bg en

Преображенски манастир "Преображение Господне"

Преображенски манастир

Ортодоксално име:Преображение Господне

Близки манастири:Патриаршески манастир "Св. Троица"; Арбанашки манастир "Св. Богородица"; Арбанашки манастир "Св. Николай"; Горноводенски манастир, Лясковски манастир, Мердански.

Последен коментар: ????????? ????? ???? ?? ????????
?????, 24.05.2024
Виж коментарите или Изпрати коментар.

 

Местоположение на манастира:

Скрий картата
Популярен манастир Популярен манастир
Mанастир Mанастир
Недействащ манастир Недействащ манастир
 

Преображенският манастир е разположен на река Янтра на 6 км северно от Велико Търново близо до с. Самоводене.

Tранспорт:

Отбивката за Преображенския манастир е на около 6 км от покрайнините на Велико Търново в посока Русе.

История на манастира:

Преображенският манастир е най-големия от манастирите разположени около Велико Търново и 4-ти по големина в България. Основан е по времето на Втората българска държава през 13-14в. Първоначално манастира е бил метох на Ватопедския манастир от Света Гора, но през 1360г. се сдобива с автономност. Възникването на Преображенския манастир се свързава с личността на втората жена на българския цар Иван-Александър – Сара и сина им цар Иван Шишман, които дараяват много средства за неговата реконструкция и ремонт. Поради това манастирът е известен и като Сарин или Шишманов. Той играе и важна роля в духовния живот на българаската столица през 14в.в.

През средновековието Преображенския манастир е бил разположен на около 400 – 500 метра южно от сегашното си местонахождение. Първоначалното място на манастира е било изоставено след разрушаването му по време на завладяването на Търново в края на 14в. След падането на България под турско робство манастирът е неколкократно опожаряван и плячкосван от турците, а в последствие е разрушен напълно.

Преображенски манастир - КамбанариятаНа сегашното си място Преображенския манастир е възстановен през 1825г. от рилския монах отец Зотик, който през 20-те и 30-те години е бил игумен на манастира. Строежът на главната църква започва през 1884г. и е бил възложен на Димитър Софиялията. Заради участието си във "Велчовата завера" от 1834-1835г. майстора е обесен от турците и с довършването на църквата, което става през 1837г. се заема Уста Кольо Фичето. Интериорът и външните стени на храма са украсени със стенописи в периода 1849-1851г. от големия български художник Захарий Зограф от Самоков. Активното строителство в Преображенския манастир продължава активно до 1863г., когато под ръководство на Кольо Фичето се издигат цялото югоизточно крило с малката гостна и големия вход (1857г.), камбанарията с часовника (1861г.) и малката църква "Благовещение" (1863г.). Заедно с някои постройки, градени след Освобождението, Преображенският манастир добива познатия си днес вид.

Още по времето на отец Зотик Преображенският манастирът се превърнал в едно от главните културни и революционни средища в Търновско. От Велчовата завера в 1835 година до Априлското въстание в 1876 година, тук се събирали пътищата на много революционни дейци - Филип Тотю, Ангел Кънчев, поп Харитони др. От¬тук е тръгнал по народните дела на сподвижника на Васил Левски - отец Матей Преображенски, а и самия Дякон неведнъж е намирал убежище в манастира. Преображенската света обител е играла важна роля в борбата на българския народ за църковна и национална независимост. През годините на Руско-турска освободителна война манастирът е превърнат в болница. За благодарност след Освобождението руските войни подаряват на манастира камбаните, полилеите и богослужебни книги за църквата.

През 1991г. част от монашеските килии в Преображенския манастира са разрушени след срутване скали над манастира.

Архитектура и текущо състояние:

Преображенският девически манастир е постоянно действащ.
Днешният си вид манастира добива в периода 1858-1863г. и е от типа на средновековните манастири-крепости. Сградите очертават издължен правоъгълен двор, като долните им етажи са каменни, а горните хармонично се свързват с наклонения терен. Основните постройки са издигнати в първата половина на 19в. от Кольо Фичето. Тогава са построени главната църква, цялото югоизточно крило с малката гостна и големия вход, камбанарията с часовника и малката църква "Благовещение". В 1891г. е завършен гробищния параклис "Възкресение Лазарово", а в 1894г. са издигнати сградите на трапезарията, магерницата и игуменарницата с библиотеката.

Строежът на главната църква в Преображенският манастир започва през 1834г. и е бил възложен на известния майстор Димитър Софиялията - един от активните участници в т. нар. "Велчова завера" през 1834-1835 година. Антитурското съзаклятие е разкрито и неговите организатори, сред които е и Димитър Софиялията, са заловени и обесени. Това налага довършването на църквата да се възложи на прочутия строител Кольо Фичето. От архитектурна гледна точка манастирският храм представлява триконална, едноапсидна, еднокуполна сграда, притежаваща стилните особености на атонските манастирски храмове.

Преображенски манастир - Колелото на животаСтенописите в църквата са дело на бележития представител на самоковската живописна школа Захарий Зограф и датират от 1849 - 1851г. Наред със славянските просветители Кирил и Методий, Захарий Зограф си рисува автопортрет, а храмовата икона "Преображение Господне" е и с негов автограф. Твърде интересна е голямата сцена "Страшният съд" на източната стена в притвора, на която грешните мъже и жени са изобразени в граждански костюми, а врачките и лечителките - в селска народна носия. Забележителна е сцената "Колелото на живота", изписана на външната южна олтарна стена, която третира в религиозно-философски аспект естественото развитие на човешкия живот.

Църковният иконостас е създаден през 1838г. от група майстори резбари от тревненската резбарска школа. Иконите по него са дело на Захарий Зограф и Станислав Доспевски. Някои от иконите са: "Архангел Михаил", "Св. Богородица Милующа", "Христос Вседържител", "Преображение", "Йоан Предтеча", "Св. Андрей" и др.

Преображенският манастир разполага с библиотека и музейна експозиция, които съхраняват книжа, исторически документи, ценни средновековни български книги и икони, както и други произведения на приложното изкуство.

Контакти на манастира :

Телефон за връзка: 062/230 76

Настаняване в манастира:

Преображенският манастир не предлага настаняване и храна. За сметка на това във Велико Търново, може да се намери богат избор от места за хранене и спане.

Интересни места за посещения в района:

Туристически национални обекти в близост до Преображенския манастир: Архитектурно – историческия резерват Царевец ( 5,5 км); Архитектурно – музеен резерват Арбанаси (6 км).

Фотогалерия:

Преображенски манастир - Църквата и камбанариятаПреображенски манастир - Манастирските камбаниПреображенски манастир - Входа на манастираПреображенски манастир - ЦъркватаПреображенски манастир - Жилищни сградаПреображенски манастир - Колелото на животаПреображенски манастир - АпокалипсисПреображенски манастирПреображенски манастирПреображенски манастир - Колелото на живота Преображенски манастир - Входа на църкватаПреображенски манастир - КамбанариятаПреображенски манастир - КамбанариятаПреображенски манастир - Манастирските камбаниПреображенски манастир - Жилищна сградаПреображенски манастир - Преображение ГосподнеПреображенски манастир - Колелото на животаПреображенски манастир - Колелото на животаПреображенски манастир - Стенописи в църкватаПреображенски манастир - Стенописи в църквата Преображенски манастирПреображенски манастирПреображенски манастирПреображенски манастирПреображенски манастирПреображенски манастирПреображенски манастирПреображенски манастир

????? за ????????????? ????????, 24.05.2024

????????? ????? ???? ?? ????????

??????? ?????????? за ????????????? ????????, 29.03.2024

????? ??? ??? ????? ??????? 55 ?????? ???? ?? ?? ?? ?????? ?? ???

???????? ?????? за ????????????? ????????, 03.09.2023

?????????, ????? ?? ????? ?? ?????????? ? ????????? ? ????? ????? ? ???????, ?? ????? ?? ?? ?????? ? ????????? ?? ??????? ????? ?? ????????????? ?? ????????? ? ??????????,
?????? ???? ?????, ??? ????? ??? ???????? ??????? ?? ?????? ?? ?? ??????. ????????? ?????????????!

??? ??????? за ????????????? ????????, 18.10.2022

??? ??? ? ?????, ?? ?????? ???????????? ????.
?????, ?? ???? ?????? ??? ???? ?? ???? ???????
????????, ????? ? ?????.
?????? ?? ?????? ?????? ? ????? ? ??????,
?????? ???? ????? ????? ?? ????.
???? ?? ?? ??? ?? ?????? ???? ?????.
???? ?? ?? ???? ?? ?????? ?? ?? ??????? ?? ???.
?????????.

??? ??????? за ????????????? ????????, 18.10.2022

??? ??? ? ?????, ?? ?????? ???????????? ????.
?????, ?? ???? ?????? ??? ???? ?? ???? ???????
????????, ????? ? ?????.
?????? ?? ?????? ?????? ? ????? ? ??????,
?????? ???? ????? ????? ?? ????.
???? ?? ?? ??? ?? ?????? ???? ?????.
???? ?? ?? ???? ?? ?????? ?? ?? ??????? ?? ???.
?????????.

??? ??????? за ????????????? ????????, 18.10.2022

??? ??? ? ?????, ?? ?????? ???????????? ????.
?????, ?? ???? ?????? ??? ???? ?? ???? ???????
????????, ????? ? ?????.
?????? ?? ?????? ?????? ? ????? ? ??????,
?????? ???? ????? ????? ?? ????.
???? ?? ?? ??? ?? ?????? ???? ?????.
???? ?? ?? ???? ?? ?????? ?? ?? ??????? ?? ???.
?????????.

Данаил Димитров за Преображенски манастир, 08.04.2020

Свето Преображение да настъпи и мъм мсяка православна душа!

цецо за Преображенски манастир, 13.09.2018

Духовно място, както повечето от манастирите ни. Нека да ги посещаваме за духовна полза а не с цел туризъм и разходка. Забелязал съм, че всеки храм си има излъчване, уникално послание и запълва липсваща част от пъзела в процеса на изграждане на душевното ни спасение. Всеки манастир е частичка от нашата история и Вяра.
Отец Георги посреща радушно, Благодаря !

KrasnovQml за Преображенски манастир, 27.07.2018Мирянин (до Ангел) за Преображенски манастир, 18.03.2018

Здравей,
отговор на въпроса "Как да отидем на Атон?" може да получиш от www.sveta-gora-zograph.com
В сайта има линк "Как да посетим Света Гора и Зографския манастир".

Ангел за Преображенски манастир, 11.03.2018

Искам да попитам манастирът организира ли пътуване до Атонските манастири. Или някой друг, ако има информация за такова пътуване и кратък престой на Атон. Благодаря предварително.

Христина Маркова за Преображенски манастир, 04.09.2016

Всяка година отивам до манастира. Много се зарадвах сега, когато видях че се реставрират иконописите.
Всички манастири са с магическа сила.

Пламен за Преображенски манастир, 28.05.2016

Като малък , с моята православна баба съм посещавал манастира. Това беше преди 25- 30 год. Там видях колелото на живота. Баба ми го показа. Сега съм студент по теология, задочно обучение, в православен богословски факултет, според Божията воля. Мисля някой ден да посетя манастира, за да натрупам духовен опит, който ще ми бъде полезен за обучението по теология.

Анонимен за Преображенски манастир, 22.04.2016

Администраторите въобще не си поглеждат сайта..! Не стига че коментарите са пълни със спам, а като се превключи на английската версия се разбира, че сайта е хакнат...

Колева за Преображенски манастир, 20.11.2015

Посетихме манастира на 14.11.2015г. .Невероятно божие място ,с уникална природа.Натъжих се,когато видях толкова много помещения как се рушат и от години са изоставени.Също така разбрах,че нямат ток и вода.Как може да се изоставят такива светини оцеляли векове наред и в 21 век ,когато има изобилие от всичко да не могат да се отделят средства.Чие задължение е всъщност ???
Разбира се имаше и малко опазени части,както и цветя ,както и параклис ,в който запалихме свещички.

Анонимен за Преображенски манастир, 10.09.2015

Там е игумена - отец Георги, с помощници. Често имат много задачи и затова не е имало кой да ви посрещне...Знам че тези дни единият е изпратен по служба в София.

Яневи за Преображенски манастир, 09.09.2015

В момента църквата в монастира се реставрира. Нямаше кой да ни посрещне но мястото е невероятно и спокойно изпълнено с дух.

Рени и Пламен от Добрич за Преображенски манастир, 28.06.2015

Посетихме манастира на23.06.2015г и останахме очаровани .Това е мястото на което със сигурност ще се върнем отново.Благодарим за гостоприемството на отец Георги ,който докосна сърцата ни с добрината и позитивното си излъчване! Поздрави! С УВАЖЕНИЕ-Рени и Пламен!

Милена за Преображенски манастир, 17.05.2015

До ЦВЕТОМИР
Поклонник е всеки, който посети манастира с вяра и смирение. Ти може би питаш как се става послушник. Като гледам, манастирът е девически, сиреч женски. Но има посочен телефон 062/230 76. Най-добре се обади и питай. Господ да ти помага.

Цветомир за Преображенски манастир, 15.05.2015

Искам да попитам дали е възможно да стана поклонник в манастира и как.

Екатерина за Преображенски манастир, 12.05.2015

Здравейте! Ходила съм 2-3 пъти до манастира. Невероятен е и много спокойно място. Сега искам да кръстя децата си. Те са близначета на по 9 месеца. Родени са на 6 август. И на този ден имат и те празник. Не мога да се свържа с никой, за да питам мига ли да ги кръстя и какво е необходимо.

Христина Ст.Христова за Преображенски манастир, 30.01.2015

Опитвам се да издиря истинската биография на йеромонах Исайа служил в този манастир до около 1944-1945г. Той е брат на пра-дядо ми и искаме да издирим къде е починал и къде е погребан!

Ирина за Преображенски манастир, 15.03.2014

Уважаемый игумен монастыря
Группа наших паломников и монахов 16 человек приезжают на 1 день в Велико Терново,отель Етар.
Голосеевский монастир города Киев.Очень прошу вас виделить человека которий би принял и показал ваш монастир нашим монахам.Монахи едут на Атон и проездом хотят уводоть Преображенский Монастир.
Ми с вами знакоми через Георгия Евгениева,думаю ви меня вспомните.Группа одни мужчини(6 монахов батюшек и 10 паломников)С глупоким уважением и надеждой.Ирина Лексюткина.

михаил за Преображенски манастир, 02.11.2013

като деца ходехме за преображене винаги,кљдето и преспивахме в килиите.като деца го намирахме доста романти4но.

това са 60 назад.

Нели Джингарова за Преображенски манастир, 11.07.2013

Райско място!Бях със семейството си и останахме възхитени от природата,манастира и невероятно топлото посрещане на Отец Георги-съхранил в себе си Божията доброта,мъдрост,истина правда и любов.Горещо препоръчвам всеки да се докосне до магията на словото му и неземната красота заобикаляща манастира!

Нели Джингарова за Преображенски манастир, 11.07.2013

Райско място!Бях със семейството си и останахме възхитени от природата,манастира и невероятно топлото посрещане на Отец Георги-съхранил в себе си Божията доброта,мъдрост,истина правда и любов.Горещо препоръчвам всеки да се докосне до магията на словото му и неземната красота заобикаляща манастира!

Данаил за Преображенски манастир, 25.03.2013

Истинска красота. Манастира символизира силната духовна връзка между човека и неговия Небесен Създател. Място където се сливат две природи - човешката и божествената в една необикновена духовна палитра. Бог да е с нас!

Диан за Преображенски манастир, 15.11.2012

В изречението от третият абзац "Строежът на главната църква започва през 1884г. и е бил възложен на Димитър Софиялията." годината е 1834 г.

Диана за Преображенски манастир, 13.09.2012

Напълно потвърждавам думите на Иванка Михайлова по-горе. По време на празничните дни 6-9. IX. група приятели обикаляхме Българските сeвтини - манастирите. Минахме и през Преображенския манастир. Ужасно беше разочарованието ми от това, което заварих там и като гледка, и като отношение. Споменът ми от този манастир е отпреди 30 години - тогава беше райско място с най-сладкодумния игумен, който съм виждала. Жалко! Вече няма и помен от това, което цареше там - спокойствие, красив и поддържан двор и някой, който да те посрещне, та дори и да е било "Тошово време". Mанастирът се РУШИ!

иванка михайлова за Преображенски манастир, 09.07.2012

Нямам думи да изразя възхищението си от манастира и природата наоколо, но въпреки това, никога няма да забравя НЕПРИЯТНИТЕ СПОМЕНИ ОТ ТОВА КОШМАРНО МЯСТО, попаднало в нечисти ръце!!! В манастира няма кой чаша вода да ти даде, жегата беше непоносима, над 30 градуса, изгониха ни от магерницата, като една жена ни каза, че това не е заведение, а ние просто искахме малко вода и чаша кафе, ако може. На терасата се бяха разположили група мъже и една жена, за които имаше студена вода в кана и чашки кафе и които не гледаха връждебно, най вероятно им попречихме с молбата си, редтавратори ли бяха, собственици на манастира ли бяха, така и не разбрахме...тръгнахме си огорчени и обидени, а имаше и група жени - туристи от Гърция, които също търсеха някъде поне вода да се напият, като нас, но така и не намериха...Дано този коментар да бъде прочетен от подходящите хора, които да извършат проверка за безобразията, вършещи се в иначе Великолепния ни манастир!!!

В.Илиев за Преображенски манастир, 21.05.2012

Райско място!
Решихме със сина ми да се отбием и посетим Преображенски манастир. Това е място в което се чувстваш в друг свят и бързо те завладява спокойствието и усещането за нещо истинско свято!
Посрешнати бяхме от отец Георги, от който научихме много за манастира. Покани ни на манастирско кафе което бе невероятно, след което ни изпече катми на сач, като добави домашно сирене и сладко. Тази храна беше истинска, естественна и много вкусна! Изпрати ни със здраве и остави в нас спомен който никога не бихме забравили.
Изказваме големи благодарности към този невероятен божи човек и му пожелаваме здраве и дълголетие!

казанджиев за Преображенски манастир, 17.08.2011

мисля, че манастирът е мъжки

Йоанна за Преображенски манастир, 18.04.2011

Манастирът е хубав отвъте и отвън с богато украсена история и интересни факти

Альоша Николов за Преображенски манастир, 29.01.2011

Аз съм кръщаван в Преображенския манастир, защото именно игуменът йеромонах Георги ме направи православен християнин. Посрещал съм и Великден там - прекрасни мигове!

Милена 12. 10. 2010 за Преображенски манастир, 12.10.2010

Наистина е страхотен и макар и малък изглежда величествен. Дано има средства за довършване на ремонта, който тече в момента. Нека всеки да отиде и да зърне КОЛЕЛОТО НА ЖИВОТА и да си направи равносметка за всички суети, които ни заобикалят.

Stefan за Преображенски манастир, 20.07.2010

Страхотен!!!!

Катрин за Преображенски манастир, 10.04.2010

Здравейте :) Наистина манастирът изглежда много красив.Искам да попитам дали Преображенският манастир е четвърти по големина ?

иван христов за Преображенски манастир, 04.03.2010

Невероятно място с усешане за нещо много свято.Преди една година посетихме манастира със съпругата ми-останахме очаровани от видяното и от отец Георги. Духовник който би накарал дори и невярващия да повярва в религията и устоите на християнство.
Понеже нямаме църковен брак,сме решили да го сключим именно в Преображенския манастир

 

Изпрати коментар

Моля, напишете името си и коментара си за манастира на кирилица.
Вашето имe :
Вашият e-mail :
Вашия коментар :

Бърз избор на манастир

Карта на манастирите в България

Карта на манастирите в България

Региони

Епархии

Най-често търсени