bg en

Алински манастир "Св. Спас"

Алински манастир

Ортодоксално име: Св. Спас

Близки манастири:Самоковски манастир "Успение Богородично"; Самоковски манастир ''Покров Богородичен'';Кокалянски манастир, Сапаревски манастир ''Св. Стефан''

Последен коментар: :-D
:-D
:-D
CBeTi Dyx, 13.10.2022
Виж коментарите или Изпрати коментар.

 

Местоположение на манастира:

Скрий картата
Популярен манастир Популярен манастир
Mанастир Mанастир
Недействащ манастир Недействащ манастир
 

Алинският манастир е разположен в склоновете на Плана планина под връх Калето (1190 м н.в.) на 6 км. от с. Алино и на 20 км. от гр. Самоков.

Транспорт:

До Алинският манастир може да се стигне, като се тръгне по пътя от гр. Самоков до с. Алино, за което има отбивка на главния път. Пътят от селото за манастира не е много подходящ за кола, но пък може да се стигне пеш до него за около 20-30 мин.

История на манастира:

Алинският манастир е възникнал през 16-17в. и в годините на ранното Възраждане е бил книжовен център от местно значение. Самото селище Алино, на което е кръстен манастира се споменава в османски документи от 1576г. Населението му се е занимавало с рударство, като рудата се е обработвала в град Самоков. Жителите на селото щедро даряват манастира, като са запазени имената на някои от ктиторите – поп Златин, поп Стойко, поп Вълко, йеромонах Елисей и др.

Архитектура и текущо състояние:

Днес единствените сгради в Алинският манастир са църквата и една полуразрушена жилищна сграда.

В архитектурно отношение църквата представлява еднокорабна, едноапсидна сграда с полуцилиндричен свод, без предверие (притвор) и купол. Според запазения ктиторски надпис стенописите в нея датират от 1626г. В олтара са изобразени традиционните сцени "Богородица Ширшая небес", "Причатие на апостолите", "Поклонение на Христовата жертва", "Благовещение" и "Гостоприемството на Авраам". В източната част на храма са илюстрирани някои сцени разказващи за чудесата на Христос след възкресението, като "Неверието на Тома", "Сватбата на Кана Галилейска", "Преполовение" и др. В свода са представени различни образи на Христос: младият Христос Емануил, Христос Вседържател и Христос като ангел. В западната част на църквата се редуват сцени от църковните празници и Страстите Христови. През 19в. западната фасада на църквата е добавен образът на патрона "Христос Спасител". Историческа ценност представляват и големите иконостасни икони на Христос, Богородица, Иван Рилски, Йоан Предтеча и малката сборна икона от 1845г.

Стенописите в алинския храм са в традициите на атонските майстори, като част от композициите са опростени и освободени от някои детайли, поради което те са по-наивни и примитивни, но по-искрени и разбираеми. Те са колективно дело на майстори-живописци с различен творчески почерк.

В днешно време Алинският манастир е необитаем и запустял.

Настаняване в манастира:

Алинският манастир не предлага спане и храна.

Интересни места за посещения в района:

В близост до Алинския манастир се намира средновековната крепост Алинско кале, останките от която датират от 11-14в.

Фотогалерия:

Алински манастир - Стенописи от църквата - 17 в.Алински манастирАлински манастир - Стенописи от църквата - 17 в.Алински манастирАлински манастир - Стенописи от църквата - 17 в.Алински манастирАлински манастир - Стенописи от църквата - 17 в.Алински манастир - Стенописи от църквата - 17 в.Алински манастирАлински манастир - Стенописи от църквата - 17 в. Алински манастир - Жилищната сградаАлински манастир

CBeTi Dyx за ??????? ????????, 13.10.2022

:-D
:-D
:-D

CBETI DYX за ??????? ????????, 13.10.2022

:)))))
:D

?????? за ??????? ????????, 13.10.2022

[{\@ | )\;>?>%[ ?> ?@!@#[>=

CBETN DYX за ??????? ????????, 13.10.2022

?{:| )> $@ ${+$|?

????? за ??????? ????????, 13.10.2022

(@( #[|?

???? за ??????? ????????, 15.06.2022

???? ?? ????? ???? ?????? ????????? ? ?????????? ???? ?? ????????? ?????? ?? ???????????.

???? за ??????? ????????, 15.06.2022

???? ?? ????? ???? ?????? ????????? ? ?????????? ???? ?? ????????? ?????? ?? ???????????.

Галина Г за Алински манастир, 02.07.2018

Много грешна информация давате! Манастирът е прекрасен, но от края на селото до манастира разстоянието в едната посока е 8,5 км и се стига за два часа.

Пламен за Алински манастир, 06.04.2015

Търся сподвижник, монах или мирянин, за манастир в Пернишко. Търси се и дарител за възстановяване на манастира. 0878-515308

Анелия за Алински манастир, 10.07.2013

След няколкократни опити, най-сетне го открихме.
От София се отива с автобус 70 до кантона, с. Плана. Тръгва се по път вдясно от спирката от София, по един мост, покрай вилната зона. После по пътя за с. Алино. Доста е обрасъл и ако човек не е ходил малко трудно се намира. Пътя отива нагоре и надясно. Преди селото има язовир. Там пътя се разклонява на 2 части - лява и дясна. Върви се не към язовира и селото, а наляво към гората. След около 30-50 минути идват 2 големи пътя. Тръгва се надолу и надясно до манастира. Отнема около 2-3 часа от Кантона - Плана. И за връщане трябват още толкова.
По-лесно е ако се тръгне от с. Алино наляво, към язовира. Тогава по пътя направо и надясно надолу към гората. Около 6 км или 1 ч.30 мин. Намерихме го чак третия път. Малко е трудно, но ако човек е упорит, успява. Иначе народ няма между Плана и манастира, затова няма кой да е упъти. Успех!

Спиро Звездев за Алински манастир, 20.11.2012

Тази неделя опитахме да отидем до манастира, но остана друг път да се отиде до него, когато е по-голям деня, тръгнахме късно, първо отидохме до Алинския язовир, който е много закътан и хубав.

После хванахме и пътя - черен за към манастира (откъм село Алино) - той е проходим около 3 км. за по-висока лека кола, после навлиза вече в гората и там е само за пеша, докъдето стигнахме с колата и оттам после, когато се върнахме, една жена от селото ни каза, че е на още около 3 км., така че в статията, че пътят е около 30 мин. не е така, пеша е за около два часа, ако се съкрати така с кола, докъдето може е около час бавно ходене.

Анелия за Алински манастир, 11.07.2012

Днес опитах да отида от кантона на с.Плана до вододайната зона. Полицаят не ни пусна. По преките пътеки вдясно пътят свърши и се върнахме. По сателитна снимка не мога да се ориентирам, много е обрасло и няма хора, да ни упътят. Опитвали сме да ходим от кантона по друг път до Алино. Стигнахме, но отне часове. До манастира не сме ходили, защото навръщане тръгнахме по път, който отне 4-5 ч. и излезе на космическата станция. Впредвид рейса, който тръгва 19.30 ч. незная дали е възможно за един ден да се отиде и да се върне човек. Ако някой е ходил по по-пряк път, който да не е толкова труден, моля да сподели. Или ако има време тази неделя да дойде да покаже пътя. Благодаря!

Татяна за Алински манастир, 24.03.2012

Моля, ако някой знае маршрут как да се стигне от Плана за манастира.

Александра за Алински манастир, 19.08.2011

Манастира е невероятен .. имам роднини от селото .. и манастирът и селото са прекрасни .. прекарвала съм ваканциите си там и имам незабравими спомени,които няма да забравя !!! ...

 

Изпрати коментар

Моля, напишете името си и коментара си за манастира на кирилица.
Вашето имe :
Вашият e-mail :
Вашия коментар :

Бърз избор на манастир

Карта на манастирите в България

Карта на манастирите в България

Региони

Епархии

Най-често търсени