bg en

Бистрецки манастир "Св. Иван Рилски"

Бистрецки манастир

Ортодоксално име:Св. Иван Рилски

Близки манастири:Мътнишки манастир, Черепишки манастир, Клисурски манастир, Струпецки манастир, Долнобешовишки манастир.

Последен коментар: Приятели, някой знае ли как мога да се свържа с игумена на този манастир? Телефонен номер или Eмail? Благодаря ви!
Антон Кузнецов, 08.08.2016
Виж коментарите или Изпрати коментар.

 

Местоположение на манастира:

Скрий картата
Популярен манастир Популярен манастир
Mанастир Mанастир
Недействащ манастир Недействащ манастир
 

Бистрецкият манастир "Св. Иван Рилски" се намира в непосредствена близост до кв. Бистрец на град Враца.

Транспорт:

История на манастира:

Сведения за ранното съществуване на Бистрецкия манастир се намират в скалните надписи над самата обител. В тях се говори за основаване или възстановяване на манастира през 1540г. от Димитър Дубов. Над въпросния надпис са нарисувани три сцени от житието на св. Димитър и две от житието на св. Георги. Още по нагоре в скалите се намира Постницата, където според легендата е живял Иван Рилски, на чието име е наречен по-късно и манастира. През 18-19в. стените на постницата са били покрити със стенописи посветени на Рилския светец, които днес са силно повредени. Тогава е построена и църквата "Св.Йоан Богослов", в която има два слоя стенописи от 16-17в. и от 19в. Дърворезбеният олтар е от 1820г. и в дело на тревненеца Петър Миньов, който е зографисал и част от иконите.

В периода 17-19в. Бистрецкият манастир играел важна роля в културното развитие на района, като тук е функционирало килийно училище и са творили видни книжовници, като Йосиф Брадати и Тодор Врачански. В манастира е имало златарска работилница, от която произхожда известния напрестолен дърворезбен кръст, изработен през 1611г. от чипровските майстори Никола и Пала. През 1822г. в Бистрецкия манастир е основана първата в България щампарска работилница. С тази си дейност монасите поддържали връзки и разнасяли гравюри по руските манастири. Има сведения, че още през 1629г. бистрецките монасите са посещавали Русия.

В епохата на османско робство Бистрецкият манастир е бил убежище и за хайдути, поради което на два пъти е бил разрушаван, но впоследствие е съграден наново. Последното обновление на манастира е през 1867г. по времето на йеромонах Йоасаф. В периода 1894-1928г. манастира е напуснат от монасите си и оттогава се нарича "Пусти", а през 1928г. е осветен с ново име – "Св. Иван Рилски".

Архитектура и текущо състояние:

В днешно време Бистрецкият манастир е действащ, като по сведения на наши посетители има монашеско присъствие. На сегашното си място манастира съществува от 19в. От стария манастирски комплекс най-добре е запазена църквата "Св. Йоан Богослов" датираща от 16в. Тя представлява еднокорабна, триабсидна сграда, с купол върху висок цилиндричен барабан. В църквата има два слоя стенописи. По старите са от 16-17в., като в проскомидийната ниша е запазена "Пиета" и образа на св. Стефан Първомъченик, а в олтарната апсида са сцените "Причастие на апостолите" и "Поклонение на жертвата". Върху западната стена на входа е разположена композицията "Страшният съд" рисувана през 1867г. по времето на йеромонах Йоасаф. Запазен е и дърворезбения иконостас, изработен през 1820г. от тревненския майстор Петър Миньов. Същият майстор е автор и на част от иконите в храма.

Настаняване в манастира:

Бистрецкият манастир e обновен и предлага настаняване.

Интересни места за посещения в района:

На около 15 км От Бистрецкия манастир се намира пещерата "Леденика", която е един от 100-те национални туристически обекта на БТС.

Фотогалерия:

Бистрецки манастир  - Купола на църкватаБистрецки манастир  - Параклисът до входа на манастираБистрецки манастир Бистрецки манастир Бистрецки манастир Бистрецки манастир Бистрецки манастир Бистрецки манастир  - Стълбата към ПостницаБистрецки манастир Бистрецки манастир Бистрецки манастир Бистрецки манастир  - ПостницаБистрецки манастир  - ПостницаБистрецки манастир  - Стълбата към Постница

Антон Кузнецов за Бистрецки манастир , 08.08.2016

Приятели, някой знае ли как мога да се свържа с игумена на този манастир? Телефонен номер или Eмail? Благодаря ви!

Миро за Бистрецки манастир , 02.09.2015

Невероятно място, заслужава си човек да го посети. Лесно достъпно е, такива места трябва видени.

Борис за Бистрецки манастир , 13.02.2014

Бистрешки манастир

Мартин Димитров за Бистрецки манастир , 07.07.2013

Каква е цената за нощувка на това райско място

мима дойчева за Бистрецки манастир , 04.08.2012

манастира се намира на удивително духовно място като че ли се прераждаш непременно го посетете няма да съжалявате на 3 км от кв бистрец на гр враца има монаси

monah Andrei за Бистрецки манастир , 07.06.2012

tozi manstir e edno prekrasno mqsto no jalko 4e edinstveniq monah koito be6e tam dqdo Antonii si e tragnal i sega manastira e bez monasi. az imam jelanie da otida v tozi manastir dori sam pusnal molba do bra4anskiq vladika Kalinik dai Boje da me priemat i otnovo da ima duhoven jivot v manastira

Деси за Бистрецки манастир , 14.08.2010

Манастира не е ли познат като Св.Иван Пусти...невероятно място

наташа за Бистрецки манастир , 05.06.2010

Манастирът е обновен, има къде да се пренощува и мога да кажа, че мястото наистина е божествено. Невероятно горда съм, че успях да се изкача до самата Постница - мястото, където е живял св.Иван Рилски.Преживяването е невероятно, защото изкачването е по скована дървена стълба.

таня за Бистрецки манастир , 07.02.2010

В момента манастирът е реставриран и е като нов.В него живее един възрастен монах.Мястото е много красиво и духовно.До него води нов асвалтов път.Няма да съжалявате ако го посетите.

 

Изпрати коментар

Моля, напишете името си и коментара си за манастира на кирилица.
Вашето имe :
Вашият e-mail :
Вашия коментар :

Бърз избор на манастир

Карта на манастирите в България

Карта на манастирите в България

Региони

Епархии

Най-често търсени