bg en

Елешнишки манастир "Света Богородица"

Елешнишки манастир

Ортодоксално име:Света Богородица

Близки манастири:Горнобогоровски манастир, Сеславски манастир, Буховски манастир "Св. Мария Магдалена";Челопеченски манастир.

Последен коментар: Страхотна природа!Въздухът е чист,като сълза!Манастирът е реставриран отчасти!Жалко,че не се ползва хотелската част!Собственос е на Виваком,но за съжаление е неизползваема!Преди демокрацията се е ползвало като почивна станция!Ако се ремонтира хотелската част,ще бъде чудно място за почивка!Посетете този манастир!Ще се почувствате пречистени!Пътя е добър за автомобил!
Мими Дончева, 14.07.2013
Виж коментарите или Изпрати коментар.

 

Местоположение на манастира:

Скрий картата
Популярен манастир Популярен манастир
Mанастир Mанастир
Недействащ манастир Недействащ манастир
 

Елешнишкият манастир е разположен в долината на река Яковищица, в планината Мургаш от Западна Стара планина, близо до село Елешница и на 25 км източно от София.

Транспорт:

До Елешнишкия манастир се стига лесно от село Елешница, като се тръгне по стария път за Варна и от него да се отбие вляво няколко метра след като се подмине паметника на Йорданка Чанкова.

История на манастира:

Елешнишкият манастир "Света Богородица" е основан през 16в., като основен вдъхновител и пряк изпълнител за изграждането му е Пимен Зографски от София. По това време манастира е важен книжовен и религиозен център в областта, като от тогава са запазени Четвероевенгелие, Псалтир и др. книжовни паметници, съхранявани в Националния църковен историко-археологически музей в София. През 1793г. Светата обител е разрушена от кърджалиите, но в 1820г. е изграден наново.

Архитектура и текущо състояние:

Елешнишки манастир - Стенопис Понастоящем Елешнишкият манастир е действащ, но без монашеско братство. Комплексът се състои от църква и жилищни и стопански постройки, които са в много лошо състояние. За сметка на това, църквата датираща от 16в. е възстановена наскоро и в днешния си вид представлява малка еднокорабна, едноабсидна конструкция с притвор и добавен по-късно към южната фасада открит притвор. В храма са запазени стенописи от три различни периода. Първите стенописи принадлежат към самото начало на 17в. и това са няколко сцени и фигури с образите на Св. Козма, Св. Никола и Св. Мардарий. Вторият стенописен слой е запазен най-добре в притвора и тези стенописите са значително по-слаби от тези на първия период. Третият слой рисунки е изпълнен през 1863г., като интерес представлява композицията "Страшният съд".
Иконостасът на църквата също е интересен с иконите си "Св. Богородица", "Исус Христос", и "Архангел Михаил", датиращи от началото на 19в.

Настаняване в манастира:

В Елешнишкия манастир не се предлагат храна и спане.

Интересни места за посещения в района:

Фотогалерия:

Елешнишки манастир - Жилищните сградиЕлешнишки манастир - Жилищните сградиЕлешнишки манастир - Жилищните сградиЕлешнишки манастир - Стенопис Елешнишки манастир - Стенопис Елешнишки манастир - Стенопис Елешнишки манастир - Стенопис Елешнишки манастир - Стенопис Елешнишки манастир - Стенопис Елешнишки манастир - Стенопис Елешнишки манастирЕлешнишки манастирЕлешнишки манастирЕлешнишки манастир

Мими Дончева за Елешнишки манастир, 14.07.2013

Страхотна природа!Въздухът е чист,като сълза!Манастирът е реставриран отчасти!Жалко,че не се ползва хотелската част!Собственос е на Виваком,но за съжаление е неизползваема!Преди демокрацията се е ползвало като почивна станция!Ако се ремонтира хотелската част,ще бъде чудно място за почивка!Посетете този манастир!Ще се почувствате пречистени!Пътя е добър за автомобил!

Николета Благоева за Елешнишки манастир, 14.07.2013

Докосната от Бог природа! Чист въздух, тишина и мир! Фантастично място за отмора и зареждане с енергия. Църквата те връща назад във вековете! Посетете този манастир, запалете свещ и се помолете за спасение на душите си!

Dr.Flower за Елешнишки манастир, 12.06.2013

Asfaltirano e, no ne stava za avtobus, nashiat avtobus spria na edno miasto i posle 15-20min pesha:-)

Petar за Елешнишки манастир, 25.01.2013

Ima li asfaltov pyt do manastira i moje li da se stigne s avtobus?

 

Изпрати коментар

Моля, напишете името си и коментара си за манастира на кирилица.
Вашето имe :
Вашият e-mail :
Вашия коментар :

Бърз избор на манастир

Карта на манастирите в България

Карта на манастирите в България

Региони

Епархии

Най-често търсени