bg en

Манастири близо до Варна

Скрий картата
Популярен манастир Популярен манастир
Mанастир Mанастир
Недействащ манастир Недействащ манастир
 

В непосредствена близост до Варна се намират два поддържани манастира - “Св. св. Константин и Елена” в едноименния курорт и Ботевският манастир "Св. Марина" между Варна и Добрич. Малко по на север е новопостроеният Българевски манастир "Св. Екатерина" в село Българево между Каварна и нос Калиакра.

Особен интерес представлява скалният Аладжа манастир "Света Троица", разположен на 2 км от морския курорт Златни пясъци и на 10 км северно от Варна. Аладжа манастир е превърнат в паметник на културата и музей и е чест обект на туристически посещения.

Аладжа манастир "Света Троица"

Аладжа манастир "Света Троица"

Скалният манастир Аладжа (Св. Троица) се намира на около 2 км от морския курорт Златни пясъци. Манастирът е възникнал около 11-12в., но пещерите на му са обитавани още от 4-5в.. В манастира си личат останките на 20-на помещения и 3 църкви, разположени на 2 етажа. В един от параклисите са запазени фрагменти от стенописи датиращи от 14в.

повече за манастира
Ботевски манастир "Св. Марина"

Ботевски манастир "Св. Марина"

Ботевският манастир възниква в средата на 19в., около лековит извор, който е бил собственост на турски бей. Той решил да построи сарай на мястото, но при разкопките бил изкопан кръст с надпис "Св. Марина". През 1844г. е построен параклис и две къпални до извора. След 9-ти септември Ботевският манастир запустява, за да възкръсне за живот в последните години.

повече за манастира
Българевски манастир "Св. Екатерина"

Българевски манастир "Св. Екатерина"

Българевският манастир е построен наскоро и църквата му е осветена в началото на май 2008г. Днес в Българевския манастир живее само един монах, а комплекса се състои от църква, двор, столова и няколко едноетажни жилищни постройки. Интересното в манастира е, че притежава мощи на Св. Екатерина, които са донесени от Русия и се съхраняват в църквата.

повече за манастира
Варненски манастир “Св. св. Константин и Елена”

Варненски манастир “Св. св. Константин и Елена”

Най-ранните писмени сведения за Варненския манастира са от 18в. и се съдържат в книгата "Писма от България" на известния руски пътешественик Виктор Тепляков, публикувана в Москва през 1832г. По време на руско-турската война от 1828-1829г. Варненския манастира "Св. св. Константин и Елена" е бил разрушен. Няколко години след това благодарение на усилията на двамата братя Теодосий и Агапий Кантарджиеви от Велико Търново, започнало неговото възстановяване. До създаването на Българската екзархия през 1870г., манастира "Св. св. Константин и Елена" е бил под ведомството на Гръцката патриаршия. Независимо от това йеромонах Теодосий извършвал богослужение на български език.

повече за манастира

Бърз избор на манастир

Карта на манастирите в България

Карта на манастирите в България

Региони

Епархии

Най-често търсени