bg en

Курилски манастир "Св. Иван Рилски"

Курилски манастир

Ортодоксално име:Св. Иван Рилски

Близки манастири:Подгумерски манастир,Обрадовски манастир, Батулийски манастир, Илиенски манастир, Кремиковски манастир, Балшански манастир - Св. Теодор Стратилат.

Последен коментар: Създаването на манастира се отнася към втората половина на Х век, по времето на цар Петър.Гръцките монаси Йоанис и Георгиос изследват историята на манастира и твърдят в своите записи, че той е един от най-старите манастири. Строен Х в. и първоначално се наричал „Св. Йоан Кръстител". По това време Средецката област влизала в състава на Охридската архиепископия. За съществуването му свидетелства и писмо с препоръки на Охридския архиепископ Теофилакт до Йоановото манастирско братство. По време на османското нашествие по нашите земи около 1382 г. Курилският манастир е опожарен, но той не спира своето духовно съществуване. През 1593 г. обителта е възстановена \взема се разрешение от софийския кадия за ремонтиране на храма\. В Курилския манастир от това време \ 1596 г \ са оцелели всички стенописи излезли изпод майсторската ръка на св. Пимен Зографски. През 1830 г. към църквата се пристроява вътрешно преддверие. През 1849 г. е изграденото външно преддверие. Манастирът възниква като мъжка общежитийна общност. През 1922 г. с протокол \ решение \ на екзарх Стефан се създава женско ставропигиално сестринство Бял кръст. До 1958г. Курилски Ставропигиален манастир ( Бял Кръст ) „Св.Иван Рилски” е обитаван от 45 монахини. В днешно време в Курилския манастир има монаси, и е действащ.
йеромонах х. Нектарий, 11.11.2018
Виж коментарите или Изпрати коментар.

 

Местоположение на манастира:

Скрий картата
Популярен манастир Популярен манастир
Mанастир Mанастир
Недействащ манастир Недействащ манастир
 

Курилският манастир е разположен на брега на р. Искър на километър североизточно от кв. Курило на гр. Нови Искър и на 12 км от София.

Транспорт:

До Курилския манастир се стига по пътя от София до гр. Нови Искър.

История на манастира:

На мястото на днешния Курилски манастир е имало манастир още през 1-то българско царство, но в началото на османското робство е разрушен. През 1593г. манастира е възстановен със средствата на жителите от околните села – Кумарица, Доброславци и Требич. Тогава е построена и сегашната църква, изписан през 1596г. от известния живописец Пимен Зографски.
В началото на 20в. в Курилският девически манастир е в разцвета си и бил обитаван 45 монахини. По това време тук е действала печатница, в която се е печатала християнска литература.

Архитектура и текущо състояние:

Курилски манастир - Манастирската църкваВ днешно време в Курилския манастир няма монаси, но е действащ. В сегашния си вид манастира е възстановен през 1593г. От тогава датира манастирската църква, която представлява еднокорабна, едноапсидна сграда с два притвора. През 1596г. манастирския храм е изписан от известния живописец Пимен Зографски, като от тогава са оцелели само няколко образа на светци и отделни сцени. Сравнително добре е запазена сцената "Успение Богородично", а от светците в цъл ръст се различават образите на св. Панталеймон и св. св. Константин и Елена.
През 1816г. църквата в Курилския манастир е отново изписана по времето на игумен Викентий. За разлика от художествените качества на първата живопис, тази се характеризира с занаятчийски похват и несръчност. През 1830г. към църквата се пристроява вътрешно предверие, където е изписан образа на патрона – Св. Иван Рилски. Българския светец е включен към композицията Моление (Дейсис), редом с Исус Христос, Богородица и Йоан Кръстител. В изграденото през 1849г. външно предверие, интерес представляват сцените - "Изгонването от Рая" и "Възнесение на пророк Илия".

В Курилския манастир се съхранявали и някои ценни реликви, като едно евангелие писано от отец Матей и печатано във Влашко през 16в. и един каменен свещник със старобългарски надписи от 1497г.(и двете сега са в Църковния историко-археологически музей в София).

Настаняване в манастира:

В Курилския манастир няма възможност за пренощуване.

Интересни места за посещения в района:

В близост до Курилския манастир могат да се видят руини от средновековната крепост "Белигра".

Фотогалерия:

Курилски манастирКурилски манастирКурилски манастир - Манастирският дворКурилски манастир - Манастирската църкваКурилски манастир - Манастирският дворКурилски манастир - Манастирската църкваКурилски манастир - Стенописи в църкватаКурилски манастирКурилски манастирКурилски манастир Курилски манастир - ИконаКурилски манастир - ИконаКурилски манастирКурилски манастирКурилски манастир - Стенописис в църкватаКурилски манастир - Стенописи в църкватаКурилски манастир - Царските двериКурилски манастир - Иконостасът в църкватаКурилски манастир - Стенописи в църкватаКурилски манастир - Икона

йеромонах х. Нектарий за Курилски манастир, 11.11.2018

Създаването на манастира се отнася към втората половина на Х век, по времето на цар Петър.Гръцките монаси Йоанис и Георгиос изследват историята на манастира и твърдят в своите записи, че той е един от най-старите манастири. Строен Х в. и първоначално се наричал „Св. Йоан Кръстител". По това време Средецката област влизала в състава на Охридската архиепископия. За съществуването му свидетелства и писмо с препоръки на Охридския архиепископ Теофилакт до Йоановото манастирско братство. По време на османското нашествие по нашите земи около 1382 г. Курилският манастир е опожарен, но той не спира своето духовно съществуване. През 1593 г. обителта е възстановена \взема се разрешение от софийския кадия за ремонтиране на храма\. В Курилския манастир от това време \ 1596 г \ са оцелели всички стенописи излезли изпод майсторската ръка на св. Пимен Зографски. През 1830 г. към църквата се пристроява вътрешно преддверие. През 1849 г. е изграденото външно преддверие. Манастирът възниква като мъжка общежитийна общност. През 1922 г. с протокол \ решение \ на екзарх Стефан се създава женско ставропигиално сестринство Бял кръст. До 1958г. Курилски Ставропигиален манастир ( Бял Кръст ) „Св.Иван Рилски” е обитаван от 45 монахини. В днешно време в Курилския манастир има монаси, и е действащ.

Мартин за Курилски манастир, 02.07.2016

Малък, но много добре поддържан манастир, с ценни реликви и древна църква, съхранила стенописи на няколко столетия.

Пламен за Курилски манастир, 06.04.2015

Търся сподвижник, монах или мирянин, за манастир в Пернишко. Търси се и дарител за възстановяване на манастира. 0878-515308

МАЯ МИЛАНОВА за Курилски манастир, 28.01.2015

здравейте, може ли ад се посети манастира в неделя слеобед

Росица Василева за Курилски манастир, 22.04.2014


Всичко,което пишете тук ме заинтригува и реших да посетя манастира. Но, защо никъде не споменавате, че той се намира на територията на психиатричната болница. Това може да е проблем за някои хора. Второ манастирът има работно време и когато аз отидох монахът беше заключил и излязъл. 22.04.2014 г

Приятели на манастира за Курилски манастир, 15.04.2014

Щастливи сме че познаваме иеромонах Нектари , този млад човек направи много за манастира , спрете да го плюете , това се връща на поколението след Вас.Желаему крепко здраве и дълголетие .Дълги години да ни посреща в манастира .Успехи........

Петар Иванов за Курилски манастир, 09.04.2013

Този райски кът трябва да бъде отделен с ограда от болницата,защото хората не идват в този прекрасен манастър заради нея.Това е най-стария манастир в \"Софийската света гора\"-10 век.Заедно с Лозенският също от 10 век.

ИРА НАЙДЕНОВА за Курилски манастир, 11.09.2012

НА 08.09.2012 ПОСЕТИХМЕ КУРИЛСКИЯ МАНАСТИР И ОСТАНАХМЕ С МНОГО ДОБРИ ВПЕЧАТЛЕНИЯ ОТ ГРИЖАТА НА ТАЗИ СВЕТИНЯ,БЛАГОДАРЕНИЕ НА ЙЕРОМОНАХ НЕКТАРИЙ.НЕКА ВСЕ ПОВЕЧЕ ХОРА ДА ПОСЕЩАВАТ ТОЗИ МАНАСТИР И НАУЧАВАТ ИСТОРИЯТА МУ. НА ЙЕРОМОНАХ НЕКТАРИЙ ПОЖЕЛАВАМЕ МНОГО ЗДРАВЕ И УСПЕХИ В НАЧИНАНИЯТА СИ.

Александър за Курилски манастир, 09.09.2012

Вчера посетихме това тихо и свето място и бяхме приятно изненадани от видяното и чутото в беседата ми с йеромонах Нектарий. Освен с излъчваната от самото място и старата църква духовна светлина, внушаващи спокойствие и мир на душата, впечатлени останахме и от самият йеромонах Нектарий, който, съвсем очевидно за нас, е Божият служител появил се на това място с мисията да възроди манастира и върне живота в тази света обител. Пожелаваме му успех.

Теодоси Димитров за Курилски манастир, 25.06.2012

Бог да ти помага йеромонаше Нектарий! Ти възроди манастира и върна към вярата много местни хора.

Цвети Лозанова за Курилски манастир, 19.02.2012

Прекрасно свято място!!!Отец Нектарий е с голямо и добро сърце и вярвам,че ще даде нов живот на манастира!!!

Василка Георгиева за Курилски манастир,20.10.2011 за Курилски манастир, 20.10.2011

За първи път одидох в манастира в началото на тази година.Завладя ме спокойствието ,красотата на манастира,вниманието на Иеромонах Нектари който ми помогна за душевното спокойствие не само на мен ,но и на цялото ми семейство.Разкошните цветя в градината на манастира отгледани с много любов от служителката Фани създават допълнително спокойствие и уют.Пожелавам им от все сърце много здраве и късмет.

Десислава за Курилски манастир, 19.10.2011

Честит празник,отец .Пожелавам много успехи във всички начинания!!!!

еми за Курилски манастир, 05.10.2011

Щастие и късмет на отец Нектарий

БЛИЗКИ НА МАНАСТИРА за Курилски манастир, 05.10.2011

Млад отец се появява в манастира "Св.Иван Рилски" до курилската психиатр. болница , всички започват да говоря за него започват да идват да го видят и да споделят мъката си с него .Но ето че се намират и такива хора който започват да му завиждат да сплетничат по негов адрес .Отеца ще се справи и стова изпитание .Един манастир сам избира своя монах.Така че той е избран.По голяма сила от Божията няма.На отец Нектарий желам здраве, много любов за да служи предано на манастира .С приятели и близки всичо се преодолява .

Деси Дочева - Цолева за Курилски манастир, 29.09.2011

Успех в начинанието и Бог да помага в изпитанието на йеромонах Нектарий.
Призовавам всеки да помага с каквото може,и незабравяйте че понякога дори една блага дума помага.

протоиерей БОЙКО МОГИЛАРСКИ за Курилски манастир, 01.08.2011

преди 30 г посетих този манастир сега се радвам че има кой да служи в него ; На отеца пожелавам здраве и дълголетие

протоиерей БОЙКО МОГИЛАРСКИ за Курилски манастир, 31.07.2011

преди 25 г посетих този манастир от все сърце се радвам че има кой да се грижи за него НА отеца пожелавам здраве и братска обич

протоиерей БОЙКО МОГИЛАРСКИ за Курилски манастир, 31.07.2011

В ТОЗИ МАНАСТИР СЪМ БИЛ ПРЕДИ 25 Г ИСКРЕНО БЛАГОДАРЯ НА БОГА ЧЕ СЕ ПОДЪРЖА ВЕЧЕ НА ОТЕЦА ПОЖЕЛАВАМ ЗДРАВЕ И БРАТСКА ОБИЧ

Радостин Кръстанов за Курилски манастир, 24.06.2011

Честит Празник!Благодаря,Ви за всичко което правите за нас...

лили михайлова за Курилски манастир, 03.06.2011

радвам се че вече е отворен манастира за много хора , и чудесата които става там нека да продължават.На иеромонах Нектарий който всеотдайно служи на бога и с радост приема всички , господ да му дарува крепко здраве и дълголетие.

павлина иванова за Курилски манастир, 08.04.2011

бог да благослови този който върна живота на манастира.да му даде дълъг и благословен живот.
да го напъства за благото на всички които обичат бога и родината.

йеромонах Нектарий за Курилски манастир, 13.02.2011

вече има монах които , служи и живее постоянно там. Казвам се йеромонах Нектарий и съм постоянно на разположение в светата обител.

 

Изпрати коментар

Моля, напишете името си и коментара си за манастира на кирилица.
Вашето имe :
Вашият e-mail :
Вашия коментар :

Бърз избор на манастир

Карта на манастирите в България

Карта на манастирите в България

Региони

Епархии

Най-често търсени