bg en

Гложенски манастир "Св. Георги Победоносец"

Гложенски манастир

Ортодоксално име: Св. Георги Победоносец

Близки манастири:Правешки манастир, Етрополски манастир, Ботевградски манастир, Тетевенски манастир, Чекотински манастир, Троянски манастир.

Последен коментар: Посетете манастира,прекрасно място е
Йорданка и Иван Филипови, 09.11.2014
Виж коментарите или Изпрати коментар.

 

Местоположение на манастира:

Скрий картата
Популярен манастир Популярен манастир
Mанастир Mанастир
Недействащ манастир Недействащ манастир
 

Гложенският манастира е разположен в Западния Предбалкан, под връх Камен Лисец, на 870 м над. Манастирът се намира близо до селата от селата Гложене и Малък извор, на 10 км от гр. Ябланица и на15 км от гр. Тетевен.

Tранспорт:

Отбивката за Гложенския манастир е близо да гр. Ябланица по главния път София – Варна. След малко има разклон за с. Малък Извор, след което следват около 5 км. по черен (равен и хубав) път.870 метра надморска височина.

История на манастира:

Гложенският манастир "Св. Георги Победоносец" е основан в средата на 13в. от киевския княз Георги Глож, който с позволението на българския цар Иван Асен II, се заселва в земите около днешното с. Гложене и построява там манастир посветен на иконата "Св. Георги Победоносец". Легенда разказва как иконата постоянно изчезвала от манастира и монасите я намирали на близкия хълм. Те тълкували това като божи знак и в края на 14в. построили там нов манастир, където се намира и до днес. Така за кратко време съществували паралелно два манастира (в селото и на хълма) свързани помежду си с изсечен в скалата тунел.

Тунелът наречен "Просечник" е единственият останал от времето на изграждане на манастира и само чрез него може да се стигне до терасата му. Този проход е използван многократно от Васил Левски за бягство от турците. Тунелът е затрупан от земетресение през 1928г.

По време на османското нашествие Гложенският манастир продължил да функционира, но изпаднал в тежко финансово състояние, тъй като изгубил собствеността си върху селата Малък Извор и Гложене, дарени му още от княза. В началото на 18в. бил изграден нов манастир – "Св. Георги Победоносец". За да избегнат посегателствата на турците, монасите издигнали своя обител на висока, труднодостъпна скална тераса.

През кьсно средновековие Гложенският манастир съхранявал религиозните и духовни постижения на българщината, но от многобройните старинни книги, пазени и преписвани в него, не оцеляло почти нищо, тъй като били унищожени от ловешките гръцки владици. Днес, освен ръкописа със сказанието за манастира, е известен един "Апостол", писан в 1689 година. През 18 и 19в. монасите от Гложенския манастир допринесли много за развитието на училищното дело. Освен откритото още през 17в. манастирско килийно училище, били поддържани училища и в метоси в с. Малък Извор и Ловеч.

Гложенският манастир се превърнал в сигурно убежище за революционните дейци, особено след 1864 година, когато игумен станал хаджи Евтимий Симеонов от Сопот, близък съратник на Васил Левски. Тук все още се пази скривалището на Апостола намиращо се в тунела "Просечник". В близост до манастира в с. Голям извор е създаден и първият революционен комитет.

През 1893г. в Гложенския манастир бил заточен Митрополит Климент ( Васил Друмев ), който прекарал там 15 месеца.

Тежко се отразили на Гложенската обител двете заметресения от 1904г. и 1913г., когато била и разрушена първоначалната манастирска църква.

Архитектура и текущо състояние:

Днес Гложенският манастир е действащ и се състои от църква и двуетажни жилищни сгради, които образуват затворен отвсякъде двор, което придава на манастира вид на замък.

Гложенски манастирСегашната манастирска църква е построена през 1931г. на мястото на разрушената при земетресение от 1913г. стара черква и представлява сравнително тясна и висока постройка. Старата църква е датирала от 14в. и е била богато украсен със стенописи Монашеските жилища са издигнати през 1858г.

От времето на изграждане на Гложенската обител, днес е останал само тунела "Просечник", изсечен в скалата, през който единствено може да се достигне до терасата. Оттогава са и останките на една малка четвъртита сграда с неправилни очертания, определяна като кула. Преди разрушаването и от земетръсите през 1913г. тя е била частично запазена.

Гложенски манастирВ Гложенския манастир е изложено копие на старинната икона "Св. Георги Победоносец", донесена от Георги Глож при заселването му в местността през 13в. Към писмените паметници, произлизащи от манастира, се числят едно киевско-печорско евангелие от 1716г. и редица месецослови, пролози, жития на светии, кондики и други, между които и два бронзови печата с определението на манастира като киевски.

В Гложенския манастир се намира и музеят на Васил Друмев (Митрополит Климент), който е бил заточен там от княз Фердинанд през 1893г. и прекарал 15 месеца в килията, в която се помещава музея.

Контакти на манастира :

Телефон за връзка: 09160/388

Настаняване в манастира:

Гложенският манастир разполага с легла за 20-на посетители, но храна не се предлага и няма и заведения наблизо.

Интересни места за посещения в района:

Фотогалерия:

Гложенски манастирГложенски манастирГложенски манастирГложенски манастирГложенски манастирГложенски манастирГложенски манастирГложенски манастирГложенски манастирГложенски манастир Гложенски манастирГложенски манастирГложенски манастирГложенски манастирГложенски манастирГложенски манастирГложенски манастирГложенски манастирГложенски манастирГложенски манастир Гложенски манастирГложенски манастирГложенски манастирГложенски манастирГложенски манастирГложенски манастирГложенски манастирГложенски манастирГложенски манастирГложенски манастир Гложенски манастирГложенски манастир

Йорданка и Иван Филипови за Гложенски манастир, 09.11.2014

Посетете манастира,прекрасно място е

Мартин Димитров за Гложенски манастир, 15.08.2014

Каква е цената за нощувка?

Стефан за Гложенски манастир, 21.06.2014

Манастира за мен е страхотно място за ходене.Има не чак толкова лесна пътека от с.Гложене към манастира но през нея се намират страхотни неща, като мраморни чешми, беседки и така нататък..

Георги Николов за Гложенски манастир, 25.08.2013

Самото място на което е разположен манастира е уникално.Манастирът е много красив и с удоволствие бих го посетил отново.

Петров за Гложенски манастир, 05.07.2013

В интернет намерих тези телефони, но не знам дали са актуални:
Йеромонах - 0885 20 71 92
Иконом - 0889 55 22 33

георги георгиев за Гложенски манастир, 05.05.2013

Заповиадаите в наи близкото место за пренощуване до Гложенският монастир вилно селище-Шарените кащи тел 0886843920

Jeni Giurova за Гложенски манастир, 20.07.2012

Гледката е зашеметяваща.Посетих го преди ден.Има и стаи(които били хубави), и храна,но най-добро си остава преживяването.Непременно се ка1ете до там,страхотно място е, сжързано е освен с Левски и с Васил Друмев.

Stoyanka Vutova за Гложенски манастир, 03.07.2012

Mnogo e krasivo pri Vas .Pojelavam Vi sdrave i kasmet! Molya vi predaite pozdravi na noi bratovched koito jivee vav vashiya manastir kazva se Dimitar/Mitko/ Brinkov.

Людмила Лазарова за Гложенски манастир, 19.01.2012

Преди десетина години на път за Тетевен и Рибарица се отбихме да видим манастира,за което никак не съжалявам.Пътя е толкова стръмен и тесен за кола,че се страхувах до като се изкачвахме,а повече на слизане.Изглежда мястото е под закрила на Бога и не съм чула да има инциденти.Останах с приятни впечатления,от разказа на божия служител научих за историята и съм въодушевена от спокойствието,красотата на природата и прекрасната гледка.Имате ли шанс-не пропускайте да се насладите на това божествено място!

Красимир Жеков за Гложенски манастир, 02.05.2011

За пъви път посетих манастира през 1978 г.а преди 6 години правихме кръщене на си ни Борис в манастира. Мястото е страхотно и судоволствие ще се върна там отново.

о. Павел за Гложенски манастир, 09.10.2010

Не е вярно, че не се предлага храна в манастира. От няколко години тук има добър ресторант. Това, което се разказва за историята на манастира е предимно митология. В списание "Свет", 2010, № 7 (поръчка от www.pravoslavie.bg) e отпечатана статията "Гложенският манастир - между фолклора и туризма". Прочетете я.

Павката за Гложенски манастир, 11.07.2010

Манастира е много красив и има страхотно излъчване. Гледката е неповторима. За втори път го посетих и се надявам пак да отида - оставих си посещението на намирaщата се на около час път пещера. Човек може да хапне изключително вкусно приготвени гозби - има даже бира, безалкохолни и сладолед...

Мира Стефанова за Гложенски манастир, 26.06.2010

Манастира е невероятно красив.С запазен старинен духи неповторима панорама.Струва си човек да го види.Впечатли ме гледката,която се открива при влизане с веещото се българско знаме и непрестъпните възвишения.

стефка атева за Гложенски манастир, 01.03.2010

а това е най-прекрасния стар манастир,с най-прекрасната гледка и може би най-скрития,тъй като не е опожаряван,друг такъв от дърво в страната ни няма.ако не го видите ,много ще загубите.

Mutafova за Гложенски манастир, 20.02.2010

Манастира е уникален от 13 век. До него се стига по много тесен асфалтиран път с много завои. Заслужава си да се види.Останахме очаровани от самият манастир, който е построен върху скала, както и панорамната гледка.

 

Изпрати коментар

Моля, напишете името си и коментара си за манастира на кирилица.
Вашето имe :
Вашият e-mail :
Вашия коментар :
 Please type this word.
Моля въведете защитната дума
от картинката.:

Бърз избор на манастир

Карта на манастирите в България

Карта на манастирите в България

Региони

Епархии

Най-често търсени