bg en

Долнопасарелски манастир "Св. св. Петър и Павел"

Долнопасарелски манастир

Ортодоксално име:Св. св. Петър и Павел

Близки манастири:Урвишки манасрир, Кокалянски манастир.

Последен коментар: Въпреки разрухата и забвението не разбирам манастирът действащ ли е?

Орлин Христов Манчев, 11.09.2018
Виж коментарите или Изпрати коментар.

 

Местоположение на манастира:

Скрий картата
Популярен манастир Популярен манастир
Mанастир Mанастир
Недействащ манастир Недействащ манастир
 

Долнопасарелският манастир е разположен на брега на р. Искър, близо до язовир Искър, на 4 км. от с. Долни Пасарел и на 28 км от София.

Tранспорт:

До Долнопасарелския манастир се стига по шосето за Самоков. От София до Долни Пасарел може да се стигне и с автобус № 3, който може да се хване от Окръжна болница. В събота и неделя автобусите се движат на интервал от един час.

История на манастира:

Долнопасарелският манастир "Св. св. Петър и Павел" е възникнал вероятно през 15в., като първоначално е бил само параклиса, а след време около него са построени и жилищни и стопански сгради. Единствената запазена до днес сграда е манастирската църква, строена през втората половина на 19в.

Архитектура и текущо състояние:

Понастоящем Долнопасарелският манастир е изоставен и единствената запазена сграда в него е църквата "Св. св. Петър и Павел" датираща от 19в. Тя е еднопространствена, едноапсидна сграда без предверие и без купол, с двускатен покрив. Отвън над вратата е бил строителният надпис, който сега не личи. Над него в ниша са изобразени патроните на манастира - Св. св. Петър и Павел. Встрани от вратата личат образите на два лъва в хералдична поза. Сводът е полуцилиндричен и прекрасно изписан. От възпоменателния надпис в олтарната апсида се установява, че стенописите в олтара са рисувани през 1878г. от самоковския художник Христо Илиев. От друг надпис над входната врата на църквата се разбира, че в 1880г. двамата братя Михаил и Христо Благоеви от с. Тресонче (Югославия), покриват със стенописи стените и свода на централното помещение на църквата. Особено интересна е сцената "Рождество Христово", нарисувана на южната стена на църквата. На западната стена (където е входа) на Долнопасарелската църква е разположена сцената "Успение Богородично". Над входната врата е изобразен ктиторски портрет на игумена Васил Иванов от Сопот, представен коленичил смирено и свел глава върху дясното си рамо с умоляващ поглед, устремен към свитъка хартия, който държи в лявата си ръка. Това е единствения ктиторски портрет в нашата религиозна живопис, в който фигурата на ктитора е представена в такава поза.

Контакти на манастира :

Телефон за връзка (02) 992-3270)

За контакт: Отец Петър, енорийски свещеник и председател на настоятелството от м.05.2004 г. Самоков. Телефон: 0722-6-54-89

Официален сайт на манастира :

Настаняване в манастира:

Долнопасарелският манастир не предлага настаняване и храна.

Интересни места за посещения в района:

Фотогалерия:

Долнопасарелски манастир

Орлин Христов Манчев за Долнопасарелски манастир, 11.09.2018

Въпреки разрухата и забвението не разбирам манастирът действащ ли е?

Антон Фурнаджиев за Долнопасарелски манастир, 20.07.2018

Сайта на манастира - www.p-i-p.hit.bg е закрит от фирмата поддържаща сайта www.hit.bg
Сайта на манастира е регистриран и е на адрес www.sapip-dpasarel.com

Stefan за Долнопасарелски манастир, 13.07.2015

Телефоните на мъжът и жената, които поддържат обителта са 0876995331 и 0877479387. Манастирът е отворен събота и неделя.

 

Изпрати коментар

Моля, напишете името си и коментара си за манастира на кирилица.
Вашето имe :
Вашият e-mail :
Вашия коментар :

Бърз избор на манастир

Карта на манастирите в България

Карта на манастирите в България

Региони

Епархии

Най-често търсени