bg en

Присовски манастир "Архангел Михаил"

Ортодоксално име:Св. Архангел Михаил

Близки манастири:Присовски манастир "Св. Панаталеймон";Арбанашки манастир "Св. Николай";Арбанашки манастир "Св. Богородица";Плаковски манастир,Килифаревски манастир.

Последен коментар: Сега има хора в манастира.
Мирянин, 05.03.2019
Виж коментарите или Изпрати коментар.

Местоположение на манастира:

Скрий картата
Популярен манастир Популярен манастир
Mанастир Mанастир
Недействащ манастир Недействащ манастир
 

Присовски манастир "Св. Архангел Михаил" се намира близо до с. Присово, на 8 км южно от Велико Търново.

Транспорт:

Отбивката за Присовския манастир е по пътя от Търново до гр. Дебелец.

История на манастира:

Според преданието, Присовския манастир е съграден от братята Асеновци в памет на загиналите в бой български войски срещу Исак Ангел на Архангелов ден. По време на 2-то българско царство, тук са се подготвяли църковни служители и преписвачи на книги. Обителта често е посещавана от Цар Иван Александър и семейството му.
Присовският манастир е опустошен от турците, но през 1409г. е възстановен отново като книжовна школа. По време на Търновските въстания на Тодор Балина и Павел Джорджич (1598г. и 1686г.), манастирът отново е разрушен. За пореден път манастира е възстановен през 1858г., когато майстор Петко Христов от гр. Дебелец започва изграждането на сегашната църква. За възстановяване на Присовската обител са помогнали много селяни от Дебелец и Присово и еснафът (казанджии, бакърджии и дърводелци) от Габрово, Търново и Дряново.

Присовският манастир е посрещал множество просветители, възрожденци, хайдути и революционери. Сред тях личат имената на Панайот Хитов, Васил Левски, Иван Кършовски, Матей Преображенски, Иларион Макариополски, Димитър Общи и други. Преди да избухне Априлското въстание в манастира пристига поп Харитон, който прави събрание в игуменовата килия.

Архитектура и текущо състояние:

Днес Присовския манастир "Св. Архангел Михаил" е постоянно действащ и представлява комплекс от черква, жилищни и стопански сгради. Църквата еднокорабна, едноапсидна, с открит притвор, с две конхи и е построена от майстор Петко Христов през 1858г.

Настаняване в манастира:

Присовският манастир не предлага настаняване или храна.

Интересни места за посещения в района:

На 8 км от Присовския манастир се намира старата българска столица Велико Търново и архитектурно-историческия резерват "Царевец", който е част от 100-те национални исторически обекта на БТС.

Фотогалерия:

Мирянин за Присовски манастир, 05.03.2019

Сега има хора в манастира.

християнин за Присовски манастир, 30.08.2016

До манастир \\\"Архангел Михаил\\\" се стига като се излезе от гр. Дебелец в посока Къпиновски и Плаковски манастир. Но не през село Присово а през долният изход на Дебелец, до автобусната спирка.
Видян през оградата, манастира до рекичката, с църквата и двора изглеждат много хубави. За съжаление отдавна затворен и пустеещ.

Милка Маркова за Присовски манастир, 27.07.2014

Материалът е неточен, омесени са данни за двата Присовски манастира - "Св. Пантелеймон" и "Св. Архангел Михаил", за монахините и не всеки посетил веднъж-дваж манастира е компетентен да дава сведения за него. Впечатления-да, но история-не.

Petq за Присовски манастир, 23.07.2011

Прекрасно място! Монахинята и послушничката в манастира "Св.Пантелеймон" се грижат за него и резултатите са налице. Бог да им дава сили и търпение за всичко.

Petq за Присовски манастир, 23.07.2011

В момента манастира не е действащ. От години монахинята, която живееше там го напусна. Иконите на иконастаса са откраднати. Двора запустял....

Милкова за Присовски манастир, 14.05.2010

В материала има неточност в информацията - присовски манастир "Св. Архангел" не е девически. Девическият манастир в село Присово е посветен на Св.великомъченик Пантелеймон.

 

Изпрати коментар

Моля, напишете името си и коментара си за манастира на кирилица.
Вашето имe :
Вашият e-mail :
Вашия коментар :

Бърз избор на манастир

Карта на манастирите в България

Карта на манастирите в България

Региони

Епархии

Най-често търсени