bg en

Драгалевски манастир "Св. Богородица Витошка"

Драгалевски манастир

Ортодоксално име: Св. Богородица Витошка

Близки манастири:Бистришки манастир "Св. Петка"; Бистришки манастир "Св. св. Йоаким и Ана"; Дървенишки манастир, Княжевски манастир.

Последен коментар: Welcome to the world of adult Dating loveawake.ru
loveawake.ru, 09.06.2021
Виж коментарите или Изпрати коментар.

 

Местоположение на манастира:

Скрий картата
Популярен манастир Популярен манастир
Mанастир Mанастир
Недействащ манастир Недействащ манастир
 

Драгалевският манастир се намира близо до софийския квартал Драгалевци в полите на Витоша.

Tранспорт:

До Драгалевския манастира има асфалтиран път, който се отделя от шосето кв. Драгалевци - х. Алеко.

История на манастира:

За пръв път името на Драгалевския манастир се споменава във Витошката златопечатна грамота на българския цар Иван Шишман (1371-1393). В нея се отбелязва, че манастира е създаден по време на царуването на Иван Александър (1331-1371) и е бил част от групата манастири възникнали през 14 и 15в. около София наречени "Софийска Света Гора". Двамата владетели щедро дарявали светата обител с имоти и пари, поради което местното население го нарекло "царски".След завладяването на София от турците през 1382г. манастира е опожарен и запустява.

Драгалевски манастир - Църквата "Св. Богородица"През втората половина на 15в. Драгалевския манастир е възстановен. През 1476г. софийския първенец Радослав Мавър направил дарение, с което е възстановена и изографисана църквата "Св Богородица".
Драгалевският манастир е бил важно книжовно средище в Софийско, притежаващ собствен скрипторий и килийно училище. Известни са някои ръкописни книги и имената на преписвачите, работили в този манастир, като поп Никола, който преписва евангелия през 1469 г; неизвестен граматик преписва известното "Драгалевско евангелие" през 1534г., украсено с посребрена обкова от 1648г. и пазено днес в Църковния музей в София и тримата братя Даниил, Стоян и Владко, които през 1598г. преписват и украсяват псалтир, пренесен по-късно в атонския манастир "Ивирон". Тук в 1612г. граматик Йов Шишатовац изписал известния "Боянски поменик".

В годините на националноосвободителните борби Драгалевския манастир е едно от най-активните средища на борбата за освобождение, особено по време на игумена йеромонах Генадий, бивш знаменосец на четата на Ильо войвода и съратник на Васил Левски. Също така и по времето на игумена Игнатий Рилски, който възстановява тайния революционен комитет в София.

Архитектура и текущо състояние:

В сегашния си вид Драгалевския девически манастир представлява комплекс от черква, жилищни и стопански сгради. От стария манастирски комплекс е запазена само църквата, която представлява еднокорабна, едноапсидна сграда, датираща от 15в.

Драгалевски манастир - РождествоТя е украсена с два слоя стенописи. От първоначалната живопис в наоса са останали фрагменти от сцените "Съдът на Пилат", "Юда връща сребърниците", "Обесването на Юда", "Отричането на Петър", образите на св. Роман Сладкопевец, св. Петър и др. В притвора на църквата първоначалната живопис е запазена изцяло и тук са представени старозаветните сцени "Гостоприемството на Авраам", "Жертвоприношението на Авраам", "Пророк Илия в пещерата, хранен от гарвана" и др. Тук са и портретите на ктиторите Радослав Мавър и Вида, както и на по-младите Стахна и граматик Никола.

Драгалевски манастир - Свети МеркурийЦелият свод, източната, северната и южната стена на притвора са заети от голямата композиция "Страшният съд". Западната фасада на старата църква малко по-късно е украсена с образите на Богородица и трима от най-популярните военни светци-конници - Св. Георги, Св. Димитър и Св. Меркурий. През 17в. са създадени стенописите на външната северна стена на Драгалевската църква, включващи образите на изтъкнати монаси на православния Изток, между които Св. Иван Рилски и Св. Петка Търновска, които днес се намират в интериора на втората манастирска църква, долепена до старата. Към края на 18 век бил обновен иконостасът в църквата, като резбените му орнаментални плетеници били позлатени. По същото време бил изработен и дърворезбения владишки трон. В църквата се съхраняват и икони от 19в.

Драгалевски манастир - Жилищните сградиОколо 1868г. били обновени и манастирските сгради в Драгалевския манастир, като било издигнато дълго двуетажно крило с паянтови измазани аркатури на чардаците.

Контакти на манастира :

Телефон за връзка : - 359 2 9673360


Настаняване в манастира:

Въпреки че Драгалевския манастир е действащ и разполага с няколко големи сгради, настаняване и храна не се предлагат, с изключение на безалкохолни напитки и кафе.

Интересни места за посещения в района:

На няколко километра от Драгалевския манастир в посока към Владая се намира Боянската църква, която е един от 9-те обекта в България, защитени от ЮНЕСКО.

Фотогалерия:

Драгалевски манастир - Църквата "Св. Богородица"Драгалевски манастир - Свети МеркурийДрагалевски манастир - Жилищните сградиДрагалевски манастирДрагалевски манастир - Църквата "Св. Богородица"Драгалевски манастир - Жилищните сградиДрагалевски манастирДрагалевски манастир - Аврамова жертваДрагалевски манастирДрагалевски манастир Драгалевски манастирДрагалевски манастир - Олтарът в църкватаДрагалевски манастир - Църквата "Св. Богородица"Драгалевски манастир - Жилищните сградиДрагалевски манастирДрагалевски манастирДрагалевски манастир - Преображение ГосподнеДрагалевски манастир - РождествоДрагалевски манастир - Свети РоманДрагалевски манастир - Тръбящ ангел Драгалевски манастир - Църквата "Св. Богородица"

loveawake.ru за ??????????? ????????, 09.06.2021

Welcome to the world of adult Dating loveawake.ru

loveawake.ru за ??????????? ????????, 23.05.2021

Welcome to the world of adult Dating loveawake.ru

PavaCrope за ??????????? ????????, 20.05.2021

null

Frankwew за ??????????? ????????, 13.05.2021

???????? «??? ?????????» ??? ????? 10 ??? ???????? ?? ????? ???????????? ? ???????? ???????? ??????;

???? ????????? ????????? ??? ?? ?????? ?????????? ????? ????????????, ???????????? ?????????????? ?? ????????? ?????-?????????? ? ????????????? ???????, ?? ? ??????????? ? ??????????????? ??????????;

?? ??????????????? ???? ??? ????????, ???????????? ??????? ???????? ????????, ???????? ??????? ???????? ? ?????? ??????? ?????????, ?? ?????????? ???? ?? ???????? ????????? ????? "??????????? ????-????????".

??? ???????? ????? ????????????? ????? ????????? ???????? ???????????? ? ???????? ? ???????????? ????????.

Walkom за ??????????? ????????, 02.05.2021

Hookup Women Uses Free of charge Matters?

A Fantastic Side to side Reward!

Free hookup women singles on the web is the best solution if you're tired with going
to pubs and organizations merely to be ignored, or perhaps even worse,
laughed at. I realize what it's like because I've
been there. I had been individual and needy in the day time --
I essential a new partner -- however i kept on striving because I needed not any other decision. If
you're just one man who would like to hookup with sexy women without planning to those places where
ladies are on your own, this report may just change your life.
It will clarify why internet dating on-line is the greatest substitute
if you're a male who may be shy to strategy a beautiful female in the club or club.

napilim.pro за ??????????? ????????, 02.05.2021

???????????????? ?????? ????????? ????????.??????????? ?????? ???? ??? ??????.
?? ?????? ????????? ??????
?????? ?????????? ???????? ?? ???????
?????? ?????????? ???????? ???
?????? ?????????? ???????? ???????????
?????? ?????????? ???????? ???
?????? ?????????? ???????? ???
?????? ??????????? ????????.
?????? ?????????? ???????? ?? ??????? ? ?.? ????? ?????.
???????? ????????.
?????? ????????? ????????
?????? ????????? ????? ?? ????????.
?????? ????????.
?????? ?????????? ????????
?????? ?????????? ?????
?????? ????????? ????? (? ??????? ?????????)
?????? ??????.
?????? ???????? ? ??????????.
?? ?????? ??????? ?????????!
???????? ?? ??? ???? ?????.
???????.???

loveawake.ru за ??????????? ????????, 22.04.2021

Welcome to the world of adult Dating loveawake.ru

мрн за Драгалевски манастир, 15.12.2020

Щях да дойда в манастира но г-н ивайло 2 коментара под мен
напълно ме отказа от всичко свързано с религията, всичко хубаво де

Силвия Йорданова за Драгалевски манастир, 19.06.2019

Здравейте,звънях няколко пъти на посочения телефон,но никой не вдига.Дъщеря ми(28г.) иска да се кръсти при вас,а и се налага,защото на 22.09.2019 е поканена за кума.Кръстницата и живее в чужбина и ще може да си дойде най-рано през септември.Разбрах,че документа за светото кръщение излиза за близо месец.Въпросът ми-така ли е и дали се издава някаква временна бележка,докато излезе същинския документ за да може да кумува? Благодаря!

Снежана Стоянова за Драгалевски манастир, 30.08.2017

С КОЙ НОМЕР АВТОБУС И ОТ КЪДЕ ТРЪГВА,ЗА ДА ОТИДА ДО МАНАСТИРА?

Димитър Димитров за Драгалевски манастир, 28.08.2016

Манастирът е прекрасен, но има един свещеник, който с грубото си, не подхождащо на расото му поведение, отблъсква посетителите.

Мартин за Драгалевски манастир, 24.04.2016

Старинен, красив и много въздействащ манастир, разположен в полите на Витоша, сред невероятна природа и буйна растителност.

Янкова за Драгалевски манастир, 23.12.2015

С влизането в Драгалевския манастир се усеща грижата за това свято място, а с излизането се усеща получената благодат. Посрещнаха ни много любезно. Дворът, сградата и местността са много живописни, а църквичката е много уютна, особено интересни са старите стенописи.

Maja за Драгалевски манастир, 30.11.2015

Reactia na komentara na Georgi otnosno kusite pan taloni na mladata maika.
Nassvsiakude ni puskat s goli ruce i bez zabradki. Kakuv e problema ako si prikriesh golite kraka? V Ruskite curlvi bez zabradka ne se vliza. Ami Georgi, samo deto lipsva bara v curkvata.

Georgi за Драгалевски манастир, 20.10.2015

Манастира и околностите бяха любимо място за моята вече покойна майка.Но на мен лично не ми допадна.Може би една дума, едно отношение на монахиня към гости бе причина за това.Една майка /с бебе в количката/ искаше да запали свещ, но не я допуснаха, защото бе по къси панталони-естествено облекло за планината през горещото лято.
Та този проблем много лесно е решен в Преображенския манастир - там има "оборотни" забрадки и поли с ластик, които лесно се нахлузват и влизаш в приличен вид.

цветанова за Драгалевски манастир, 13.06.2015

Добър ден!

Бих искала да попитам, манастира женски ли е, или девически?
И още един въпрос: приемате ли жени, желаещи монашество, да се изпитат в подвига на послушанието?

Радослава Борисова за Драгалевски манастир, 06.06.2013

Здравейте!

Да, с удоволствие ще послушам всички съвети да посетя това чудно място. Аз съм от майките, които в момента търсят храм, където детето им да бъде благословено и въведено в нашата религия.
Но много се озадачих особено от някои коментари - да, мили хора, панаир, врява и търговия ... а казвате прекрасно място. Моля, позволете ми да не се съглася с вас, защото ако няма хора - няма и вяра и тя е в душите и сърцата ни. Не е нужен храм, за да вярваш, за да благодариш и за да се помолиш. И това красиво място не дошло от картичка, зад тази красота и чистота стои трудът на много хора и ако медът и бижутата са тяхно дело с цел препитание - да, може да е грозно, но е наложително. Аз нямам хиляди или милиони за дарение, на дали и вие имате, но от личен опит знам, че всяка красота и уют се постига с много пот.
Предполагам, че повечето от вас са дълбоко и силно религиозни, вярващи - е , ние младите хора не сме, или поне голямата част от тях. Ние вярваме, че Бог е любов и е въплащение на всичко, което ни заобикаля и дори в самите нас, вярваме в светостта на църковните храмове, но децат са също част от това общество и тишината е трудна цел за малките деца. Просто ни липсват първите 7 години,но какво сме виновни, когато черквата беше забранено място и сме като в зоопарка с чужди, непонятни за нас ритуали? Та аз самата съм кръстена тайно и то на село.
За липсата на възпитание и духовност сред нас сме си виновни само ние и никой друг, а простотията и неблагоприличието са ни заляли като океан. Простете ми, но пак го казвам от личен опит - възпитанието на хората е такова, че денонощно да викаш по тях и да ги поучаваш освен да се съсипеш и да побелееш друго няма да постигнеш - въпросните църковни служители отдавна са се отказали да "превъзпитават" посетителите. Това са фактите!
Благодаря ви за търпението и за това, че можах да споделя мнението си!
Хубав ден!
Р. Борисова

Цветелина Русалиева за Драгалевски манастир, 08.02.2013

Здравеите,имам един конкретен въпрос. По какъв начин мога да се свържа с важен човек от манастира , за да разговарям относно постъпването в манастира като служител или сестра? Благодаря предварително!

Тони Митева - божите хармове са за молитви ! за Драгалевски манастир, 07.10.2012

Днес , отидох за първи път на Драгалевския манастир. Мястото е невероятно , природата прекрасна. Но съм възмутена от хората . Това е манастир божии храм. Отивайки човек на такова място , нужное да запази тишина , да се усамоти и помоли . Врявата в божия храм беше като на бит пазар , божите служители бяха там , но не реагираха. Предполагам много от вас са посещавали катдрали в чужбина . Атмосферта е невероятна , тишина, спокойствие , само се чува тихия звук на органа или цигулка. И не само тук , нашите божи хармове са ги превърнали в бит пазари , врява до божите уши. Защо мили хора , отивате в божите храмове и водите децата си , когато не знаете елементарни правила на поведение. Това е свято място , за усамотение и за вашите молитви. А не панаир. Но защо вие служители на Бога , не ви прави тази врява впечатление и не въведете някакъв ред. Така ли подобава да се държим в божите храмове , как бог ще чуе сред тази врява молитвите ни .Как вие божи служители не се срамувате , че сте причината за божието безпокойство или сте превърнали храма на бит пазар . Силно съм чувствителна енергиийно , но там няма нищо , негативната енергия е обсебила храма. И вместо да си тръгна заредена и преродена от това духовно място , аз натрупах повече негативна енергия. Мили хора не позволявайте да се превърнат божите храмове в ЕООД - та и бит пазари.

Desi за Драгалевски манастир, 05.05.2012

Здравейте,
да наистина е прекрасно място и всички които го поддържат да са живи и здрави и Бог да ги пази!
Но не мого да не съм съгласна с мнението на Janа, след като посетихме светото място и моя син на 6г с голямо желание запали свещички за всички които не са около нас включително баща му и за нас двамата /най–големите свещички мамо и най–нависоко/ Помоли се детето за здраве и точно докато излезем тях ги нямаше Не мога да ви опиша реакцията на детето ...Бог да пази България!

Jana за Драгалевски манастир, 01.05.2012

Здравейте,

редовно посещавам Драгалевски манастир с моите приятели. Много ми харесва това място и както всеки път и този път реших да запаля няколко свещички и да се помоля за здравето на близките ми хора. Останах с много гадно впечатление когато едвам след като ги запалих дойде монахинята и ми ги загаси. А те бяха от най големите свещи не малките които свършват бързо. Не че е нещо сериозно но ми стана адски тъпо. Не исках обаче да си разваля настроението и за това не съм казала нищо което беше грешка. Може би нещо не съм разбрала тъй като не съм Българка нито пък православна християнка но до сега нещо такаво не бях виждала нито в другите манастири и църкви в България. Другата забележка е свързана с много манастири в България... търговията вече си е на първо място. Смешно и срамно е да се продава мед и бижутерията пред вратите на манастира.

Марина за Драгалевски манастир, 15.01.2012

Прекрасно място за молитвен живот!Да са живи и здрави сестрите и да го поддържат с любов в Господа!

rumqna netkova stoqnova за Драгалевски манастир, 28.11.2010

Ходя редовно до манастира да се помоля и да благодаря на Бог.Наистина е красиво божие място !!!

deiana ka4ova за Драгалевски манастир, 31.10.2009

na dragalevskia manastir e prekrasno tam sam xodila niakolko pati napravo e prikazno miasto imam i poznata monaxina koiato e tam mnogo dobra koito ne e posetil tova bo6estveno miasto neka da otide i 6te vidi kolko e prekrasno prosto nemo6e da se opi6e s dumi triabava da se vidi po6elavam na vseki 4ovek ad otide i da se pomoli tam na tova sve6teno miasto .

 

Изпрати коментар

Моля, напишете името си и коментара си за манастира на кирилица.
Вашето имe :
Вашият e-mail :
Вашия коментар :

Бърз избор на манастир

Карта на манастирите в България

Карта на манастирите в България

Региони

Епархии

Най-често търсени