bg en

Клисурски манастир "Св. Св. Кирил и Методий"

 
Клисурски манастир - Птичи поглед кум манастира

Ортодоксално име: Св. Св. Кирил и Методий

Близки манастири:Годечки манастир, Мътнишки манастир, Лопушански манастир, Разбоишки манастир, Чипровски манастир.

Последен коментар: Преди седмица посетихме манастира и останахме очаровани зеленината и спокойствието. Лично за мен е може би най-красивият от големите ни манастири.
Красимир , 22.06.2016
Виж коментарите или Изпрати коментар.

 

Местоположение на манастира:

Скрий картата
Популярен манастир Популярен манастир
Mанастир Mанастир
Недействащ манастир Недействащ манастир
 

Клисурският манастир е разположен край река Врещица, под връх Тодорини кукли в северното подножие на планина Козница от Западна Стара планина. Намира се на 4 км Бързия (до 1950г. с. Клисура), на около 9 км от Берковица, на 28 км. от гр. Враца и на 54 км от София.

Tранспорт:

На около 3 км. след гр. Бързия има разклон за гр. Вършец – след още 5 км. по него се стига до отбивката за Клисурския манастир. Пътят е асфалтиран и има указателни табели.

История на манастира:

Клисурският манастир е основан през 1240г., като тогава е носил името Врещецки. През 15в. манастира е разрушен от турците и за дълго остава необитаем. През 1742г. е възстановен с дарения от клисурци, но 40г. по-късно отново е разрушен. Въпреки това манастира за пореден път възкръсва благодарение на монасите и местните родолюбци.

Годината 1862 е трагична в историята на Клисурския манастир. Тогава по време на празника на светите братя Кирил и Методий, манастира е нападнат от башибозука на берковскя паша Юсуф бей и плячкосан. Избити са над 120 души, а самият манастир е сринат.

В близък до сегашния си възрожденски стил Клисурският манастир е възобновен през 1869г. от ктитор архимандрит Антим Дамянов, а през 1891г. църквата "Св. св. Кирил и Методи" е официално осветена от Видинския митрополит.

Архитектура и текущо състояние:

В днешно време Клисурския манастир е действащ и включва две църкви, жилищни и стопански сгради и собствена ферма.

Клисурски манастир - Църквата Главната църква "Св.св. Кирил и Методий" представлява, трикорабна, триапсидна, кръстокуполна сграда с един купол върху осемстенен барабан. Тя е с открит притвор, от двете страни на който са разположени високи камбанарии. Иконостасът е дело на майстор Стойчо Фандъков, а иконите са рисувани от Никола Образописов и датират от 18-19в. През 1937г. църквата е изографисана от известните български живописци Господин Желязков и проф. Георги Богданов.

Преди няколко години в Клисурския манастир е построен нов, значително по-малък храм "Св. Никола".

В Клисурския манастир се съхраняват много реликви /стари икони, книги, утвар и др./ от които най-ценни са мощите на светци.

През 2000г. в аязмото на Клисурския манастир е открита т.нар. "жива вода", която идва от връх Тодорини кукли. Водата е изворна, с ниско съдържание на минерали и се смята за лековита.

От месец май 2007 година в Клисурския манастир са се заселили и 6 монахини, българки от Вардарска Македония. Всяка година ръководството на манастира организира съвместно с православни организации лагери за деца от цялата страна.

Обителта има статут на манастирско селище

Контакти на манастира :

Телефони за връзка: +359 88 6560612; +359 88 6560613
Официален сайт на манастира

Настаняване в манастира:

Клисурският манастир разполага с 80 легла и 2 апартамента, цената е 8 лв./легло в стая и 10 лв./легло в апартамент. Стаите имат собствен санитарен възел. Ресторантът (50 места) предлага традиционни ястия от националната кухня със собствени продукти. За развлечение се организират планински излети, конна езда, концерти и изложби.

Интересни места за посещения в района:

Туристически маршрути:
1.Клисурски манастир – вр. Тодорени кукли (3.30 ч.)
2. кв. Заножене – гр. Вършец – вр. Тодорини кукли (7 ч.)
Близки хижи: Бялата вода, Пробойница, Пършевица.

Национални туристически обекти в близост до Клисурския манастир: гр.Вършец (7 км); връх Ком (12,5); пещерата "Леденика" (23,5).

Фотогалерия:

Клисурски манастир - Жилищна сградаКлисурски манастир - Църквата Клисурски манастир - Жилищна сградаКлисурски манастирКлисурски манастир - Манастирският дворКлисурски манастир - Църквата Клисурски манастирКлисурски манастир - Манастирският дворКлисурски манастир - Жилищна сградаКлисурски манастир Клисурски манастирКлисурски манастир - Църквата "Св. св. Кирил и Методий"Клисурски манастир - Църквата "Св. св. Кирил и Методий"Клисурски манастирКлисурски манастирКлисурски манастир - Манастирският входКлисурски манастирКлисурски манастирКлисурски манастир - Стенописи в църкватаКлисурски манастир - Стенописи в църквата Клисурски манастир - Стенописи в църкватаКлисурски манастирКлисурски манастир - Стенописи в църкватаКлисурски манастир - Птичи поглед кум манастираКлисурски манастир - Църковният олтарКлисурски манастир - Църковният олтарКлисурски манастирКлисурски манастирКлисурски манастирКлисурски манастир Клисурски манастирКлисурски манастирКлисурски манастир

Красимир за Клисурски манастир, 22.06.2016

Преди седмица посетихме манастира и останахме очаровани зеленината и спокойствието. Лично за мен е може би най-красивият от големите ни манастири.

Мартин за Клисурски манастир, 24.04.2016

Прекрасен манастир със силно въздействащи стенописи и библейски мъдрости, изписани в главната църква, а така също и по стените на останалите манастирски сгради. Много чист и подреден е манастирският двор, а монахините нямаха нищо против да отговарят на въпроси относно историята на манастира. Новата църква е с внушителна архитектура. Едно незабравимо и много красиво място.

Красимир за Клисурски манастир, 16.09.2015

Здравейте! По каква причина началната Ви страница съдържа обяви за строителство, транспорт и почистване на арабски език?

Григор Григоров за Клисурски манастир, 02.08.2015

Манастирът е красив, но благодарение на мащабните си дарения и ремонти-загуби автентичността си. Някога е бил женски, с руски монахини. После дълги години е мъжки, монасите имаха и хубаво стопанство. Но дойде на власт Бойко Борисов и почна да налива пари-още като генерален секретар на МВР. За жалост при ремонтите се унищожиха изключителни и уникални стенописи по фасадата на църквата, беше заличено стопанството, направиха се едни безмислени стръмни стъпала и тераси, не пускат да запалиш свещ в църквата, а в предвереието, вътре блестят гранити и мрамори, не може да цапаш. В момента се строи втора огромна църква-кому е нужна тази суета не е ясно. От автенчният манастир днес са останали само църквата със заличените стенописи(такова чудо и по турско не е било), камбанарията, и манастирската чешма. т.нар Хотелска част трябваше да е нещо като почивна станция на св.Синод. Като такава въобще не е използвана. Стенописите по тази хотелска част са правени преди 20 години и плачат за реставрация.

Параскева за Клисурски манастир, 31.03.2015

Здравейте,
На времето исках да бъда кръстена в Клисурския манаднтир, а сега искам да кръстя дъщеря си там. Моля да ми изпратите телефо за връзка с манастира и дали правят кръщенета. Благодаря ви.

Илияна за Клисурски манастир, 25.11.2014

Здравейте, ще помоля за актуални кординати за връзка с манастира. Искам да резервирам стая ако е възможно?

xristina за Клисурски манастир, 12.09.2014

naistina mnogo e krasivo i priqto za tova iskam da popitam dali se pravqt kra6tavki. blagodara

иванка за Клисурски манастир, 06.09.2014

Истински рай.Препоръчвам на всеки да го посети.

Мартин Димитров за Клисурски манастир, 28.06.2014

Каква е актуалната цена за нощувка

Екатерина за Клисурски манастир, 02.06.2014

Вземате рейс за Банкя и отивате до площадчето в началото на града. От там вземате рейс за село Клисура близо до Банкя. Слизате на последната спирка. От там вървите по пътя за нагоре към баира. На върха на хълма се вижда манастирът. Нека да отбележим че има два Клисурски манастира - единият близо до Берковица Монтана и Вършец а другият - до Банкя. Това до Банкя е единственият манастир в България където по стените има изписани библейски стихове. И от вътрешната и от външната стена. Църквичката вътре е много приятна а сега са построили и нов параклис който е още затворен. Около манастира беше пълно със семейства с барбекюта и чалгаджийска музика. Иначе прекрасна природа и подходящо да се достигне и с кола. Манастирът продава много вещи с цел набавяне на средства. Боядисан е в оранжево светло синьо и бяло. Единиственият проблем при достигането му е изкачването на стръмния баир.

Светлана за Клисурски манастир, 05.05.2014

Прекрасно място за отдих и зареждане с енергия.Красива природа,чист и уреден манастир,построен и поддържан с много любов и вяра.Не ми хареса,че на излизане от манастира попаднахме на циганска сватба и манастира се огласяше от чалгарска музика.

Иван за Клисурски манастир, 15.03.2014

Абе хора, уточнявайте за кой манастир пишете! Тази статия е за манастира до Банкя, а не за този до Берковица!!!

Андрей Петров за Клисурски манастир, 06.03.2014

Правят и кръщавки и венчавки а също има едно прекрасно заведение "Под манастирските орехи",посетете и манастира и заведението,няма да съжалявате.Има и за нощувки място. Супер е !

СЪБКА ПОПНИКОЛОВА за Клисурски манастир, 09.02.2014

ЗДР.ПРАВЯТ ЛИ СЕ ВЕНЧАВКИ В МАНАСТИРА,МОЖЕ ЛИ В СЪБОТА,ЗА ЛЯТОТО ПИТАМ,ИМАЛИ ЗНАЧЕНИЕ КОГА,ЦЕНА,МОЖЕ ЛИ ДА СЕ СПИ ТАМ ,ЦЕНА?

Ива за Клисурски манастир, 15.01.2014

Аз искам да питам дали се правят кръщанета,защото искам да кръстя моята дъщеря там.Ходила съм няколко пъти и страшно много ми харесва

Люба за Клисурски манастир, 25.08.2013

Много красив манастир и много красиво място. Вече не правят кръщенета.

tihomi за Клисурски манастир, 01.08.2013

moje li da mi izpratite oferti za noshtuvka

До никола 16.07.2013 за Клисурски манастир, 22.07.2013

Господ е казал: "не съдете и няма да бъдете съдени." Хубаво е, че все още има хора желаещи да отдадат живота си главно на Бог и според мен трябва да ги уважаваме.

никола за Клисурски манастир, 16.07.2013

Много красив туристически обект.Виждам последните 4 г.че се шляет псевдо монахини които непрестанно правят забележки на вярващи хора дошли да разгледат тази красиви местност и да се поклонят на Бог. Казвам псевдо защото с очите си видях как след полунощ излезе една от една хотелска стая, кадето бях отседнал за един два дни.Ако са монаси да отидат на място което прилича повече на това което парадират със своите облекла .

Марийка за Клисурски манастир, 02.07.2013

През 1973 год бя 3 месеца на Икономическа школа на това много красиво място макар и през зимата там е много красиво.Който отиде остава винаги запленен от тази малка част от западна България .Самият монастир е много добре уреден и поддържан , а сега след толкова години и промени мястото е станало положително още по привлекателно !Спомена и преживяванията никога няма да забравя!

Наталия Бачева за Клисурски манастир, 01.07.2013

Не съм посетила досега манастира Ви, но искам да се кръстя в него. Как да се свържем с ВаС? Желанието ми е за 07.07.2013 г.
Моля, отговорете ми. До скоро.

Петя Ф. Найденова за Клисурски манастир, 07.05.2013

Всяка година посещаваме Клисурския манастир .
Невероятно място , невероятна природа: - чист въздух , бистра водица, зареждаш се с много положителна енергия .Пожелавам на всеки да посети това свято място .
07.05.2013г.

Ивайло за Клисурски манастир, 29.04.2013

Огромната част от коментарите са за манастира до Вършец,а това е до село Клисура и се казва Св. Петка.А иначе и двата манастира са прекрасни.

Соня за Клисурски манастир, 27.04.2013

Днес за първи път посетих манастира и съм очарована:прекрасно поддържан,пъстроцветен двор,много спокойна атмосфера.

Пепка за Клисурски манастир, 23.04.2013

Обичам да посещавам манастирите в България. Един от най-хубавите, най-поддържаните е Клисурския манастир! Изключителна природа, страхотен въздух...а атмосферата в самия манастир-зашеметяваща...тиха мелодия, икони, учтиви монахини...Запомнящо се място с уреден хотелски комплекс, дворче и градина...

Таня за Клисурски манастир, 01.04.2013

Чувам добри отзиви за този манастир искам да го посетя атака също да отседна в комплекса.Може ли някой да ми даде телефона на хотела и ресторанта.

Радослава за Клисурски манастир, 23.03.2013

Моля за телефон на манастира,бих искала да кръстя сина си там!

мимето и боби за Клисурски манастир, 03.02.2013

страхотно място днес го посетихме с моето семейство и половинката на брат ми едни парцали сняг ни валя страхотно място

Екатерина за Клисурски манастир, 29.01.2013

Елате на Воскресение Христово в ноща на воскресение Повтаряйки "Христос Воскресе""Истина Воскресе"целия Балкан ехти от хилядите гласове на хора дошли да посрещнат празника!Най-магнетичната нощ ,която зарежда за цяла година!

Стела за Клисурски манастир, 12.01.2013

Здравейте! Може ли телефон за връзка. Искам да попитам за извършването на венчавка. Благодаря

Юлия за Клисурски манастир, 03.01.2013

Обичам да ходя в манастири и съм посетила доста. За мен това е най-магнетичния манастир. Миналата година за два последователни дена го посетих два пъти. Пленява с атмосфера, природа наоколо и красота на парка в самия двор. Пожелавам на всеки да му се порадва.

Eлена Москова за Клисурски манастир, 19.10.2012

Посетих това приказно място на 16 октомри 2012 год.Там ме заведоха приятели от Берковица.Не се описва с прости думи преживяното.Красиво,духовно,чисто място където ще се върна отново.Посетете го за да го почуствате както направих аз струва си.

iva за Клисурски манастир, 15.10.2012

klisyrski manastir - TOI NE E NA 3KM. ОТ ГRAD BANKIA KAKTO PICHE V NIAKOI SAITOVE OT SELO KLRSYRA E BLIZO ZA MANASTIRA - MNOGO E SPRETNAT , TICHO MESTO , BOJESTVENO I STENOPISITE S MADRITE SLOVA ,I TICHINATA DOKOSVACH SE DO BOGESTVENITE VECHNI NECHTA I STAVACH SILEN

Магдалена Първанова за Клисурски манастир, 04.08.2012

На 02.08.2012г. посетих Клисурския манастир. Това е един от най-красивите манастири на България. Монахините бяха много учтиви, двора целия беше с цветя. Хареса ми много и пак ще го посетя.

Даниела Благова за Клисурски манастир, 12.06.2012

Здравейте,казвам се Даниела Благова от гр.Монтана,бихте ли ми казали какви са условията относно сватбеният ритуал,понеже възнамеряваме аз и половинката ми да направим Сватбата си в Клисурския манастир,през декември 2012г.Ако е възможно да ме информирате дали имате запазени дати за тогава и евентуално датите,които са резервирани при Вас.Благодаря предварително!

Елена за Клисурски манастир, 03.06.2012

Още едно прекрасно кътче и свято от България.

ПОЛЯ за Клисурски манастир, 01.06.2012

ДАЙТЕ, МОЛЯ ТЕЛЕФОНИ ЗА РЕЗЕРВАЦИИ ЗА СПАНЕ.БЛАГОДАРЯ

Галина Атанасова за Клисурски манастир, 14.02.2012

През 2007 г. имах щастието да посетя Клисурския манастир "Св.св. Кирил и Методий". Участвах в лагер по иконография. Там изкарахме и Великден.Излъчването на самия манастир, природата, топлото отношение на хората от манастира са неотразими с думи. Сутрин се събуждах рано, излизах на двора и като, че ли имах сили да полетя в небесата като птичка. Чувствотое неописуемо! Вурнах се у дома много заредена от преживяното там, плюс една нарисувана от мен икона. Вече пет години често си спомням за манастира и мечтая пак да го посетя, но този път със семейството си. Искам и те да почувстват това, което аз изживях. Там се запознах с една изключителна жена-писателката Мариана Еклесия, с която и до днес поддържаме връзка. Разглеждам снимките от манастира в последните години и виждам, че е станал още по-привлекателен. Дните изкарани там, хората с които се запознах, наученото по иконография оставиха незабравими спомени и чувства в моята душа. И до днес в свободното си време продължавам да рисувам икони. Дано някога имам възможността пак да отида на това райско кътче.

АННА за Клисурски манастир, 19.11.2011

Уникално място!Много силна енергия. Винаги, когато сме ходили там, са се случвали добри и благословени от Господа неща. Има цитати от Библията по стените на манастира, които е хубаво да четем, поне докато сме там. Много мили и внимателни монахини. Посетете го, скъпи хора! И нека ви помага, както на нас!

АННА за Клисурски манастир, 19.11.2011

Уникално място!Много силна енергия. Винаги, когато сме ходили там, са се случвали добри и благословени от Господа неща. Има цитати от Библията по стените на манастира, които е хубаво да четем, поне докато сме там. Много мили и внимателни монахини. Посетете го, скъпи хора! И нека ви помага, както на нас!

Анна за Клисурски манастир, 19.11.2011

Няколко пъти съм ходила на това прекрасно място. През различните сезони е различна гледката, но винаги красива. В манастира има македонски монахини, които на място рисуват икони и са много внимателни и дружелюбни. За хората, които не знаят - манастирът има много добра материална база, почти хотелска. Стаите са добре обзаведени, със собствен санитарен възел. Има изградени детска площадки и други забавления за деца.

Георги за Клисурски манастир, 11.11.2011

Тел. За връзка с Манастира са 0886 56 06 12; 0887 32 16 29; 0887 611 772

Анита Саздова за Клисурски манастир, 08.11.2011

Наскоро посетихме манастира"Св.Петка". Изключителна архитектура, чудесни стенописи и вкус. Поздравления за църковните управници!

Цветелина Гатева за Клисурски манастир, 03.10.2011

Не намирам никъде телефон за връзка с манастира, ако някой има моля за съдействие.

Evgeni за Клисурски манастир, 11.07.2011

Edno 4udesno mqsto, no koga 6te mahnat tezi ciganski sergii pred vhoda ? Mnogo grozno, a i zaemat celiq parking !

Милка Карабелова за Клисурски манастир, 01.07.2011

Клисурският манастир е едно от вълшебните кътчета на България. Изкарахме три прекрасни дни.

лилия за Клисурски манастир, 06.05.2011

Клисурския манастир е красив от всякаде.

NATALIQ BORISOVA NIKOLOVA за Клисурски манастир, 25.04.2011

Много ни хареса и пак ще отидем, прекрасно място и чист въздух винаги ще се връщаме там.

Ани за Клисурски манастир, 22.04.2011

Посещавала съм манастира неколкократно преди години и винаги ми е действал успокояващо и релаксиращо.
Имам въпрос и ще се радвам, ако някой може да ми отговори. Чудех се дали манастирът предлага нощувки, тъй като преди няколко години бяхме попитали, но тогава получихме отрицателен отговор. Сега не знам дали нещо се е променило. Благодаря предварително!

радостина за Клисурски манастир, 15.11.2010

С нетърпение очаквам да посетя клисурскят манастир чувам чудесни отзиви тези дни ще използваме хубавото време за да посетим една светиня и след това ще напишем нашите мнения.

gergana kosturkova за Клисурски манастир, 12.11.2010

Страхотно място. Приказка. Ще отида скоро в манастира!!

petranka nikilova за Клисурски манастир, 01.10.2010

Страхотно място е много ми хареса и ще го посетя отново.

Вяра Василева Цветкова за Клисурски манастир, 11.08.2010

Кръстена съм в този манастир през 1975г. от дядо Антим, по онова време той беше игумен в манастира. Доста по късно през 1986 съдбата ме събра със съпруга ми който е родом от Берковица. В същия манастие е кръстена и първородната ни дъщеря , Христина.
Живота ни отпрати далеч от България.....много дълго време живяхме и учихме в бившия СССР, сега живеем и работим Испания, но винаги когато се прибираме у дома задължително се отбиваме в манастира , който приемаме като наш, зада помолим за закрила и сили да продължим напред....
.....преди много години , кофато се оженихме , по стечение на обстоятелствата тогава , не можахме да се венчаем, това е наша мечта ! Да сме живи и здрави догодина 2011 омаме сребърна сватба, 25 г, и сме решили най после да се вречем и пред Бог, естествено в нашия манастир, Клисурския !...........
както разбирате , живота ни е свързан с това свещено място> Сигурна съм , че всеки , който е бил там поне 1 път, непременно ще се върне отново!

Величка за Клисурски манастир, 03.08.2010

Най прекрасното място ,което съм посещавала -благите усмивки и топлите думи на сестрите и благословията на майка Таисия дай боже да ме съптсвуват и отново да изживея приятните мигове с тях.

Мариана за Клисурски манастир, 03.08.2010

От 28-30.07.2010г.посетих манастира - божествено място с природа неповторима, а благословията на майка Таисия и сестрите около нея винаги ще ме карат да се връщам там.

Нели и Митко за Клисурски манастир, 31.07.2010

През м.юли 2010 посетихме манастира.Очаровани сме от красотата му.Благодарим за гостоприемството на майка Таисия и всички сестри.Бог да ги благослови!

сашка за Клисурски манастир, 22.06.2010

Бях на първият ми студентски празник там(1996г.).Прекарахме чудесно.Това е оставило голям отпечатък за мен.Оттогава не съм спирала да посещавам манастири.Опитайте!Ще ви хареса!Като вляза в манастира и настръхвам, очите ми се пълнят със сълзи.Като си тръгвам съм отпочинала, спокойна и с нови сили.

михаела за Клисурски манастир, 09.06.2010

много ми харесва всеки трябва да отиде

поли за Клисурски манастир, 04.01.2010

Това е място което те кара винаги да се връщаш.Има магия, има това от което се нуждае всеки-спокойствие и вяра. Тръгваш си пречистен и по-добър. Посетете го. Майка Таисия ще Ви благослови.

Галина за Клисурски манастир, 30.10.2009

Прекрасно място,което посетихме през едно горещо августовско лято на 2002 г и останахме очаровани! След жегата на гр.Вършец, където бяхме на почивка,в Клисурския манастир ни посрещна прохлада и дъх на кипариси.Игуменът на манастира ни разказа накратко за историята му.Останахме изненадани от конната база и възможността за езда.Горещо препоръчвам това красиво кътче от нашата страна!!

Марина за Клисурски манастир, 25.06.2009

Един от красивите български манастири.Миналото лято няколко пъти отсядах в манастира и съм много доволна.Ако имам възможност и тази година бих почивала там.Наблизо е минералня басейн на Спанчевци
а пъстървата при Сталин е страхотна.

 

Изпрати коментар

Моля, напишете името си и коментара си за манастира на кирилица.
Вашето имe :
Вашият e-mail :
Вашия коментар :

Бърз избор на манастир

Карта на манастирите в България

Карта на манастирите в България

Региони

Епархии

Най-често търсени