bg en

Самоковски манастир "Покров Богородичен"

Самоковски манастир

Ортодоксално име:Покров Богородичен

Близки манастири:Говедарски манастир "Св. Георги"; Самоковски манастир "Успение Богородично"; Сапаревски манастир "Св. Стефан"; Долнобански манастир.

Последен коментар: Красив манастир, уникален с това, че е един от малкото на територията на страната, намиращ се в рамките на населено място. Не само това - църквата е с типичен възрожденски стил и невероятно красив иконостас, а дворът на манастира е в отлично състояние. Много малко са манастирите у нас, създадени първоначално като метох на светогорски манастир. Самоковският девически манастир е един от тях.
Мартин, 17.07.2016
Виж коментарите или Изпрати коментар.

 

Местоположение на манастира:

Скрий картата
Популярен манастир Популярен манастир
Mанастир Mанастир
Недействащ манастир Недействащ манастир
 

Самоковският девически манастир се намира в самия град Самоков.

Транспорт:

История на манастира:

Самоковският девически манастир "Покров Богородичен" е основан през 1772г. като девически метох на Хилендарския манастир по инициатива на баба Фота. Тя обединила малобройна девическа общност в града и била дълги години до смъртта си през 1844г. била игуменка на манастира. В периода 1837 - 1839г. била построена манастирската църква, около която постепенно се издигнали жилищните и стопанските постройки. През 1872г. манастира се сдобива с устав и в края на 19в. монахините в него достигат до сто.

След Освобождението Самоковският манастир продължава да се издържа със сукнарство, а монахините участват в различни международни изложения в Лиеж (1905г.), Лондон (1907г.) и в Първото българско земледелческо промишлено изложение в Пловдив през 1892г. Грамотите, които получили от тези изложения, могат да се видят и днес в магерницата.
Самоковският девически манастир е част от 100-те национални туристически обекта на БТС.

Архитектура и текущо състояние:

Понастоящем Самоковският девически манастир се обитава от 5 монахини. Манастирската църква е построена в периода 1837-1839г. и представлява голяма трикорабна псевдобазилика разделена от два реда колони, свързани с арки. Олтарът е с три абсиди, което е едно от първите представителни решения в църковното строителство през Възраждането. От стенописната окраса са останали само отделни фрагменти, от които се различават образите на Богородица, Христос Вседържател и Бог Саваот. По-голям интерес представлява позлатения резбован иконостас съдържащ икони на Богородица с Младенеца, на Исус Христос и на братята Кирил и Методий, които са дело на самоковския художник Христо Димитров.

През 30-те години на 19в. Самоковския девически манастир бил обг¬раден с висок зид и била построена магерницата.Постепенно се появили и другите стопански и жилищни крила. В манастира се съхраняват ръкописи, старопечатни книги и мощите на Св. Пантелеймон и Св. Сава донесените през 19в. от Света Гора.

Контакти на манастира:

Телефон за връзка: 0722/6 42 61; 0886 562754

Настаняване в манастира:

В Самоковския манастир може да се пренощува, като монахините поддържат и кухня за бедни.

Интересни места за посещения в района:

Фотогалерия:

Самоковски манастирСамоковски манастирСамоковски манастир - Вътрешния двор

Мартин за Самоковски манастир, 17.07.2016

Красив манастир, уникален с това, че е един от малкото на територията на страната, намиращ се в рамките на населено място. Не само това - църквата е с типичен възрожденски стил и невероятно красив иконостас, а дворът на манастира е в отлично състояние. Много малко са манастирите у нас, създадени първоначално като метох на светогорски манастир. Самоковският девически манастир е един от тях.

Игумения Пелагия за Самоковски манастир, 16.12.2015

Моля Ви да промените някои данни, които са остарели и невалидни.Например: новата игуменка на манастира е монахиня Пелагия и телефона за връзка е: 0885255466. Другите телефони са невалидни. Благодаря

Игумения Пелагия за Самоковски манастир, 16.12.2015

Моля Ви да промените някои данни, които са остарели и невалидни.Например: новата игуменк на манастира е монахиня Пелагия и телефона за връзка е: 0885255466. Другите телефони са невалидни. Благодаря

Румяна Иванова за Самоковски манастир, 01.09.2014

Здравейте. ПРи посещението ми в Манастира останах удивена от една Икона- Милващата Икона с Младенеца....докато си сложа ръката върху иконата,усетих много силно мравучкане в цялото ми тяло.Ако може да ми покажете начин да си я имам..Благодаря :)

Бъдете здрави и щастливи.
Светлина в душите и всърцата ви желая :)

liusi за Самоковски манастир, 28.07.2014

Може ли актуални тел номера?

snejana за Самоковски манастир, 23.01.2014

Zdraveite!
Pisha na latinica , zashtoto nyamam kirilica, molya za izvinenie .
Imam edin vapros. Imate li nujda ot ikonopisec- jena, - Snejana Stoicheva, mojete da vidite neiniya sait v internet. Ako se interesuvate shte imate vrazka s neya. Predvaritelno blagodarya ot moe I neino ime!
S uvajenie: Snejana Tzarska - neina priyatelka

Mimkata за Самоковски манастир, 28.11.2012

Здравейте,пиша Ви с ограмна молба за съдействие-кръстена съм в Самоковския манастир 1989-1990г.от монахиня Гаврила .Не си спомням точната година и не мога да си намеря кръщелното свидетелство и понеже ще ставам кръсница на бебчето на наши приятели имам спешна необходимост от препис на кръщелното свидетелство!!! Моля ви ми кажете към кога да се обърна и как мога да си го набавя ! Благодаря,Ви предварително ! Надявам се на бърз отговор от ваша страна !

BIANKA за Самоковски манастир, 28.11.2012

Харесвам Самоковския манастир и най-вече любезните монахини а може би и защото точно това място избрах за да кръстя дъщеря си. На всички и специално на ГАВРАИЛА искренни пожелания за много ЗДРАВЕ и весели празници! БИЯНКА

 

Изпрати коментар

Моля, напишете името си и коментара си за манастира на кирилица.
Вашето имe :
Вашият e-mail :
Вашия коментар :

Бърз избор на манастир

Карта на манастирите в България

Карта на манастирите в България

Региони

Епархии

Най-често търсени