bg en

Баткунски манастир "Св. св. Петър и Павел"

Баткунски манастир

Ортодоксално име:Св. св. Петър и Павел

Близки манастири:Калугерски манастир, Кричимски манастир, Кукленски манастир.

Последен коментар: It is about God Iisus Christos, about his holy mother, about Immaculate conception, about holy apostles, given his live for the belief. . .
Краси1мир, 03.07.2016
Виж коментарите или Изпрати коментар.

 

Местоположение на манастира:

Скрий картата
Популярен манастир Популярен манастир
Mанастир Mанастир
Недействащ манастир Недействащ манастир
 

Баткунският манастир е разположен в Баташкия дял на Родопите, на около 2 км. от някогашното с. Баткун днес част от с. Паталеница, на 12 км. югозападно от Пазарджик и на 50 км от Пловдив.

Tранспорт:

Отбивката за с. Паталеница и за Баткунския манастир е на няколко километра след Пазарджик по главния път за София.

История на манастира:

Баткунският манастир "Св. св. Петър и Павел" е основан през 11-12в. в близост до крепостта Баткунион. През 1657 и 1774г. манастира е опожарен от турците и е бил един от 33-те разрушени манастира по време на насилственото помохамеданчване на българското християнско население в Родопите, описано от поп Методи Драгинов. През 18в. в манастира се е водила духовно-просветна дейност и е функционорало килийно училище с 15 ученика. През 19в. Баткунският манастир е възобновен, а през 1870г. е издигната и сегашната църква. За известно време през 1867г. тук е творил и живял възрожденския зограф Станислав Доспевски.

През 1872г. Баткунският манастир е посетен от Васил Левски по комитетски дела, като за това напомня една паметна плоча.

Архитектура и текущо състояние:

Баткунски манастир - Църквата "Св. св. Петър и Павел"Днес Баткунският манастир е постоянно действащ, но без монаси и представлява комплекс от черква, жилищни и стопански сгради. Сегашната манастирска църква е издигната през 1870г. и представлява еднокорабна, едноапсидна, безкуполна сграда, с наос и предверие. Облицована е с бигор и до западната й фасада е долепена красива камбанария. Резбеният иконостас в храма е изработен през 1809г. и съдържа иконите "Св. Петър и Павел", "Св. Богородица Пътеводителка", "Христос Вседържател", "Йоан Предчета" и "Св. Димитър на кон". Особено красиви са царските двери, богато украсени с растителни и животински орнаменти. В предверието на църквата могат да се видят други икони, като "Апстолски събор", "Св. Георги на кон", "Св. Екатерина", "Св. Анастасий" и др.

Част от жилищните сгради в Баткунския манастир са обновени през 20в. и се използуват като санаториум.

През 1867г. в Баткунския манастир известно време е живял големия български художник Станислав Доспевски. По време на престоя си той нарисувал четири икони: "Богородица", "Христос", "Уброс", "Козма и Дамян" и два ценни портрета, които сега се пазят в Пловдивската митрополия.

Баткунският манастир разполага и с един параклис "Св. Козма и Дамян" строен през 1854г., който сега е недействащ. В двора на манастира расте една от най-старите лозници в България.

Контакти на манастира :

Телефон за връзка: 03516/ 31 41
Официален сайт на манастира

Настаняване в манастира:

В Баткунския манастир не се предлага настаняване.

Интересни места за посещения в района:

В близост до Баткунския манастир могат да се видят останки от древния град Баткунион.

Фотогалерия:

Баткунски манастир - Църквата "Св. св. Петър и Павел"Баткунски манастир - Лозницата в двораБаткунски манастир - Иконостасът в църкватаБаткунски манастир - Църквата "Св. св. Петър и Павел"Баткунски манастир - Жилищната сгрдаБаткунски манастир - Църквата "Св. св. Петър и Павел"Баткунски манастир - СтенописБаткунски манастир - Стенопис Баткунски манастир - СтенописБаткунски манастир - СтенописБаткунски манастир - СтенописБаткунски манастир - Патроните Петър и ПавелБаткунски манастир - Богородица с ИсусБаткунски манастирБаткунски манастирБаткунски манастир - Входът на църкватаБаткунски манастир - Комплексът през зиматаБаткунски манастир - Църквата "Св. св. Петър и Павел" Баткунски манастир - Църквата "Св. св. Петър и Павел"Баткунски манастир - probaБаткунски манастир - Църквата "Св. св. Петър и Павел"Баткунски манастир - Св. Георги

Краси1мир за Баткунски манастир, 03.07.2016

It is about God Iisus Christos, about his holy mother, about Immaculate conception, about holy apostles, given his live for the belief. . .

Georgi Dimitrov за Баткунски манастир, 08.12.2014

Xubava SVETA OBITAL,mje6 spokoino da otide6 i da bade6 lubezno posre6nat.

Красимира Христова за Баткунски манастир, 11.08.2014

Хубавите думи за Баткунския манастир са може би същите, които казваме и за много други манастири в нашата страна. Но природата наоколо, атмосферата, която цари в манастирския двор, това което е направено и продължава да се прави в него, ме кара да го препоръчам за посещение на всички.

Nadia за Баткунски манастир, 04.12.2013

В момента църквата към манастира е в процес на реставрация и не можах да я разгледам, но благодарение на чудесния разказ на една женица успях да добия представа и да науча историята. Тръгвайки си от там се почусвах като нов човек.

Красимир за Баткунски манастир, 11.04.2013

Прекрасно място гледката е невероятна цяла тракия е в краката ти и се чувстваш като птица която лети.

Мнение за Баткунски манастир, 29.11.2011

Прекрасно място.Природата е чудесна, въздуха е кристален.

Мнение за Баткунски манастир, 29.11.2011

Прекрасно място.Природата е чудесна, въздуха е кристален.

ангел за Баткунски манастир, 11.08.2011

много красиво място

dimitar за Баткунски манастир, 11.08.2011

Това мяст е магическо,аз ходя често там,познавам игумена който е изключителен.Пожелавам на всеки който не е ходил там нека го посети,за да усети магията на това място.Бъдете живи и здрави,и нека Бог благослови всички ни.....

ангел за Баткунски манастир, 01.03.2011

Искрено вярващ игумен ,много начетен и духовен човек

иеромонах Самуил за Баткунски манастир, 05.10.2010

Бих се радвал, ако на снимките има и игумена на манастира. Много благодаря за възможността да се запозная със сградата на храма и с иконите в храма

 

Изпрати коментар

Моля, напишете името си и коментара си за манастира на кирилица.
Вашето имe :
Вашият e-mail :
Вашия коментар :

Бърз избор на манастир

Карта на манастирите в България

Карта на манастирите в България

Региони

Епархии

Най-често търсени