bg en

Шияковският манастир "Свети Архангел Михаил"

Шияковският манастир

Ортодоксално име:Свети Архангел Михаил

Последен коментар: Древно място, изпълнено с много красота и спокойствие, даващо възможност за молитви и откъсване от ежедневните битови проблеми.
Мартин, 23.03.2016
Виж коментарите или Изпрати коментар.

 

Местоположение на манастира:

В Костинброд се намира Шияковският православен манастир "Свети Архангел Михаил". Манастирът е разположен на около 14 км северозападно от гр. София в посока проход Петрохан и на 1 км над гр. Костинброд по Ломско шосе.

Транспорт:

След излизане от Костинброд в посока проход Петрохан, срещу разклона за с. Драговищица ще видите табела посочваща местонахождението на манастира. До там се стига по здрав черен път след около 400 метра. Ако предпочитате първо да разгледате град Костинброд, след влизане в кв. Шияковци има табели водещи до манастира.

История на манастира:

Сведенията за създаването на Шияковския манастир “Св. Архангел Михаил” се губят във времето. Съществуват различни легенди за възникването му, като най-известната от тях го свързва с времето на цар Иван Шишман, а друга твърди, че съществува още от византийско време. Въпреки неуточнения му произход се знае, че е съществувал по време на турското робство.
През 1870 – 71 година за негов игумен е личният приятел на Левски от легията на Раковски Генадий Ихтимански. По негова инициатива през 1871 г. в манастира пристига Левски, където с няколко души слагат началото на Тайния революционен комитет в Костинброд.

Архитектура и текущо състояние:

През 1929 година по предложение на костинбродчанина Свилен Здравков полуразрушената сграда на манастира е изоставена и е построена сега съществуващата сграда на 4-5 м в южна посока.Днес църквата е единствената запазена сграда в манастира,от старите жилищни и стопански сгради са останали руини.
В последните години местното население полага изключителни грижи за съхраняването и обновяването на манастира.Тази благородна дейност дава резултат-облика на обителта е значително променен,но все още предстои доста работа.

Фотогалерия:

Мартин за Шияковският манастир, 23.03.2016

Древно място, изпълнено с много красота и спокойствие, даващо възможност за молитви и откъсване от ежедневните битови проблеми.

Анжела Георгиева за Шияковският манастир, 01.06.2015

Каква приказна изненада само на десетина километра от София!!! Изключително мила жена (придружена от семейство диви патици :-) ни посрещна вчера сутринта за да ни разкаже набързо за историята на манастира и най-вече за неговото възстановяване, благодарение на знак дошъл в съня на сина й. От 2007г. до сега, не повече от трима-четирима благодетели отделят всяка свободна минута и стотика за това кътче благословено от Бог, Богородица и Архангел Михаил.
И тях точно моля, да закрилят и дават сили на Лида, синът й и младият (30-годишен) свещеник, посветили се на Богоугодното дело да обновят и развият това място!
Моля се и да се намерят още доброволци (аз и семейството ми вече сме), с които да помогнем и заедно да се радваме на приказката "Шияковки манастир"!

Nadko Petrov за Шияковският манастир, 31.12.2014

Krasota

Аделина за Шияковският манастир, 27.08.2012

Прекрасно място свързано с историята на България-непременно го посетете,

Крум за Шияковският манастир, 14.12.2011

Страхотен Манастир - КРАСОТА

ЕленаТончева за Шияковският манастир, 18.03.2011

Много тихо място. Леснодостъпно , близо до големия град,ноусамотено и спокойно. Харесва ни и ще го посещаваме още пъти много .

 

Изпрати коментар

Моля, напишете името си и коментара си за манастира на кирилица.
Вашето имe :
Вашият e-mail :
Вашия коментар :

Бърз избор на манастир

Карта на манастирите в България

Карта на манастирите в България

Региони

Епархии

Най-често търсени