bg en

Кърджалийски манастир "Успение Богородично" ( Св.Йоан Продом )

Кърджалийски манастир

Ортодоксално име:Успение Богородично

Близки манастири:
ивайловградски манастир

Последен коментар: ?????,12 ????? 2024?, ?? ?????? ?? ?????? ????????? “????? ??????” ?? ?????? ???????. ?????? ??? ??????? ?? ????????? ?????? ?????????????,?????????? ?? ???? ??????????? ????? ?? ?????????, ?? ????? ???? ????????? ????????? “????????? ?? ??????????”! ?? ????? ?? ???????? ?? ????? ??! ? ?? ???? ? ?????????? ?? ????? ????? ???????? ??? ????????? ?? ? ?? ????????? ??????????? ?????? ??????.
?????? ????????, 13.04.2024
Виж коментарите или Изпрати коментар.

 

Местоположение на манастира:

Скрий картата
Популярен манастир Популярен манастир
Mанастир Mанастир
Недействащ манастир Недействащ манастир
 

Манастирският комплекс се намира в кв."Гледка" недалеч от я.Кърджали - южната част на град.Кърджали.

Транспорт:

До манастира се стига като се поеме по бул."1-ви май" на юг посока Момчилград.

История на манастира:

Историческите сведения и останалите останки от градежи дават основание, че той се е превърнал още в X - XI век в епископско, а по-късно и в митрополитско средище. За това свидетелстват уникалните находки намерени в храма и около него - петте зидани гробници. Четери от тях са на висши духовници ,а за другата се предполага, че е на виден светски аристократ.

Една от гробниците, която се намира в църквата е била затворена херметически. След внимателното отваряне, са били открити мощи на висш християнски духовник от края на XII и началото на XIII век със запазени обредни дрехи - такива се откриват за първи път в гроб. Според някои учени тя принадлежи на Патриарх Евтимий Търновски, други отхвърлят тази хипотеза, задари липса на достатъчно доказателства в нейна подкрепа.

В гроба са намерини още напълно запазен епитрахил, тъкан със злато и с необикновена украса, както и в платнен кръст зашити църковни мощи. Само на 4 места в света има запазени такива находки, а в България това е първата, по мнението на специалистите и това говори че през среновековието днешен Кърджали е бил важен християнски център.

Прекрасната златовезана материя на епитрахила, наръкавниците и набедреника поразяват с майсторската си изработка. По исторически данни епитрахилът е изключително скъп, предполага се, че е правен в Константинопол.

През 2000 година е въстановена една от църквите на манастира,която след 600 години мълчание, отново огласи с камбанен звън Кърджали и Родопите.

Архитектура и текущо състояние:

Поради високата художествена стойност останките от средновековния манастир и църква Св. Йоан Предтеча (разположена на десния бряг на река Арда в град Кърджали квартал Веселчане) са обявени за паметници на културата от национално значение.


Настаняване в манастира:

В Кърджалийския манастир не се предлага храна и спане.

Интересни места за посещения в района:

Едно от местата с най-голям интерес в района е свещеното за траките място - дворецът и светилището Перперикон.Също така и тракийското обредно светилище Татул ( Гробът на Орфей ).

Дяволският мост е в близост до село Дядовци 5 километра северно от Ардино. Построен е през 17 или 18 век и има уникална архитектура. Той е трисводест. Мостът е разположен в много живописна местност и е едно от любимите места за посещение от кърджалийските туристи. До него водят няколко маршрута.

Туристическо дружество Кърджали организира различни туристически маршрути, като най-интересните и най-посещавани са четири:
1. Кърджали – ТК “Бели брези” – “Орлови скали” – гр.Ардино – Дяволски мост – хижа Млечино
2. Кърджали – с.Горна крепост – Перперикон – Вкаменената сватба - Кърджали
3. Кърджали – гр.Джебел – хижа Устра – Крепостта – вр.Алада - хижа Млечино – хижа Боровица
4.Кърджали – из забележителностите на града и разходка с кораб по язовир Кърджали.


Фотогалерия:

Кърджалийски манастирКърджалийски манастир - ГрадинатаКърджалийски манастир - СтенописКърджалийски манастир - Вътрешен дворКърджалийски манастир - Вход на манастира

?????? ???????? за ???????????? ????????, 13.04.2024

?????,12 ????? 2024?, ?? ?????? ?? ?????? ????????? “????? ??????” ?? ?????? ???????. ?????? ??? ??????? ?? ????????? ?????? ?????????????,?????????? ?? ???? ??????????? ????? ?? ?????????, ?? ????? ???? ????????? ????????? “????????? ?? ??????????”! ?? ????? ?? ???????? ?? ????? ??! ? ?? ???? ? ?????????? ?? ????? ????? ???????? ??? ????????? ?? ? ?? ????????? ??????????? ?????? ??????.

????? ?????? за ???????????? ????????, 20.03.2022

?? ???????? ????? ?????? ? ??????? ? ????????? ??????! ????????? ?? ???????? ???????? ?? ??????????? ? ???????? ?????!
19.03.2022 ?.

????? ?????? за ???????????? ????????, 20.03.2022

?? ???????? ????? ?????? ? ??????? ? ????????? ??????! ????????? ?? ???????? ???????? ?? ??????????? ? ???????? ?????!
19.03.2022 ?.

????? ?????? за ???????????? ????????, 20.03.2022

?? ???????? ????? ?????? ? ??????? ? ????????? ??????! ????????? ?? ???????? ???????? ?? ??????????? ? ???????? ?????!
19.03.2022 ?.

???????? за ???????????? ???????? , 23.11.2021

?????? ???????????? ?? ??????? !!! ??? ?????? ? ????? ????? ?????? ?? ?? ??????? " ????????" !

?????? ????????? за ???????????? ???????? , 01.08.2021

?????????! ????? ?? ??????? ???????? ?? ???????? ?? ???????? ???????????? ? ??? ? ?? ????? ? ???????????. ? ??????? ???.?? ??????. ?? ???? ?????? ? ????? ?? ??????, ???? ?? ?????????.????? ?? ??????? ?? ????????.????? ?? ?? ??????????.

Деница Пейчева за Кърджалийски манастир, 02.08.2018

Моля за телефон за контакт с манастира !

Zlatka Delcheva за Кърджалийски манастир, 28.04.2018

Магнетично място! Вдъхващо спокойствие и увереност! Действително те кара да отиваш там отново и отново! Само ДОБРО желая на отец Боян Саръев! Нека бъде жив и здрав той и цялото му семейство, а че е благословен, всички усещаме това! Желая му щастие и сила!!!

Мартин за Кърджалийски манастир, 18.09.2016

Чудно красив манастир, намиращ се в самия град Кърджали. Около манастира кипи бурен живот, когато обаче човек прекрачи портите на манастира, попада в един съвсем различен свят - свят на спокойствие, усамотение и уединение с бога.

Елисавета Костадинова за Кърджалийски манастир, 27.06.2016

През месец май с хор"Мистика" от град Добрич изнесохме концерт в художествената галерия в Кърджали.Отседнахме в обителта на отец Саръев.Свято, прекрасно място, което няма да забравя. Тъй като отново ми се отдава възможност да посетя града заедно с колеги от Кукления театър на гр. Добрич бих желала,ако е възможно да отседнем за две нощувки в манастира на 10 и11.06.2016.Какво би трябвало да предприемем за тази цел?Предварително благодаря за съдействието.

Кърджалиец за Кърджалийски манастир, 15.12.2014

Всичко тук е пълна лъжа и тролски коментари. Истинският манастир в Кърджали е "Средновековен манастир Св.Йоан Предтеча" в града. Той се намира на южния бряг на река Арда, в кв.Веселчане, ул.Осми Март № 50, срещу КАТ. Там служи свещеноиконом Николай Величков, който, в продължение на 4 години, създаде най - голямото Неделно училище по вероучение в България. Църквата на отец Боян Саръев не е манастир, а православен храм заобиколен с частен хотел, който е откраднал името на другия манастир Св.Йоан Предтеча". Информацията за историята също е открадната, защото цялата тази история се отнася за манастира до река Арда. Църквата на отец Боян се намира в кв. Гледка и е на 3 км. от средновековния манастир. Замислете се само, защо църквата в кв. Гледка (на отец Боян Саръев) е посветена на славното Успение Богородично, а се използва името на манастира Св. Йоан Предтеча при реклама и резервации за нощувки. Ето отговорът: истинския манастир се казва "Средновековен манастир Св.Йоан Предтеча", а частния хотел е "Сдружение Св.Йоан Предтеча". Сами си обяснете всичко това. И за да не стават разминавания, а и за да може сайта да поправи грешката си и да не подвежда туристите, в Кърджали има още две църкви, "Св.Георги" в центъра на Кърджали и "Св.Възнесение" в кв. Резбарци. В първата служи отец Петър, а във втората отец Марин. За мен като кърджалиец и трите църкви и манастира имат голямо духовно значение за града и вярващите християни. Може би това са и най – красивите места за посещение в града.

Viki за Кърджалийски манастир, 15.08.2014

Здравейте,
телефона (контакт) на манастира за отсядане?

Дядо Додо за Кърджалийски манастир, 02.06.2014

Когато посещавам Кърджали, винаги отсядам в тази прекрасна обител, при Краси и Отец Боян.
Хвала на това семейство и на братята Бобокови.
дълбок поклон пред тези Българи!

Добромир Бойчев за Кърджалийски манастир, 23.11.2013

Здравейте отче!Имам въпрос към вас-какво се случва с църквата в Горно Луково?

Надя за Кърджалийски манастир, 29.06.2013

Да, необходимо е първо да се корИгира по-долу коментара. Не четох нататък...

Веселин Банчев за Кърджалийски манастир, 04.06.2013

Необходимо е да се корегират някой неща в тази страница! В Кърджали има два действащи манастира, това е по-стария - "Св. Йоан Продром" или както е по-известен "Св. Йоан Предтеча" (бил е разрушен, а сега възстановен). Изграден още в Средновековието като епископски център на нома "Ахрида". Той се намира на десният бряг на река Арда в кв. Веселчане, в близост до най-старата тракийска храмова обител на древния Пере (старотракийското име на Кърджали). Вторият манастир в града е от по-ново време и се нарича "Успение Богородично". Намира се в кв. Гледка, именно в него служи отец Боян Саръев.

jivko ot Kyrdjali за Кърджалийски манастир, 16.04.2013

preklanam se pred otes Boan Saryev jelaa my mnoro 3drave i yspexi v byde6te .

Юлияна Тодорова за Кърджалийски манастир, 03.09.2012

Ще ви бъда благодарна, ако уведомите Отец Саръев, че е номиниран от мен за допитването \"Човекът, който ме вдъхновява\" и \"БГ будители\", тъй като условието е да се уведоми номинирания българин. Благодаря ви предварително.
Юлияна Тодорова
ст.преп. ИУ-Варна

Павлина Георгиева Панева за Кърджалийски манастир, 20.04.2012

Ако ,всички духовници направят поне половината от това ,което е направил отец Саръев ,то България ще е не само зелен ,но и духовен оазис.

Вълчева за Кърджалийски манастир, 20.12.2011

В църквата "Успение Богородично" в Кърджали с моя съпруг слючихме брак. Това е невероятно и магнетично място и трябва да се посети! Там има някаква енергия, която ме зарежда и привлича да отивам там отново и отново. Комплексът е стопанисван с голяма любов и отдаденост от отец Боян Саръев и съпругата му Красимира. Има добре обзаведени и чисти стаи, където може да се нощува.

Магдалена за Кърджалийски манастир, 10.07.2011

Преди години посетих този манастир ,стопанисван от отец Боян Саръев.Бях очарована от този малък
приказен оазис .Всичко там е направено с много мерак ,много труд и ежедневна подръжка.Този
манастир е модел за подражание, как трябва да
се стопанисват светините на България. На отец
Боян Саръев се прекланям за всичко ,което прави
за Бога и хората.Хвала!!!

 

Изпрати коментар

Моля, напишете името си и коментара си за манастира на кирилица.
Вашето имe :
Вашият e-mail :
Вашия коментар :

Бърз избор на манастир

Карта на манастирите в България

Карта на манастирите в България

Региони

Епархии

Най-често търсени