bg en

Сеславски манастир "Св. Николай Мирликийски"

Сеславски манастир

Ортодоксално име:Свети Николай Мирликийски

Близки манастири:Кремиковски манастир, Буховски манастир "Св. Архангел Михаил"; Буховски манастир "Св. Мария Магдалена"; Челопеченски манастир.

Последен коментар: Интересно за посещение място, по сведения на специалисти - с най-голямата църква в региона, строена преди 1878 година. В храма могат да се видят изображения, които никъде другаде не се срещат, както и такива, чието разпространение е рядкост.
Мартин, 02.07.2016
Виж коментарите или Изпрати коментар.

 

Местоположение на манастира:

Скрий картата
Популярен манастир Популярен манастир
Mанастир Mанастир
Недействащ манастир Недействащ манастир
 

Сеславският манастир е разположен в близост до с. Сеславци, на около 20-на километра от София.

Транспорт:

До Сеславския манастир се стига по асфалтов път, който започва от с. Сеславци, но тъй като има много отбивки на черни пътища е добре да се пита за пътя.

История на манастира:

Сеславският манастир "Св. Николай Мирликийски" е построен в началото на 17в. от жителите на близкото сeло Сеславци. Основаването на манастира съвпада с период на просперитет на Османската империя, когато се дават известни свободи на местното християнско население и се разрешава строителството на някои манастири и църкви. Манастирската църква е издигната и изписана в началото на 17в. и по това време в манастира е функционирала книжовна и просветна школа.

В началото на 19в. Сеславската обител е опустошена от кърджалиите, но през 1832г. е възстановена от игумена Харитон. През 50-те и 60-те години на 20в. на територията на манастира действа уранов рудник и достъпът до него е ограничен.

Архитектура и текущо състояние:

Понастоящем Сеславския манастир е изоставен, като единствената запазена сграда е църквата. Тя датира от началото на 17в. и представлява еднокорабна, едноабсидна постройка с притвор, с обширно вътрешно пространство и богата стенописна украса. Открити са три живописни пласта, като най-добре е запазен този от 1618г., дело на именития български книжовник и художник Пимен Зографски. Изображенията представят сцени с библейски, евангелски и митичен характер и поучителни сюжети. В олтарната апсида са рисунките на Богородица с двама архангели, Божествената литургия и покланящи се на Христовата жертва. На южната и северната страна са разгърнати христологичните цикли - "Рождество Христово", "Възкресение" и "Слизане в ада". По-надолу се открояват образите на софийските мъченици - св. Георги Нови Софийски и св. Никола Нови Софийски, дело на самоковския художник Коста Вальов от 19в. Цялата западна стена е заета от голяма композиция, представяща родословното дърво на Христос. В момента църквата е затворена за посетители и тече реставрация.

Жилищната сграда в Сеславския манастир е полуразрушена, но в едно от помещенията има фрагменти от стенописи и се предполага, че там се е помещавала трапезарията. Под жилищната сграда е запазено скривалище с дебели каменни стени, което в миналото е имало подземна връзка с близката крепост Калето.

Настаняване в манастира:

В Сеславския манастир не се предлага спане и храна.

Интересни места за посещения в района:

В близост до Сеславския манастир, могат да се видят останки от седновековната крепост "Калето".

Фотогалерия:

Сеславски манастирСеславски манастирСеславски манастир - Вътрешността на църкватаСеславски манастирСеславски манастирСеславски манастир - КомплексътСеславски манастир - Църквата "Св. Николай "

Мартин за Сеславски манастир, 02.07.2016

Интересно за посещение място, по сведения на специалисти - с най-голямата църква в региона, строена преди 1878 година. В храма могат да се видят изображения, които никъде другаде не се срещат, както и такива, чието разпространение е рядкост.

Неви за Сеславски манастир, 22.12.2014

Манастир с история и минало завладял цял свят, като паметник на културата. Министерство на културата го вписва паметник на културата без да се поддържа и да се полагат каквито и да било грижи за възстановяването за да се запази една история и християнството на един народ.
Мъдрите хора са казали без история един народ няма бъдеще.
Добри и съвестни миряни, взели, че регистрирали църковно настоятелство в Агеция по вписване го вписали за да запазят манастир Св. Николай Мирликийски в кв.Сеславци и да възродят една история, но какво от това.
Софийска Света Митрополия разрешава ремонт на манастира, Църковното Настоятелство открива до момента дарителска и спестовна сметка на Манастира, събират средства и се борят за една история, какво по хубаво от това, е да ама не кмета на община Кремиковци е спокоен, че манастира дълги години е съществувал може и още много години така да изкара,пък какво като се намира на картата на едно място с Кремиковския манастир, кои ли го забелязва.
Министерство на културата е спокойно та нали е паметник на културата няма нужда да си дават зор има време-това Църковно настоятелство като е подало молба за възстановяване ще почака. Това е то в България така ценим историята си и миналото затова сме стигнали и до там, добре, че все още се намират силни и борбени хора, пред който шапката си да свалим да се борят дълги години и по упорито и през Новата 2015г. и от цялото си сърце им пожелавам час по скоро, дори и без разрешение таз красота и тез чудни стенописи да възстановят. Питам се как е възможно три живописни пласта от 1618г., дело на именит български книжовник и художник Пимен Зографски да тънат в забрава и влага?
Стенописи цели сцени с библейски, евангелски и митичен характер и поучителни сюжети-красота на едно място, в олтарната апсида с рисунки на Богородица с двама архангели, Божествената литургия и покланящи се на Христовата жертва. На южната и северната страна са разгърнати христологичните цикли - \\\"Рождество Христово\\\", \\\"Възкресение\\\" и \\\"Слизане в ада\\\". По-надолу се открояват образите на софийските мъченици - св. Георги Нови Софийски и св. Никола Нови Софийски, дело на самоковския художник Коста Вальов от 19в.
Цяла една западна стена е заета от голяма композиция, представяща родословното дърво на Христос.
С надежда, че все още има хора оценящи стенописите на една нарисувана история в един Манастир, недалеч от гр.София, достъпен за всеки с широко отворени врати за всеки и с единствена цел да се възстанови и запази един от най-големите манастири в Средна гора Манастир Св.Николай Мирликийски\\\", кв. Сеславци, изписвам дарителска банкова сметка на Манастира,в Първа Инвестиционна Банка където всеки един може да провери в банката: BG42FINV91501316277342;BIC FINVBGSF,
както и на е-mai:nastoqtelstvo_manastir@abv.bg

Екатерина за Сеславски манастир, 14.09.2014

Вчера бях там . Бавно се водят преговори за реставрация. Ще бъде оправен и пътят до там и прозорците на манастира. Невероятно място. Но рано или късно ще бъде реставриран. Невероятно място. Старинни стенописи. Заслужава си да го видите.

Анелия за Сеславски манастир, 10.07.2013

И аз много харесвам маршрута, но доколкото разбрах се намира наблизо до мината с уран и е опасно пребиваването там, както и стъпването в изворите в околията. Чух го от местните жители. Иначе прекрасно място.

Стоян Атанасов за Сеславски манастир, 22.06.2011

В последните 2-3 години Сеславския манастир ми стана любима посока за кратка разходка.Успях да снимам през мрежата уникалните стенописи (без да доразкъсвам "мрежите" на прозорците.В момента е съборена старата постройка и на нейно място направен навес с пейки и маси.Около църквата е направена пътека с пейки.Най-после е заключена.До тук добре обаче мисля,че това ще привлече повече любопитни туристи и кой знае дали всички ще бъдат добронамерени ? Би трябвало да има и някаква охрана поне през деня ! Иначе природата над Сеславци е прекрасна .

наталия илиева за Сеславски манастир, 08.11.2010

Това, че тече реставрация, е върла измама. От години в църквата има някакви скелета и - жива душа. Ако не се смятат птичките, които си влизат през скъсаните мрежи на прозорците. Дано някой се сети за реставрация, преди безценните стенописи да изчезнат - както жилищната сграда.

Перуз Егикян за Сеславски манастир, 26.10.2010

Пътя към манастира започва от църквата в сеславци - по асфалтиран път само нагоре - има зелена маркировка на маршрута. Транспорт от църквата от София - маршрутка 34 (паметника на Левски) и автобус 117 от автостанция Изток. На църквата има бележка, че ключа се намира в кметството. Ето и телефон на кметството в Сеславци: 02 994 21 28. Приятна разходка!

 

Изпрати коментар

Моля, напишете името си и коментара си за манастира на кирилица.
Вашето имe :
Вашият e-mail :
Вашия коментар :

Бърз избор на манастир

Карта на манастирите в България

Карта на манастирите в България

Региони

Епархии

Най-често търсени