bg en

Илиянски манстир "Св. Пророк Илия"

Илиянски манстир

Ортодоксално име:Св. Пророк Илия

Близки манастири:Обрадовски манастир, Орландовски манастир, Подгумерски манастир, Чепински манастир - "Св. Три Светители", Шияковски манастир.

Последен коментар: Дървените конструктивни части на външния притвор на старата църква са нападнати от насекоми и черна плесен. Добре, че котките изядоха гущерите. На територията на манастира освен конеферма има и градина на лице от Азия.
Петков, 16.06.2018
Виж коментарите или Изпрати коментар.

 

Местоположение на манастира:

Скрий картата
Популярен манастир Популярен манастир
Mанастир Mанастир
Недействащ манастир Недействащ манастир
 

Илиянският манастир се намира в софийския квартал Илиянци.

Tранспорт:

До Илиянския манастир се стига лесно, тъй като се намира в самия кв. Илиенци.

История на манастира:

Илиянският манастир "Св. Пророк Илия" е основан през 14в. и от него е оцеляла само източната част на църквата му, датираща от 16-17в. Под нея се откриват основите на по стар храм от 13-14в.

Архитектура и текущо състояние:

Понастоящем Илиянският манастир се поддържа от светско лице и не се обитава от монаси. Комплексът се състои от от църква, малка едноетажна жилища постройка, чешма и дървена камбанария до нея. Храмът датира от 16-17в., а стенописите му са от три различни периода. Първите рисунки са създадени веднага след построяването на храма в края на 16 и началото на 17в. Върху свода са изписани образите на Христос Пантократор, Христос Ангел и Христос Емануил. От Христологичните цикли са запазени сцените "Неверие Томино", "Слизане в ада", "Разпятие" и др. От светците в цял ръст личат образите на св. Георги, св. Димитър, св. Теодор Стратилат и на св. Иван Рилски. Вторият период е в края на 17в., когато към Илиянската църква е прибавен притвор, а старата украса е замазана с вар. На източната стена е запазен откъс от "Страшният съд", а в предверието е изобразен Зодиакът и олицетворенията на слънцето, огъня, дните и др. През 19в. към църквата е пристроен още един външен притвор, който е изписан в 1832г. от банския зограф Тома Вишанов. В стенописите от този период личи стремеж към реалистично представяне на фигурите и предметите, но има изсушаване на колорита и схематизиране на фигурите.

Контакти на манастира :

Настаняване в манастира:

Илиянският манастир не предлага спане и храна.

Интересни места за посещения в района:

Фотогалерия:

Илиянски манстир - Стенописите в храма

Петков за Илиянски манстир, 16.06.2018

Дървените конструктивни части на външния притвор на старата църква са нападнати от насекоми и черна плесен. Добре, че котките изядоха гущерите. На територията на манастира освен конеферма има и градина на лице от Азия.

Петков за Илиянски манстир, 27.03.2018

Старата църква на манастира е паметник на културата. Територията на манастира в момента се използва за конеферма. Там отиват с коли хулигани и наркомани. Аз съм единствения богомолец посещаващ старата църква. Портата на западната ограда е открадната.

 

Изпрати коментар

Моля, напишете името си и коментара си за манастира на кирилица.
Вашето имe :
Вашият e-mail :
Вашия коментар :

Бърз избор на манастир

Карта на манастирите в България

Карта на манастирите в България

Региони

Епархии

Най-често търсени