bg en

Осеновлашки манастир "Св. Богородица" (7-те престола)

Осеновлашки манастир

Ортодоксално име:Св. Богородица

Близки манастири:Батулийски манастир, Черепишки маанстир, Курилски манастир, Подгумерски манастир.

Последен коментар: Welcome to the world of adult Dating loveawake.ru
loveawake.ru, 09.06.2021
Виж коментарите или Изпрати коментар.

 

Местоположение на манастира:

Скрий картата
Популярен манастир Популярен манастир
Mанастир Mанастир
Недействащ манастир Недействащ манастир
 

Осеновлашкият манастир (7-те престола) е разположен в дефилето на р. Габровица, в северна Стара Планина, в полите на връх Измерец, на 7 км от с. Осеновлашко.
Манастира е отдалечен на 80 км от София по пътя за гр. Мездра през Искърския пролом и на 50 км от гр. Враца.

Транспорт:

До Осеновлашкия манастир може да се стигне с влак, по главния път София—Мездра, като се слиза на с. Елисейна. От там започва асфалтиран път, който по поречието на р. Габровница води до манастира, като разстоянието е около 10 км.

История на манастира:

Легенда свързва основаването на Осеновлашкия манастир (7-те престола) с името на болярина Петър Делян и с въстанието против византийското владичество през 1040г. Има и друга легенда за създаването на манастира, свързана с името "Седемте престола". Според нея обителта е основана през 11в. от 7 боляра, които идват от Бесарабия и се заселват в Балкана заедно с техните семейства. Установяването им в тези земи е свързано и с възникването на 7 села в близост до манастира – Осеновлак, Огоя, Оградище, Буковец, Лесков Дол, Желен и Лъкатник.

Въпреки това, най-ранните сведения за съществуването на Осеновлашкия манастир намираме в преписка от четириевангелие датираща от 1511г. и в един служебник от 1554г. През 1737г. султан Махмуд, нарежда разрушаването на много манастири и църкви, в това число и Осеновлашкия. След Руско-турската война през 1770г. и подписаното мирно споразумение, султан Абдул Меджит издава указ, с който се позволява на подчинените християни да строят църкви и манастири. Тогава Осеновлашкият манастир е реконструиран и върнат към живота от двамата братя свещеници – Тодор и Марко от Тетевен и с помощта на майстор Стоян от Троян.

В началото на 19в. Осеновлашкият манастир е бил обезлюден, манастирските сгради сринати, а територията му станала собственост на мюсюлманска фамилия от град Роман. С помощта на врачанина Димитраки Хаджитошев и митрополит Доситея, през 1824г. започва възстановяването на манастира. Те откупили земите на манастира, а настанения тук монах Паисий от Ловеч изградил жилищна сграда. Комплексът бил предоставен за метох на Черепишкия манастир. През 1848г. отец Христофор основава в манастира килийно училище, като един от учителите става самия той, а през 1851г. за¬почнало изграждането на нова голяма триетажна сграда.

В епохата на национално-освободителните борби на българския народ Осеновлашкият манастир неведнъж е бил убежище на революционери. Тук са намирали закрила Вълчан воевода, Мартин войвода, Софроний Врачански и Апостола Васил Левски.

Архитектура и текущо състояние:

Осеновлашки манастир - Манастирският дворПонастоящем Осеновлашкият манастир е функциониращ и посреща гости. Манастирът е ограден от висок каменен зид, а в средата на вътрешния двор е разположена църквата. Комплекса включва също камбанария и две жилищни сгради, голямата част от които са стаи за посетители. Дворът впечатлява със своята добре поддържана градина с много цветя, цъфтящи храсти и стари дървета, едно от които е едновековна секвоя.

Камбанарията се състои от две камбани (датиращи от 1799г. и 1940г.) с дървено и метално клепала – последното е взето от останките на Римска крепост, намираща се в близост до манастира. Манастира има и собствена библиотека, която съдържа стари православни книги, включително една подарена от руската императрица Екатерина.

Осеновлашки манастир - Църквата "Рождество Богородично"Манастирската църква датира от 11-12в., но от многократните преправяния през изминалите столетия, е загубила напълно автентичната си архитектура. През 1770г. троянския майстор Стоян ремонтирал основно църквата и тогава основният й корпус е получил днешния си ранновъзрожденски архитектурен вид. Тя била частично опожарена, но отново възстановена през 1815г. През 1868г. към църквата била пристроена откритата нартика. Уникалното в нея са седемте олтара – нещо, което няма еквивалент в друг български храм. Четирите основни олтара образуват кръст и са отделени от главната зала с вътрешни стени. Други два са в близост до вратата, а последният 7-ми олтар, е непосредствено срещу входа на църквата. Всеки престол представлява отделен параклис със собствени стенописи и иконостас и е посветен на български светец. Стенописите в църквата са на повече от сто години.
Иконостасите в централното храмово помещение, както и в страничните ниши, са неполихромирани, с опростена резба и датират от 18в. Иконите по тях са от 17 до 19в., като сред тях се откроява голямата многофигурна икона "Страшният съд". Едно от най-интересните резбарски произведение в манастира, е големия дървен полилей "хоро" (датиращ от 1815г.), съставен от петнадесет части с оцветени дърворезбени сцени.

Двете жилищни сгради в Осеновлашкия манастир са издигнати в средата на 19в. В едната 4-етажана сграда се е помещавало основното манастирско училище на йеромонах Христофор, а фасадите й били изписани с религиозни и битови сцени. Втората сграда, над входа към манастира, е била манастирската гостоприемница. Днес Осеновлашкият манастир е почти напълно реставриран.

Настаняване в манастира:

Осеновлашкият манастир предлага 50 легла за настаняване, без самостоятелен санитарен възел. За посещения през уикенда или на големи религиозни празници е желателно да се направи предварителна резервация. Има заведение непосредствено до портите на манастира, но е добре да се и носи храна. Посетителите на манастира могат да ползват огнище с маси и пейки непосредствено до реката, минаваща край манастира.

Интересни места за посещения в района:

На 10 мин. от Осеновлашкия манастир могат да се видят руините на древна крепост от 5в. наричана от местните "Латинско кале".
Туристически маршрути:
1. с.Елисейна – Осеновлашки манастир - с. Осеновлаг (21 км.) - (5,30 часа)
2. Осеновлашки манастир - вр. Козница (3 часа)
3. с. Осеновлаг - вр. Козница (1,30 часа)
4. с. Зверино - вр. Козница – Осеновлашки манастир (около 7 часа)
5. с. Зверино - х. Лескова (6 часа)
6. с. Рашково - вр. Козница (3,30 - 4 часа)
7. с. Краево - вр. Козница (5 часа)
Близки хижи: х. Лескова, Пробойница, Буковец

Фотогалерия:

Осеновлашки манастир - КомплексътОсеновлашки манастир - Църквата "Рождество Богородично"Осеновлашки манастирОсеновлашки манастир - Манастирският входОсеновлашки манастир - Църквата Осеновлашки манастир - Комплексът от вънОсеновлашки манастир - Комплексът от вънОсеновлашки манастир - Манастирският дворОсеновлашки манастирОсеновлашки манастир - Манастирският двор Осеновлашки манастирОсеновлашки манастир - Църквата Осеновлашки манастирОсеновлашки манастир - Жилищните сградиОсеновлашки манастир - Жилищните сградиОсеновлашки манастир - Манастирският входОсеновлашки манастирОсеновлашки манастирОсеновлашки манастир - КомплексътОсеновлашки манастир - Църквата "Рождество Богородично" Осеновлашки манастир - Комплексът от вънОсеновлашки манастирОсеновлашки манастирОсеновлашки манастирОсеновлашки манастирОсеновлашки манастир

loveawake.ru за ??????????? ????????, 09.06.2021

Welcome to the world of adult Dating loveawake.ru

loveawake.ru за ??????????? ????????, 23.05.2021

Welcome to the world of adult Dating loveawake.ru

PavaCrope за ??????????? ????????, 20.05.2021

null

Frankwew за ??????????? ????????, 13.05.2021

???????? «??? ?????????» ??? ????? 10 ??? ???????? ?? ????? ???????????? ? ???????? ???????? ??????;

???? ????????? ????????? ??? ?? ?????? ?????????? ????? ????????????, ???????????? ?????????????? ?? ????????? ?????-?????????? ? ????????????? ???????, ?? ? ??????????? ? ??????????????? ??????????;

?? ??????????????? ???? ??? ????????, ???????????? ??????? ???????? ????????, ???????? ??????? ???????? ? ?????? ??????? ?????????, ?? ?????????? ???? ?? ???????? ????????? ????? "??????????? ????-????????".

??? ???????? ????? ????????????? ????? ????????? ???????? ???????????? ? ???????? ? ???????????? ????????.

Walkom за ??????????? ????????, 02.05.2021

Hookup Women Uses Free of charge Matters?

A Fantastic Side to side Reward!

Free hookup women singles on the web is the best solution if you're tired with going
to pubs and organizations merely to be ignored, or perhaps even worse,
laughed at. I realize what it's like because I've
been there. I had been individual and needy in the day time --
I essential a new partner -- however i kept on striving because I needed not any other decision. If
you're just one man who would like to hookup with sexy women without planning to those places where
ladies are on your own, this report may just change your life.
It will clarify why internet dating on-line is the greatest substitute
if you're a male who may be shy to strategy a beautiful female in the club or club.

napilim.pro за ??????????? ????????, 02.05.2021

???????????????? ?????? ????????? ????????.??????????? ?????? ???? ??? ??????.
?? ?????? ????????? ??????
?????? ?????????? ???????? ?? ???????
?????? ?????????? ???????? ???
?????? ?????????? ???????? ???????????
?????? ?????????? ???????? ???
?????? ?????????? ???????? ???
?????? ??????????? ????????.
?????? ?????????? ???????? ?? ??????? ? ?.? ????? ?????.
???????? ????????.
?????? ????????? ????????
?????? ????????? ????? ?? ????????.
?????? ????????.
?????? ?????????? ????????
?????? ?????????? ?????
?????? ????????? ????? (? ??????? ?????????)
?????? ??????.
?????? ???????? ? ??????????.
?? ?????? ??????? ?????????!
???????? ?? ??? ???? ?????.
???????.???

loveawake.ru за ??????????? ????????, 22.04.2021

Welcome to the world of adult Dating loveawake.ru

Вержиния Боянова Станиславова-Радкова за Осеновлашки манастир, 21.07.2019

Поздравления за доброто поддържане на манастира, но изказваме недоумението си заедно със съпруга ми, че никъде не се споменава официално по-подробно,че в двора на манастира е погребан известният български писател Змей Горянин /Светослав Димитров/, който много лета е прекарал в манастира и е писал там своите творби, между които има и прекрасни стихове и оди, посветени на същия този манастир.

Rumen за Осеновлашки манастир, 09.04.2019

Здравейте, бихте ли предоставили телефон или мейл за връзка с манастира.
Благодаря!

Антония Атанасова за Осеновлашки манастир, 10.06.2018

Днес кръстихме и двете си деца в манастира, прекрасен манастир, чисто и свято място. Отсякъде лъха спокойствие. Който не е ходил, нека го посети!
Отправям специални благодарности на архимандрит Януарий Джангозов, литоргията Ви бе повече от прекрасна, на всички ни надмихате очакванията. Излизайки от манастира след светото кръщене децата ми сияеха от щастие !
Още веднъж, Благодаря Ви!
Задължително ще ви посетим отново :)

Pannonloft за Осеновлашки манастир, 27.05.2018

Регистрация

Мартин за Осеновлашки манастир, 22.06.2016

Браво на всички, заели се с поддържането и реставрирането на Осеновлашкия манастир, известен още като манастир "Седемте престола". Видяхме наистина един оазис от красива растителност и внушителна архитектура в двора на манастира.

Мартин за Осеновлашки манастир, 22.06.2016

Браво на всички, заели се с поддържането и реставрирането на Осеновлашкия манастир, известен още като манастир \\\"Седемте престола\\\". Видяхме наистина един оазис от красива растителност и внушителна архитектура в двора на манастира.

Венелин Нецов за Осеновлашки манастир, 27.12.2015

Прекрасно поддържан манастир с наличните сили и възможности, посрещане и комуникация отлични. Топлота и сърдечност! На игумена на манастира --честит имен ден! Здраве и сили, да благославя нас миряните в Богословното църковно призвание!

ДОБРИНКА ТОДОРОВА ЗА ОСЕНОВЛАШКИ МАНАСТИР 19.08.2015Г. за Осеновлашки манастир, 21.08.2015

Група поклонници от 12 човека посетихме манастира \\\"СЕДЕМТЕ ПРЕСТОЛА\\\" и отседнахме за 1 вечер.Манастира е УНЕКАЛЕН -през целия престои чуствахме неуписуемо спокойствие.Възхитени бяхме от грижите който полагат ОТЕЦА И СЪПРУГАТА му и малкото персонал- за църквата,двара,хотелската час. БОСПОДИ БЛАГОДАРИМ ТИ ,ЧЕ ИМА ТАКОВА РАЙСКО КЪТЧЕ КОЕТО ТРЯБВА ДА СЕ ПОСЕТИ НЕПРЕМЕННО. СЛАВА И ПОКЛОН НА ПРЕДЦИТЕ НИ ОСТАВИЛИ ТОВА БЕЗЦЕННО НАСЛЕДТВО. ОТ ГРУПАТА ОТ ГР.ПОПОВО 19.08.2015г.

aнонимен за Осеновлашки манастир, 15.08.2015

Някогa беше свято място. Откaкто се посещaвa от хорa със скaндaлни именa в обществото, нямa дa имa предишния aвторитет.

Николай Ненов за Осеновлашки манастир, 03.08.2015

Със съпругата ми посетихме днес манастира. Организацията е перфектна, поздравления за Отец Венцислав за усилията и неуморния му труд да запази това свято място ! Всичко е премерено, подредено, личи грижа и внимание.

Венелин Нецов за Осеновлашки манастир, 08.09.2014

Честит и благословен Храмов празник! Да пребъде и ратува за християнските необходимости на всички!

SantaSara за Осеновлашки манастир, 17.08.2014

Аз съм от този край и знам какво беше в манастира преди и какво е сега! Богохулници и хора заслужаващи затвор бяха превърнали манастира в бардак!!!!! Пиянски групи се събираха там и го ползваха за хотел и порочни цели! Години наред го разграбваха и го ползваха за сварталище на пороци и богохулници! Бог да благослови новия игумен, който отново възроди манастира! Бог да благослови и патриарх Неофит, който го прати там, като сред вълци да се бори с човешката поквара! Дано да има повече смели свети хора като новия свещенник на манастира! Българи не забравяйте - православната вяра не е туризъм!!! Тя е светинята, която ни запази като народ 500 години под турска власт! Тая ваяра е всичко което остана на народа ни!!! Пазете я!!!!

Велчева за Осеновлашки манастир, 13.04.2014

Уникално място. Наистина трябва да се види. Няма друга подобна църква. Добре поддържано, сърдечни и усмихнати хора. А си струва и да опитате манастирската храна.

В.Иванова за Осеновлашки манастир, 03.03.2014

От 25.02.2014г. Манастира има нов Ефимерий (Игумен) днес го посетих и останах възхитена от обстановката в манастира. Новия свещеник е там постоянно и заедно със семейството си, бяха много любезни, разказаха ни малко за манастира и ни позволиха да хапнем на обяд в столовата на манастира(храната си я носехме). А като цяло манастира е едно уникално кътче от България което си заслужава всеки да посети... :) :) :) Няма да съжалявате... А за да бъда полезна и на тези който също искат да го посетят, манастира има и нов телефон - 0877198517

Ценка Петкова за Осеновлашки манастир, 20.01.2014

На 18.01.2014г.група от 5 човека,членове на ТД"Кайлъшка долина"посетихме манастира "Седемте престола",който се намира в едно невероятно райско кътче от Стара планина.Посещавали сме го и преди и винаги сме се възхищавали на природата в района!Искам да благодаря за гостоприемството на Радка и Георги,които поддържат манастира.Посрешнаха ни като стари приятели:чистота,уют и добронамереност!Вечерта ни изненадаха с подредена маса и типичното за българите гостоприемство!Не успяхме да се видим с отец Петър,само се чухме за резервацията предварително,но се надявам да посетим пак манастира!Посетете този кът на българщината,сьчетан с чудна природа!

zdravko за Осеновлашки манастир, 02.12.2013

Бях на манастира с голяма група от Русе. 15лв. ни взеха на човек , беше много студено в стаите , нямаше печки.
Иначе природата е превасходна, мястото е страхотно просто трябва да се види.

Идващ за Осеновлашки манастир, 16.11.2013

Телефонът на манастира е 0889635310
Нощувките са по : 10лв
Понякога няма обхват така че ако ви даде ,че телефонът е изключен звъннете след 20 мин

rada за Осеновлашки манастир, 24.10.2013

nemoje da se komentira,
triabva da se vidi

vasilena за Осеновлашки манастир, 03.09.2013

az ne sam xodila do manastira bix iskala da znam kolko pari sa noshtuvkite i moje li da se ostava da se spi

Костов за Осеновлашки манастир, 08.08.2013

Някой може ли да каже телефон, на който да резервирам стая за спане?

Посетител за Осеновлашки манастир, 29.07.2013

Писах и в друг сайт, пиша го и тук.
Не може човек, който има претенции, че е вярващ и посветен на Бога, да използва такива епитети!?
Хора, та вие /или по скоро "ти", защото знам, че пише еди и същ човек под няколко псевдонима/ говорейки за църквата като духовен храм на християните, използвате слова принадлежащи на друга религия, която ни е мачкала векове-турцизми!!! Това ли е чистата вяра!?
И какъв е този довод "Миришеше на музей" , "Миришеше на влага" !?
Да сте чували, че постоянната температура благоприятства за съхраняване и консервация на музейни експонати !? Да сте си помисляли, че в постройка с 80-100 сантиметрови стени, температурата е ниска, влажността сравнително висока!? Миришело на влага ..... Може би умишлено са лискали вода вътре или какво!? Не е проветрявано ....!? Че то има един единствен изход/вход
Хайде спрете се с този абсурд. Виж ти миришело вече на тамян. Браво, запалили сме кандилото!
Не съм вярващ, но съм кръстен християнин, с културна принадлежност, възпитаван да ужажава своята история, род и родина. И ме дразнят коментари на неподготвени или манипулиращи драскачи!

Имам поглед върху събитията свързани със съдбата на манастира от около 10 години. Занимавам се активно с високопланински моторизирани преходи и манастирът е една от дестинациите, които попадат на кръстопътя на нашите маршрути. Гостува ли са ми съмишленици от цялата страна и не съм пропускал да им покажа красотите на Западна Стара планина и разбира се магичното място-м-р Седемте престола.
Досега никой не ми се е оплаквал, че "Мирише на влага"

Поздравления за новия свещеник. Делото е свято и дано достойно да го брани! Манастирът е един от най-посещаваните.
Направете така, че все повече хора да проявят интерес и да го посетят. И не само! Да го посетят и да си тръгнат доволни от видяното с намерение и желание да повторят това свое пътуване.

Аз ще продължа да идвам без значение кой стопанисва тази обител, защото мястото е невероятно. И ще се надявам с всяко следващо идване да виждам как се надгражда. Да видя завършената реставрация на някои елементи от църквата, която започна преди известно време, да видя покрива на храма отремонтиран с автентичен облик, защото може и да не съм вярващ, но високо ценя културното ни наследство, завещано ни от предците, както и всяка наша културна черта, приобщаваща ни към един народ, който е сериозно застрашен от изчезване.

do miki за Осеновлашки манастир, 26.07.2013

Ami kak togava shte govorite protiv novia igumen Kato izobshto ne ste go videli ?

мики за Осеновлашки манастир, 25.07.2013

За двете Анонимки...Не ви ли е срам да пишете тези глупости? Такива хора като вас нямат човечност.И никъде в друг коментар не пише това което сте написали.Как са ви възпитавали се чудя,в какви семейства сте били и каква е била ценностната система на това семейство в което сте отраснали.В училище на това ли ви научиха през годините? Заради такива като вас държавата ни е на такъв хал.Вгледайте се в себе си ....Какво има във вас?...Злоба !......Как сте прекрачили тогава прага на този Манастир?

Do anonimnia за Осеновлашки манастир, 25.07.2013

Аз съм зад теб анонимен абсолютно е така... Тази градинка е за детската градина .. Това за БОГА е манастир ! В църквата има огромна кичозност това е недупостимо! Поне вече не мерише на мухъл , а на тамян точно както трябва да мерише една църква,един манастир, един БОЖИЙ дом! Отчето е много възпитан , когато го попитах няколко неща той ме покани да седна и говорихме повече от час , на всеки дошъл му пожелава добро , много е смирен и това се вижда в очите му, един път не повиши тон ,защото аз бях целият ден там и зная, расото му е изпрано, старателно избръснат не е някой мръшляк както казват хората.. Много му се радвам за следващата събота сме се подготвили цялото семейство да отидем отново, децата ни много го харесаха и игумена ,който ги закачаше и манастира и рекичката.. БРАВО Отче БРАВО много малко такива игумени са останали ! ЕВАЛА

Анонимен за Осеновлашки манастир, 25.07.2013

Браво ,че са я махнали нищо против жената ,но аз преди 2 месеца ходих с компания и в църквата меришеше на музей, за вечерта не ни даде разписка, направен е ресторант пред самите врати на манастира, тази кичозност това не е за манастир както са се изразявало хора по-надолу - Това може. да мине за музей ,но не и за манастир.. Онзи ден ходих в манастира и вече се бият камбани,клепало в църквата си мерише на църква ЕВАЛА на новия игумен !

Мики за Осеновлашки манастир, 25.07.2013

Никога не съм идвала там.Но прочетох разказа за несправедливото отношение към тази жена и към останалите хора които са прекарали по голямата част от живота си там.Знам,че живеем в България, но докога ще позволяваме такива несправедливости и докога ще търпим такива неща? Ако всеки от нас се опита да помогне с нещо,дори да дадем гласност на това вярвам,че ще помогнем.Не съм толкова вярваща но си имам вяра и влизам в църква.Но не вярвам,че този човек е вярващ щом иска да направи това.Алчността ,злобата и жаждата за власт правят хората такива.А къде остана ДОБРОТАТА?...

Димитър Кръстанов за Осеновлашки манастир, 24.07.2013

До вчера този манастир „побираше“ зад стените си голяма част от спомените за моето детство, за баща ми, за дядо ми, които вече не са тук, за приятелите, за компаниите, за съзнателните ми години ... Всъщност наистина голяма част от всичките ми спомени .... Тук е минало почти цялото ми детство, тук с баба и дядо съм прекарвала летата си, тук съм играла с братовчедите и сме помагали с каквото можем. Отец Димитър и презвитера Веска ( баба и дядо) отиват на манастира през далечната за мен 1965г. Без път, без канализация, без ток, а с карабитни лампи те заживяват там ... Със свои усилия и с подкрепата на местни хора те успяват да възстановят и превърнат манастира в един от най-посещаваните манастири в страната. След като дядо почина, баба се опита сама да продължи това начинание и се справяше изключително успешно! Случвало се е зимата със седмици да не мине и кола от там, да стои съвсем самичка , да остава без ток или със спукани тръби на водата, да размразява, да студува, и въпреки това НИКОГА не се оплака. Единственото ѝ притеснение винаги е било не за нея, а за манастира! Отишла 19 –годишна, днес тя вече е на 69г.. Петдесет години е „подарила“ от живота си на този манастир. А, вчера (22.07.2013г) с „леката“ ръка на хора, издигнали се до висши духовници, но останали всъщност най-нисши духовни личности ѝ се каза, че е време да предаде манастира и да бъде освободена . Поведението и отношението на новия свещеник е слабо казано аморално и непристойно за „духовник“ , като на персонала е казал, че ще бъде уволнен и назначен нов негов персонал. Тези жени, работещи там ,не са заговорници или „хора на баба“ , това са жени, изхранващи семейства и в повечето случаи, минаващи 8 км пеша ( в едната посока) , за да дойдат на работа. Такова ли трябва да е поведението на духовника, който учи миряните на добродетели ??!!!
Ще кажете, че сме знаели, че това не е наш дом и сте прави, знаем го! Но кажете го на тази 69 годишна жена, която помни змиярника , в който е дошла на 19 години, и която вижда какво е постигнала днес. Когато си полагал 50 години грижи за този манастир , когато си отдал здравето, живота и силите си на него, той отдавна вече се е превърнал не просто в твой дом, а в твоето малко творение и крепост – крепост, заключила и попила в стените си всичките ни щастливи и тъжни моменти, цялата борба и несгоди, през които минава човек в устрема си да създава.
Вземете едно семенце, посадете го и отдайте цялата си любов на него. След като сте сигурни , че вече го обичате, викнете и своите най-близки хора, нека и те го полеят, нека и те се погрижат за него. Наблюдавайте го всеки ден как расте , как се променя, как става все по-красиво, как разцъфва , как се превръща във вашето цвете! Убедете се , че всички го обичат ! А, сега нека ви го вземе някой, който не обича цветя, но какво пък ... Недейте да страдате, нали казват, че човек нищо не притежава ...

игумен за Осеновлашки манастир, 23.07.2013

манастира има нов телефон 0889329331

ѝорданка Петкова за Осеновлашки манастир, 09.06.2013

Ходих миналото лято и се удивих от красотата на манастира. Много добре е уреден, а и хората бяха много мили. Чудесно място за отдих.

Ипия Илиев за Осеновлашки манастир, 28.05.2013

На 31.03.1968 група студенти от Икономическия институт-София гостувахме в манастира "Седемте престола" Останахме очаровани от прекрасната природа наоколо и от доброто посрещане което ни оказаха обслужващите ни монаси според условията тогава.Сега предполагам че е още по-уютно и красиво и ще направя възможното да гостувам пак.

Руслан Семерджиев за Осеновлашки манастир, 20.05.2013

А телефон за връзка с манастира няма ли?

Вяра Славова 20.04.2013 за Осеновлашки манастир, 21.04.2013

На 20.04.2013 посетих ме този невероятен манастир, пренощувах ме там и се наслаждавах ме на спокойствието и чистия въздух.Посрещнаха ни много добре.Много красиво място, препоръчвам на всеки който може да го посети.

Ника за Осеновлашки манастир, 08.11.2012

Манастирът женски ли е или мъжки?

Емил Иванов за Осеновлашки манастир, 25.07.2012

Верно, хубав е манастира. Само че в анонса има някои грешки. 1.По-добре е да се слезе на спирка Пролет, преди въпросната Елисейна, откъм София. 2. Селото е ОСЕНОВЛАГ, а не Осеновлашко. Баща ми беше от там и аз знам по-добре, не спорете с мен. 3. Вместо Оградище и Лесков дол трябва да се включат Еленов дол и Брезов дол, така знам от стари хора. Оградище е разформировано, а Батулийският манастир е, всъщност, Оградишки, значи, Оградище е имало свой манастир. А селата, които аз изброявам, всички са на север от централната верига на Стара планина в този участък.Още от тракийско време пътят от Монтана и Лом за София е бил по билото на тази верига и 7-те села са наредени по този своеобразен път.Оградище и Лесков дол са на южната страна на южната верига и са отдалечени от Седемте престола.Който иска, да гледа по карта, да не бърза да казва, че не може да бъде.Емил

инж.Цветан Цоцов за Осеновлашки манастир, 15.06.2012

Господи ,благодаря Ти ,че има такова райскои място на Земята.Кагато съм бил малък ,само на10г.,съм живял ,много близко ,до това светилище!Прекланям се пред чистотата и красотата на България!

Соня Атанасова за Осеновлашки манастир, 05.02.2012

Днес 05.02.2012 г. група туристи от София посетихме манастрира. Направихме си една прекрасна разходка и си изкарахме чудесно! Благодаря на Бог, че има такива кътчета в България!

Иванка за Осеновлашки манастир, 04.09.2011

Тази седмица ходихме със съпруга ми до седемте престола-наистина си заслужава да се види.Не може да се опише.

Зорница Миленова за Осеновлашки манастир, 09.08.2011

Преди 2 години за първи път отидох да видя параклиса 7-те престола, бях очарована въпреки че му правеха някакъв козметичен ремонт. Това място си заслужава да се види !!!!!

Ани Златева за Осеновлашки манастир, 23.03.2011

Манастирът е прекрасен! невероятен и уникален ! Заслужава си да бъде видян от мало и голямо! Прекрасно е отношението на хоата там, които с невероятна любов се гижат за всичко. Безкрайно бях доволна и от факта, че е посещаван и от млади хора. Може би в коментара трябва да се напише и за височайшия подарък към манастира от руската императрица Екатерина, който още веднаж доказва близостта на всички наши свети места с тез от Русия пряко или коствено чрез дейността на Света гора и сродните манастири там. Това не подценява заслугата на творците -българи, а издига делото им до европейските висини и ни поставя като лидеро на кръстопътя на духовността на Балканите! Поклон и слава на предците ни!!!
Нека не се забравя и гробът на невероятният талант Змейю Горянин... Време е да си спомняме по-често за него като човек, гражданин, мирянин и най-вече творец на българското слово!!!

стефка атева за Осеновлашки манастир, 01.03.2010

това е най-красивия манастир,повярвайте!

Красимира Иванчева за Осеновлашки манастир, 29.09.2009

На 27.09.2009г. посетих мястото за пръв път.Правихме кръщане на внучката ми там.Със сигурност ще се върна отново при първа възможност.Целият комплекс е едно страхотно място зареждащо с енергия .Всичко се дължи на персонала поддържащ манастира. Хвала на такива отдадени на работата си хора. Поклон пред усърдието и желанието с което ни посрещнаха, за да се направи кръщането и да остане завинаги хубав спомен както на мен, така и на нашите гости дошли да уважат внунчката ми.Сърдечно благодаря на всички спомогнали нашето кръщане да се състои. Удовлетворение от красотата , както на самия комплекс така и от красотата на планината. Идете и го посетете няма да съжалявате.Иванчева

 

Изпрати коментар

Моля, напишете името си и коментара си за манастира на кирилица.
Вашето имe :
Вашият e-mail :
Вашия коментар :

Бърз избор на манастир

Карта на манастирите в България

Карта на манастирите в България

Региони

Епархии

Най-често търсени