bg en

Чепински манастир "Свети Три Светители"

Чепински манастир

Ортодоксално име:Свети Три Светители

Близки манастири:Подгумерски манастир, Орландовски манастир, Челопеченски манастир, Кремиковски манастир.

Последен коментар: Souling бил християнин практика извършва в много английски градове за Хелоуин и Коледа. В навечерието на Вси Светии, много християни насърчават въздържание от месо, което води до различни вегетариански храни, свързани с този ден.
Виолета , 02.10.2016
Виж коментарите или Изпрати коментар.

 

Местоположение на манастира:

Скрий картата
Популярен манастир Популярен манастир
Mанастир Mанастир
Недействащ манастир Недействащ манастир
 

Чепинският манастир е разположен до тракийската надгробна могила, известна като "Голема могила", на около 2 км от софийското село Чепинци. Манастирът е в непосредствена близост до Околовръстното и е един от малкото манастири в България, които са издигнати в равнинна местност, а не в планина.

Транспорт:

До Чепинския манастир се стига лесно, тъй като се намира точно на Околовръстното, близо до селата Челопечене и Чепинци.

История на манастира:

Точната дата на основаването на Чепинския манастир, посветен на светите Три светители (Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст), не е известна, но според местните, той е съществувал още от Средновековието. Преданието разказва, че първите монаси са живели в землянки в могилата, а след разкопки на това място, е открита сводеста гробница, която е била използвана от монасите за постница.
През османското робство, Чепинският манастир неведнъж е давал подслон на хайдути, което е било причина за неговото често разрушаване от турците. След обира на турската хазна при Арабаконак и залавянето на Димитър Общи и по-късно на Васил Левски, през 1872г., много от манастирите около София са опожарени заради приютяването на революционни комитети. Чепинската обител е един от тях и от него не остава почти нищо, като оцеляват само каменните му основи и керемидите. При разрушаването на манастира той е обитаван от 24 монаси, някои от които са били изпратени на заточение в Диарбекир, а други успяват да достигнат до манастира "Седемте престола" в Стара планина. Един дървен кръст, забит от местни хора на мястото на манастира, дълго време напомня за неговото съществуване. След Освобождението през 1878г., един от монасите, Найден Кентров, се завърнал от изгнание и заедно с трима свои съмишленици построил чешма с три чучура на мястото на манастира.

Чепински манастирПрез 1906г., Чепинския манастир започва да се изгражда наново, на мястото на стария манастир и е посветен на светите Три Светители. Това става по настояване на една стара жена от Чепинци, на която според думите й, често й се явявали три ангела и нямало да я оставят на мира, докато не бъде построен манастир.

Архитектура и текущо състояние:

Понастоящем Чепинският девически манастир е действащ и освен главната църква, разполага и с два нови параклиса, Св. Петка и Св. Пророк Илия, стените на които са изцяло изрисувани, и нова жилищна постройка, построени през 1993г. Част от комплексът е и малка схлупена постройка от 1906г., известна като Шатовското църкве.

Настаняване в манастира:

В Чепинския манастир не се предлага настаняване.

Интересни места за посещения в района:

Близо до Чепинския манастир се намира тракийската надгробна могила, известна като "Голема могила".

Фотогалерия:

Чепински манастир - Църквата "Свети Три Светители"Чепински манастир - Вътрешността на църкватаЧепински манастир - Иконостасът в църкватаЧепински манастир - Манастирският входЧепински манастир - Параклисът "Св. Петка"Чепински манастир - Вътрешността на църкватаЧепински манастирЧепински манастирЧепински манастир - Манастирският дворЧепински манастир - Манастирският двор

Виолета за Чепински манастир, 02.10.2016

Souling бил християнин практика извършва в много английски градове за Хелоуин и Коледа. В навечерието на Вси Светии, много християни насърчават въздържание от месо, което води до различни вегетариански храни, свързани с този ден.

Марко за Чепински манастир, 02.10.2016


Карта на манастирите в България

Карта на манастирите в България

Региони

Епархии

Най-често търсени