bg en

Чипровски манастир "Св. Иван Рилски"

Чипровски манастир - Комплексът

Ортодоксално име:Св. Иван Рилски

Близки манастири:Лопушански манастир, Клисурски манастир, Градешки манастир, Брусарски манастир.

Последен коментар: Преди доста години посетих Чипровският манастир - едно уникално духовно място. Там се запознах с отец Евсевий, но след време разбрах, че вече не служи в манастира. Ако някой знае нещо за него, моля оставете някакви координати.И нека Бог да е с нас!
Маринова, 01.12.2013
Виж коментарите или Изпрати коментар.

 

Местоположение на манастира:

Скрий картата
Популярен манастир Популярен манастир
Mанастир Mанастир
Недействащ манастир Недействащ манастир
 

Чипровският манастир се намира в подножието на Язова планина (част от Западна Стара планина) в долината на Чипровската река на 6 км. от гр. Чипровци и на 30 км западно от Монтана.

Tранспорт:

До Чипровския манастир се стига по отбивка по пътя между селата Белимел и Железна. Най-близката железопътна гара е Монтана.

История на манастира:

Чипровският манастир е построен от българските католици през 10в. и за периода на своето съществуване разрушаван и възстановяван многократно (в летописите на манастира са отбелязани шест пожара и разрушения). Първото разрушаване на светата обител станало през 1404г. след въстанието на Константин и Фружин. Особено тежки последици имало второто нападение над манастира, което било след потушаването на Чипровско въстание от 1688г. Тогава е унищожена и богатата манастирска библиотека, съдържаща ценни славянски книги и икони. Българското католическо население било принудено да се изсели и манастира запустява.

В началото на 18в. в Чипровският манастир се заселват православни монаси и го преустройват по изискванията на своя обред. Създадени са връзки с някои руски манастири и са изпращани представители в Русия. През 1800г. Руския император Павел I подарява на манастира престолно евангелие със сребърен обков, което днес се съхранява в Националния исторически музей.

През 1806г. Чипровският манастир е плячкосан и опожарен от берковския бей Юсуф паша. През 1818г. отново е съграден, но десет години по-късно пак е изгорен. Поредното възкръсване на Светата обител става през 1829г., като тогава е построена и сегашната църква "Св. Иван Рилски". През 1837 година огънят отново поглъща всичко. И отново градеж, за да дойде последното изгаряне след Освобождението.

По време на въстанията в Северозападна България, Чипровският манастир приютява няколко хиляди четници. Самите монаси се включват като въстаници в Ломското съзаклятие от 1867-68 година. През юли 1876г. в близост до манастира сражения водят четите на Панайот Хитов и Филип Тотю.

Архитектура и текущо състояние:

Понастоящем Чипровският манастир е постоянно действащ и представлява комплекс от църква, два параклиса, триетажна кула-камбанария, жилищни и стопански сгради. Поради наклонения терен отвън манастира изглежда като внушителна твърдина, а отвътре създава впечатление, че е вкопана в земята. Манастирският двор е в правоъгълна форма, като западните и южните страни са заети от постройки, а източните и северните са оградени с каменни стени.

Чипровски манастир - Църквата и кулатаВ средата на двора се издига манастирската църква на "Св. Иван Рилски", датираща от края на 18в. и обновена през 1829г. Тя е издължена еднопространствена сграда, поликръгла отвътре и шестостенна отвън. Вътрешността на наоса е разчленен посредством 4 арки, носени от пиластри. При преустройството на православните монаси в края на 17в. оргиналните стенописи са покрити с вар, но под белия слой личат геометрични и растителни орнаменти. Иконостасът е резбован и украсен с живопис и позлата, а иконите по него са дело на копривщенския зограф Христо Енчев.

Интерeсна сграда в Чипровския манастир е 3-етажната кула-костница. В приземния й етаж се съхраняват костите на монасите и загиналите в Чипровското въстание. Паметна плоча до входа на костницата прославя имената на Петър Парчевич, Георги Пеячевич, Манчо Пунин от село Бистрилица, Върбан Пенев от село Белимел, Панайот Хитов и Филип Тотю. На втория етаж на кулата, до който се стига по оформени външни каменни стъпала, има малък параклис - "Свети Атанасий", чиято вътрешност е изцяло украсена със стенописи. От последният етаж, където се намира камбаната, се разкрива красива гледка към двора на манастира и околните хълмове.

Настаняване в манастира:

В

Чипровския манастир не се предлага настаняване и храна. През 2005г. обаче е построена допълнителна сграда към комплекса, която да приема посетители. Тя ще се използва основно за безплатно настаняване на поклонници, а не като хотелска част към него.

Интересни места за посещения в района:

На 6 км от Чипровския манастир е градчето Чипровци, известено със своите красиви килими и златари.

Фотогалерия:

Чипровски манастир - Фасадата на църкватаЧипровски манастир - Църквата и кулатаЧипровски манастир - Жилищните сградиЧипровски манастирЧипровски манастир - Фасадата на църкватаЧипровски манастир - Манастирската портаЧипровски манастир - Църквата и кулатаЧипровски манастир - Църквата и кулатаЧипровски манастир - КомплексътЧипровски манастир - Жилищните сгради Чипровски манастирЧипровски манастирЧипровски манастир - Олтарът в църкватаЧипровски манастир - Манастирът от птичи погледЧипровски манастир - Църквата "Св. Иван Рилски"Чипровски манастир - Църквата "Св. Иван Рилски"Чипровски манастир - Жилищните сградиЧипровски манастир

Маринова за Чипровски манастир, 01.12.2013

Преди доста години посетих Чипровският манастир - едно уникално духовно място. Там се запознах с отец Евсевий, но след време разбрах, че вече не служи в манастира. Ако някой знае нещо за него, моля оставете някакви координати.И нека Бог да е с нас!

Николай Брайнов за Чипровски манастир, 15.10.2013

Едно място свързано с българската история ,предизвикващо силно въздействие в мен.

Монах Моисей за Чипровски манастир, 09.05.2013

ПРАВОСЛАВНО МОЛИТВЕНО ПОСЛЕДОВАНИЕ ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕ ОТ ВЛИЯНИЕ НА МАГИИ, УРОКИ, ЗАКЛИНАНИЯ, ПСИХОТРОПНИ АТАКИ, АНАТЕМИ И БЕСОВЕ
1. Четиридесет дни строг пост с консумация само на хляб и вода, в краен случай мед.
2. Да се спазва въздържание от всякаква форма на полов живот по време на четиридесетдневния пост.
3. Да се вземе прошка с всички, които сме оскърбили или са ни оскърбили, да простим от сърце и да прощаваме от сърце, да се примирим по възможност с всички и да се стремим да не оскърбяваме никои.
4. Веднъж в седмицата да се изповядваме (да се каем за греховете ни) пред православен свещеник.
5. Всяка сутрин и всяка вечер да запалваме обикновена църковна свещичка от 0,10 лв. и да казваме от сърце и бавно следната молитва:
Господи Исусе Христе Единородний и Истински Сине Божий и Слово Божие, моля Те помилвай мене Твоя роб (името), /Твоята рабиня (и името)/, защото се отрекох от сатаната и от греховете, които сатаната ме учи да върша с дело, слово и мисъл и се Съчетах с Теб Господи Исусе Христе Единородний и Истински Сине Божий и Слово Божие Спасителю мой пребезсмъртний, затова Те моля изпрати в сърцето ми и в тялото ми, и в дома ми Твоята Божествена благодатна сила и както този пламък ще стопи восъка на тази свещ, така и Ти Господи Исусе Христе Единородний и Истински Сине Божий и Слово Божие Спасителю мой пребезсмъртний стопи всички незаслужени проклятия, уроки, магии, заклинания, психотропни атаки, бесове и анатеми и болести изпратени срещу душата ми и тялото ми, и сърцето ми, и дома ми на мене твоя раб (името) /твоята рабиня (името)/.
6. Често да казваме на глас или ум, и сърце следната молитва: ГОСПОДИ ИСУСЕ ХРИСТЕ СИНЕ БОЖИЙ ПОМИЛВАЙ МЕ!

Монах Моисей

Златка Николаева за Чипровски манастир, 26.08.2011

07.08.2011г-след посещение на няколко други манастири се озовахме на една прекрасна утринна литургия проведена от архимандрит Василий.Този човек достига до душата и сърцето на човека който може да го разбере.Пожелавам му да е все така всеотдаен човечен и добър пазител на вярата и обителта.Призовавам всеки който може да му помогне да осъществи всичко което е замислил за манастира.Идеите му са прекрасни и дано Бог да му помага.Благодаря от името на Бургаската група.

Диана Сиракова за Чипровски манастир, 26.05.2011

Свещено място - почитайте го, българи!

Teodor Traykov за Чипровски манастир, 25.01.2011

Благочестиви християнино! Озовеш ли се тук-в \"цветето\" на България-Чипровци, заобиколен от вси страни от дивна природа и все братя православни народи -българи и сърби, недей пропуска това свято място ! Тук е живата история на България, тук са твоите и моите български корени ! Тук ще те посрещне и изпроводи слънчевия и непринуден игумен на манастира-архимандрит Василий - Бог да благослови делата му ! Тук, както може би никъде другаде ще се почустваш желан, \"у дома си \". Тук гордо ще кажеш - \"Аз съм българин, аз съм православен християнин\"!!!

Герчева за Чипровски манастир, 19.05.2010

Посетихме манастира в края на април т.г. Невероятно красиво место. Поп Василий - едно младо момче, завършило скоро семинарията се грижи с голяма любов и всеотдайност за светата обител.

Ева Тихомирова Кънчева за Чипровски манастир, 30.04.2010

Според мен Чипровският манастир е много красив и има голяма история. Tой е свещено място за молитви и вяра в нашият бог защитник и ангел пазител. Манастира е много голям - като гнездо на вярата и поклон пред падналите за свoбодата ни.

Елза Йончева за Чипровски манастир, 15.08.2009

Гнездо на вярата и българщината.Поклон пред падналите за свобода, вяра и Отечество!

 

Изпрати коментар

Моля, напишете името си и коментара си за манастира на кирилица.
Вашето имe :
Вашият e-mail :
Вашия коментар :
 Please type this word.
Моля въведете защитната дума
от картинката.:

Бърз избор на манастир

Карта на манастирите в България

Карта на манастирите в България

Региони

Епархии

Най-често търсени