bg en

Мердански манастир "Св. 40 мъченици"

Мердански манастир

Ортодоксално име:Св. 40 мъченици

Близки манастири:Лясковски манастир, Присовски манастир "Св. Архангел";Присовски манастир "Св. Панталеймон".

Последен коментар: Желая да се настаня в Манастира ви моля обърнете ми внимание! !
Гюлтен, 18.02.2017
Виж коментарите или Изпрати коментар.

 

Местоположение на манастира:

Скрий картата
Популярен манастир Популярен манастир
Mанастир Mанастир
Недействащ манастир Недействащ манастир
 

Мерданският манастир е разположен близо до село Мерданя, на 10-на километра южно от градовете Лясковец и Горна Оряховица и на 14 км източно от Велико Търново.

Транспорт:

До Мерданския манастир се стига по главния път, свързващ гр. Велико Търново с гр. Елена.

История на манастира:

Мерданският манастир "Св. 40 мъченици" датира от 13в. и според легендата е издигнат на мястото, където търновският патриарх Йоанкий II посреща тържествено цар Иван Асен II след победата му при Клокотница, станала в деня на празника на св. 40 мъченици. При покоряването на Търновското царство от османците манастирът е разрушен и имотите му минали в ръцете на турските бейове.

В средата на 19в. богатият еленчанин, Хаджи Кесарий Хорозов изкупува бившите имоти на Мерданския манастир. Със собствени средства той построява през 1853г. църквата и жилищните сгради и става игумен на възкръсналия манастир. Игуменът открил и вечерно килийно училище в манастира, което се посещавало от жители както на Мерданя, така и на околните села. По време на борбите за национално освобождение Кесарий Хорозов участвува във Велчовата завера, а по-късно е сподвижник на Васил Левски. След смъртта на Кесарий през 1893г., монасите напуснали Мерданския манастир и той запустял. Малко по-късно манастира е възобновен като девически, какъвто остава и до ден днешен.

Архитектура и текущо състояние:

Днес Мерданският девически манастир е обитаван от монахини и представлява комплекс от черква, жилищни и стопански сгради. Църквата "Св. 40 мъченици" е издигната през 1853г. и представлява еднокорабна, едноапсидна сграда, с притвор и купол върху висок барабан.. Първоначално не е била изографисвана, но след реставрацията и през 1982-1984г. е изрисувана със стенописи. В храма се пазят някои икони от 19в., рисувани предимно от представители на Тревненската школа, между които и творби на зограф Ценю Симеонов.

Контакти на манастира :

Телефон за връзка: 0619/279

Настаняване в манастира:

Мерданският манастир предлага спане само на големи групи (20-30 човека) и само с предварителна заявка.

Интересни места за посещения в района:

На 10-на километра от Мерданския манастир се намират старинното градче Арбанаси и крепостта "Царевец", които са част от 100-те национални туристически обекта на БТС.

Фотогалерия:

Мердански манастир - КомплексътМердански манастир - Църквата "Св. 40 Мъченици"Мердански манастир - Иконостасът в църкватаМердански манастирМердански манастир - Жилищна сградаМердански манастир - Манастирският двор

Гюлтен за Мердански манастир, 18.02.2017

Желая да се настаня в Манастира ви моля обърнете ми внимание! !

Рени Русева за Мердански манастир, 18.05.2016

Абсолютно безобразие и безхаберие цари в този манастир,за съжаление!След дълго обикаляне из двора на манастира се появи един мъж в дочени дрехи/работно облекло/,който дори не отговори на поздрава ни,отвори църквата с голямо нежелание,за да си запалим свещички.Ние сме от град Търговище,което си е далече като растояние.Ходила съм там през 1985 г. и бях много очарована от монахините,с които разговаряхме доста по много въпроси.НЕ ХОДЕТЕ ТАМ,ще останете много разочаровани и ще си загубите само времето!

Янева за Мердански манастир, 29.07.2015

kosenka за Мердански манастир, 26.07.2015imam bratov4edka tam doroteq se kazva nqkoi koito e hodil tam moje da q e vidql molq da mi pi6e .monahinq e

Преди години съм ходила там имаше две монахини. Едната отдавна почина, а майка Доротея е игуменка на монастира. Сега са само тя и майка и доколкото знам.

kosenka за Мердански манастир, 26.07.2015

imam bratov4edka tam doroteq se kazva nqkoi koito e hodil tam moje da q e vidql molq da mi pi6e .monahinq e

Емо Димитров за Мердански манастир, 11.02.2015

Днес 11.02.2015г. Отидохме няколко приятели за да разгледаме и да научим нещо за манастира.е да ама не.След 30мин чакане и обикаляне в двора нищо и никой.Определено имаше някой там но нито ни посрещна а бе нищо.що за безразличие не знам.

Благой Шаламанов за Мердански манастир, 07.12.2013

Сведението за Кесарий, че е участвал във Велчовата завера се разминава скандално с историческите факти. Срам ме е, когато чета делата на неграмотници. Сверете си часовника, а виновникът изберете за депутат!

boqna ivanova за Мердански манастир, 30.12.2011

Този манастир е много красив и интересен. Това лято пак сме решили с моето семейство да идем там.

стефка атева за Мердански манастир, 01.03.2010

страхотен е била съм в 40 манастира и той всъщност е 40-ят,просто е един от прекрасните ни манастири идете и вижте.......

 

Изпрати коментар

Моля, напишете името си и коментара си за манастира на кирилица.
Вашето имe :
Вашият e-mail :
Вашия коментар :

Бърз избор на манастир

Карта на манастирите в България

Карта на манастирите в България

Региони

Епархии

Най-често търсени