bg en

Букоровски манастир "Св. Георги Победоносец"

Букоровски манастир

Ортодоксално име:Покров Богородичен

Близки манастири: Разбоишки манастир "Въведение Богородично" (5.4км), Годечки манастир "Свети Дух" (7км), Шлемски манастир.

Последен коментар: Манастирът предлага и възможност за безплатно приспиване. Има си санитарен възел. Мястото е страхотно и има водопад наблизо, до който се стига бързо и лесно.
Атанас, 16.06.2018
Виж коментарите или Изпрати коментар.

 

Местоположение на манастира:

Скрий картата
Популярен манастир Популярен манастир
Mанастир Mанастир
Недействащ манастир Недействащ манастир
 

Букоровският манастир се намира близо до село Букоровци, на 8.2км от Годеч и на 50км от София. Координати на манастира: N43°00'06" E22°57'57", надморска височина 665м.

Транспорт:

До Букоровския манастир се стига, като се мине през Годеч и се поеме по пътя към Туден и Разбоище. От главния път след Туден и преди Разбоище има отбивка в ляво, която е обозначена с табела към манастира, откъдето до манастира е 1.4км по черен път между нивите, който при дъжд е доста разкалян и трудно проходим.

История на манастира:

Букоровският манастир "Св. Георги Победоносец" е единственият манастир в България и втори в света с пет църкви. Засега действаща е само Св. Георги, другите от вътре все още не са готови - Св. Петка, Св. св. Кирил и Методий, Св. Неделя и Вси Светии. Букоровския манастир днес е обновен, но почти нищо за историята му не се знае, освен, че е построен върху основите на пет стари църкви. Там е намерен и най-старият календар, откриван в Европа. Бил под формата на костенурка и днес се пази в музей. Пред църквата има стари кръстове, на които са изписани имена на светци. Запазен е и камъкът, върху който е намерена "костенурката".

Архитектура и текущо състояние:

Понастоящем манастирът е без монаси, за него се грижи баба Цеца. На големи празници в манастира се отслужва литургия от свещениците от Софийския храм Св. Петка Параскева на ул. Раковски.

Настаняване в манастира:

В Букоровския манастир не се предлага храна и спане.

Интересни места за посещения в района:

Мястото, където се намира манастира, е много красиво. В близост, в едно дере има лековито аязмо, на 300 м. от манастира е природния феномен "Котлите" - каскада от водопади. Само на 5км. от манастира е и живописния Разбоишки манастир с църква, сгушена в скалите на дефилето на река Нишава.

Фотогалерия:

Букоровски манастир - Църква Св. ГеоргиБукоровски манастир - Църквата Св. Георги с камбанариятаБукоровски манастир - КръстовеБукоровски манастир - Църквата Св. Георги с камбанариятаБукоровски манастир - Църквата Св. Георги от страната на олтараБукоровски манастир - Петте църквиБукоровски манастир - Иконата на Св. Георги на входа на църкватаБукоровски манастир - Иконата на Св. Георги на входа на църкватаБукоровски манастир - Жилищните сгради

Атанас за Букоровски манастир, 16.06.2018

Манастирът предлага и възможност за безплатно приспиване. Има си санитарен възел. Мястото е страхотно и има водопад наблизо, до който се стига бързо и лесно.

Nasko за Букоровски манастир, 18.05.2018

Здравейте,
Пътят за манастира вече е изместен по - надолу в посока
с. Разбоище, има табела. Насипан е с чакъл и по всяко време се стига с автомобил до манастира. Духът, който имаше манастира по времето на баба Цеца вече го няма. Отец Драгомир се мъчи нещо да направи, но така на парче и без финанси няма да стане. Трябват много средства, за да се стегнат и останалите 4 църкви, да се вдигне ограда отвсякъде, да се направи магерница и да се облагороди целия двор. Дано Бог помага това някога да се случи, защото манастирът е уникален сам по себе си и като място и като манастир. Под манастира има аязмо с лековита вода. Лично аз съм се лекувал от нея.

Юлиана Станева за Букоровски манастир, 21.07.2016

Манастирът работи, за него се грижи отец Драгомир. С малко помощ вече е вдигнал каменна ограда и дървена порта с надпис. Ако не е валяло скоро можете спокойно да стигнете до там с лек автомобил, иначе е по-добре да го паркирате преди черния път и да повървите около километър. Като ходите може да занесете някакви провизии като дар за храма и за отеца, защото най близкия добре зареден магазин е в гр. Годеч.

Красимира Венкова за Букоровски манастир, 03.06.2015

Ще има ли възможност да се направи в манастира кръщене на възрастен човек на 07.06.2015 година?

София Цотова за Букоровски манастир, 09.05.2015

Баба Цеца е починала. От няколко дни настоятел на манастира е отец Драгомир.

Лъчезар Лазаров за Букоровски манастир, 06.05.2015

Двата манастира са близко един до друг. Отправната точка е гр. Годеч. Хваща се стария път за Драгоман. От него може да се отклоните и през с. Туден и на следващия разклон - независимо от това ще излезете на пътя за с. Разбоище. Отбивката за Букоровския манастир е непосредствено преди табелата \\\\\\\"Разбоище\\\\\\\", а черния път надолу е около 1.4км. Ако продължите направо накрая на село Разбоище ще трябва да си оставите колата и да продължите за Разбоишкия манастир пеша. Слек автомобил до последния манастир от Годеч се стига през селата Ропот - Станянци - Чепърлянци - Чепърлянски ман - Разбоишки ман. и пътя накрая е лош. От Драгоман - Калотина - Чепърлянци - Чепърлянски ман. - Разбоишки ман.

Бойко за Букоровски манастир, 05.05.2015

Г-н Лазаров, може ли малко повече информация за състоянието на т.н. черен път между нивите до Букоровския манастир, както и как се стига до Разбоишкия манастир с кола

Лъчезар Лазаров за Букоровски манастир, 30.04.2015

Публикуваното в линка на предишния коментар е лъжа, а авторите ѝ - хора, които не са стъпвали в манастирите и храмовете в района от години!!! Манастирите в Годечко не са оставени на произвола на съдбата, а напротив - за тяха се грижат много хора. Специално по отношение на Букоровския манастир, както бях писал още на 8-ми март, се чакаше поне малко засушаване на времето. Пътя вече е ремонтиран, а в манастира има назначен ефимерий - прот. Драгомир Узунов. Който го посети ще се убеди в правотата на думите ми. С лека кола се стига до манастира без никакви проблеми дори и в дъждовно време. Според мен в коментарите не е редно да се цитира случайна и несигурна информация а да се споделя лично мнение.

Лъчезар Лазаров за Букоровски манастир, 08.03.2015

Букоровския манастир отново ще бъде отворен с оправянето на времето. Навярно скоро ще има Ефимерий, постоянно пребиваващ в манастира.

Лъчезар Лазаров за Букоровски манастир, 05.03.2015

За съжаление баба Цеца почина. Бог да я прости! В момента манастира не функционира. Архиерейското наместничество търси да назначи домакин. В краен случай - просто населници. Готови сме да настаним там някой, който няма къде да живее, или човек, който търси уединение и спокойствие, но съвестен и отговорен. Манастира разполага с прекрасни условия за живот.

Асен Радев за Букоровски манастир, 04.06.2014

И откъде е легендарната информация за "най-стария календар в Европа"?

Димитрина Петкова за Букоровски манастир, 13.04.2014

Невероятна природа и уникален манастир.Посетих го на Лазаров ден. Посрещна ни една възрастна жена,но много мила и любезна.Изживяването беше невероятно.

Е.Николова за Букоровски манастир, 30.03.2014

Някой може ли да каже в кой музей се пази "костенурката"?

Лада за Букоровски манастир, 12.04.2011

Радвам се, че искате да посетите това свято място. В спомените ми от детските години, там се събираха хора от три села. Сега е доста безлюдно, но на църковни празници е оживено. Достъпно е с кола при сухо и хубаво време. Пътува се от Годеч към Разбойще и след скато се отминат възвишенията на село Туден се отбива в ляво по коларски път. През нивите се достига до манастира, но няма асфалт, затова трябва да се съобразите с времето.

Анелия Аткова за Букоровски манастир, 20.12.2010

Много искам да го посетя като се стопли времето с моите приятели , които са и с инвалидни колички.Достъпен ли е за инвалидни колички ?

 

Изпрати коментар

Моля, напишете името си и коментара си за манастира на кирилица.
Вашето имe :
Вашият e-mail :
Вашия коментар :

Бърз избор на манастир

Карта на манастирите в България

Карта на манастирите в България

Региони

Епархии

Най-често търсени