bg en

Манастири в регион Ловеч

Скрий картата
Популярен манастир Популярен манастир
Mанастир Mанастир
Недействащ манастир Недействащ манастир
 

В регион Ловеч са разположени няколко манастира, сред които са едни от най-живописните в България. Тук се намира третият по големина манастир в България - Троянският. Също тук е и Гложенският манастир близо до Тетевен. В района около Правец и Етрополе са разположени други 3 манастира, които заслужава да се видят - Етрополски манастир "Света Троица", Правешки манастир "Св. Теодор Тирон" и Чекотински манастир "Св. Архангел Михаил". В региона са разположени и още няколко по-малки манастира.

Троянски манастир "Успение Богородично"

Троянски манастир "Успение Богородично"

Троянският манастир е 3-qt по големина манастир в България. Основан e през 1600г., а днешния си вид придобива в периода 1835-1855г., когато е построена и сегашната църква, изографисана от Захари Зограф. През 1830г. В днешно време Троянския манастир представлява комплекс от църква, жилищни и стопански сгради, както и два скита – "Св. Николай" и "Св. Йоан Кръстител".

повече за манастира
Гложенски манастир "Св. Георги Победоносец"

Гложенски манастир "Св. Георги Победоносец"

Гложенският манастир е основан средата в 13в. от киевския княз Георги Глож. При земетресение през 1913г. манастирската църква е разрушена и върху останките и през 1931г. е построена друга.В манастира е изложено копие на старинната икона "Св. Георги Победоносец", донесена от Георги Глож при заселването му в местността.

повече за манастира
Априлски манастир „Св. Троица”

Априлски манастир „Св. Троица”

Априлският манастир (известен също като Новоселски) е основан през 1830г. като семеен манастир и първите му обитателки са били 40 монахини от съседните села. По време на Априлското въстание през 1876г. четата на Цанко Дюстабанов се барикадирала в манастира и до девети май водила тежки боеве с башибузука, когато била разгромена. Почти целия днешен град Априлци (тогава селата Видима, Острец, Ново село и Зла река), както и Новоселския манастир били разрушени, а монахините изклани.

повече за манастира
Тетевенски манастир "Св. пророк Илия"

Тетевенски манастир "Св. пророк Илия"

Тетевенски манастир се намира в гр. Тетевен и е основан през 2-то българско царство. Първите конкретни сведения за манастира са от 1600г. в требник. Косвени сведения за манастира получаваме и от някои книги, преписки и други документи от 16 и 17в. Тук са се съхранявали старопечатни книги от 18в. и икони от 17 и 18в. Днес Тетевенският манастир е без монаси и нефункциониращ. Запазени са единствено църквата и една жилищна сграда в лошо състояние

повече за манастира
Чекотински манастир "Св. Архангел Михаил"

Чекотински манастир "Св. Архангел Михаил"

Съществуването на Чекотинския манастир е свързано със съдбата на средновековната Урвичка крепост, която се намира на няколко километра от него. В подножието на крепостта е имало също църковен комплекс по това време и двата манастира са поддържали тесни връзки. По време на кърджалийските набези в края на 18в. манастира е разрушен, за да възкръсне за живот към средата на следващия век. От средновековните манастирски сгради е оцеляла частично само църквата.

повече за манастира

Бърз избор на манастир

Карта на манастирите в България

Карта на манастирите в България

Региони

Епархии

Най-често търсени