bg en

Сопотски метох "Въведение Богородично"

Сопотски метох

Ортодоксално име:Въведение Богородично

Близки манастири:Сопотски манастир, Калоферски манастир "Въведение Богородично";Калоферски манастир "Рождество Богородично".

Последен коментар: Бях там, и там остана душата ми!
Моля се, на Господ и на Божията Майка, да се върна и остана завинаги!
Виолета, 28.01.2014
Виж коментарите или Изпрати коментар.

 

Местоположение на манастира:

Скрий картата
Популярен манастир Популярен манастир
Mанастир Mанастир
Недействащ манастир Недействащ манастир
 

Сопотският метох "Въведение Богородично" се намира в центъра на град Сопот, на 60 км от Пловдив.

Транспорт:

История на манастира:

Манастирският храм "Въведение Богородично" е построен през 15в. на мястото на стар параклис. Самият Сопотски метох е основан през 1665г., когато около храма били построени жилищни сгради. Построен е в близост до Хилендарския метох, който бил изгорен от кърджалиите през 1794г., но оставил названието "метох", пренесло се върху Девическия манастир (без да е метох на който и да било манастир). В обителта се е помещавало и основно училище.

Монахините от Сопотския метох участвали дейно в националноосвободителните борби на българския народ. Тук с помощта на игуменката Христина се е укривал Васил Левски в периода 1869 – 1872г. През 1877г. турците опожаряват град Сопот, при което пострадал и Метохът, като оцеляват само жилищната сграда с чардаците, църквата и лозата на манастира. Впоследствие манастира е реставриран и продължава да функционира нормално.

В Сопотския метох е съществувал скрипторий за преписване на църковна книжнина и иконописна школа за монахини, действала до 30-те години на 20в. Тук е запазена и най-старата лоза в цяла Югоизточна Европа (а може би и в цяла Европа), която е на 350 години. Светата обител е описана от Иван Вазов в много негови известни произведения, като "Под игото", "Нова земя", "Чичовци", "Хаджи Ахил" и др.

Архитектура и текущо състояние:

Сопотския метох е постоянно действащ и представлява комплекс от църква, жилищни и стопански сгради. Параклисът датира от 15в. и е вкопана в земята еднопространствена, безкуполна постройка без апсида. Единствените стенописи в храма са на двама светци и датират от 17в. Манастирът притежава някои интересни икони, между които храмовата "Въведение Богородично" датирана от 1823г. и иконата на св. Никола от 1860г., дело на копривщенеца Христо поп Енчев.
В Сопотския метох е запазена килията, в която са живели Хаджи Ровоама и послушницата Рада Госпожина, героини от романа "Под игото" на Иван Вазов. През 1846г. в близост до манастира е построена голяма трикорабна, триапсидна енорийската черква "Св. св. Петър и Павел".

Интересна в Метоха представлява и запазената жилищна сграда с чардаците от 18в., която по чудо заедно с църквата оцелява при опожаряването на град Сопот от турците през 1877г. В нея и може да се види килията на девическото килийно училище действало до 1850г. и скривалището под килията на игуменката Христина, в което се е укривал Васил Левски.

Настаняване в манастира:

В Сопотския метох не се предлагат настаняване и храна.

Интересни места за посещения в района:

Освен Сопотския метох, в Сопот може да се посети и родната къща на Иван Вазов, която е превърната в музей и е сред 100-те национални туристически обекта на БТС. На 5 км от метоха в Карлово се намира националният музей на Васил Левски. В близост до светата обителта могат да се видят и останки от средновековната крепост Аневско кале.

Фотогалерия:

Сопотски метох - Двора на манастираСопотски метох - КамбанариятаСопотски метохСопотски метохСопотски метохСопотски метохСопотски метохСопотски метохСопотски метохСопотски метох Сопотски метохСопотски метохСопотски метохСопотски метохСопотски метохСопотски метохСопотски метохСопотски метохСопотски метохСопотски метох Сопотски метохСопотски метохСопотски метохСопотски метохСопотски метохСопотски метохСопотски метох

Виолета за Сопотски метох, 28.01.2014

Бях там, и там остана душата ми!
Моля се, на Господ и на Божията Майка, да се върна и остана завинаги!

Таня Костова за Сопотски метох, 21.06.2012

Най-спокойното място на света, на което се усеща истински българския дух.

hristo gaidarov за Сопотски метох, 25.02.2011

Страхотно и красиво!!!

 

Изпрати коментар

Моля, напишете името си и коментара си за манастира на кирилица.
Вашето имe :
Вашият e-mail :
Вашия коментар :

Бърз избор на манастир

Карта на манастирите в България

Карта на манастирите в България

Региони

Епархии

Най-често търсени