bg en

Варненска и великопреславска епархия

Скрий картата
Популярен манастир Популярен манастир
Mанастир Mанастир
Недействащ манастир Недействащ манастир
 

Във Варненска и великопреславска епархия се намират няколко наскоро обновени и добре поддържани манастира, сред които са манастир “Св. св. Константин и Елена” в едноименния курорт, новопостроеният Българевски манастир "Св. Екатерина" в село Българево между Каварна и нос Калиакра, Златарският манастир "Св. св. Петър и Павел" между Варна и Шумен, Ботевският манастир "Св. Марина" между Варна и Добрич, както и Александрийският манастир "Св. пророк Илия" на 40 км северно от гр. Добрич.

Аладжа манастир "Света Троица"

Аладжа манастир "Света Троица"

Скалният манастир Аладжа (Св. Троица) се намира на около 2 км от морския курорт Златни пясъци. Манастирът е възникнал около 11-12в., но пещерите на му са обитавани още от 4-5в.. В манастира си личат останките на 20-на помещения и 3 църкви, разположени на 2 етажа. В един от параклисите са запазени фрагменти от стенописи датиращи от 14в.

повече за манастира
Александрийски манастир "Св. пророк Илия"

Александрийски манастир "Св. пророк Илия"

Александрийския манастир се намира непосредствено до село Александрия, на 40 км северно от гр. Добрич. На мястото на днешния Александрийски манастир е имало друг манастир, посветен на св. пророк Илия, който е бил разрушен от турците. Строежа на сегашната обител започва през 2004г., като със средствата на дарители там е построен параклиса "Св. Илия". Местността е известна и с лековития си извор, за който се смята, че лекува различни болести.

повече за манастира
Ботевски манастир "Св. Марина"

Ботевски манастир "Св. Марина"

Ботевският манастир възниква в средата на 19в., около лековит извор, който е бил собственост на турски бей. Той решил да построи сарай на мястото, но при разкопките бил изкопан кръст с надпис "Св. Марина". През 1844г. е построен параклис и две къпални до извора. След 9-ти септември Ботевският манастир запустява, за да възкръсне за живот в последните години.

повече за манастира
Българевски манастир "Св. Екатерина"

Българевски манастир "Св. Екатерина"

Българевският манастир е построен наскоро и църквата му е осветена в началото на май 2008г. Днес в Българевския манастир живее само един монах, а комплекса се състои от църква, двор, столова и няколко едноетажни жилищни постройки. Интересното в манастира е, че притежава мощи на Св. Екатерина, които са донесени от Русия и се съхраняват в църквата.

повече за манастира
Варненски манастир “Св. св. Константин и Елена”

Варненски манастир “Св. св. Константин и Елена”

Най-ранните писмени сведения за Варненския манастира са от 18в. и се съдържат в книгата "Писма от България" на известния руски пътешественик Виктор Тепляков, публикувана в Москва през 1832г. По време на руско-турската война от 1828-1829г. Варненския манастира "Св. св. Константин и Елена" е бил разрушен. Няколко години след това благодарение на усилията на двамата братя Теодосий и Агапий Кантарджиеви от Велико Търново, започнало неговото възстановяване. До създаването на Българската екзархия през 1870г., манастира "Св. св. Константин и Елена" е бил под ведомството на Гръцката патриаршия. Независимо от това йеромонах Теодосий извършвал богослужение на български език.

повече за манастира
Златарски манастир "Св. св. Петър и Павел"

Златарски манастир "Св. св. Петър и Павел"

Златаревският манастир е разположен между селата Ивански и Златар, на 20-на километра южно от гр. Шумен. Златаревският манастир "Св. св. Петър и Павел" е построен на мястото на стар манастир от римско време, който е бил разрушен с идването на турците през 14в. През 1937г. местното население възстановява сегашния манастир. С помощта на местното население през 1993г. е открита нова църква, а три години по-късно започва издигането и на нов манастирски комплекс.

повече за манастира

Бърз избор на манастир

Карта на манастирите в България

Карта на манастирите в България

Региони

Епархии

Най-често търсени