bg en

Черепишки манастир "Успение Богородично"

Черепишки манастир

Ортодоксално име: Успение Богородично

Близки манастири: Осеновлашки манастир, Струпецки манастир, Скравенски манастир "Свето Преображение";Скравенски манастир "Св. Николай"; Бистрецки манастир.

Последен коментар: Този Телефон за връзка : 0899037020 - отец Дилян , който е даден за Черепишкия манастир не е валиден : това е тел. на отеца, но не и за връзки и новини, които се отнасят до манастира !!!
TANA, 16.07.2018
Виж коментарите или Изпрати коментар.

 

Местоположение на манастира:

Скрий картата
Популярен манастир Популярен манастир
Mанастир Mанастир
Недействащ манастир Недействащ манастир
 

Черепишкият манастир "Успение Богородично" е разположен в Искърското дефиле в северните склонове на на Стара планина на брега на река Искър. Манастирът се намира близо до с. Лютиброд, на 10 км от гр. Мездра и на 25 км южно от гр. Враца.

Tранспорт:

До Черепишкия манастир се стига лесно с кола от София по главния път (Е79) за гр. Мездра през Искърското дефиле. На около 5 км преди Мездра има отбивка, която след 4 км води до портите на манастира. До манастира може да се стигне и с влак, като се слиза на спирка Лютиброд.

История на манастира:

Възникването на Черепишкия манастир е свързано с историята на средновековния "Коритен град" съществувал в близката местност "Ритлите". Според легендата манастира е получил името си от белеещите се кости на загиналите войни, останали след битката на цар Иван Шишман с османските нашественици, състояла се в района. В църковния историко-археологически музей в София се съхранява устав (типик) на манастира, съставен около 1396г., в кой¬то се споменава, че той е бил разрушен по време на битката.

В началото на 17в. Черепишкият манастир е възстановен по инициатива на известния български художник Пимен Зографски. Тогава е издигната и сегашната църква. През Възраждането в манастира се развива богата книжовност. Създадено е килийно училище и са писани и преписвани книги, жития и евангелия, като някои от тях са – "Черпишкото евангелие" от 16в. със златни корици и украсено с библейски сцени и "Данаиловото евангелие" преписано през 1616г. от монаха Данаил и съхранявано сега във врачанската църква "Св. Никола". Други произведения на книжовността са Панегрик от 1623г., "Апостол" от 1630г., дело на монаха Яков и един сборник с слова и поучения наречен "Маргарит" от 1732г. съставен от Тодор Врачански.

Черепишки манастирПостепенно Черепишкият манастир се разраства и в първата половина на 19в. са построени някои нови постройки, като "Методиевото здание", Владишката сграда, старата игуменарница, приемната сграда, Рашидовата къща, училището, Данаиливата сграда, параклисът с костницата, камбанарията и др.

През 1798-1799г. в Черепишкия манастир намира убежище св. Софроний Врачански. Тук е основан и Лютибродския революционен комитет от игумена на манастира Епифаний. В периода 1872 - 1876г. манастира е посещаван от членове на Врачанския революционен комитет и представители на БЦРК. В близост до Черепишкия манастир е местността "Рашов дол", където се развива последното сражение на част от Ботевата чета, предвождана от Георги Апостолов.

През 1889 и 1907г. Черепишкият манастир е посетен и от Иван Вазов и край него се развиват събитията от известния му разказ "Една българка". През 1897 манастирът е спирка на Алеко Константинов по време на похода му из тези места, след който се ражда пътеписа му "Българска Швейцария".
След 9 сеп. 1944г. в съседство на Черепишкия манастир е преместена Софийската духовна семинария "Св. Иван Рилски", върната в София след 10 ноември 1989г. Към семинарията е действала голяма черква – "Св. Климент Охридски", понастоящем изоставена.

Архитектура и текущо състояние:

Черепишки манастир - ЦъркватаВ днешно време Черепишкият манастир е обитаван от монаси. Манастирската църква датира от началото на 17в. и представлява еднокорабна, масивно засводена сграда с абсида, преливаща плавно към корпуса. Осмостранният купол на църквата е построен през 1888г., а днешния притвор датира от 1939г. В началото на 19в. църквата е презографисана от тревненеца Йонко поп Витанов и Васил Илиев от Дебърско. Чрез сондажи е установено, че са съхранени части от старите стенописи, може би рисувани от Пимен Зографски в началото на 17в. Сред забележителностите на вътрешната украса на храма е иконостас с изящна дърворезба и плащеница, извезана през 1844г.

Повечето постройки в Черпишкия манастир са построени в първата половина на 19в. по времето на игумена Йосиф. Тогава са издигнати т.нар. "Рашидово здание", "Методиевото здание" и "Данаиловата сграда". В 1784 година йеромонах Епифаний построил двуетажна манастирска костница в скалите над манастирския двор. Нейният параклис, посветен на "Св. Йоан Кръстител" е бил осветен на 20 август 1888г. от врачанския владика Константин.

От Черепишкия манастир е излязъл един от най-старите оцелели български ръкописи – манастирският устав писан през 1390-1396г. Днес този ръкопис се съхранява в Църковния историко-археологически музей в София. В манастира са писани и преписвани книги, жития и евангелия. Трябва да се споменат реликви, като Черепишкото евангелие, евангелието на монах Данаил, създадената от Якоб книга на апостолите, сборника "Маргарит" на Тодор Врачански и др. Интерес представлява и сребърната мощехранителница, изработена през 1792г. от златарите Тошо и Георги.

Контакти на манастира :

Телефон за връзка: 0899037020 - отец Дилян

Настаняване в манастира:

Черепишкият манастир предлага настаняване и храна. В манастира могат да бъдат настанени до 30 души в стаи с по 3, 4 или 6 легла със собствен санитарен възел. Магерницата предлага манастирска кухня и традиционни български ястия.

Интересни места за посещения в района:

Близо до Черепишкия манастир се намира природната забележителност - Черепишките скали.

Фотогалерия:

Черепишки манастир - Черепишкият манастир от птичи погледЧерепишки манастир - КомплексътЧерепишки манастир - КомплексътЧерепишки манастирЧерепишки манастир - Манастирският входЧерепишки манастир - ЦъркватаЧерепишки манастир - Манастирският дворЧерепишки манастир - Жилищните сградиЧерепишки манастир - ЦъркватаЧерепишки манастир Черепишки манастир - Жилищните сградиЧерепишки манастир - Жилищните сградиЧерепишки манастир - Манастирският входЧерепишки манастирЧерепишки манастир - ЦъркватаЧерепишки манастирЧерепишки манастир - Стенопис от църкватаЧерепишки манастир - Рисунка на Ф. КаницЧерепишки манастир - Манастирският входЧерепишки манастир Черепишки манастирЧерепишки манастирЧерепишки манастирЧерепишки манастир - Черепишкият манастир от птичи погледЧерепишки манастирЧерепишки манастирЧерепишки манастирЧерепишки манастир

TANA за Черепишки манастир, 16.07.2018

Този Телефон за връзка : 0899037020 - отец Дилян , който е даден за Черепишкия манастир не е валиден : това е тел. на отеца, но не и за връзки и новини, които се отнасят до манастира !!!

Редовен за Черепишки манастир, 26.05.2018

Тази година присъствах на около Великденскиде служби. Монаха който ги водеще е пълна трагедия,едно време сежводеха мн хубави служби. А сега съм крайно разочарован! Няма ли кой да го научи или да го подменят с кадърен духовник? А и поддръжката е лоша!

Мартин за Черепишки манастир, 22.06.2016

Черепишкият манастир през вековете винаги е бил център на българската просвета и култура - освен създаденото килийно училище, Вазовият кът, отсяданията на писателя Алеко Константинов в манастира е имало и богословско училище, както и богословски институт (преди установяването за период от 40 години в близост до него на Софийската духовна семинария "Св. Иван Рилски"). Сгушен в полите на Балкана, манастирът и днес впечатлява с красивата си църква, старинните стенописи в главния храм и архитектурата на останалите сгради. Интерес представлява и иконата на Света Богородица, направена от рози.

Мартин Минчев за Черепишки манастир, 31.05.2016

Моля ви махнете тия маймунски писания ,тоя е егати идиота говоря за тоя с тъпите арабски писания не прилича на бг сайт направо няма ли администратор сайта ви:(Все пак за манастири пишете

Валентина Симеонова за Черепишки манастир, 16.05.2016

Черпишкия манастир благодатно място!!!
Посетихме манастира и останахме възхитени от обстановката и спокойствието което струеше и от приветливите и интелигентни монаси,които ни посрещнаха.От сърце благодарим на архим.Прохор за сърдечния прием,за раздумката,за мъдроста която сподели с нас,за доброто отношение към всеки поклонник,за неговата неуморност и истинска вяра в Христа!Този Божи човек ни зареди с благост,доброта и засили вярата ни в Бог и доброто.Господ да дарува крепко здраве и дълголетие на тези които са го ибрали да му служат вярно.

От Рила за Черепишки манастир, 24.04.2016

Прохор ли,бил е в Рила докато го изгониха та го приютиха в Черепиш,сам ли Прохоре си даваш реклама че си кадърник,напротив че ти не можеш да четеш къде ти да пееш по служби. Циганин и монах,хах?!

Далила за Черепишки манастир, 27.03.2016

някой има ли телефон на Хаджидимовата къща? Тя е точно до манастира, имат ресторант.

B.Иванов за Черепишки манастир, 27.03.2016

За да бъдат негативните коментари коректни,следва да се направи едно уточнение,отнасящо се до това,че от 2015г.ако не се лъжа, манастирът се стопанисва от йеромонах Прохор-един изключително начетен и възпитан монах,който може да служи за образец и пример на монашеското съсловие.До идването на монах Прохор манастирът се стопанисваше не от монах,а от поп Дамян.Отец Прохор е пълен въздържател,знаещ до съвършенство богослужението.Бил е 5-6 години монах в Рилския манастир.Възпитан и културен човек.Завършил е богословие в СУ.Винаги е усмихнат и приветлив.Телефонът,на който може да го намерите е посочен по-горе в някои коментарите за отец Прохор.

анонимен за Черепишки манастир, 10.03.2016

сменете ки номера на телефона .Този не е актуален.

Весо за Черепишки манастир, 11.02.2016

Много хубаво място и отлични впечатления за монасите,и най-вече от отец Прохор.Много интелегентен и възпитан човек.

Ганка за Черепишки манастир, 25.09.2015

Много сме доволни от посрещането ни в манастира , въпреки късния час на пристигането ни , ни настаниха по най-добрия възможен начин. Йеромонах Йоаникии ни разказа за историята и настоящето на манастира. Много сме щастливи, че бяхме там. Емоциите там са уникални. Благодаим на хората от манастира , на монасите и на жената, която ни приготви много вкусна закуска. Още веднъж - БЛАГОДАРИМ

radoslav за Черепишки манастир, 13.09.2015

iskam da popitam dali moga da se zapisha da ucha seminariq

Петърчо Миков за Черепишки манастир, 13.07.2015

АКТУАЛНИ ТЕЛЕФОНИ

0898 84 24 31

Йеромонах ПРОХОР

Петърчо Миков за Черепишки манастир, 13.07.2015

АКТУАЛНИ ТЕЛЕФОНИ

0898 84 24 31

Йеромонах ПРОХОР

Петърчо Миков за Черепишки манастир, 13.07.2015

АКТУАЛНИ ТЕЛЕФОНИ

0899 84 24 31

Йеромонах ПРОХОР

Светла Паскалева за Черепишки манастир, 15.06.2015

При моето посещение в манастира останах възхитена от красота на природата и начина,по който манастира изглеждаше манастира. Реших да го покажа на възрастните си родители и да преспим в манастира. Трети ден се опитвам да се свържа с някого, за да направя резервация, но не успявам да открия никого. Два от телефоните не отговарят, а на третият отецът казва, че не работи вече там. Не разбирам защо не обновявате информацията в сайта си и по този начин държите хората далеч от това красиво място. А и мисля, че пари губите по този начин.

Владимир Калаузки за Черепишки манастир, 02.01.2015

Има ли някой номер на отец Агатоник от манастира?Съученици сме от семинарията и ще се радвам ако някой ми помогне..0894 893 200

Севдалина за Черепишки манастир, 15.06.2014

Някой знае ли актуален телефон на манастира?

Geri за Черепишки манастир, 16.02.2014

Ако някой може да ми напише колко е едно кръщане.

Ценка Петкова за Черепишки манастир, 20.01.2014

На 18.01.2014г.група приятели от ТД"Кайлъшка долина" посетихме манастира.Невероятното Искърско дефиле приютило този многовековен бастион на бъпгарщината винаги ни е привличало и затова сме чести посетители!Прочетох мненията за манастира и съм шокирана от противоречията на посетители.Посрешна ни монах на видима възраст около 40,любезен,отзивчив.Макар да знаем историята на манастира си поговорихме и ни направи приятно впечатление.Запалихме по свещичка,предложи да ни помаже,уговорихме при следващо посещение да кръстим наши приятели.Незнам защо сме устроени все да злословим срещу хората,вместо да ги приемаме такива каквито са,но и твърдя,че поне ние не видяхме лошо отношение,а тъкмо напротив:един смирен божи служител!Ще посетим манастира пак и препоръчвам да го посетите и вие!

Stef за Черепишки манастир, 12.01.2014

Цената не е толкова от значение а е друг проблема.Расоносците са под всякъква критика!!!

нина за Черепишки манастир, 05.01.2014

Моля някой да ми пише каква е цената на кръщене в ЧЕРЕПИШКИЯ МАНАСТИР.

Daniela за Черепишки манастир, 20.10.2013

Sajelqvam che kompiutara mi nqma kirilica i za tova pisha na latinica,no nemoga da nespodelq kolko sum shtasliva che dnes posetih tova mqsto.Moga samo da kaja,che v zaburzanoto ni ejednevie imah chustvoto che ne moga da disham.Dnes poeh dulboko vuzduh.ubede te se sami.

Тивериополски епископ Тихон за Черепишки манастир, 16.10.2013

Зад абсидата на храма се намира гробът на блаженопочиналия Смоленски епископ Тихон - дългогодишен ректор на Софийската духовна семинария. Един от най-обичаните български духовници на своето време, безкрайно благ и начетен.
Под негово ръководство са завършили безброй духовници и интелектуалци, които в онези времена не можеха да получат никъде другаде средно бразование, защото бяха "неблагонадеждни".
Посетете гроба му и ако не запалите една свещичка, поне се прекръстете и му благодарете за това което е направил за Църквата и народа ни. Той наистина го заслужава. Вечна да бъде паметта му!

Аня за Черепишки манастир, 30.08.2013

Моля, някой да каже дали е правил кръщене скоро там и как е минало. Благодаря Ви предварително

Ева за Черепишки манастир, 24.08.2013

Някой знае ли колко струва кръщене в този манастир

Пенка Стойкова за Черепишки манастир, 24.07.2013

Здравейте,
Може ли някой да ми даде актуален контакт за връзка с манастира за въпроси относно кръщенета?

Снежана за Черепишки манастир, 23.07.2013

Прекрасно място,на което ходим семейно вече 3 пъти,но много зависи кой го стопанисва,втория път беше мизерно,мръсно с груби обноски,но преди дни се върнахме от там-всичко беше чисто,подредено,един монах висок,не запомних името му ,беше толкова благ,разговорите с него ни заредиха с някакво спокойствие-чувствахме се като у дома си,пак ще отидем скоро!

кирил димчев за Черепишки манастир, 15.07.2013

Благодаря на БОГА,че все още има такива светилници на вярата като този манастир.След нашето посещение и молитвата ,прочетена ни къмсв.Богородица,жена ми получи така очакваното изцеление,благодарим горещо за молитвите на монах Агатоник и Бог да е с неговото свето дръзновение.ще организирам пописка във фейсбука за негова офикия

Драганка Славкова за Черепишки манастир, 06.07.2013

През август 2012 г. посетих манастира със съпруга си.Отидохме без предварителна заявка. Свечеряваше се. пожелахме да пренощуваме. Бяхме много радушно приети и настанени. Много е красиво там. Отново бих се върнала там.

Aneliq Nikolova за Черепишки манастир, 14.04.2013

Molq napishete aktualen telefon za vrazka s manastira!!!!

Гост за Черепишки манастир, 26.03.2013

Агатоник с истинското си име Красимир,ме изненада като го срещнах в манастира,изгонихме го от Софийска Епархия по ред не прилежни причини на един духовник,а той намерил друго убежище.Забелязах че и в новия си манастир е пристигнал със кусурите си,незнам как го тьрпят?

Васил Сотиров за Черепишки манастир, 24.03.2013

Аз трябваше да прекарам две нощувки миналата година в Черепишкия манастир. Пътувахме с влак от София и пристигнахме малко след 20 часа, като нямахме и предварителна резервация. Игуменът ни заплаши с пушка и се наложи се да викнем полиция, която в крайна сметка не успокои страстите и ние пренощувахме на открито, близо до шосето. Не знам как не не изядоха дивите кучета и не изстинахме. Както и да е. Понеже бяхме дошли чак от Пловдив с колелета и с влак решихме да "подвием опашки" и на сутринта отидохме отново портите на манастира и този път бяхме настанени. Отношение на игумена и отеца беше отвратително. Пушеха пред нас, псуваха на майка. Бяха категорични, че Левски не е нищо повече от разбойник, който е ползвал четата си, за да събира дългове на феодали и т.н. Плюеха по земята, говореха, че са можели да ни застрелят на територията на манастира и никой нямало да им търси отговорност, защото законите в църковните земи били различни. Бях меко казано потресен. От местни хора разбрахме, че игуменът е осъждан престъпник от Варна, който е сложил расото, за да избяга от закона. Колко е вярно това не знам, но виждам, че под моя коментар има още няколко подобни, така че съм склонен да вярвам, че на тези хора не им е чиста работата.
Мястото е красиво и има величествена гледка. Ако успеете да преглътнете липсата на литургии сутрин, лошото отношение на ''персонала'', мръсните бани, счупените стъкла и окаяната Вазова стаичка, която беше потънала в прах и паяжини, мястото ще ви хареса. Имайте в предвид, че ако ви се прииска да излезете от стаята вечер няма да можете, понеже ще са ви заключили без да знаете.

мария за Черепишки манастир, 16.03.2013

място където душата намира покой

Васо за Черепишки манастир, 24.12.2012

Посетих манастира,посрещна ме зачервен пиян духовник и чопкащ семки,след като ми продаде свещи и ги запалих,на тръгване ми поиска цигара,попитах го за името му,одговори ми че се казва Агатоник и е игумена на манастира.Осмихнах се oчудено но и отвратено и си тръгнах.Но се питам до кога ще има църквата такива отци?!
--------------------------------------------------------------------------------

Йовка Петрова за Черепишки манастир, 29.11.2012

Учителка е много права.С пенсионерския клуб ходихме там и бехме очаровани.Монаха /поп Агатоник/ ни посрещна,разведе и ни каза сичко за манастиро.Пак ще ходим.

станчо вихров за Черепишки манастир, 29.11.2012

До Боряна:Явно вашият съгражданин о.Мелетий не е искал да го познаете,затова и се е държал по този професионален за него начин.

Учителка за Черепишки манастир, 29.11.2012

Искам да изкажа искрени благодарности на Врачанска митрополия за любезното гостоприемство в този манастир.Когато отидохме с децата там на екскурзия останахме възхитени от величествения манастир,чудната природа и ерудирания монах който ни посрещна и разведе.Този отец /йеромонах Агатоник/ се оказа истинско съкровище на знания и любезност,рядко се срещат вече духовници като него.След душеспасителната беседа с него ,нашите възпитаници в училище вече искат да изучават вероучение:)

Десислава Иванова за Черепишки манастир, 05.11.2012

НА 25 октомври детето ми навъши 1 годинка и искаxме да отидем някаде и решиxме да отидем на Черепишкият манастир. Наистина е уникално място,трябва да се види,а да не се разказва. Невероятно е ,биx се варнала пак

Боряна Иванова за Черепишки манастир, 31.10.2012

Тези които стопаносват манастира са изключително груби и невъзпитани ,последното нещо което мога да кажа за тях( по скоро за мъжа ,който така и не разбрах с какво точно се занимава там,проповедник може би... ) ,че са са християни и цялата отговорност ,която носи думата християнин. И за да не съм голословна , ще разкажа какво се случи:След като направих резервация за нощувка за 5 души и пропътувахме 500 км.за да се докоснем до това свято (дотогава )за мен място ,бяхме настанени в стаи със счупени прозорци,мръсни тоалетни с извинението ,че нямало вода (това не попречи да ни се вземат пари като за нормални стаи) - нищо преглътнахме го ,платихме си, след което ни казаха ,че има ред в който да се къпим,тъй като бойлера бил общ със съседната стая -преглътнахме и това!Капак на всичко беше ,когато отидох да поискам ключ за стаите - и като излезе този човек крещейки с думи ужасни ,които не искам да си припомням ,беше толкова логореечен ,че аз не можах да взема думата от него и накрая ни изгони като каза ,че такива като нас не му трябват и още повече щом сме от Варна,нямаме място там. Що за ужас !.... не бях на себе се , не можех да повярвам ,че БОЖИ човек може да изрече толкова скверни думи. Много се разстроих ,тръгнахме си.Беше вече се свечерило. След този случай Православието загуби в мое лице и на семейството ми ,уважението и поклоничеството.Много съжалявам ! Не ходете там ,българи !

посетителка за Черепишки манастир, 07.10.2012

Черепишкият манастир силно ме впечатли - църквата, отеца, Вазовия кът, килията на св. Софроний Врачански! А на терасата до реката е неповторимо - бих стояла с часове да съзерцавам природата и да слушам тихия плисък на водата! Изключително успокояващо и зареждащо!

Даниела за Черепишки манастир, 08.09.2012

Сред невероятна природна красота е Черепишкият манастир, не по-малко красиви като архитектура са сградите му. Но ако останете да нощувате тук, ще разберете, че прочутото вече българско гостоприемство е отстъпило мястото си на пълното безхаберие и истински мързел от страна на стопанисващите сградите за туристи. Мръсотия в баните и стаите, счупени прозорци, а във Вазовия кът и този на Софроний Врачански едва ли някой от години е събирал прахта. Заслужава ли това този наистина невероятен манастир? Стегнете се, госпожи, почистете, усмихнете се, не са малко парите, които се взимат за нощувка - с тях и с повече желание и доброта могат да се направят чудеса!

иво вълчанов за Черепишки манастир, 22.07.2012

рай за изморени магарета като мен

Марина Николова за Черепишки манастир, 10.10.2011

На 8.10.2011 бяхме с майка ми просто по красиво място едва ли има заслужава да се посети

Илия от Велико Търново за Черепишки манастир, 19.08.2011

Земен рай!
Посетиш ли го,остава завинаги в душата ти.
Благодарности за гостоприемността на игумена на манастира Делян и персонала му,и за грижите които полагат по поддръжката и чистотата на това духовно светилище.

йорданка нацкина за Черепишки манастир, 16.08.2011

GSM на които може да си резервирате стая в Черепишкия манастир е 0899037020 - отговаря отец Дилян. Информацията е от дата 16.08.2011г

Ваня Христова Великова за Черепишки манастир, 05.08.2011

Снощи случайно открих снимка на баща ми от Черепишкия манастир /неделя след служба 28.11.1946г., заедно с о'Панахомий и о'Дионисий.Останах много впечатлена и реших да науча повече за този манастир.Не съм била там, но се надявам един ден да го посетя.

маргарита за Черепишки манастир, 15.07.2011

прекрасно местенце

rossiza за Черепишки манастир, 13.06.2011

Надявам се това лято да посетя Черепишки манастир, изглежда страхотно!!!

А.Николов за Черепишки манастир, 05.04.2011

Освен това искам да подкрепа мнението, че манастира е изключително красиво място. Определено си заслужава да се види. Персонала за съжаление е невероятно негостоприемен! Начело с игумена.

А.Николов за Черепишки манастир, 05.04.2011

Искам да оточня, за всички ентосиасти, че в манастира се допускат туристи да пренощуват само с предварително направена резервация! Съответно направена на тел. на игумена 0892/316 732 . Ако нямате има голяма възможност да не ви допуснат!

Татяна Иванова за Черепишки манастир, 01.03.2011

Искам да добавя, че е много удобно да се вземе пътнически влак и да се слезе на спирка Черепиш, а не на Лютиброд, както е написано. От гарата направо се изкачвате по едни запустяли стълби. Там има стара семинария и след това е пътя за манастира няма и 400 м. Горе на шосето има заведение за хранене. В манастира също има възможности. Много добре поддържан комплекс, а като се добави и невероятната природа, близостта до Ритлите, го прави чудесна еднодневна дестинация.

Татяна Иванова за Черепишки манастир, 09.02.2011

Пътят е прекрасен и е само на около 200 м от централното шосе.

Наталия за Черепишки манастир, 03.11.2010

Какъв е пътя до манастира, стръмен ли е и тесен ли е?

galya за Черепишки манастир, 14.09.2010

Аз все още не съм ходила, но в петък ще харизаме племеницата ми там. По този повод искам да кажа, че телефона за връзка с манастира е актуализиран - 0892/316 732

Йонка Цонева за Черепишки манастир, 10.08.2010

Изключително красиво и магично място. Прекрасното съчетание между реката, скалите и манастирските сгради може да вдъхнови и далеч по скромни таланти от Вазовия със силното си въздействие. Хвала на монасите и всички други, които го поддържат така добре. Сигурна съм, че всеки, който се докосва до тази изумителна красота се връща окрилен и благодарен, зареден с позитивна енергия.

С.Иванова за Черепишки манастир, 22.07.2010

Посетихме го през май тази година.Много красиво място,поддържано и определено оставя хубав спомен.Чудна природа и чист въздух.

Антоанета ХаджиДимитрова Киркова за Черепишки манастир, 26.06.2010

Това място не може да се сравни с нищо ,блясъкът който излъчва е по-голям от Лувара и Версай

ilko за Черепишки манастир, 06.06.2010

Да наистина много красиво място!!!

simona за Черепишки манастир, 09.01.2010

Черепишкият манастир е много красив разнообразен. Мястото е известно с това,че Иван Вазов е почивал и писал.На тераската до реката е много красиво и уникално.

Петя за Черепишки манастир, 10.12.2009

Това място е уникално,само с пристъпването поглеждайки невероятната природа усещаш че политаш.Невероятно е!Зарежда те с много положителна енергия.Макар че живея вав Враца тази година за първи път посетих това прекрасно място останах изумена.Това кътче трябва да се посети.Струва си да се види!!!

Yosif Geron за Черепишки манастир, 07.08.2009

Черепишкият манастир е наистина уникален със своето местоположение.Емоцията, когато седнеш на терасата - любимо място на Иван Вазов е невероятна.

 

Изпрати коментар

Моля, напишете името си и коментара си за манастира на кирилица.
Вашето имe :
Вашият e-mail :
Вашия коментар :

Бърз избор на манастир

Карта на манастирите в България

Карта на манастирите в България

Региони

Епархии

Най-често търсени