bg en

Манастири в Пирин

Скрий картата
Популярен манастир Популярен манастир
Mанастир Mанастир
Недействащ манастир Недействащ манастир
 

Най-известният манастир в Пирин планина е Роженският манастир "Рождество Богородично", живописно разположен между мелнипките пирамиди на около километър от с. Рожен, на 6 км от гр. Мелник и на 16 км от гр. Сандански. В покрайнините на гр. Сандански на брега на река Санданска Бистрица е разположен Санданският манастир. Близо до Добринище също в полите на Пирин се намира Обидимският манастир.

Роженски манастир "Рождество Богородично"

Роженски манастир "Рождество Богородично"

Роженският манастир е основан през 13в. През 16в. манастира е сериозно обновен, като тогава е построена сегашната църква,някои жилищни сгради и трапезарията. До началото на 20в. манастирът е бил преобладаващо гръцки, но от 1921г. минава под юрисдикцията на Екзархията.

повече за манастира
Сандански манастир "Св. св. Козма и Дамян"

Сандански манастир "Св. св. Козма и Дамян"

Старият манастир възниква през 14в., но по време на турското робство е разрушен. Това прекъсва живота в манастира, но народът не престава да го почита и от тогава до ден днешен всяка година на светли четвъртък след Великден се организира събор. Сегашният Сандански манастир е издигнат върху основите на стария през 1928г. от местните граждани на Свети Врач (дн. Сандански). Каменната църква е построена през 1950г., а през 1978г. се изгражда олтара, поставят се врати на иконостаса и се пристроява западната подпорна стена.

повече за манастира

Бърз избор на манастир

Карта на манастирите в България

Карта на манастирите в България

Региони

Епархии

Най-често търсени