bg en

Баткунски манастир "Св. св. Петър и Павел"

Баткунски манастир

Ортодоксално име:Св. св. Петър и Павел

Близки манастири:Калугерски манастир, Кричимски манастир, Кукленски манастир.

Последен коментар: Hello. And Bye.
XRumerTest, 23.12.2017
Виж коментарите или Изпрати коментар.

 

Местоположение на манастира:

Скрий картата
Популярен манастир Популярен манастир
Mанастир Mанастир
Недействащ манастир Недействащ манастир
 

Баткунският манастир е разположен в Баташкия дял на Родопите, на около 2 км. от някогашното с. Баткун днес част от с. Паталеница, на 12 км. югозападно от Пазарджик и на 50 км от Пловдив.

Tранспорт:

Отбивката за с. Паталеница и за Баткунския манастир е на няколко километра след Пазарджик по главния път за София.

История на манастира:

Баткунският манастир "Св. св. Петър и Павел" е основан през 11-12в. в близост до крепостта Баткунион. През 1657 и 1774г. манастира е опожарен от турците и е бил един от 33-те разрушени манастира по време на насилственото помохамеданчване на българското християнско население в Родопите, описано от поп Методи Драгинов. През 18в. в манастира се е водила духовно-просветна дейност и е функционорало килийно училище с 15 ученика. През 19в. Баткунският манастир е възобновен, а през 1870г. е издигната и сегашната църква. За известно време през 1867г. тук е творил и живял възрожденския зограф Станислав Доспевски.

През 1872г. Баткунският манастир е посетен от Васил Левски по комитетски дела, като за това напомня една паметна плоча.

Архитектура и текущо състояние:

Баткунски манастир - Църквата "Св. св. Петър и Павел"Днес Баткунският манастир е постоянно действащ, но без монаси и представлява комплекс от черква, жилищни и стопански сгради. Сегашната манастирска църква е издигната през 1870г. и представлява еднокорабна, едноапсидна, безкуполна сграда, с наос и предверие. Облицована е с бигор и до западната й фасада е долепена красива камбанария. Резбеният иконостас в храма е изработен през 1809г. и съдържа иконите "Св. Петър и Павел", "Св. Богородица Пътеводителка", "Христос Вседържател", "Йоан Предчета" и "Св. Димитър на кон". Особено красиви са царските двери, богато украсени с растителни и животински орнаменти. В предверието на църквата могат да се видят други икони, като "Апстолски събор", "Св. Георги на кон", "Св. Екатерина", "Св. Анастасий" и др.

Част от жилищните сгради в Баткунския манастир са обновени през 20в. и се използуват като санаториум.

През 1867г. в Баткунския манастир известно време е живял големия български художник Станислав Доспевски. По време на престоя си той нарисувал четири икони: "Богородица", "Христос", "Уброс", "Козма и Дамян" и два ценни портрета, които сега се пазят в Пловдивската митрополия.

Баткунският манастир разполага и с един параклис "Св. Козма и Дамян" строен през 1854г., който сега е недействащ. В двора на манастира расте една от най-старите лозници в България.

Контакти на манастира :

Телефон за връзка: 03516/ 31 41
Официален сайт на манастира

Настаняване в манастира:

В Баткунския манастир не се предлага настаняване.

Интересни места за посещения в района:

В близост до Баткунския манастир могат да се видят останки от древния град Баткунион.

Фотогалерия:

Баткунски манастир - Църквата "Св. св. Петър и Павел"Баткунски манастир - Лозницата в двораБаткунски манастир - Иконостасът в църкватаБаткунски манастир - Църквата "Св. св. Петър и Павел"Баткунски манастир - Жилищната сгрдаБаткунски манастир - Църквата "Св. св. Петър и Павел"Баткунски манастир - СтенописБаткунски манастир - Стенопис Баткунски манастир - СтенописБаткунски манастир - СтенописБаткунски манастир - СтенописБаткунски манастир - Патроните Петър и ПавелБаткунски манастир - Богородица с ИсусБаткунски манастирБаткунски манастирБаткунски манастир - Входът на църкватаБаткунски манастир - Комплексът през зиматаБаткунски манастир - Църквата "Св. св. Петър и Павел" Баткунски манастир - Църквата "Св. св. Петър и Павел"Баткунски манастир - probaБаткунски манастир - Църквата "Св. св. Петър и Павел"Баткунски манастир - Св. Георги

XRumerTest за Баткунски манастир, 23.12.2017

Hello. And Bye.

XRumerTest за Баткунски манастир, 23.12.2017

Hello. And Bye.

Краси1мир за Баткунски манастир, 03.07.2016

It is about God Iisus Christos, about his holy mother, about Immaculate conception, about holy apostles, given his live for the belief. . .

Georgi Dimitrov за Баткунски манастир, 08.12.2014

Xubava SVETA OBITAL,mje6 spokoino da otide6 i da bade6 lubezno posre6nat.

Красимира Христова за Баткунски манастир, 11.08.2014

Хубавите думи за Баткунския манастир са може би същите, които казваме и за много други манастири в нашата страна. Но природата наоколо, атмосферата, която цари в манастирския двор, това което е направено и продължава да се прави в него, ме кара да го препоръчам за посещение на всички.

Nadia за Баткунски манастир, 04.12.2013

В момента църквата към манастира е в процес на реставрация и не можах да я разгледам, но благодарение на чудесния разказ на една женица успях да добия представа и да науча историята. Тръгвайки си от там се почусвах като нов човек.

Красимир за Баткунски манастир, 11.04.2013

Прекрасно място гледката е невероятна цяла тракия е в краката ти и се чувстваш като птица която лети.

Мнение за Баткунски манастир, 29.11.2011

Прекрасно място.Природата е чудесна, въздуха е кристален.

Мнение за Баткунски манастир, 29.11.2011

Прекрасно място.Природата е чудесна, въздуха е кристален.

ангел за Баткунски манастир, 11.08.2011

много красиво място

dimitar за Баткунски манастир, 11.08.2011

Това мяст е магическо,аз ходя често там,познавам игумена който е изключителен.Пожелавам на всеки който не е ходил там нека го посети,за да усети магията на това място.Бъдете живи и здрави,и нека Бог благослови всички ни.....

ангел за Баткунски манастир, 01.03.2011

Искрено вярващ игумен ,много начетен и духовен човек

иеромонах Самуил за Баткунски манастир, 05.10.2010

Бих се радвал, ако на снимките има и игумена на манастира. Много благодаря за възможността да се запозная със сградата на храма и с иконите в храма

 

Изпрати коментар

Моля, напишете името си и коментара си за манастира на кирилица.
Вашето имe :
Вашият e-mail :
Вашия коментар :
 Please type this word.
Моля въведете защитната дума
от картинката.:

Бърз избор на манастир

Карта на манастирите в България

Карта на манастирите в България

Региони

Епархии

Най-често търсени