bg en

Троянски манастир "Успение Богородично"

Троянски манастир - Троянски манастир

Ортодоксално име: Успение Богородично

Близки манастири:Новоселски манастир "Св. Троица" (13 км.), Батошевски манастир "Успение Богородично" (23 км.), Сопотски метох "Въведение Богородично" (25 км.), Батошевски манастир "Въведение Богородично" (25 км.), Сопотски манастир "Въведение Господне" (26 км.)

Последен коментар: Началото на тези платени места за сплашване е трудно да се определят точно, но по принцип е прието, че за първи път са обикновено се използва от Junior камара интернационал за набиране на средства. Те включват Хелоуин обитаван от духове къщи , царевица лабиринти, и hayrides, и нивото на сложност на въздействието се е повишила, тъй като производството е нараснал.
Татяна, 03.10.2016
Виж коментарите или Изпрати коментар.

 

Местоположение на манастира:

Скрий картата
Популярен манастир Популярен манастир
Mанастир Mанастир
Недействащ манастир Недействащ манастир
 

Троянският манастир е разположен в северните поли на Троянския балкан на около 400 м. надморска височина на брега на р. Черни Осъм. Намира се близо до с. Орешак и на 10 км. от град Троян.

Транспорт:

До Троянският манастир се стига по асфалтиран път от гр. Троян за курортното селище Орешака. Има достатъчно табели, указващи местоположението на манастира.

История на манастира:

Според манастирската летопис на Константин Огненович третият по-големина манастир в България - Троянският е основан в началото на 17в. от няколко атонски монаха отшелници, които донасят със себе си чудотворната икона на Богородица Троеручица. Първоначално били построен малка дървена църква "Рождество Богородично", монашеско жилище и гостоприемница.

По времето на игумена Калистрий, Троянският манастир бил плячкосан от турска банда, а самия игумен бил посечен. През първата половина на 18в., по времето на игумена Христофор се осъществили първите по-големи строежи в манастира, като били построени някои нови сгради и се организирало водоснабдяването на обителта.

Още от средата на 18в. в Троянският манастир функционирало килийно училище, в което получили образованието си видни духовници, като Йосиф Соколски, Онуфрий Габровски и др. През 2-та половина на 18в. игумен Пахомий организирал изграждането на нова, съборна църква, разширена в 1812г. По това време източно от манастира бил издигнат и скитът "Св. Никола".

През 1830г. с грамота на цариградският патриарх Троянския манастир е обявен за ставропигиален (под пряката юрисдикция на върховната църковна власт и самостоятелно управление), а игумен Партений изградил втори скит, посветен на "Св. Йоан Предтеча".

Троянски манастир - Църквата "Успение Богородично"През 1835г. с помощта на местното население жилищните сгради в Троянския манастир били разширени и била издигната нова църква "Успение Богородично" дело на майстор Константин от с. Пещера. Да украси новопостроената църква бил поканен един от най-известните възрожденски художници - Захарий Зограф. По същото време били изградени и сегашните жилищни корпуси от изток, север и запад и малък дървен параклис "Рождество Пресветая Богородици". В 1865г. майстор Иван от с. Млечево построил 5-етажната кула – камбанария.

И през 19в. монасите от Троянския манастир продължили своята духовно-просветна дейност. Известни са усилията на книжовниците Спиридон, Рувим, Манасий, Калиник, Панарет, Йосиф Соколски, даскал Тодор Пирдопски да съживяват и разпространяват българското слово. Манастирското училище продължило своята работа и след Освобождението

Троянският манастир е бил и убежище на хайдути и революционери. Тук през 1872г. Васил Левски организира таен революционен монашески комитет, начело с игумена Макарий. При избухването на Априлското въстание в манастира е бил разкрит команден пункт на воеводите Панайот Волов, Георги Икономов и Тома Хитров. И до днес е запазена в автентичния си вид килията, в която са били обсъждани революционните дела. По време на Руско-Турската освободителна война отец Макарий трансформира комплекса в лазарет за руските войници.

Сегашният български патриарх Максим е бил послушник в Троянската обител.

Троянският манастир е един от трите ставропигиални манастири в България ( другите два са Рилския и Бачковския ).

Текущо състояние:

В днешно време Троянският манастир представлява комплекс от черква, жилищни и стопански сгради, както и два скита – "Св. Николай" и "Св. Йоан Кръстител". Манастирското пространство се състои от три двора: северен – стопански, среден – за гости (поклоннически) и южен - молитвен, където се намира и църквата. Триетажните жилищни сгради са построени в периода 1835-1855г. и са издържани във възрожденски стил.

Главната църква в Троянския манастир "Успение Богородично" е построена през 1835г. от майстор Константин от Пещера. Представлява е еднокорабна постройка, двуделна по оста изток - запад, с три конхи в източната част и със средно висок купол. Стенописите в храма са дело на известния живописец Захари Зограф и са изографисани в периода 1847-48г. Неговите стенописи покриват всички вътрешни стени на храма.

Троянски манастир - Страшният съд от Захарий ЗографНаред с традиционните сцени "Христос Вседържател", "Деветте ангелски чина", "Пророците", "Евангелистите", сцени на "Празниците", "Чудесата Христови" Захари помества на централно място - срещу олтара - образите на Св. св. Кирил и Методий, Св. Михаил Болгарин (нав. Михаил-воин от Патука) и софийските новомъченици Св. Георги нови - Софийски и Св. Никола Софийски. Наред с тях са изобразени няколко групови ктиторски портрета: на Петър Балюв и Спас Маринов със съпругите им; на Хаджи Василий, Димитрий и Бачо с майка им Теодора; на Христо Петков и Ангел Стойков със съпругите им; многофигурен портрет на цялото монашеско братство (в олтара) и най-накрая - своя собствен автопортрет, заедно с портрета на игумена Филотей - в прозореца на северната стена

За пръв път в българската църковна монументална живопис Захарий Зограф включва в източната стена на предверието конните фигури на руски исторически личности и светци - князете Борис и Глеб. В същото помещение са поместени и фигури с изображенията на царете Тривелий, Михаил (Борис I), Давид, Йоан Владимир, Св. Параскева Търновска, Св. Йоан Патриарх, Св. Иван Рилски, Св. Димитрий Бесарабовски, Св. Теодосий Търновски. Темите "Страшният съд" и "Колелото на живота" са изобразени в откритата галерия.

Троянски манастир - Иконата Богородица ТроеручицаВ главната църква на манастира се пази светинята на Троянския манастир иконата "Пресветая Богородица Троеручица", която е дело на тревненските иконописци. Според манастирската летопис тази икона е била пренесена от Атонските манастири и оставена тук през 17в. още при основаването на манастира.

Друг архитектурен паметник в Троянския манастир е 5-етажната кула – камбанария издигната през 1866г. от майстор Иван от с. Млечево. В най-долното й ниво има съдохранилище, следва параклис, посветен на "Св. св. Кирил и Методий", одаи и завършва със звънарница. През 1898г. горните нива на кулата са разрушени и чак през 1987г. е реставрирана в първоначалния си вид. С декоративно монументална живопис са били покрити отвън и стените на кулата. Тук са изписани интересни орнаментални композиции, фигури на архангели и светци-стълпници от втората половина на 19в.

В Троянския манастир е богато застъпена и дърворезбата. Най-стара е резбата на иконостаса в скита "Св. Никола". Тя носи стиловите елементи на тревненската школа и носи подписа на йеромонах Киприан от 1794 година. Друга интересна дърворезба от 18в. са "Царските двери" на иконостаса в скита "Св. Йоан Предтеча". Най-мащабната творба на резбата е позлатеният иконостас в главната църква, който е дело на Никола Матеев от Ново село и датира в периода 1839 - 1840г.

Освен произведения на живописта в музейната колекция на Троянския манастир се пазят много творби на приложните изкуства и занаятите - сребърна обковка на евангелие, великолепен потир, изработен в 1773г. от майстор Генчо, сребърна мощехранителница от 19в. Особено интересен е един напрестолен кръст, покрит с миниатюрна резба и обковка - изпълнена в сребърен филигран, позлата и украсена с камъни. Запазени са ценни книжовни паметници като Троянския дамаскин, Втория троянски дамаскин и др. В манастира е имало и щампарница.

Извън манастирският комплекс се намира двата скита "Св. Николай Чудотворец" (края на 18в.) и "Св. Йоан Предтеча", получил по-късно името "Зелениковец" от местността, където бил издигнат през 1832г. Църква на скита "Св. Николй Чудотворец" притежава изключително интересен дърворезбен и полихромиран иконостас, който носи стиловите особености на ранната тревненска резба. Царските двери на този иконостас носят подписа на йеромонах Киприан и дата - 1794г. За времето на иконостаса говорят и няколко негови икони, сред които "Св. Никола" и "Св. Илия на колесница". Царските двери от църквата "Св. Йоан Предтеча" принадлежат на 18в.

В началото на 1872г. Васил Левски основава в Троянският манастир таен революционен комитет, начело с игумена архимандрит Макарий. В една от стаите на северното жилищно крило е запазено скривалище на Апостола и превърнато в музей.

Контакти на манастира:

Телефони за връзка - 06952 24 80 и 0899635253

Настаняване в манастира:

Троянският манастир предлага стаи със самостоятелен санитарен възел и зала за храна. Наоколо има няколко добри заведения, в които може да се опита популярната троянска сливова ракия, варена според старите манастирски рецепти.

Интересни места за посещения в района:

На 10 км. от Троянския манастир се намира градчето Троян което е сред 100-те национални туристически обекта (НТО).

Природо-научния музей в с. Черни Осъм (4 км.), който е в 100-те НТО.

Женският метох и къщата музей на Иван Вазов в Сопот (25 км.), които са част от 100-те НТО.

Фотогалерия:

Троянски манастир - църквата ,,Успение Богородично"Троянски манастир - Комплексът от вънТроянски манастир - Комплексът от вътреТроянски манастир - Жилищните сградиТроянски манастир - църквата ,,Успение Богородично"Троянски манастир - Вътрешен дворТроянски манастирТроянски манастир - Жилищните сградиТроянски манастирТроянски манастир - Икона Троянски манастирТроянски манастир - Жътрешността на църкватаТроянски манастир - Страшният съд от Захарий ЗографТроянски манастирТроянски манастир - Олтарът на църкватаТроянски манастир - Църквата "Успение Богородично"Троянски манастирТроянски манастир - Стенопис на куполаТроянски манастир - Икона БогородицаТроянски манастир - Деорът Троянски манастир - Стенопис на куполаТроянски манастир - Стенопис Св. св. Кирил и МетодийТроянски манастир - Иконата Богородица ТроеручицаТроянски манастирТроянски манастир - Входът към манастираТроянски манастирТроянски манастирТроянски манастирТроянски манастирТроянски манастир Троянски манастирТроянски манастирТроянски манастирТроянски манастирТроянски манастирТроянски манастирТроянски манастирТроянски манастирТроянски манастирТроянски манастир Троянски манастирТроянски манастирТроянски манастирТроянски манастирТроянски манастирТроянски манастирТроянски манастирТроянски манастирТроянски манастир

Татяна за Троянски манастир, 03.10.2016

Началото на тези платени места за сплашване е трудно да се определят точно, но по принцип е прието, че за първи път са обикновено се използва от Junior камара интернационал за набиране на средства. Те включват Хелоуин обитаван от духове къщи , царевица лабиринти, и hayrides, и нивото на сложност на въздействието се е повишила, тъй като производството е нараснал.

Татяна за Троянски манастир, 02.10.2016


Карта на манастирите в България

Карта на манастирите в България

Региони

Епархии

Най-често търсени