bg en

Шияковският манастир "Свети Архангел Михаил"

Шияковският манастир

Ортодоксално име:Свети Архангел Михаил

Последен коментар: Развитие на артефакти и символи, свързани с Хелоуин формира с течение на времето. Тиквените фенери са традиционно провеждани от guisers в навечерието на Вси Светии, за да плашат злите духове.
ЕленаТончева, 29.09.2016
Виж коментарите или Изпрати коментар.

 

Местоположение на манастира:

В Костинброд се намира Шияковският православен манастир "Свети Архангел Михаил". Манастирът е разположен на около 14 км северозападно от гр. София в посока проход Петрохан и на 1 км над гр. Костинброд по Ломско шосе.

Транспорт:

След излизане от Костинброд в посока проход Петрохан, срещу разклона за с. Драговищица ще видите табела посочваща местонахождението на манастира. До там се стига по здрав черен път след около 400 метра. Ако предпочитате първо да разгледате град Костинброд, след влизане в кв. Шияковци има табели водещи до манастира.

История на манастира:

Сведенията за създаването на Шияковския манастир “Св. Архангел Михаил” се губят във времето. Съществуват различни легенди за възникването му, като най-известната от тях го свързва с времето на цар Иван Шишман, а друга твърди, че съществува още от византийско време. Въпреки неуточнения му произход се знае, че е съществувал по време на турското робство.
През 1870 – 71 година за негов игумен е личният приятел на Левски от легията на Раковски Генадий Ихтимански. По негова инициатива през 1871 г. в манастира пристига Левски, където с няколко души слагат началото на Тайния революционен комитет в Костинброд.

Архитектура и текущо състояние:

През 1929 година по предложение на костинбродчанина Свилен Здравков полуразрушената сграда на манастира е изоставена и е построена сега съществуващата сграда на 4-5 м в южна посока.Днес църквата е единствената запазена сграда в манастира,от старите жилищни и стопански сгради са останали руини.
В последните години местното население полага изключителни грижи за съхраняването и обновяването на манастира.Тази благородна дейност дава резултат-облика на обителта е значително променен,но все още предстои доста работа.

Фотогалерия:

ЕленаТончева за Шияковският манастир, 29.09.2016

Развитие на артефакти и символи, свързани с Хелоуин формира с течение на времето. Тиквените фенери са традиционно провеждани от guisers в навечерието на Вси Светии, за да плашат злите духове.

ЕленаТончева за Шияковският манастир, 29.09.2016


Карта на манастирите в България

Карта на манастирите в България

Региони

Епархии

Най-често търсени