "Св. Петка"

Копривецки манастир "Св. Петка"

Копривецкият манастир се намира в покрайнините на село Копривец, на 16 км от гр. Бяла и на 60 км от гр. Русе. Копривецкият манастир "Св. Петка" датира от Второто българско царство и по това време в светата обител са живели над сто монахини и послушници. След падането на крепостта Червен през 1388г., ордите на Mидхад Паша изпепелили средновековния град и манастирите в околността. Копривецкият манастир е възстановен чак в периода 1987-1989г. по инициатива на Йордан Чолакова.

повече за манастира
Лопушански манастир "Св. Йоан Предтеча"

Лопушански манастир "Св. Йоан Предтеча"

Лопушанският манастир е разположен в чипровския дял на Стара планина на 300 м. надморска височина в долината на река Дългоделска Огоста. На мястото на сегашния Лопушански манастир някога е имало друг, построен още през 2-то българско царство, но разрушен. През Възраждането в Лопушанския манастир е действало килийно училище, а обителта е била средище на националноосвободителните и църковните борби.

повече за манастира
Раковишки манастир "Св. Троица"

Раковишки манастир "Св. Троица"

Раковишкият манастир е основан през средновековието, като единствената сграда оцеляла от тогава е църквата датирана между 12-14в. През 1848г. в манастира е открито първото светско училище в Северозападна България, а обителта е била и център на националноосвободителните борби на българския народ.

повече за манастира
Сяновски манастир "Св. Марина"

Сяновски манастир "Св. Марина"

Според преданието в района на с. Сяново е имало три манастира, един от които е бил Сяновския манастир "Св. Марина". Съдбата на манастирите е неясна, но се предполага, че са опожарени от турците при падането под робство. През 1943г. за енорийски свещеник на с. Сяново Димитър Мирчев Петков решил да възстанови манастира, след като водата от аязмото излекувала ревматизма му. С даренията на християните, посещаващи аязмото, през 1944-45г. е построен параклис, в средата на който е извора.

повече за манастира
Чипровски манастир "Св. Иван Рилски"

Чипровски манастир "Св. Иван Рилски"

Чипровският манастир е построен от българските католици през 10в. и за периода на своето съществуване е разрушаван и възстановяван многократно. През 1800г. Руския император Павел I подарява на манастира престолно евангелие със сребърен обков, което днес се съхранява в Националния исторически музей. Поредното възкръсване на Светата обител става през 1829г., като тогава е построена и сегашната църква "Св. Иван Рилски"

повече за манастира

Бърз избор на манастир

Карта на манастирите в България

Карта на манастирите в България

Региони

Епархии

Най-често търсени