bg en

Бистришки манастир "Св. св. Йоаким и Ана"

Бистришки манастир

Ортодоксално име:Св. св. Йоаким и Анна

Близки манастири:Бистришки манастир "Св. Петка";Кокалянски манастир, Урвишки манастир, Германски манастир.

Последен коментар: Упътването на Атанас за Бистришки манастир св. св."Йоаким и Ана" от 10 09 15г е най-точно! Следвайте го и ще стигнете до него! Днес на 6 април 2019г го посетих със съпругът ми и останахме изключително впечатлени от манастира, учтивият отец , от красивата природа, заобикаляща манастира! Впечатляващ е и каменната статуя на светците Йоаким и Ана вплетени в прегръдка! Самият манастир има нужда от финансиране и реставрация, за да се запази тази старина! Също смятам, че има нужда и от някаква оповестяване, защото хората не го знаят, а наистина заслужава да се посещава от повече хора!

Валентина за Бистришки манастир св. св.Йоаким и Ана, 06.04.2019
Виж коментарите или Изпрати коментар.

 

Местоположение на манастира:

Скрий картата
Популярен манастир Популярен манастир
Mанастир Mанастир
Недействащ манастир Недействащ манастир
 

Бистришкият манастир се намира се в местността Мали дол във Витоша, на около 2 км югоизточно от с. Бистрица.

Транспорт:

До Бистришкия манастир се стига от село Бистрица.

История на манастира:

На мястото на днешния Бистришки манастир "Св. св. Йоаким и Анна", през 9-10в. е съществувал друг манастир "Св. Петър", разрушен през 14в. от турците. Основите му са разкрити през 1925г., а днешната църква е осветена през 1950г. Жилищните сгради са построени в периода 1965-1977г.

Архитектура и текущо състояние:

Понастоящем Бистришки манастир е действащ, но без монаси. Църквата е еднокорабна, едноапсидна, с купол, вътрешен и външен притвор, а жилищни и стопански сгради датират от средата на 20в. Храмът е издигнат върху могилен некропол, като под наоса се намира запазена антична гробница от началото на 4в.

Настаняване в манастира:

Бистришкият манастир не предлага настаняване.

Интересни места за посещения в района:

Фотогалерия:

Бистришки манастирБистришки манастирБистришки манастирБистришки манастирБистришки манастирБистришки манастир - АязмотоБистришки манастирБистришки манастирБистришки манастирБистришки манастир Бистришки манастир

Валентина за Бистришки манастир св. св.Йоаким и Ана за Бистришки манастир, 06.04.2019

Упътването на Атанас за Бистришки манастир св. св."Йоаким и Ана" от 10 09 15г е най-точно! Следвайте го и ще стигнете до него! Днес на 6 април 2019г го посетих със съпругът ми и останахме изключително впечатлени от манастира, учтивият отец , от красивата природа, заобикаляща манастира! Впечатляващ е и каменната статуя на светците Йоаким и Ана вплетени в прегръдка! Самият манастир има нужда от финансиране и реставрация, за да се запази тази старина! Също смятам, че има нужда и от някаква оповестяване, защото хората не го знаят, а наистина заслужава да се посещава от повече хора!

vgza за Бистришки манастир, 16.03.2019

Popa e gnusen pendel,perdashat go v gza razni bivshi pandizchii seka vecer ne hodete u toia manastir oltara mu e omursen on popskite mujelojki pervrzii

Мери Петрова за Бистришки манастир, 18.09.2016

В по-горен коментар написах, че Бистришките манастири са два. И сега, след посещението ми в манастир \\\"Света Петка\\\", ще напиша за вторият манастир \\\"Св.св Йоаким и Анна\\\". Той е извън селото, на не повече от 3-4 км., с кола придвижването е лесно, не знам как би било пеша, но...Манастирът е малък, сгушен сред вековни дървета, уютен, изпълнен с тайнство заради самата си отдалеченост. Цветя в двора няма, защото самият двор е част от гората. Дори камбаната на църквата е завързана на високо вековно дърво, хареса ми. Стенописите са стари, но духовното излъчване се усеща, може би точно заради това. Нямаше хора, тишина, само отеца беше там, и тук запалих свещичка, помолих се и си тръгнах. Пропуснах да кажа, че на стотина метра преди манастира има чешма с неспирно течаща вода, може би е аязмо, икона на светците, а до чешмата на голям камък са издялани образите на Св.Св. Йоаким и Анна в прегръдка. Красиво е! Посетете манастирите, няма да съжалявате.

Мери Петрова за Бистришки манастир, 18.09.2016

Вчера, в горещия Ден на София, реших да посетя Бистришките манастири. Да, те са два, единият е в края на село Бистрица, манастир \\\\\\\\\\\\\\\"Света Петка\\\\\\\\\\\\\\\". От центъра се стига за около 15 мин, гледката, която се разкрива към селото и Витоша е невероятна! Самият манастир е кокетен, двора потънал в зеленина и цветя, а зад него има огромна поляна цялата покрита с лилави цветове на кърпи кожух. Изумена останах от стенописите в църквата- \\\\\\\\\\\\\\\"Храм Св. Пророк Илия\\\\\\\\\\\\\\\", не попитах кой е иконописеца, хвала нему, много са красиви, богати на цветове, явно добре са подържани, може би скоро са реставрирани! Запалих свещичка, помолих се, благодарих Му и излязох с усещането на умиротворение и благост. Видях и отеца, не попитах за името му, но беше любезен, отзивчив. С удоволствие ще посетя манастира отново!

Ст. Георгиева за Бистришки манастир, 03.07.2016

През 2014г в събота след обед преди ВЕЛИКДЕН, посетих манастира, като се спуснах пеша по пътя, който се отклонява от шосето за Железница.Няма никакви табели, но след като се върви около десетина минути манастира се вижда и не е проблем да се стигне до него.На седем осем метра от оградата на манастира се подхлъзнах на тревата ( беше мокро, но не и разкаляно), паднах и се изкалях естествено. В двора на манастира отеца щъкаше напред назад, на една пейка седеше жена на средна възраст, имаше и 2,3 деца. Никаква реакция, все едно, че не съм паднала. След кратък разговор попитах отеца дали може да вляза в църквата, защото ми се стори, че бърза за някъде. Отговорът беше: Не може! Защо? -питам. Ами защото сте кална. Добре-казах, тогава само ще погледна от вратата.Позволението беше някак половинчато и аз си тръгнах.Това става към 5 часа след обед преди вечерната служба срещу Великден.Прибрах се в София ( бях с кученцето си). Никой не ме спря, никой не ми забрани са ползвам автобус защото съм кална и прочие. ПОВЕДЕНИЕТО НА монаха, отеца( не знам как да го нарека) БЕШЕ ГРОЗНО И ОТВРАТИТЕЛНО .

Татяна Иванова за Бистришки манастир, 29.06.2016

Вчера със съпругът ми се разходихме до Бистришкият манастир"Св.св.ѝоаким и Анна".Написаното за манастира събуди интереса ми,а и маѝ около София сме посетили всички манастири с малки изключения.Тоѝ беше един от непосетените.Времето разкошно,ни горещо,ни студено,билки ,песен на щурчета и птички.Да но заварихме и трите врати заключени с катинари.Успокоявахме се че о.Яков игумена е наоколо и ще се завърне,все пак си има работа човекът.Видяхме че джипът му е вътре и това ни вдъхна още надежда.От 9.30 ч. до 11 ч.никоѝ,добре,че има къде да се седне,а и полянките пълни с билки та да минава времето.Отчето се появи с една косачка и започна да коси ливадката от страна на църквата без да ни обърне внимание.Изчакахме търпеливо.Прибра косачката и пак изчезна.Появи се и започна да събира шишарки и клонки ,като се правеше че не ни чува и вижда.Пак изчезна и се появи след малко с метла.Обидени закачихме даровете за манастира на вратата и си тръгнахме.Не може такова отношение към хора възрастни извървяли 2 км.пеш в едната посока,дошли с желание и вяра от \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"божият служител\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"о.Яков.Тоѝ е млад човек замонашил се по собствено желание ,трябва да е горд че служи на бог точно тук близо до София в този малък раѝ.Вървяхме омърлушени и поизморени.Точно преди Бистрица отчето префуча покраѝ нас с тъмносиният си джип.Ако някоѝ може да ми каже имат ли почивни дни манастирите и дали трябва да бъде обявено на входа,както правилата за влизане в обителта окачени на видно място нека да каже.Ние останахме без думи.

иеродякон Юстин за Бистришки манастир, 08.02.2016

Братя и сестри, дано да мога да внеса някаква яснота за бистришките манастири. Те са два: на св. Иоаким и Анна - под Бистрица, където игумен е о. Яков, и на св. Петка - над Бистрица, където е о. Силуан, който е пълен с чувство за хумор. И двамата ги познавам лично и в тези манастири съм ходил безброй пъти. Но не съм чувал за трети манастир на Св. Георги. Ако на храма св. Георги, където служи о.Виктор, казват манастир, тогава може да има два варианта - или народно предание за древен манастир (което няма да е трудно да се установи), или \\\\\\\"печатна грешка\\\\\\\".
Иначе на всички препоръчвам да посещават и двата манастира, които са на прекрасни места и с много добри и съвестни иеромонаси.

Деница за Бистришки манастир, 29.01.2016

Здравейте, снимката качена за обекта е от Бистрецкия манастир край Враца, а не на Бистришкия. Случват се грешки... забелязах го и реших да ви пиша. Лек ден.

Атанас за Бистришки манастир, 10.09.2015

Другата голяма глупост, която виждам в момента е, че когато се пишат коментари за един от трите Бистришките манастири, то този коментар се появява и при трите манастира. В такъв случай искам да поясня, че предният ми коментар за това как се стига е за манастира "Св. Йоаким и Анна".

Атанас за Бистришки манастир, 10.09.2015

Пишете всякакви глупост, само не и как се стига до манастира. Ето точно описание, след изпитано премеждие вчера: Пътя до манастира с КОЛА е само през с. Бистрица. Минава се през площада по улицата надолу/ул. Стефан Стамболов/, след като се стигне един трафопост в ляво, който е направен на магазин, се свива надясно/пътят отдясно на една градинка /ул. Ивайло/ и по този път, покрай гробищата се стига до манастира. Другия път, който е само за ДЖИПОВЕ и ПЕША е на 2 км. след табелата на Бистрица в посока Железница, за тези с коли, там в началото оставят колата и тръгват пеша надолу/на отбивката има един дървен кол, на който някога е имало явно табела/. Има вероятност този път да бъде объркан с едно отклонение малко по - надолу, където има едно фургонче и спирка - не е там.
Мисля, че е редно Кмета на Бистрица да сложи една табела на Главния път, там където е площада, която да обозначи, че има такъв манастир и в коя посока е. Не мога да разбера тези архиерейски наместници какво правят, но това е първото нещо което трябва да се направи за един храм или манастир - да се обозначат, все пак те не са само за местното население, нали?

Пенка за Бистришки манастир, 31.08.2015

Прекрасно място, малък, но красив манастир, изключителна панорама, хубава изворна вода, аязмо. Посетете го, няма да съжалявате.

petar за Бистришки манастир, 15.01.2015

След една разходка с велосипедите решихме да се отбием в манастира. Един от приятелите ми познаваше монаха. Манастира ме впечатли с красивите си икони, разположението си и най-вече с доброто и гостоприемно отношение на монаха. Дано да има повече такива добри служители на Бога.

Асен за Бистришки манастир, 10.11.2013

посетихме и двата бистришки манастира и съм впечатлен от духовната енергия на манастирите и духовната сила на монасите. И от двамата монаси разбрах за отзивчивостта на кмета на с. Бистрица - Бог да му въздаде за добрините

Дияна за Бистришки манастир, 03.06.2013

Манастира е действащ и е невероятен а монаха е отец Яков и е мои роднина :)

димитров за Бистришки манастир, 29.01.2013

този стефан марков е тъп като галош...става дума за манастира "св.йоаким и анна", който се намира след с. бистрица посока с. железница, подминава се някакъв медицински пункт, продължава се по шосето поне километър и повече след новопостроените хотели и вили, и на голо място има малка табелка сочеща на ляво коларски път за манастира надолу...не е далече и пеша да се стигне, при сухо време и с кола...черквата е доста голяма, има и добра жилищна постройка, но манастира не е обитаем нито подържан...въпреки това е доста интересен и единствен на св.св.йоаким и анна - родителите на богородица!

Стефан Марков за Бистришки манастир, 15.10.2012

Местоположението на манастира на картата, няма нищо общо с реалното местоположение на манастира! Точно там, където е отбелязан на картата няма абсолютно нищо! Има гола поляна!
Манастира се намира на ул. Манастирска в Бистрица!
Незнам, кой ги отбелязва на картата тези манастири но повечето са на съвсем грешни места и само объркват хората!
Не ви съветвам да се доверявате на картата, а да проверите от друго място!

Стефан Марков за Бистришки манастир, 15.10.2012

Информацията за това място е абсолютно невярна!
Първо не се намира на посоченото място на картата а на съвсем друго! На картата е посочено, че се намира на ул. Ябълкова градина и ул. Малина. Там няма абсолютно нищо!
Второ това не е манастир, а черква и както казах, се намира на съвсем друго място в Бистрица!

Гошо Георгиев за Бистришки манастир, 13.09.2012

Инфото не е вярно, има монах в манастира, отец Яков.

Marina за Бистришки манастир, 15.01.2012

Mnoго зле говори за богаташите в Бистрица,че не поддържат тази светиня.Изобщо за съвременните богаташи ме е срам да говоря.Когато сме били под турско робство най-заможните хора са строили църкви и монастири и са поддържали пламъка на вярата.Сега е страшно!Дано Господ им помогне да отворят сърцата и банковите си сметки за тази и за другите светини,които се рушат и спешно имат нужда от ремонти.В България има толкова изоставени църкви и монастири,а се оплакваме,че сме зле.Ами Господ справедливо ни наказва за онези 45 атеистични години....

Денислав Ангелов за Бистришки манастир, 15.07.2010

Манастира има остра нужда от ремонт на покривите,отеца сам ремонтира храма с негови средства. Няма олуци и влагата разрушава манастира. МОЛЯ ПОМОГНЕТЕ.

Константин Стамболиев за Бистришки манастир, 04.03.2010

В този манастир са тленните останки на майката и бащата на Мария Магдалена съпругата Мелхиседек Давид Арамейски. Имено на тях е кръстен Св. св. Йоаким и Анна. Това ще превърне манастира в едно от най-посещаваните места в България( Тайните подземия на България 4 том Милан Миланов)

Владимир за Бистришки манастир, 21.01.2010

Слава Богу! и двата манастира са действащи и има монаси. Дай Боже да укрепват и двата манастира, всички се нуждаем от духовна подкрепа и помощ. Поздрави и на двамата отци

Йордан за Бистришки манастир, 19.11.2009

Актуализиране на информацията за манастира. Понастоящем той е действащ - посетих го днес за първи път по препоръка на отец Стилян от другия бистришки манастир - "Св. Петка". В манастира "Св. Св. Йоаким и Анна" е отец Яков. И отец Стилян, и отец Яков са духовно озарени монаси.

 

Изпрати коментар

Моля, напишете името си и коментара си за манастира на кирилица.
Вашето имe :
Вашият e-mail :
Вашия коментар :

Бърз избор на манастир

Карта на манастирите в България

Карта на манастирите в България

Региони

Епархии

Най-често търсени