bg en

Маломаловски манастир "Св. Николай"

Маломаловски манастир

Ортодоксално име:Св. Николай

Близки манастири:Драгомански манастир, Шумански манастир - "Св. Архангел Михаил", Букоровски манастир, Годечки манастир, Беренденски манастир - "Св. св. Петър и Павел".

Последен коментар: ?? ???????? ????? ?????? ? ??????? ? ????????? ??????! ????????? ?? ???????? ???????? ?? ??????????? ? ???????? ?????!
19.03.2022 ?.
????? ?????? , 20.03.2022
Виж коментарите или Изпрати коментар.

 

Местоположение на манастира:

Скрий картата
Популярен манастир Популярен манастир
Mанастир Mанастир
Недействащ манастир Недействащ манастир
 

Маломаловският манастир е разположен в южния склон на планината Чепън над село Мало Малово, на 12 км. източно от гара Драгоман.

Tранспорт:

История на манастира:

Почти няма сведения за възникването и историческото развитието на Маломаловския манастир, но се смята, че е построен през 14в.

Архитектура и текущо състояние:

Маломаловски манастир - Стенописи в църкватаМаломаловският манастир е недействащ и от него са запазена единствено църквата и част от жилищните и стопанските постройки. Манастирският храм представлява малка едноапсидна безкуполна сграда, леко вкопана в терена, изградена от ломен камък и покрита с каменни плочи. По архитектурните си особености църквата датира от 16- 17в. и в нея са запазени стенописи от същия период. Тогава са изрисувани наоса и фреските по външната западна стена на църквата, като най-добре запазена е сцената "Страшният съд". От външната украса е запазен фриз с апостолите и група ангели, както и изображението на Свети Николай в патронната ниша над входа. Стенописите в олтара са от по-късно време и там са изобразени сцените Богородица Ширшая небес, Причастието на апостолите и четирима отци на църквата - Василий Велики, Григорий Назиански, Николай Мирликийски и един неизвестен. Фигурите са едри грубовати, но изразителни. Цветовата гама включва само светла охра, бледосиньо и зелено.

Жилищните сгради в Маломаловския манастир са с възрожденска архитектура.

Настаняване в манастира:

Маломаловският манастир е нефункциониращ.

Интересни места за посещения в района:

Фотогалерия:

Маломаловски манастирМаломаловски манастир - Стенописи в църкватаМаломаловски манастир - Стенописи в църкватаМаломаловски манастир - Кръстове пред църкватаМаломаловски манастир - Църквата "Св. Николай"Маломаловски манастир - Църквата "Св. Николай"Маломаловски манастир - Стенописи в църкватаМаломаловски манастир - Стенописи в църкватаМаломаловски манастир - Жилищна сградаМаломаловски манастир - Стенописи в църквата Маломаловски манастир - Стенописи в църкватаМаломаловски манастир - Стенописи в църкватаМаломаловски манастир - Стенописи в църкватаМаломаловски манастир - Стенописи в църкватаМаломаловски манастир - Стенописи в църкватаМаломаловски манастир - Стенописи в църквата

????? ?????? за ???????????? ????????, 20.03.2022

?? ???????? ????? ?????? ? ??????? ? ????????? ??????! ????????? ?? ???????? ???????? ?? ??????????? ? ???????? ?????!
19.03.2022 ?.

????? ?????? за ???????????? ????????, 20.03.2022

?? ???????? ????? ?????? ? ??????? ? ????????? ??????! ????????? ?? ???????? ???????? ?? ??????????? ? ???????? ?????!
19.03.2022 ?.

????? ?????? за ???????????? ????????, 20.03.2022

?? ???????? ????? ?????? ? ??????? ? ????????? ??????! ????????? ?? ???????? ???????? ?? ??????????? ? ???????? ?????!
19.03.2022 ?.

???????? за ???????????? ???????? , 23.11.2021

?????? ???????????? ?? ??????? !!! ??? ?????? ? ????? ????? ?????? ?? ?? ??????? " ????????" !

?????? ????????? за ???????????? ???????? , 01.08.2021

?????????! ????? ?? ??????? ???????? ?? ???????? ?? ???????? ???????????? ? ??? ? ?? ????? ? ???????????. ? ??????? ???.?? ??????. ?? ???? ?????? ? ????? ?? ??????, ???? ?? ?????????.????? ?? ??????? ?? ????????.????? ?? ?? ??????????.

Пламен за Маломаловски манастир, 11.11.2019

За манастира се грижи протойерей Драгомир Узунов - 0887/293523

Галина Добрева за Маломаловски манастир, 08.12.2018

Каква е сметката за набиране на средства за манастира ?

Станислав Чичев за Маломаловски манастир, 15.07.2018

Днес, 15.07.2018 г. бяхме на раходка до манастира.
Страшно е! Стенописите се рушат от влагата, гората е превзела манастира, а в момента Фандъкова прави ремонт на Московска. Незнам кого трябва да залеем с писма, помия или каквото и да е.

Росен Гурков за Маломаловски манастир, 19.10.2015

Миналата седмица монтирахме реставрирания кръст. Надявам се за да имаме малко повече уважение към предците ни за в бъдеще.

Десислав Димитров за Маломаловски манастир, 22.01.2015

Манастира е прекрасен, но спешно се нуждае от реставрация. Интересувам се от реставрацията на кръста и как бих могъл да направя връзка с хората които явно са загрижени за тази ценност.

венко седларски за Маломаловски манастир, 08.09.2014

...ами,хайде ,да съберем пари за манастирът...къде , как , при кого..

Росен Гурков за Маломаловски манастир, 10.07.2014

Манастира е в окаяно сътояние. В момента с помоща на кметицата на с. Мало Малово въстановявам с личен труд и средства оброчния кръст над манастира. Поставихме и пейка с маса в близост до кръста. Реставрацията върви бавно защото е начупен на много парчета. За ремонта и въстановяването на манастира обаче нямам необходимата финансова възможност.

Георги Петров за Маломаловски манастир, 21.04.2013

Уникална средновековна стенопис -в оригинал без никаква човешка намеса след стенописването!Никак не са много местата у нас където може да се види подобно нещо!Коментарът на Илия Иванов от март 2013 е изключително точен и образен.Жалко ,че тази малка ,едно време съборна черква ще погине.Тъжното е че се дават маса пари за разни "показухи"а за действително ценни неща на исконно духовни места -не!.Който има интерес и желание да посети мястото докато я има черквата.Лошото е че труно се намира .След излизане от северния край на село, изкачване на едно баирче се държи в ляво и след излизане на голямата ливада леко в дясно- в ниското .Заслужава си!!!

Илия Иванов за Маломаловски манастир, 10.03.2013

Това е едно прекрасно място.За съжаление,никой,ама никой нито от синод,община или някоя друга държавна институция се е погрижила за това свято място,тънещо в разруха и тъга...Това е манастир строен по данни,някъде около 13-14 век,разрушен и отново въздигнат и изписан през 16 век.Оскъдните стенописи в църквичката са от това време.Имало е свят човек преди години,но...никой не знае или не иска да разкаже истината в селото...,иманяри или само Бог знае?!От години никой не обитава Светата обител,всичко се руши...До там път няма,само пеша или с животинска или верижна сила през една прекрасна дъбова гора в разцвета на силите ,която по-нагоре се смесва с тук тампоникнали млади борове.Ако имате време идете,ще се заредите с енергия...и тъга!Ще публикувам тези фотоси и в други сайтове,дано някой се удари по главата и не мисли само за комерсиализирането на светите места и само там където има път,достъп и възможност за "бизнес" .Посетете го,приятели!

Младен Златков за Маломаловски манастир, 07.11.2012

Познавам манастира като бях малък ходехме на екскузия студяхме дини на чешмите с вуйчовците ми и попа който отговаряше за манастсира -той беше завършил семинарията много начетен човек и ми направи силно впечатление със знанията си и той обясни че манастира е построен през среновиковието след това полу разрушен и частично възтановен .След тези спомени манастира стана частично обор и кошара от приказки на маловци съм чувал че иманяри са го докарали до този вит

Гюла Коцева за Маломаловски манастир, 19.11.2011

Посещавала съм този манастир като дете, имам спомен за чешмата и въпреки, че слушам колко е разрушен, пак ми е приятно да го видя, поне тук.

Vesko Arsov за Маломаловски манастир, 26.10.2011

За жалост българина е устроен така,че когато загуби нещо тогава се сеща за него.

стефка атева за Маломаловски манастир, 01.03.2010

жалко,много жалко за тази старина,трябва да се погрижим за старите обители като тази,стига са строили нови манастири.тук е останала духовността на нашите предци,тук е вярата.

 

Изпрати коментар

Моля, напишете името си и коментара си за манастира на кирилица.
Вашето имe :
Вашият e-mail :
Вашия коментар :

Бърз избор на манастир

Карта на манастирите в България

Карта на манастирите в България

Региони

Епархии

Най-често търсени