bg en

Елешнишки манастир "Света Богородица"

Елешнишки манастир

Ортодоксално име:Света Богородица

Близки манастири:Горнобогоровски манастир, Сеславски манастир, Буховски манастир "Св. Мария Магдалена";Челопеченски манастир.

Последен коментар: Hello. And Bye.
XRumerTest, 22.12.2017
Виж коментарите или Изпрати коментар.

 

Местоположение на манастира:

Скрий картата
Популярен манастир Популярен манастир
Mанастир Mанастир
Недействащ манастир Недействащ манастир
 

Елешнишкият манастир е разположен в долината на река Яковищица, в планината Мургаш от Западна Стара планина, близо до село Елешница и на 25 км източно от София.

Транспорт:

До Елешнишкия манастир се стига лесно от село Елешница, като се тръгне по стария път за Варна и от него да се отбие вляво няколко метра след като се подмине паметника на Йорданка Чанкова.

История на манастира:

Елешнишкият манастир "Света Богородица" е основан през 16в., като основен вдъхновител и пряк изпълнител за изграждането му е Пимен Зографски от София. По това време манастира е важен книжовен и религиозен център в областта, като от тогава са запазени Четвероевенгелие, Псалтир и др. книжовни паметници, съхранявани в Националния църковен историко-археологически музей в София. През 1793г. Светата обител е разрушена от кърджалиите, но в 1820г. е изграден наново.

Архитектура и текущо състояние:

Елешнишки манастир - Стенопис Понастоящем Елешнишкият манастир е действащ, но без монашеско братство. Комплексът се състои от църква и жилищни и стопански постройки, които са в много лошо състояние. За сметка на това, църквата датираща от 16в. е възстановена наскоро и в днешния си вид представлява малка еднокорабна, едноабсидна конструкция с притвор и добавен по-късно към южната фасада открит притвор. В храма са запазени стенописи от три различни периода. Първите стенописи принадлежат към самото начало на 17в. и това са няколко сцени и фигури с образите на Св. Козма, Св. Никола и Св. Мардарий. Вторият стенописен слой е запазен най-добре в притвора и тези стенописите са значително по-слаби от тези на първия период. Третият слой рисунки е изпълнен през 1863г., като интерес представлява композицията "Страшният съд".
Иконостасът на църквата също е интересен с иконите си "Св. Богородица", "Исус Христос", и "Архангел Михаил", датиращи от началото на 19в.

Настаняване в манастира:

В Елешнишкия манастир не се предлагат храна и спане.

Интересни места за посещения в района:

Фотогалерия:

Елешнишки манастир - Жилищните сградиЕлешнишки манастир - Жилищните сградиЕлешнишки манастир - Жилищните сградиЕлешнишки манастир - Стенопис Елешнишки манастир - Стенопис Елешнишки манастир - Стенопис Елешнишки манастир - Стенопис Елешнишки манастир - Стенопис Елешнишки манастир - Стенопис Елешнишки манастир - Стенопис Елешнишки манастирЕлешнишки манастирЕлешнишки манастирЕлешнишки манастир

XRumerTest за Елешнишки манастир, 22.12.2017

Hello. And Bye.

XRumerTest за Елешнишки манастир, 22.12.2017

Hello. And Bye.

nggbirl12 за Елешнишки манастир, 30.11.2017

Hello. And Bye.

nggbirl54 за Елешнишки манастир, 30.11.2017

Hello. And Bye.

Мими Дончева за Елешнишки манастир, 14.07.2013

Страхотна природа!Въздухът е чист,като сълза!Манастирът е реставриран отчасти!Жалко,че не се ползва хотелската част!Собственос е на Виваком,но за съжаление е неизползваема!Преди демокрацията се е ползвало като почивна станция!Ако се ремонтира хотелската част,ще бъде чудно място за почивка!Посетете този манастир!Ще се почувствате пречистени!Пътя е добър за автомобил!

Николета Благоева за Елешнишки манастир, 14.07.2013

Докосната от Бог природа! Чист въздух, тишина и мир! Фантастично място за отмора и зареждане с енергия. Църквата те връща назад във вековете! Посетете този манастир, запалете свещ и се помолете за спасение на душите си!

Dr.Flower за Елешнишки манастир, 12.06.2013

Asfaltirano e, no ne stava za avtobus, nashiat avtobus spria na edno miasto i posle 15-20min pesha:-)

Petar за Елешнишки манастир, 25.01.2013

Ima li asfaltov pyt do manastira i moje li da se stigne s avtobus?

 

Изпрати коментар

Моля, напишете името си и коментара си за манастира на кирилица.
Вашето имe :
Вашият e-mail :
Вашия коментар :
 Please type this word.
Моля въведете защитната дума
от картинката.:

Бърз избор на манастир

Карта на манастирите в България

Карта на манастирите в България

Региони

Епархии

Най-често търсени