bg en

Плаковски манастир "Св. Пророк Илия"

Плаковски манастир

Ортодоксално име:Св. Пророк Илия

Близки манастири:Къпиновския манастир, Присовски манастир, Килифаревски манастир, Мердански манастир.

Последен коментар: Бог да прости отец Гервасий. Нека всички негови приятели се молим за покой и утешение на душата му. Да не спираме, доколкото можем да продължим и съдействаме за започнатото и довършване въздигането на манастира.
Сега е назначен нов игумен – о. Пимен.
С. Петков, 10.02.2019
Виж коментарите или Изпрати коментар.

 

Местоположение на манастира:

Скрий картата
Популярен манастир Популярен манастир
Mанастир Mанастир
Недействащ манастир Недействащ манастир
 

Плаковският манастир се намира в северното подножие на Еленските височини от Средния Предбалкан близо до с. Плаково, на около 14 км от Велико Търново.

Транспорт:

Пътят за Плаковския манастир е на юг от Търново и се отклонява при гр. Килифарево – на 5 км. оттам се намира с. Плаково, а след още 2 - и самия манастир.

История на манастира:

Плаковският манастир "Св. Пророк Илия" е основан по времето на цар Иван Асен II, като първоначално се е намирал на няколко километра от днешната обител, където все още може да се види малка старинна църква. На сегашното си място манастира е издигнат през втората половина на 13в., и както повечето манастири около Велико Търново е разрушен по време на османското нашествие.

През 1450г. Плаковският манастир е възстановен, като впоследствие неколкократно е опожаряван и разграбван. През 1794г. Неофит Бозвели е посетил на два пъти манастира и обмислял заедно с монасите как да се подготвят и разпращат из страната учители и свещеници, които да служат на български език. При второто си идване Неофит Бозвели оставя в манастира и своя труд "Славянобългарское детеводство". Чест гост в Плаковския манастир е бил и поп Стойко Владиславов (Софроний Врачански), който по-късно станал и игумен на съседния Капиновски манастир. Той оставил на монасите в манастира своята книга "Кириакодромион" (в превод "Неделник"). В Плаковската обител гостувал и игумена на Преображенския манастир - йеромонах Зотик, който организирал тук работилница за пушки и барут за нуждите на българските революционери.

През 1835г. в Плаковския манастир е организирана Велчовата завера, като един от водачите и бил бившия игумен на манастира отец Сергий. След потушаването на заверата манастира е разрушен и за това напомня голяма мраморна плоча, поставена под манастирската камбанария.

Възстановяването на Плакивския манастир започнало през 1845г. по времето на йеромонах Софроний. Старата църква била съборена и на нейното място бил построен сегашния манастирски храм "Св. Илия". Името на строителя не е известно, но се предполага, че това е дело на Уста Кольо Фичето, който по-късно през 1856г. изградил и жилищното крило с камбанарията. В този период цялото крупно църковно строителство в района се осъществявало главно от него. По това време бил прокопан от монасите таен изход водещ от църквата към гората, а по-късно такъв подземен изход бил изведен и от магерницата. Тези подземни изходи били използвани от Васил Левски.

През 1949г. пожар, изпепелява голяма част от жилищните сгради в Плаковския манастир.

Архитектура и текущо състояние:

Понастоящем Плаковският манастир е постоянно действащ.
Сегашния си вид манастира придобива след 1845г., когато е построена манастирската църква, жилищните сгради и кулата-камбанария.

Манастирската църква "Св. Илия" е от т.нар. атонски тип, характерен за епохата на Втората българска държава. Тя е строена от Кольо Фичето и представлява еднокорабна, продълговата сграда, с три високи апсиди и с две конхи, с островръх купол върху кръгъл барабан от шест масивни цилиндрични колони с капители и открит притвор. Над входната врата е изрисувана от неизвестен художник единствената стенопис - "Възнесение на пророк Илия". На ктиторския надпис е отбелязано само, че е по поръчка на габровския кожухарски еснаф от 1852г. В църквата се намира и великолепен неполихромиран иконостас с дълбока резба от виещи се стилизирани растителни елементи. Резбата му, заедно с тази на царските двери, се отличава с изящни барокови форми и хармонични пропорции. Автор на иконостасните икони - "Св. Артемий", "Св. Иван Рил¬ски", "Св. Й.Богослов", "Св. Богородица Пътеводителка", "Христос Вседържител", "Йоан Кръстител", "Св. Илия" и още няколко малки икони е големият самоковски художник Захарий Зограф.

Интерес в Плаковския манастир представляват двуетажните П-образни жилищни сгради и високата 26 м. кула-камбанария. И двете са строени от майстор Колю Фичето.

Контакти на манастира:

Телефон за връзка: 0611/01320
Официален сайт на манастира

Настаняване в манастира:

Храна и спане в Плаковският манастир не се предлагат, но в близост до него е Велико Търново, където има богат избор от ресторанти и хотели.

Интересни места за посещения в района:

На 14 км от Плаковския манастир се намира архитектурно-историческия резерват Царевец.

Фотогалерия:

Плаковски манастир - Сградата с камбанариятаПлаковски манастир - ЦъркватаПлаковски манастир - ЦъркватаПлаковски манастир - Сградата с камбанариятаПлаковски манастирПлаковски манастир - ИконостасътПлаковски манастир - Манастирският дворПлаковски манастир - Манастирският дворПлаковски манастир - Сградата с камбанариятаПлаковски манастир - Църквата Плаковски манастир - Възпоменателната плоча

С. Петков за Плаковски манастир, 10.02.2019

Бог да прости отец Гервасий. Нека всички негови приятели се молим за покой и утешение на душата му. Да не спираме, доколкото можем да продължим и съдействаме за започнатото и довършване въздигането на манастира.
Сега е назначен нов игумен – о. Пимен.

Stoqnovv за Плаковски манастир, 10.02.2019

НА 06.02.2019Г СЛЕД КРАТКО БОЛЕДУВАНЕ ПОЧИНА ЙЕРОМОНАХ ГЕРВАСИЙ НА 55Г.

Мирянин за Плаковски манастир, 15.03.2018

Набират се средства за изографисване на централният храм.

Десислава Христова за Плаковски манастир, 14.10.2017

Едно свято място,невероятна красота и чудна природа.С радост посещавам тази обител всяка седмица,йеромонах Гервасий е много мил ,винаги отзивчив и с радост разказва историята на монастира.

Мирянин за Плаковски манастир, 23.09.2017

Набират се средства за изографисване на манастирската църква.

мирянин за Плаковски манастир, 13.07.2016

На 20-ти юли (сряда се пада тази година) е храмов празник на Плаковския манастир. Предишнишният ден ще се служи повечерие, на празника - св. литургия.

Преминаващ за Плаковски манастир, 02.07.2016

Дейностите по възстановяване на манастира продължават. Добре дошли са добронамерени дарители.

Преминаващ за Плаковски манастир, 28.06.2016

Дейностите по възстановяване на манастира продължават. Добре дошли са добронамерени дарители.

Преминаващ за Плаковски манастир, 25.06.2016

Дейностите по възстановяване на манастира продължават. Добре дошли са добронамерени дарители.

Тодор за Плаковски манастир, 06.03.2016

Уникално място. За съжаление има нужда от средства. Посрещна ни един истински българин, рядко ми се случва в манастир да ме посрещне някой и да ми разкаже неговата история. Място свързано с Българската история. За съжаление два пъти опожарявано от турци и комунисти.

николай михов за Плаковски манастир, 04.08.2015

място за което мога да кажа,че отново се почувствах горд,че съм българин.

С. Петков за Плаковски манастир, 04.08.2014

Има вече навсякъде указателни табели. Плаковския се намира на 2 км. преди Къпиновският манастир, завива се преди моста. Манастира има спешна нужда от помощници и дарители.

Д. Демирева за Плаковски манастир, 10.06.2014

На 8 юни 2014 г. посетихме манастира. За съжаление преди да стигнем до него видяхме само една малка табелка на пътя, която показваше къде се намира той.
Бях ходила там през 2011 година.Тогава едно семейство се грижеше за манастирския имот и пристигайки там, видяхме как мястото се възражда.
Тръгнах отново с надеждата, че ще видя как нещата се променят към още по-добро, но уви.
Монахът, който го обитава сега ни посрещна много любезно, разказа ни историята на манастира, направи това което е по силите му, за да запомним с добро това свято място, за което сме му много благодарни. Но питам се, защо този манастир с вековна история е оставен да се руши. Това е нашата история. Държавата и църквата трябва да се погрижат тя да бъде съхранена за тези, които ще дойдат след нас.

Г.Колева за Плаковски манастир, 04.05.2014

Красиво място и красива природа,посрещнаха ни радушно,йеромонаха ни разказа за историята на манастира,дано манастира да се възстанови и да бъде посещаван от повече хора това уникално място, и част от нашата история.Пожелавам на всеки който има възможност да го посети.

Димитър Здравков за Плаковски манастир, 02.05.2014

Място на Духът и Вярата !
Място, което всеки българин трябва да посети!
Място, където усещаш истински Душевен Покой и ... Смирение - далеч от помпозността и суетата на \"накипрените\" божий храмове...
Бог да те поживи и благослови, Отче Геласиме, за това , което правиш и направи за мен и моето семейство ! АМИН !

лили радева за Плаковски манастир, 10.01.2014

Мъчно мога да говоря за това , което заварих там при моето посещение заедно със момето дете и съпруг.Исках най вече да покажа на детето си едно светло и чисто място , да му покажа корена на на българщината ,но уви,приплака ми се ,жалко за нас като нация , ние сами се убиваме и караме предците си като цар Борис Кръстител, Паисий, Левски и онези ,чиито имена стоят на каменната плоча в манастира да се обръщат в гробовете си


Велкова за Плаковски манастир, 26.12.2013

Очарователно място. Със семейството ми го бяхме посещавали преди 4 години. Тогава църквата беше в ремонт и сега отидохме отново, за да разгледаме след ремонта.
Оказа се, че таванът е напукан и и излющен. До колкото разбрахме преди няколко години са ограбили иконите.
В момента за манастира се грижи йеромонах Геласим /дано не бъркам името/. Много е отзивчив - посреща и развежда посетителите, разказва за историята на манастира и пее молитва за здраве и благоденствие. Бяхме впечатлени от отношението му и на другия ден отново отидохме да си запалим свещи. Имаше и други посетители и йеромонахът спомена имената на всички в молитвите си.
Сградата се казва, че е строена от Кольо Фичето, а по пътя дори няма упоменателни табели за местоположението на манастира. Жалко, че в България не се ценят българските светини...

milanka koseva за Плаковски манастир, 21.07.2013

polojenieto e pla4evno,jalko za tazi krasota,priroda i istoria

Огнян Георгиев за Плаковски манастир, 26.09.2011

Имах удоволствието да посетя отново това чудесно място.Правил съм го и много пъти преди,защото е красиво,спокойно,история блика от всяка тревичка,от всеки полъх на вятъра,който те кара да се чувстваш горд!Обичам си края!В този манастир преди години можеше даже и да се спи.Отсядаш в тишината и се наслаждаваш...Но сега,последният път като бях,ми направи впечетление,че на иконостаса няма нито една оригинална икона!!!Това не бяха творби на Захари Зограф!Нима за няколко години убихме вяра и история,която робство и столетия не успяха да убят!!!Безотговорност,молодушие,безнравственост,нима парите са причина?Жалко,много жалко...

Петя за Плаковски манастир, 23.07.2011

Прекрасно място. Впечатляващо със своята история. Не се поддържаше дълго време и беше оставен на запустение, но сега има едно свещеническо семейство, което живее там и се грижат за църквата , двора и сградите.

T. Maystorova за Плаковски манастир, 01.09.2009

Невероятня атмосфера, много ми хареса

T. Maystorova за Плаковски манастир, 01.09.2009

Невероятна атмосфера, много ми хареса.

safa за Плаковски манастир, 07.08.2009

minogo hubav manastir.dano da moga da go posetia

 

Изпрати коментар

Моля, напишете името си и коментара си за манастира на кирилица.
Вашето имe :
Вашият e-mail :
Вашия коментар :

Бърз избор на манастир

Карта на манастирите в България

Карта на манастирите в България

Региони

Епархии

Най-често търсени