bg en

Батошевски манастир ,,Успение Богородично"

Батошевски манастир

Ортодоксално име: Успение Богородично

Близки манастири: Батошевският "Въведение Богородично"; Новоселски манастир, Троянски манастир, Соколски манастир.

Последен коментар: Здравейте, искам да изкажа своето разочарование от последните си посещения в Батошевския манастир,защото бях обслужена от жена, която беше там буквално да продава свещи, без никакво отношение към християнките празници и обичаи.Липсата на игуменката Анисия бе забележимо още от входната врата , няма го топлото посрещане,информацията за манастира, иконите,отношението към всеки ,такова,че ние присъстваме с душите си, а не само тялом, тя просто предразполага да се чувстваме наистина като в Божествен храм,моля върнете игуменката Анисия,ако е преместена някъде на друго място - тя просто липсва...Надявам се , че следващия път да я заварим там отново усмихната,смирена и в добро здраве.
Соня, 12.06.2016
Виж коментарите или Изпрати коментар.

 

Местоположение на манастира:

Скрий картата
Популярен манастир Популярен манастир
Mанастир Mанастир
Недействащ манастир Недействащ манастир
 

Батошевският манастир Успение Богородично е разположен в Средния Предбалкан, на брега на р. Росица, на 5 км от с. Батошево. Манастирът отстои на 17 км южно от Севлиево, на 22 км от Габрово и на 53 км от Велико Търново.

Транспорт:

Добър асфалтов път води до Батошевския манастир от с. Батошево, като разстоянието е няколко километра.

История на манастира:

Според надпис намерен в Батошевския манастир през 1836г. (съхраняван днес в Националния археологически музей в София), обителта е основана средата на 13в. по времето на цар Михаил ІІ Асен (1246 – 1256). Както повечето манастири около Търново, по време на османското нашествие и този бил разрушена и ограбен.

Батошевски манастир - Църквата "Успение Богородично"Според летописната книга на Батошевския манастир, през 1809г. монаха Исак се заселил на мястото на разрушената обител и започнал инициатива за нейното възстановяване. Делото му се увенчава с успех и със съдействието на местното население през 1836г. е построена църквата "Успение Богородично" и част от жилищните помещения. Първият игумен на манастира е Хаджи Макарий от град Троян, а обителта скоро се превърнала в прочута религиозна школа, като дори Бачо Киро прекарал 2г. зад стените на манастира в учение.

Батошевският манастир е бил център и на революционна дейност, като зад стените му правили своите срещи членовете на Севлиевския революционен окръг - Матей Преображенски-Миткалото, Ангел Кънчев, Ст. Пенчев и Йордан Карагйозов. По време на Априлското въстание манастирът е опожарен и плячкосан от башибозука, като оцелява само храма.

Архитектура и текущо състояние:

Днес Батошевският манастир е постоянно действащ и представлява комплекс от черква, двуетажни жилищни сгради, камбанария и стопански помещения.

Батошевски манастир - КомплексътЖилищните постройки, датиращи от средата на 19в., ограждат манастирския двор с двуетажни корпуси с широки чардаци. Манастирската църква е построена през 1836г. под ръководството на майстор Константин от Пещера. Тя е трикорабна, едноапсидна, с две конхи, вътрешен и открит притвор и с три купола.
През 1869г. по времето на игумена Севастиан започва украсяване на Батошевската църква, което обаче не е завършено. Изписани са само само западната галерия, портикът от северната страна и някои части от вътрешността на храма. Стенописите са дело на виден представител на Тревненската живописна школа - Цаню Захариев. Сцените повтарят до известна степен стенописите в Троянския манастир - "Страшният съд", "Апокалипсисът" и "Колелото на живота".

С високи художествени качества е дърворезбеният иконостас в Батошевската църква създаден от майсторите Никола Матеев и синът му Йонко от Ново село, които завършили работата си през 1849г. Композиционно той е разработен въз основата на богата растителна орнаментация, в която са акцентирани дванадесет пана със сюжети от Шестоднева. Иконостасът има традиционна архитектонична композиция от 12 вертикални колони, между които са поместени иконите "Св. Георги", Св. Никола", "Св. Арх. Михаил", "Св. Богородица", "Христос Вседържител", "Йоан Предтеча", "Успение Богородично", "Св. Димитър на кон". Долните табли на иконостаса представят релефни сюжети от "Шестоднева".

Контакти на манастира :

Телефони за връзка: 067305/384, 0887977522, 0887933842

Настаняване в манастира:

Батошевският манастир "Успение Богородично" предлага настаняване, но не и храна.

Интересни места за посещения в района:

Туристически маршрути:
1. с. Батошево - Батошевски манастир
2. с. Шумната - Батошевски манастир
Близки хижи: Узана, ТД "Трапезица", ТД "Момина крепост, Божур.

Фотогалерия:

Батошевски манастир - КомплексътБатошевски манастир - Църквата "Успение Богородично"Батошевски манастир - Църквата "Успение Богородично"Батошевски манастирБатошевски манастирБатошевски манастирБатошевски манастирБатошевски манастирБатошевски манастирБатошевски манастир Батошевски манастирБатошевски манастирБатошевски манастирБатошевски манастирБатошевски манастир

Соня за Батошевски манастир, 12.06.2016

Здравейте, искам да изкажа своето разочарование от последните си посещения в Батошевския манастир,защото бях обслужена от жена, която беше там буквално да продава свещи, без никакво отношение към християнките празници и обичаи.Липсата на игуменката Анисия бе забележимо още от входната врата , няма го топлото посрещане,информацията за манастира, иконите,отношението към всеки ,такова,че ние присъстваме с душите си, а не само тялом, тя просто предразполага да се чувстваме наистина като в Божествен храм,моля върнете игуменката Анисия,ако е преместена някъде на друго място - тя просто липсва...Надявам се , че следващия път да я заварим там отново усмихната,смирена и в добро здраве.

Румяна Георгиева за Батошевски манастир, 05.10.2015

Днес посетихме светата обител - Батошевски Девически манастир \"Въведение Богородично. Не ми стигат думите да опиша това страхотно местенце, енергията, спокойствието, което витаеше там, чистотата, излъчването на монахиня Анисия, която видимо е в добро здраве, разказите й за иконите, които се намират в манастирчето, напътствията й към нас и доброто й отношение към нас! Нека всеки, който има нужда от близост до Богородица и Господ посети това прекрасно местенце! Благодарим ти сестра Анисия! Ще дойдем пак! Жива и здрава бъди и все така всеотдайна!

Дарина за Батошевски манастир, 19.09.2015

Здравейте приятели! Прочетох коментарите и не можах да се въздържа да не споделя моето мнение, като се чудя дали и в църквите няма подла конкуренция.И не трябва ли да се страхуваме от Господ Бог , който ни учи да сме почтенни и добри.Искам да ви кажа, че и двата манастира са много хубави и това, че майка Анисия е много болна изобщо не отговаря на истината ,защото я познавам добре и ако се е чувствала някой ден зле, тя никога не затваря манастира и то с дни.Затова , че е бил затварян постоянно не отговаря на истината.До вратата има звънец , където почти навсякъде в манастирите съм виждала , ако в момента не е в църквата просто трябва да позвъните и тя ще ви отвори.Манастирите са чудесно място , където дават благодат на всеки , затова ги посещавайте и бъдете добри , не се потдавайте на интриги и да пишете с лека ръка неистини.Така , че девическия Батошевски манастир работи и ще сте посрещнати с внимание и любов от майка Анисия и най - важното е да се молите от сърце , за това , което сте отишли.Господ Бог чува всички ни.Бъдете благословени !!!

Красимира за Батошевски манастир, 15.09.2015

Красиво и спокойно място с прекрасен домакин. Монахиня Анисия в последните месеци е с доста влошено здраве, което е причина и да е заключен манастира. Човек като нея се среща рядко, нас с голямо гостоприемство ни прие да нощуваме в манастира , нахранени, подари ни книгата си с кулинарни рецепти и ни покани отново да я посетим. За всичко се грижи сама,само може да се възхити човек от нейното трудолюбие ,човещина и готовност да помогне. Дано скоро да се подобри здравословното й състояние за да я видим отново.

Яневи за Батошевски манастир, 09.09.2015

И този монастир както и предния (Батошевски монастир) беше заключен. Бог знае какво се е случило и защо е било заключено.

Яневи за Батошевски манастир, 09.09.2015

Монастира беше заключен, нямаше никой.

silviq за Батошевски манастир, 04.08.2015

Zdraveite gsm-a na ,, Batoshevskiqt majki manastir\\\\\\\'\\\\\\\' e- 0887977522-otec Stiliqn.A drugiqt 0887933842 ne e aktiven !!!

Росен Василев за Батошевски манастир, 05.07.2015

Извинявам се за двойно зададените въпроси, но страниците са некоректно структурирани - пишейки за \"Въведение\"-то, мнението ви се копира автоматично в \"Успение\"-то и обратно. А това според мен не е редно, защото поклонниците се подвеждат с недостоверна информация.

Росен Василев за Батошевски манастир, 05.07.2015

Може ли да се достигне до манастира с голям автобус?

Росен Василев за Батошевски манастир, 05.07.2015

Може ли да се достигне до манастира с голям автобус?

Елена Коралиева за Батошевски манастир, 22.08.2014

Това е от малкото останали божии места. Няма нищо светско, а монахинята с готовност помага на всеки... Наистина, е нужно прилично облекло, но що за храм е където се допуска голота и пошлост. Посетете мястото и ще останете очаровани!

Ваня за Батошевски манастир, 13.07.2014

Здравейте !!!Посетих Батошевския девически манастир и като прочетох какво пише Юлия много се изненадох.Мила Юлия да не би да не си ходила там , защото не видях РVC прозорци или врати и никакви такива плочки за баня не видях.Беше много спокойно , уютно ,много цветя - като истински РАЙ.Много добре ни посрешнаха ,въпреки че имаше кръщенета.Там разбрахме ,че Богородичка е помогнала на много хора.И свещите бяха от 0.50 лв. но пък бяха големи, а не от тия които се топят в ръцете.Светената вода е безплатна , а не 1 лв.както съм я купувала от другите места.Посетете манастира и сами ще видите,колко добре ще се почувствате .Зарежда с положителна енергия от която имаме нужда всички днес.Просто ми повярвайте и нека Господ ВИ благослови - бъдете живи и здрави!!!

юлия за Батошевски манастир, 23.06.2014

Отделен въпрос е, че в църквите на тези два манастира се продават единствено огромни и скъпи свещи. Никъде другаде не съм срещала това. Батошевските манастири не са популярни и много посещавани - и явно като няма "оборот", разчитат на други способи

юлия за Батошевски манастир, 23.06.2014

В девическия манастир в самото село Батошево - уви, не усетих нищо подобно на онова, което описвате. Монахинята, която ни посрещна, ме нахока дето не съм с рокля !!! (за нас беше планински преход). Зацитира ми библията и всякакви писания с поучителен и укорителен тон. Дрехите ми ме покриваха изцяло с изключение на лицето и дланите - но тя настоя да облека от предлаганите там рокли и съмнителни фишута за глава, за да вляза в църквата. Не се възползвах и кръгом - навън. Така се гонят от вярата дори и хора, които имат най-искрени намерения. Подкрепям написаното от Деян по-горе. Самата църква е \\\"обновена\\\" с pvc дограми, плочки за баня и всякакви кичозни красоти - не е моето място. Мъжкият манастир на 5 км нагоре от селото има доста по-свестен дух, църквата е прекрасна. Но там на жената, която ни отвори църквата, имах неблагоразумието да задам въпрос относно снимка на свещеник -тя пък беше възмутена как може да не съм познала, че бил епископ не знам кой си. Изобщо - що за хора са се сврели в манастирите?

Антоанета за Батошевски манастир, 03.11.2013

Здравейте ,
Искам само да попитам къде точно се намира девическият манастир и скакъв друг превоз ,освен с кола , може да се стигне до там .
Благодаря

Мирослава Стефанова за Батошевски манастир, 12.10.2013

Днес посетихме и мъжкият и девическият Батошевски манастир .Възхитени сме и от двете места-невероятно поддържани,красива природа,неповторим дух.Огромен и завладяващ,оставящ без дъх високо горе е мъжкият Батошевски,но в умът и сърцето ми трайно остана девическият с майка Анисия.Разказа за всички икони,за всички чудеса,за времето днес и за вярата с невероятна ерудираности и добрина."Много хора не разбират какво е да служиш на Бог"-каза тя,и аз не го разбирам ,но вярата за всеки е нещо необяснимо.Живот и здраве пак ще го посетим,пожелавам на всички ,които имат възможност и път от там да не пропускат да посетят и двата.

Деян за Батошевски манастир, 12.08.2013

Вчера посетих един манастир /Батошевският девически/. Не ни допуснаха в църквата да запалим свещ, защото не сме облекли манти и жена ми е без забрадка. /Стоят там до вратата - оборотни - манти и забрадки и се плаща за ползването им/. Не бях неприлично облечен. Още по-малко жена ми. Децата се кръщават голи. Христос е разпнат гол. Хората не показват пред бог дрехите , а душата си. Възмутен съм. Това не мога да изразя в един статус. Ще напиша есе. Дано някога изгоним търговците от храма

Дима за Батошевски манастир, 26.07.2013

Относно нощувките в девичесния батошевски манастир може да се обадите на майка Анисия на тел.0886527323 но доколкото знам не се използва за хотел.Ако имате здравословен проблем тя може да прецини дали може да останете да ви подслони.Но наблизо има къщи и хотели където да нощувате.Ако имате път към Габрово или Севлиево даже и Троянският манастир не е далече просто минете през Батошевският девически манастир-заслужава си! Попитайте за мъжкият манастир може и да дават нощувки-той също е на хубаво място-мисля че ще се заредите с необходимата положителна енергия от която имаме нужда днес всички.Бъдете здрави и щастливи и не търсете щастието на друго място то е около вас.

milka за Батошевски манастир, 18.06.2013

къде може да се спи в манастира и каква е цената за нощувка?

дима за Батошевски манастир, 20.04.2013

Посетих и двата манастира.Мъжкият е на красиво място но не го почувствах толкова близко до себе си.Спокойно.тихо и красиво място.Нямаше кой да ми разкаже нещо по-вече за манастира.Но си заслужава да се види.Но от дивическият бях възхитена от посрещането от жената която се казва Анисия.Рядко срещан човек в днешно време.Разказа ми толкова много неща и почти за всички икони за тяхната история.Разказа ми всичко това без да и задавам въпроси.Мисля че много хора като мен не знаят и какво да питат освен да запалят свещчика и да се помолят за здраве и да си тръгнат.Възхитена съм от всичко това.Усети за мъката ми която преживявам и ми предложи помощта си за което сърдечно и благодаря.Нека Господ Бог да й даде дълъг живот и здраве да помага на всички хора.Ако имате нужда от помощ и да повярвате в силата на Господ отидете.Даже и да не вярвате мисля че ще ви се отрази добре има какво да видите и чуете.Заслужава си.Искам да ви споделя че преди време ходих на Троянският манастир.Беше много грозно.Свещеник ли какъв беше не зная но стоеше на верандата и крещеше на жената която продаваше свещи да не мърда от мястото си защото ще изпусле клиентелата.Всичко беше като търговски център само че имаше и параклис.Бях отвратена от обслужването и от продавача на икони.Но повече няма да ви занимавам с тях .Иснрено се надявам да се е променило защото манастира е хубав и не заслужава такъв персонал.Но още веднъж ви казвам ако имате възможност отидете в Батошевският девически манастир.Може би съм развълнувана от случилото се и пропускам много работи които трябва сами да видите.Желая на всички здраве и бъдете добри към себе си и после към другите.

дима за Батошевски манастир, 19.04.2013

Днес имам намерение да го посетя и ще е за първи път като се върна ще ви споделя впечатленията си.Желая ви хубав ден.

Мариян за Батошевски манастир, 09.11.2012

До Ника,аз разбира се чета всички коментари,не разбирам точно въпроса ти,ако искаш пиши имейл,да побеседваме.Поздрави!

Ника за Батошевски манастир, 08.11.2012

Толкова хубави думи!Не съм сигурна,че някой ще прочете това, но ще кажа: нещастна съм! И ако мога да почувствам Бог на това място по-близо, бих отишла, за да се покая и да получа утеха. Имам малък син. Баща му не умее да разговаря с него и постоянно му вменява чувство за вина. Ще се справи ли без мен?

Антония за Батошевски манастир, 30.10.2012

Има два манастира- мъжки и женски.Снимките в сайта са от мъжкия,който се намира високо в планината.Пътят е хубав,но много стръмен и с остри завои.Заслужава си да се види.Много е красиво и приятно. Аз съм възхитена.

Елена за Батошевски манастир, 29.10.2012

Toва лято посетих манастира и останах много доволна,прекрасно място с голяма благодат. Домакините са много любезни.В манастира вече не се дават нощувки и храна. Правят се кръщенета-30лв. Домакините са много приятни и любезни. Номер за връзка е:0886 527399-монахиня Анисия.

галя за Батошевски манастир, 17.09.2012

Правят ли се там кръщенета и някой знае ли тел . за връзка с манастира?

Веселин за Батошевски манастир, 23.07.2012

Чудно място с много свеж,и чист въздух.Има възможност за ползване на барбекю.Цената на легло бе 15 лв на вечер.Много чисти спални помещения и санитарни възли.Църквата и двора принадлежащ към нея е мн.добре поддържан.Сняколко думи-заслужава си да се посети.

Маринела за Батошевски манастир, 01.07.2012

Нямам точните думи да опиша мястото и прекрасните жени,които живеят там!!! Изключителната сила на Дева Мария е навсякъде и лично аз се почувствах защитена и пречистена! Послушницата и игуменката (майка Анисия) ми отделиха много време за разговори и при цялата им загриженост и доброта можех да споделя всичко с тях! Бог да ги благослови! Аз ще се връщам там винаги когато мога и препоръчвам на всички християни да посетят манастира с чисти мисли и добри чувства!

мариян за Батошевски манастир, 25.07.2011

Радостинка бърка метоха с манастира.

Радостинка за Батошевски манастир, 20.07.2011

Манастир, който е запазил жив българския дух - традициите при посещението на православния храм, нещо което малцина българи знаят. Страхотно посрещане от майка Анисия - нейните думи и напътствия никога няма да забравим - посетете това страхотно местенце и никога няма да съжалявате!!!

Мариян за Батошевски манастир, 20.03.2011

Горещо ви препоръчвам,посетете го,за едно чудесно изживяване,разкошна природа,гостоприемни домакини!

Виктория за Батошевски манастир, 19.09.2010

Миналата и тази година бях в девическия и мъжки манастири на Богородица- 15 август, имаше курбан, от който раздаваха на всички посетители. Природата е много красива, комплексите отлично поддържани, с красиви градинки и поляни, а човек, освен с чистотата на природата, там може да намери и духовна чистота, частичка от която да отнесе със себе си!

ина за Батошевски манастир, 24.06.2010

страхотно местенце. има нянкаква особена енергия. винаги ме зарежда положителни чувства и сили. заслужава си да се посети, не само за няколко часа.

таня за Батошевски манастир, 04.06.2010

страхотно посрещане от майката игуменка.супер чистота цареше в манастира,а нещата които научих за правата вяра ще помня винаги.

МАРИЯН за Батошевски манастир, 06.03.2010

Красив,ценен български манастир,в който се е запазил жив българският дух,жива и трогателна история на една епоха,толкова славна и толкова мрачна.Посетете го!!!

 

Изпрати коментар

Моля, напишете името си и коментара си за манастира на кирилица.
Вашето имe :
Вашият e-mail :
Вашия коментар :

Бърз избор на манастир

Карта на манастирите в България

Карта на манастирите в България

Региони

Епархии

Най-често търсени