bg en

Сопотски манастир "Свети Спас"

Сопотски манастир

Ортодоксално име: Свети Спас

Близки манастири:Сопотски метох (1,5 км), Калоферски манастир "Въведение Богородично";Калоферски манастир "Рождество Богородично", Новоселски манастир (24,5 км), Троянски манастир (25 км.), Батошевски манастир "Успение Богородично" (35 км).

Последен коментар: Hello. And Bye.
XRumerTest, 24.12.2017
Виж коментарите или Изпрати коментар.

 

Местоположение на манастира:

Скрий картата
Популярен манастир Популярен манастир
Mанастир Mанастир
Недействащ манастир Недействащ манастир
 

Сопотският манастир се намира на около 1 км. северно от гр. Сопот, в подножието на Стара планина. Манастирът отстои на 5 км. от гр. Карлово и на 19 км. от гр. Калофер.

Транспорт:

Отбивката за Сопотският манастир започва преди да се влезе в гр. Сопот. Освен до манастира, пътят води и до лифт и база за парапланеризъм.

История на манастира:

Възникването на Сопотския манастир се свързва със средновековната крепост Копсис (днешно Аневско кале), която през 20-те години на 14в. е била столица на местния владетел деспот Войсил. Най-вероятно манастира е наследник на предишен манастир в Сопотския район – "Св. Троица", изчезнал около 11-12в. Сопотският манастир е бил даряван с права и грамоти от българския цар Смилец. Тези грамоти били пазени в манастира до 1870г., след което са били предадени на Найден Геров, за да ги публикува.

По време на османското владичество Сопотския манастир е разрушаван и възстановяван неколкократно. През 19в. в него е имало килийно училище и певческа школа. През 1828г. в манастира игумен Партений прави препис на "История Славянобългарска". В Сопотският манастир Неофит Рилски и копривщенският чорбаджия Вълко Чалъков решават да открият новобългарски училища в Копривщица и Пловдив. В манастира също така е издаван сатиричния вестник "Остен".

На 7 декември 1858г. в Сопотския манастир е ръкоположен за дякон Васил Иванов Кунчев от Карлово (Васил Леваски) и приел името Игнатий. През 1875г. в манастира революционерът Тодор Каблешков възобновява Сопотския революционен комитет.

По време на Руско-турската война (1877-1878г.) Сопотския манастир е опожарен, като оцелял само олтара на църквата. През 1879г. манастирът е отново възстановен по времето на игумен Рафаил и оттогава запазва днешния си вид.

Сопотският манастир е възпят от Иван Вазов в "Под игото" като място за така наречената свещена кражба.

Архитектура и текущо състояние:

Понастоящем Сопотския девически манастир е действащ. Сегашния си облик придобива през 1879г., когато е построена нова църква и са издигнати манастирските сгради. В олтара са запазени част от старите стенописи, дело на зографа Георги Данчев. Днешните стенописи датират от 70-те години на 19в. и са дело на пловдивски художници. До южната стена на църквата се вижда голяма камбана, подарена на манастира от граждани на Сопот, живеещи в Румъния.

Настаняване в манастира:

В Сопотския манастир не се предлагат храна и спане.

Интересни места за посещения в района:

На около 1 км. от Сопотския манастир се намира градчето Сопот, което е сред Стоте национални туристически обекта (100-те НТО). В града може да се види Сопотския метох "Въведение Богородично" и къщата-музей на Иван Вазов, които са сред 100-те НТО.

В близост до Сопотския манастир се намират останките от крепостта Аневско кале датираща от 13-15в. В местността има условия за парапланеризъм и лифт до хижа Незабравка в Стара Планина. Могат да се посетят и родните градове на Васил Левски и Христо Ботев съответно Карлово (5 км.) и Калофер (18,5 км.), в които има музеи на споменатите личности и са сред 100-те НТО.

Фотогалерия:

Сопотски манастир - Манастирската портаСопотски манастирСопотски манастирСопотски манастир - ЦъркватаСопотски манастир - Жилищните сградиСопотски манастир - Манастирската порта

XRumerTest за Сопотски манастир, 24.12.2017

Hello. And Bye.

XRumerTest за Сопотски манастир, 24.12.2017

Hello. And Bye.

XRumerTest за Сопотски манастир, 23.12.2017

Hello. And Bye.

XRumerTest за Сопотски манастир, 23.12.2017

Hello. And Bye.

KennethLal за Сопотски манастир, 10.09.2017

wh0cd4322600

KennethLal за Сопотски манастир, 07.09.2017

wh0cd2853115

Мартин за Сопотски манастир, 13.06.2015

Много красив манастир, създаващ чувство на уединение и спокойствие.

Татяна Филева за Сопотски манастир, 07.06.2015

Майко и сестри, благословете! Бих искала да се свържа с вас и да посетя манастира. Как бих могла да го направя? Лек и спасителен Петров пост.

Анелия Иванова за Сопотски манастир, 17.11.2014

Бихте ли ми казали всеки ден ли работи манастира и с какво работно време е?

таня за Сопотски манастир, 05.09.2011

Много красив манастир,с интересна история. В манастира се намират дрехите,с които е ръкоположен В.Левски за дякон,както и икона, на която очите на светците са избодени от турците.Свещеника,който служи в манастира е много любезен,отговорен и готов да помогне с каквото може.

 

Изпрати коментар

Моля, напишете името си и коментара си за манастира на кирилица.
Вашето имe :
Вашият e-mail :
Вашия коментар :
 Please type this word.
Моля въведете защитната дума
от картинката.:

Бърз избор на манастир

Карта на манастирите в България

Карта на манастирите в България

Региони

Епархии

Най-често търсени