bg en

Изворски манастир "Успение Богородично"

Изворски манастир

Ортодоксално име: Успение Богородично

Близки манастири:

Добридолски манастир, Раковишки манастир, Албутински манастир, Брусарски манастир.

Последен коментар: ? ???????? ?? ????? ??? ????????? ?????? ?? ? ???????? ????????. ???????????? ?????! ????, ?? ?? ??????? ?? ??????????? ???? ?? ???? ??? ?????, ??? ??? ?????? ??? ???? ? ????? ???????? ????????? ? ????????? ?? ??????. ??, ????? ????????? ??? ????? ??????? ?? ??????????? ? ?? ???????????. ?? ?????????? ??????? ??????? ?????????? ???? ????? ??????? ? ?? ?????? ??????. ?? ????? ?? ????????? ?????? ?? ?? ???? ?? ?????, ?? ???? ?? ???? ??????? ?? ???? (????, ????? ????????, ??????? ? ???????? ?????).
???? , 21.06.2021
Виж коментарите или Изпрати коментар.

 

Местоположение на манастира:

Скрий картата
Популярен манастир Популярен манастир
Mанастир Mанастир
Недействащ манастир Недействащ манастир
 

Изворският манастир се намира на 2 км южно от село Извор, На 9 от км от гр. Димово и на около 40 км. от гр. Видин.

Транспорт:

До Изворския манастир се стига по главния път (Е79) от Видин до Монтана, като отбивката за обителта е при гр. Димово.

История на манастира:

Легендата разказва,че Изворският манастир е основан през 12в. от руския княз Извор Таворски. След падането на Видинското царство манастира е ограбен и разрушен от турците, монасите били избити, а останалите живи напуснали манастира и той запустял. За историята на изворската обител през османското господство няма конкретни данни.

В средата на 17в. Изворският манастир е бил възстановен по инициатива на йеромонах Силвестър. Според преписка в едно манастирско ръкописно житие на св. Ефрем Сирни, манастирът по - рано се наричал "Сухо поточе", а след възобновяването му го кръстили "Изворски". През 18в. в манастира редовно идвало да се черкува населението от околните села, а някои по - знатни селяни били погребвани в двора му.

До 1860г. Изворският манастир се управлявал от игумени, като последният от тях йеромонах Агапий преследван избягал в Сърбия през 1861г. Останалите монаси Кирил, Гавраил и Хрисант построили в 1864г. иконостаса на църквата. Тримата трудолюбиви монаси са погребани в манастирския двор зад олтара.
През 1915г. Изворският манастир придобива статута на девически манастир и се създава братство от 3 монахини и 3 послушници. През 1923г. завършва възобновяването на църквата, която е изписана от Желязков Сербезов.

До 1965г. игуменка на Изворския манастир е майка Аполинария, а от 1965 до 2004г. игуменка е майка Наталия. От 2004г. игумен на манастира е архимандрит Василий, който се заема с цялостното благоустрояване на манастирския комплекс.

Архитектура и текущо състояние:

Понастоящем Изворският девически манастир е действащ с монаси.

Контакти на манастира :

Телефон за контакти : тел. 0898 330 027 - игумен на изворския манастир е архимандрит Василий.
Официален сайт на манастира

Настаняване в манастира:

Изворският манастир разполага с леглова база за 20 човека, като стаите са със собствен санитарен възел и сателитна телевизия. Манастирската трапезария е за 40 човека.

Интересни места за посещения в района:

Забележителности в близост до Изворския манастир: пещерата "Магура" (25 км); Белоградчишките скали (22 км); язовир "Дреновец" (10 км); Рабишкото езеро (15 км).

Фотогалерия:

Изворски манастир - Манастирските портиИзворски манастир - ТрапезариятаИзворски манастир - Манастирският дворИзворски манастир - Църквата

???? за ???????? ????????, 21.06.2021

? ???????? ?? ????? ??? ????????? ?????? ?? ? ???????? ????????. ???????????? ?????! ????, ?? ?? ??????? ?? ??????????? ???? ?? ???? ??? ?????, ??? ??? ?????? ??? ???? ? ????? ???????? ????????? ? ????????? ?? ??????. ??, ????? ????????? ??? ????? ??????? ?? ??????????? ? ?? ???????????. ?? ?????????? ??????? ??????? ?????????? ???? ????? ??????? ? ?? ?????? ??????. ?? ????? ?? ????????? ?????? ?? ?? ???? ?? ?????, ?? ???? ?? ???? ??????? ?? ???? (????, ????? ????????, ??????? ? ???????? ?????).

????? за ???????? ????????, 19.05.2021

???? ?? ???????? ??????? ?? ????????? ?????????

Данаил Димитров за Изворски манастир, 08.04.2020

Дай Боже да се възстанови и изпълни с духовен живот и тази света обител!

Теодора Горанова от град Лом за Изворски манастир, 20.06.2018

Казвам се Теодора Горанова , от от Лом съм. Живея от 14 години в Испания , но милея за родните места. Днес 20 юни 2018г. в предаване на bTv разбрах за изворчето с жива вода в близост до Изворския манастир, както и за чудотворната икона в храма. Последната събота от юни се прави събор.Идете вижте.Това място е известно и посещавана от хора идващи о наши съседски държави Румъния и Сърбия. Посетете го и вие .Гордея се повече когато научих за това малко съкровище в тази част на северозападна България от където е и моят корен.

еми за Изворски манастир, 18.01.2015

ВИзвор съм родена,отгледана,а в монастира кръстена.действетелно е на хубаво място,лятото е прохладно и приятно,посетете го,действа успокояващо.

сем.Георгиеви за Изворски манастир, 23.07.2014

Днес и нашето семейство посети манастира.Очаровани сме! Благодарим на архимандрит Василий и му желаем здраве и дълголетие!
сем.Георгиеви,гр.Търговище

Захаринка Свиленова за Изворски манастир, 17.07.2014

Днес посетихме манастира в с.Извор и останахме очаровани от мястото ,където се намира,сред красива природа и тишина.Посрещна ни Архимандрит Василий,пазител на това свято място,който ни запозна с историята на манастира и Аязмото.Много хора са се излекували с водата от този извор и всеки ,който научи за лечебните свойства на водата,идва тук с надеждата да бъде излекуван.Отидете там и ще се заредите с положителна енергия,необходима на всеки вярващ.Има стаи ,в които може да преспите.Благодаря на Архемандрит Василий за всичко ,което е направил за това свято място и за неговото топло отношение към нас.Благодаря!

Бисерка за Изворски манастир, 04.12.2012

Мястото е прекрасно! Отидете и вижте! Кръстих детето си там и останахме да празнуваме с преспиване (сградата е отоплена). Беше невероятно. Децата искат отново да се върнем там.

Виолета Деведжиева за Изворски манастир, 24.10.2012

Здравейте! Бих изкала за знам , дали е възможно пребиваването ми в манастира и какви са условията за това.Възможно ли е и идването с домашен любимец? Предварително Ви благодаря за отговора!

Бисерка Иванова за Изворски манастир, 02.08.2012

Хвала на архимандрит Василий за положените усилия за възстановяване на светата обител.
Бог с нас.
Вечна слава.

Бисерка Иванова за Изворски манастир, 30.07.2012

Възхитена съм от работата, която е свършил архимандрит Василий във връзка с обновяването на светата обител.
Вечна слава.
Бог с нас.

николина първанова за Изворски манастир, 15.07.2012

Свещено място,уникална природа и архимандрит Василий-духовник ,пазител и домакин на това свещено място!

nikolai alexandrov за Изворски манастир, 04.07.2012

Tova e nai prekrasnoto miasto na sveta, sled namesata na arhimandrit Vasilii,a ako znaete kakvo oste redstoi. Blagodaria ti otche i te pozdraviavam.

Ивайло Праматаров за Изворски манастир, 04.09.2011

Изворският манастир е пример за това как не трябва да изглежда и да се развива един манастир - кич, безхарактерност, комерсиалност; на мястото му липсва дух и стил. Необходимо е всеки, който може, да го посети, за да се убеди сам, че има и по-добре уредени манастири, а в този не си струва да се връща втори път.

simic64 за Изворски манастир, 03.05.2011

Един добър човек, приятел и едно добро място.

ot ispania за Изворски манастир, 10.03.2011

Ти просто си гении Васе,направил си РАЙ за одих в този манастир,преди 5гд. когато бях там и ти ме убеждаваше че ще го възродиш,не ти повярвах,а сега ти свалям шапка,А за лековитото кладенче,мисля,че помагаше и на млади булки да заченат,а?

lidia за Изворски манастир, 24.02.2011

Невероятно място с усещане за непреходните и вечни неща от живота и вярата.Красиво кътче от Родината, което трябва да опознаят всички българи.
Най-добри пожелания на архимандрит Василий,които се грижи за опазването на тази светиня.
семейство Елза и Любомир Йончеви от Видин

Станислав Братанов за Изворски манастир, 16.11.2010

Очарован съм от още една крепост на българщината, на нашето православие, както и от неимоверните усилия на архимадрит Василий да поддържа и развива не само манастира, но и вярата на миряните в доброто! Нека всички, които се докоснат до това свещенно място да се опитат с нещо да допринесат, да помогнат! Особенно неприятно впечатление ми направи коментара на някой си Иво ... Иконописец. Без да е посетил манастира, без да е допринесъл дори с една запалена свещичка за този български ХРАМ, коментира от дистанция нещо, което го е видял само на една снимка. Безчестни хора има навсякъде! Иначе Изворският манастир "Успение Богородично" успя да намери нужният му Човек - ОТЕЦ ВАСИЛИЙ!

Иво Иванов иконописец за Изворски манастир, 11.08.2010

Уникална природа, свещено място ,прекрасен отец Василий с изключение на детските рисунки в трапезарита на Любомир Качков. Няма нищо общо с иконописта и е смешно така да се твори .Всичко това видях в официалния сайт.

Полина Иванова за Изворски манастир, 17.06.2010

Много Ви благодаря за този материал. Извор е родното село на моята майка и най-хубавите години от детството ми са свързани с него и с изворския манастир.Тава е най-прекрасното място на света за мен.От там човек си тръгва "прероден"
Благодаря Ви!
Желая успехи!

димитров за Изворски манастир, 09.05.2010

просто отидете там. ще останете приятно изнeнадани.

доц.д-р Борис Попов за Изворски манастир, 29.01.2010

Баща ми д-р Крум Попов е от село Извор.Двамата с дядо ми Борис са ми разправяли интересни неща от историята на манастира. Ходил съм там и много ми харесва. Чудесно място където човек може да се зареди с положителна енергия и да се извиси духовно.

Нина Иванова за Изворски манастир, 09.08.2009

Въздействието на божествената хубост на природата и поддържаната манастирска обител правят престоя на това място вълшебство и възможност за духовно преосмисляне и пречистване.
Много здраве и дълголетие желае колектива на ОУ"Епископ Софроний Врачански"- Видин на земните пазители на Изворския манастир.
В навечеието на предстоящия празник пожелаваме дръзновение и много вяра в бъдните дела.

 

Изпрати коментар

Моля, напишете името си и коментара си за манастира на кирилица.
Вашето имe :
Вашият e-mail :
Вашия коментар :

Бърз избор на манастир

Карта на манастирите в България

Карта на манастирите в България

Региони

Епархии

Най-често търсени