bg en

Манастири около Русе

Скрий картата
Популярен манастир Популярен манастир
Mанастир Mанастир
Недействащ манастир Недействащ манастир
 

В регион Русе се намират няколко манастира, разположени в или близо до села в Дунавската Равнина, близо до реките Русенски Лом и Дунав.

Най голям интерес в този район представляват множеството скални манастири и църкви от времето на Второто Български царство по поречието на река Русенски Лом, общият брой на които е около 140.

От тях най-добре запазен е Ивановският скален манастир, който е включен списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО заради стенописите в скалната църква “Св. Богородица”. Басарбовският манастир "Св. Димитрий Басарбовски" отстои на около 25км. от Ивановския и е единственият действащ скален манастир в България.

Басарбовски манастир "Св. Димитрий Басарбовски"

Басарбовски манастир "Св. Димитрий Басарбовски"

Басарбовският манастир е единственият действащ скален манастир в България. Басарбовския скален манстир е разположен в долината на река Русенски Лом, близо до с. Басарбово и на 10 километра от гр. Русе. Най-известният обитател на манастира е родения през 1685г. в близкото с. Басарбово - Св. Димитър Бесарбовски, който прекарал целия си живот тук. През 1911г. археолога Карел Шкорпил посетил Басарбовския манастир и подробно го описал.

повече за манастира
Ивановски манастир "Св. Архангел Михаил"

Ивановски манастир "Св. Архангел Михаил"

Ивановският скален манастир е основан през 20-те години на 13в. от монаха Йоаким. През целия период на Второто българско царство манастирът е поддържал трайни връзки с царския двор в Търново. През 14в. Ивановския скален манастир е център на исихазма. Манастирът съществува и през ранните векове на османското владичество, но постепенно запада. Днес манастира е недействащ и представлява своеобразна мрежа от около 20 малки скални църкви, параклиси и килии, издълбани в скалите на живописния каньон на река Русенски лом.

повече за манастира
Айдемирски манастир "Покров Богородичен"

Айдемирски манастир "Покров Богородичен"

Айдемарският девически манастир е построен през 1996г. с помощта на епископ Генадий. През 2001г. 4-ма студенти от специалност "Иконография", от Великотърновския университет изписват наоса на църквата. Друга особеност на църквата е колекцията от т.нар. стъкленици от различни краища на света.

повече за манастира
Каранвърбовски манастир "Св. Марина"

Каранвърбовски манастир "Св. Марина"

Каранвърбовският манастир е основан през Второто българско царство и съществува до падането на България под османско владичество. Възраждането на манастира се дължи на едно сляпо турско момченце, което се измило с водата, извираща от мястото на разрушения манастир, и прогледнало. В знак на блогодарност, бащата на детето и собственик на нивата, подарява на християните земята, в която се намирал чудотворния извор. В периода 1828-1859г. постепенно там били изградени монашески килии и малка църква. Третият период в историята на Каранвърбовския манастир започва през 1890г., когато е построена манастирската църква, а аязмото било оформено като кладенец.

повече за манастира
Копривецки манастир "Св. Петка"

Копривецки манастир "Св. Петка"

Копривецкият манастир се намира в покрайнините на село Копривец, на 16 км от гр. Бяла и на 60 км от гр. Русе. Копривецкият манастир "Св. Петка" датира от Второто българско царство и по това време в светата обител са живели над сто монахини и послушници. След падането на крепостта Червен през 1388г., ордите на Mидхад Паша изпепелили средновековния град и манастирите в околността. Копривецкият манастир е възстановен чак в периода 1987-1989г. по инициатива на Йордан Чолакова.

повече за манастира
Сяновски манастир "Св. Марина"

Сяновски манастир "Св. Марина"

Според преданието в района на с. Сяново е имало три манастира, един от които е бил Сяновския манастир "Св. Марина". Съдбата на манастирите е неясна, но се предполага, че са опожарени от турците при падането под робство. През 1943г. за енорийски свещеник на с. Сяново Димитър Мирчев Петков решил да възстанови манастира, след като водата от аязмото излекувала ревматизма му. С даренията на християните, посещаващи аязмото, през 1944-45г. е построен параклис, в средата на който е извора.

повече за манастира

Бърз избор на манастир

Карта на манастирите в България

Карта на манастирите в България

Региони

Епархии

Най-често търсени