bg en

Манастири по крайбрежието на Черно Море

Скрий картата
Популярен манастир Популярен манастир
Mанастир Mанастир
Недействащ манастир Недействащ манастир
 
По крайбрежието на Черно Море са разположени няколко действащи манастира, подходящи за културен туризъм. На 10км от нос Калиакра в село Българево е новият Българевски манастир "Св. Екатерина". Непосредствено до Варна в едноименния курорт е манастирът "Св. св. Константин и Елена", а малко по на север до Златни Пясъци е скалният манастир Аладжа.

В близост до Бургас действащи са Горноезеровски манастир "Св. Богородица" и Поморийски манастир "Св. Георги Победоносец".

Аладжа манастир "Света Троица"

Аладжа манастир "Света Троица"

Скалният манастир Аладжа (Св. Троица) се намира на около 2 км от морския курорт Златни пясъци. Манастирът е възникнал около 11-12в., но пещерите на му са обитавани още от 4-5в.. В манастира си личат останките на 20-на помещения и 3 църкви, разположени на 2 етажа. В един от параклисите са запазени фрагменти от стенописи датиращи от 14в.

повече за манастира
Българевски манастир "Св. Екатерина"

Българевски манастир "Св. Екатерина"

Българевският манастир е построен наскоро и църквата му е осветена в началото на май 2008г. Днес в Българевския манастир живее само един монах, а комплекса се състои от църква, двор, столова и няколко едноетажни жилищни постройки. Интересното в манастира е, че притежава мощи на Св. Екатерина, които са донесени от Русия и се съхраняват в църквата.

повече за манастира
Варненски манастир “Св. св. Константин и Елена”

Варненски манастир “Св. св. Константин и Елена”

Най-ранните писмени сведения за Варненския манастира са от 18в. и се съдържат в книгата "Писма от България" на известния руски пътешественик Виктор Тепляков, публикувана в Москва през 1832г. По време на руско-турската война от 1828-1829г. Варненския манастира "Св. св. Константин и Елена" е бил разрушен. Няколко години след това благодарение на усилията на двамата братя Теодосий и Агапий Кантарджиеви от Велико Търново, започнало неговото възстановяване. До създаването на Българската екзархия през 1870г., манастира "Св. св. Константин и Елена" е бил под ведомството на Гръцката патриаршия. Независимо от това йеромонах Теодосий извършвал богослужение на български език.

повече за манастира
Горноезеровски манастир "Св. Богородица"

Горноезеровски манастир "Св. Богородица"

Според преданието Горноезеровският манастир "Св. Богородица" води началото си още от 12в. Манастирът е построена в близост до предишно тракийско светилище с лековити извори.В сегашния си вид Горноезеровският манастир датира от 1982г. и се състои от две църкви, 40 параклиса и жилищни сгради, като целият комплекс е поддържан единствено от майка Серафима.

повече за манастира
Поморийски манастир "Св. Георги Победоносец"

Поморийски манастир "Св. Георги Победоносец"

Още през 7в. в Поморие вече съществува храм или манастир, посветен на Св. Георги. През 14в. Поморийският манастир е разрушен от турците. В края на 17в., турчинът Селим Бей възстановява манастира, след като пие от аязмото му и оздравява. Сегашната църква е построена през 1856г. върху основите на предишния храм. От 1935г. Поморийският манастир е предаден на Сливенската Митрополия и от тогава в него служат български игумени.

повече за манастира

Бърз избор на манастир

Карта на манастирите в България

Карта на манастирите в България

Региони

Епархии

Най-често търсени