bg en

Роженски манастир "Рождество Богородично"

Роженски манастир

Ортодоксално име: Рождество Богородично

Близки манастири:Гоцеделчевски манастир, Петрички манасти, Хаджидимовски манастир, Сандански манaстир, Горнобрезнишки маанстир.

Последен коментар: ?????????! ???? ?? ???????? ??????? ?? ?????? ? ??????????
?????, 20.04.2024
Виж коментарите или Изпрати коментар.

 

Местоположение на манастира:

Скрий картата
Популярен манастир Популярен манастир
Mанастир Mанастир
Недействащ манастир Недействащ манастир
 

Роженският манастир e разположен в планина Пирин, на около километър от с. Рожен, на 6 км от гр. Мелник и на 16 км от гр. Сандански.

Tранспорт:

Асфалтов път от Мелник е води директно до портите на Роженския манастира. Няма редовна автобусна линия от града.

История на манастира:

Точната дата на основаването на Роженския манастир не е известна, но за първи път името на манастира е споменато в една преписка към гръцки ръкопис от 13в. По това време Мелнишката област е управлявана от деспот Алексий Слав, племенник на българския цар Калоян (1197-1207). По време на османското нашествие манастира е бил опожарен, но скоро след това отново възстановен.

Роженския манастир се споменава отново през 1551г. в ръкопис на тогавашния игумен Козма. Първоначалният манастирски комплекс е претърпял сериозни разрушения и през 16в. е бил отново възстановен. От тогава датира главната църква, трапезарията и някои жилищни сгради.

Първата половина на 18в. Роженският манастир е обновен, а вътрешното оформление на главната църква завършва окончателно през 1732г. Това става по времето на патриарх Паисий, на мелнишкия митрополит Антим (1716-1737), на игумена Анастасий, и на настоятеля и ктитор Дукас. Манастирът достига своя апогей през 19в., когато служи като регионален духовен център и притежава много земи в околната местност.

По време на турското робство Роженския манастир е под гръцко влияние и е превърнат в метох на Иверския светогорски манастир. От 1912г. манастира отново става български, но спорът за собствеността е разрешен окончателно през 1921г. от арбитражния съд в Хага в полза на България.

През втората половина на 19в. Роженския манастир се превръща и в убежище на революционните дейци от тези краища. По-късно, манастира често пъти е приютявал и войводите на ВМРО, а близо до него е погребан видният македонски революционер Яне Сандански.

Архитектура и текущо състояние:

Днес Роженския манастир е постоянно действащ, добре поддържан и отворен за посетители през цялата година.

Роженски манастир - ЦъркватаМанастирът има неправилна шестоъгълна форма, като жилищните сгради обграждат красив двор, в средата на който е разположена манастирската църква. Храмът датира от 16в., а през 1732г. е обновен. В сегашния си вид представлява трикорабна, триапсидна, безкуполна сграда, с двуделен притвор и с открити галерии от юг и запад. Стенописите в църквата са от от края на 16 началото на 17в. и от първата половина на 18в., като последните са преобладаващи. Стенописите, украсяващи притвора на главната църква са най-ранните (от 16в.) и представят предимно сцени, илюстриращи деянията на Христос след възкресението: чудесата с Умножаването на хлябовете, превръщането на водата във вино и чудотворните изцеления. На южната и северната стени са илюстрирани 24 строфи (песни) на Богородичния акатист, в който Богородица се възхвалява като майка на Христос и като защитница на византийската столица. Южната фасада на манастирския храм е изцяло покрита със стенописи. Над входа е изобразена Богородица на трон, заобиколена с изображения на пророци в медальони. Отдясно са сцените на Страшния съд, а отляво - т.нар. "Стълбица на добродетелите’, по която монасите се възкачват към праведността.

Роженски манастир - Оконостасът в църкватаИконостасът в Роженската църква е изработен заедно със стенописите по време на голямото преустройство от 1732г. и е един от най-представителните иконостаси по българските земи от този период. Цокълните му табла са покрити с рисувани букети цветя, а всичките му релефни части са покрити с плитка резбована плетеница. Обзавеждането на църквата се допълва от амвона, кивота над светия престол, владишкия трон и двата реда столове за богомолците, полилея (днес разглобен) и великолепния проскинитар.

В северозападнара част на църквата се намира параклиса "Св. св. Козма и Дамян", украсен със стенописи от 18в. Наред с образите на патроните, е изобразен и ктиторски портрет на монахиня Мелания. Тук се намира и най-ранния иконостас в Роженския манастир, включващ орнаментален фриз с оцветена дърворезба, към който са добавени по-късно рисувани части и икони, сред които се откроява храмовата икона "Св. Безсребърници". Иконата е реплика на прочутата чудотворна икона на Богородица, която е охранявала портите на Ивирон и включва сцени с изображения на нейните чудеса. Надписът й сочи, че тя е зографисана от иверския минах Яков в 1790г. и била поръчана от кожарския еснаф в Мелник.

Роженски манастир - Жилищните сградиЖилищните корпуси в Роженския манастир датират от два периода. Монашеското крило, което обгражда църквата от изток, юг и запад, е било построено през 16в. То представлява двуетажна сграда с чардаци, в която се намират хранителния блок, избите, игуменарницата и монашеските килии. Там се на намира и манастирската трапезария, в която има стенописни композиции и фрагменти от "Тайната вечеря", сцената "Св. Пахомий и ангела", цикъла "Богородичния акатист" и др., типични за украсата на светогорските манастирски трапезарии от 16 и 17в.

Второто, триетажно жилищно крило, е издигнато през 18в. с помощта на мелнишките еснафи. В приземието се намират оборите, а на етажите - големи гостни стаи, някои от които с огнища. През 19в. върху покрива на сградата била изградена малка камбанария.

Към манастирския комплекс на Роженската обител се отнася и Костницата, построена през 1597г., вън от манастирските стени. Тя е двуетажна църква - гробница, в долния етаж на която са събирани костите на умрелите монаси. Горният етаж, предназначен за богослужение е украсен със стенописи, създадени по времето на игумена Теодоси и митрополит Силвестър през 1662г. Тук намираме 12 сцени илюстриращи живота на св. Йоан Кръстител, който се разглежда като предтеча на монашеството и застъпник за греховете на човека.

Българската държава и църква проявява целенасочени грижи за опазване на художествените паметници в Роженския манастир. Завършена е реставрацията на стенописите, както и на много икони. Оформена е забележителна музейна сбирка, която съхранява ценни икони и други предмети от религиозния култ, дарявани на манастира от жителите на Мелник и околността, донасяни от поклонници от различни краища на България и православния свят. Етнографският отдел в манастира притежава уникална сбирка от носии и шевици от Югозападна България.

Контакти на манастира:

Телефон за връзка: 07437/222

Настаняване в манастира:

Роженският манастир не предлага настаняване и храна. На 500 м. надолу по пътя има мотел и ресторант, а отдалечения на 5 км. гр. Мелник предлага богат избор на места за спане и храна.

Интересни места за посещения в района:

Само на 5 км от Роженския манастир се намира архитектурно-историческия резерват гр. Мелник, който е част от 100-те нацинални исторически обекта на БТС. Край манастира се намират и прочутите Мелнишки земни пирамиди.

Фотогалерия:

Роженски манастир - Манастирът от далечРоженски манастир - ЦъркватаРоженски манастир - Манастирската портаРоженски манастир - ДворътРоженски манастир - Богородица ПортатисаРоженски манастир - Оконостасът в църкватаРоженски манастир - Манастирът от вънРоженски манастир - ДворътРоженски манастир - СтенописиРоженски манастир - Манастирът от вън Роженски манастир - Манастирът от вънРоженски манастир - ТрапезариятаРоженски манастир Роженски манастир Роженски манастир - Жилищните сгради

????? за ???????? ???????? , 20.04.2024

?????????! ???? ?? ???????? ??????? ?? ?????? ? ??????????

?????? ????? за ???????? ????????, 19.04.2024

?? 14.04.24?. ????????? ?????????. ???? ?????????. ????? ?? ??????. ?????????? ?? ?????????? ??????? ??????, ???? ?????? ? ???? ???.
???????? ??? ????? ?????????, ?? ?????? ???? ?? ???? ?? ????? ???????. ?????????? ??? ????? ????????????.

hornyatkohooto за ???????? ????????, 29.03.2024

Hello.

???? ???????? за ???????? ????????, 24.03.2024

??????? ?????????,???????? ???????????.?? ????????? ??????,-???? ???? ???????? ?? ???????.????????...?????? ??? ?????? ??????? ? ????? ????...

??????? за ???????? ????????, 16.02.2024

???????? ??? ? ???? ????????. ????? ???????? ?????????, ????????? ? ???????? ????? ?? ?????????. ?????? ?, ?? ?? ???????, ?? ?? ????.???? ?????? ???? ??????? ???? ???? ????? ? ???????? ??????? ? ????? ??????. ????????? ?? ???????????. ????????, ????????? ????? ? ??????? ? ???????? ???? ?????????? ?? ???????.

Tommygycle за ???????? ????????, 20.11.2023

Hello dear friend, I would like to offer placement of your link (or links) on different platforms of the internet such as: forums, blogs, comments and much more. . .

Increase your Visibility Boost Your Seo Rank - Get Organic Traffic From Google. Ranking in Google isn’t hard. All you need is a healthy number of backlinks from referring domains that have authority and trust in Google’s eyes.

This Backlinks Service Benefits:

1. Easily get Google rankings

2. Get a lot of traffic from Google

3. You can earn from the website in different ways

4. Increase Domain Authority (DA)

Quality guaranteed !

PRICE - 10$

WhatsApp: +1 (251) 840-379
Email: promotionyoursites@gmail.com

?????? ??????? за ???????? ????????, 09.07.2023

????? ?????? ??????? ? ?????? ?? ?????? ???????? ??.??????,???????? ? ???????.????????? ?????,??????? ? ??????? ???????,?????????? ?????.???????? ?? ????? ????????..???????, ???,?????? ? ???????? ?????.??????? ?? ?? ????????? ?? ?????????.?? ???????? ?????? ? ?????? ??????? ?? ????? ?????.????? ?? ?????????? ?? ??????????? ????????.?????? ????? ? ??? ?? ?? ??????? ?????????? ??????.

???????? за ???????? ???????? , 09.07.2023

???. 0886277397 ?? ? ?? ?????? ? ?????????.

???? за ???????? ????????, 15.06.2023

?? ????????? ???? ??? ?????? ?? ? ?????????? ?? ??????????? ??????? ?????????.?????????? ?? ???????? ? ?????? ???????? ? ??????? ?????.???????? ???????? ?? 30???? ?????? ? ??????????????? ? ???????????? ?? ?? ?? ?????? ???? ?????.?? ?????? ????????? ?? ?????? ?? ???? ????? ????????? ?? ?? ??????? ?? ?? ?????? ? ?? ?????? ??????????? ?? ???????? ????????????? ? ?????????? ?????????.? ????????? ,????????????,??????????,?????????? ?? ???????? ? ???? ? ?????????,??????? ???????? ? ??????? ????? ???? ????? ????? ? ???? ????? ???? ????? ?? ?? ????? ? ?????? ? ?????? ??????? ?? ??????????.?? ??? ?????????? ?? ??? ,?? ???? ????? ? ???? ???? ?? ??? ???? ??? ?? ??? ??????.

Mariwna за ???????? ????????, 21.04.2023

Mojel li nomer da se svurjem s vaz

******** за ???????? ????????, 17.10.2022

Xaxaxa...da...razvedeni sme s igumenkata. Ne spirashe da mi iska pari i samo za pari misli. Nie sme dali milioni za tozi manastir a tia gi vzima za sebe si. Zatova sme razvedeni...xaxaxaxa

???? ??????? ???? за ???????? ????????, 19.09.2022

????? ????? ??? ? ?????????. ????? ?????, ? ?????? ????????. ????? ?? ????????, ?? ?????? ? ???? ? ??????? ? ???????????? ?? ?????????, ?? ???????? ?????. ????? ?? ? ??? ?? ????, ???? ? ??????? ??????. ?????? ?? ??????? ??????? ? ?????. ????? ?????, ??????????? ? ????. ????? ????, ???????! ??????? ??? ????????!
?????????? ? ??????? ? ????????, ????? ?? ????????.
????? ??- ???? ???? ????? ?????? ????????? ? ?????? ????, ?? ?? ????? ????? ?? ????. ??? ?? ?? ??????.
?? ????? ???????? ? ?????????? ??? ?????? ??????????? ????!

Posetitel за ???????? ????????, 14.09.2022

Edin den igumenkata opipvashe sestrata pod polata i se smeeshe kato luda. Beshe sednala pred manastira i gledashe horata i gi psuvashe. Kazvashe na sestrata : oh na mama dupenceto xaxaxa
Az se skrih i gi gledah otstrani. Mnogo se ligavi i e mnogo gnusna.

Posetitel за ???????? ????????, 14.09.2022

V grada se govori 4e igumenkata e obratna i haresva da pravi sex s jeni zatova kani mnogo jeni v manastira i gi kara da ya zadovolyavat. Imalo edna izgonena ot manastira zashtoto bila jenena za neya i sega sa v razvod. Xaxaxaxa

Posetitel за ???????? ????????, 14.09.2022

Igumenkata Ksenia e psihi4no bolna. Zaplashva horata i vika posttoyanno. Vsichko se chuva pred manastira. Chuvat se i stinovete i kogato pravi liubov s mladara sestra. Xaxa
Otka4alki se praviat na monahini.

????????? за ???????? ????????, 14.09.2022

??? ????? ???? ????? ? ???????? ?????????? ??????, ?????? ???? ?? ????? ? ?????????. ?? ?? ????? ????? ????????? ? ?? ???? ? ????????????. ???????? ? ????. ???? ?? ?????. ????? ?? ? ???????? ?????. ????? ???? ? ????? ?? ?????? ?? ??? ?? ??? ????????? ????????? ? ??????? ????????.

????????? ???????? за ???????? ????????, 15.08.2022

????? ???.?????? ???????.?????? ???????????? ???? ????.???? ??? ?? ? ? ??? ? ? ??? ?? ????????.??????? ?? ????? ?????????,?? ???? ?????,?????? ????? ?? ??????????? ?? ????????? ?????????? ???????? ?? ????? ???.????????? ?? ??????????.???? ?? ??? ???? ? ?????? ???? ????

????????? ???????? за ???????? ????????, 15.08.2022

????? ???.?????? ???????.?????? ???????????? ???? ????.???? ??? ?? ? ? ??? ? ? ??? ?? ????????.??????? ?? ????? ?????????,?? ???? ?????,?????? ????? ?? ??????????? ?? ????????? ?????????? ???????? ?? ????? ???.????????? ?? ??????????.???? ?? ??? ???? ? ?????? ???? ????

????????? ???????? за ???????? ????????, 15.08.2022

????? ???.?????? ???????.?????? ???????????? ???? ????.???? ??? ?? ? ? ??? ? ? ??? ?? ????????.??????? ?? ????? ?????????,?? ???? ?????,?????? ????? ?? ??????????? ?? ????????? ?????????? ???????? ?? ????? ???.????????? ?? ??????????.???? ?? ??? ???? ? ?????? ???? ????

?????????? ???????? за ???????? ????????, 06.08.2022

?? ?????? ??? ,??????,?? ???????? ????????-,,????,, .????? ? ???????????,,????? ? ?????,,? ?? ?????? ? ,,????????????? ???????,-???????? ??? ?????,?? ???? ? ???? ,,???????,,?? ???? ,,????????,,???? ???? ?? ????? ?? ?????????,????????,--??????????? ,,????,,

?????? ?????? за ???????? ????????, 22.06.2022

?????????, ?????? ?? ???????? ?? ??????? ????????, ?? ?? ??????? ?????????. ????? ????? ?? ?? ??????, ?? ? ??????????

???????? за ???????? ????????, 20.03.2022

????????? ?? ??????

???? ??????? за ???????? ????????, 05.03.2022

????, ???????? ????? ?? ????????? ???????? ?? ????? "??.???? ????????"

?????? за ???????? ????????, 04.03.2022

?????????! ???????? ?? ??????? ? ?? ??????? ?? ?? ?????? ? ?????????? ??????,?? ?? ?????,?? ? "?????? ??? ???????". ????? ??? ?? ???????? ????????? ????? ?

??????? за ???????? ????????, 26.02.2022

???????????? ???? ????????? ?? ??????????. ?????, ?? ?? ????????? ? ????????, ?????? ??????????? ? ? ???????????. ? ? ???? ????????, ?? ??? ? ??? ????? ????????. ?? ???? ??? ??? ?? ?? ?????? ?? ??????? ????????. ???? ????, ?? ????????? ?? ? ???.

?.?. за ???????? ????????, 25.01.2022

?????????? ????? ?? ? ???????? ?? 2011??????!!! ??????? ?? ? ????? ??? ???????????????? ?? ????????? ???.????? 0887790706 ?? ??????!!!
???? ???????? ?? ?????? ??????????? ? ?????? ?? ?? ???????!!!

????????? ???????? за ???????? ????????, 22.09.2021

?????????! ?????????? ???????? ?????? ? ??? ??????? ???????????.?? ??????? ?? ????? ?? ?????? ?? ???????? ????? ??????? ?????? ,????? ? ? ????? ?????????? ?????? ???? ,? ??????? ????????? ?? ???? ?????? ???? ? ?????????.??????? ??????? ?? ???????????,??????? ? ???????????? ?? ??????? ? ??????????? ???????.??? ?? ???????? ??????!

????????? ???????? за ???????? ????????, 22.09.2021

?????????! ?????????? ???????? ?????? ? ??? ??????? ???????????.?? ??????? ?? ????? ?? ?????? ?? ???????? ????? ??????? ?????? ,????? ? ? ????? ?????????? ?????? ???? ,? ??????? ????????? ?? ???? ?????? ???? ? ?????????.??????? ??????? ?? ???????????,??????? ? ???????????? ?? ??????? ? ??????????? ???????.??? ?? ???????? ??????!

????????? за ???????? ????????, 11.09.2021

???????? ?? ???? ?? ?????? ?? ???????????, ???? ???? ???? ??? ?? ??????? ????? ?? ????????. ?????? ? ??????????

????? ????? за ???????? ????????, 10.09.2021

????? ????? :

???? за ???????? ????????, 10.09.2021

????? ?

mihaylov за ???????? ????????, 10.09.2021

??? ?? ?? ???? ?? ? ???????? ? ?? ?? ????? ?????? !? ?????? ???? ?????? ????????? ??? ?????? ! ?????????????? ? ????? !

Mariana за ???????? ???????? , 03.09.2021

??????? ?? ??? ?????????????? ?? ????? : ???? , ???????? ???????? ?? ?????????? ????????? ?? ????. ???? ?? ???????? ?? ?????? , ????????? ???????? ?????????? - ????????? ??????????? ?? ????? ?? ????? . ?? ?????? ?? ? ?????? ?? ?? ????????? ?????????? ???????? .

Flick за ???????? ????????, 06.08.2021

Hookup Ladies Utilizes Totally free Issues? A Great Horizontal Benefit!


Totally free hookup women wiki hookups on the internet is the answer if
you're fed up with likely to bars and night clubs merely to be ignored, as well as more serious, laughed at.

I realize what it's like because I've been there. I found myself single
and needy back in the working day -- I required a
brand new lover -- nevertheless i continued trying because I needed no other option. If you're an individual gentleman who wants to hookup with sexy
girls without going to those spots in which the females are alone, than the post may just make positive changes to lifestyle.
It is going to clarify why internet dating on the web is the ideal choice if you're a masculine who seems to be too shy to technique a beautiful girl in a pub or group.

???? за ???????? ????????, 21.06.2021

? ???????? ?? ????? ??? ????????? ?????? ?? ? ???????? ????????. ???????????? ?????! ????, ?? ?? ??????? ?? ??????????? ???? ?? ???? ??? ?????, ??? ??? ?????? ??? ???? ? ????? ???????? ????????? ? ????????? ?? ??????. ??, ????? ????????? ??? ????? ??????? ?? ??????????? ? ?? ???????????. ?? ?????????? ??????? ??????? ?????????? ???? ????? ??????? ? ?? ?????? ??????. ?? ????? ?? ????????? ?????? ?? ?? ???? ?? ?????, ?? ???? ?? ???? ??????? ?? ???? (????, ????? ????????, ??????? ? ???????? ?????).

????? за ???????? ????????, 19.05.2021

???? ?? ???????? ??????? ?? ????????? ?????????

Цветан за Роженски манастир , 15.08.2020

Днес 15.08.2020г на връх "Света Богородица" след 15 ч отидохме в манастира, имаше хора от цялата страна,запалихме свещички за здраве и всеки се молеше пред чудотворната икона на "Дева Мария". Купихме си от там и осветени икони от малкия магазин на манастира. Мястото е спокойно, зарежда ни с положителна енергия, Дева Мария сбъдва желания на днешния голям празник!

Цветан за Роженски манастир , 29.05.2020

На 20.07.2019г за първи път посетих Роженския манастир, бях възхитен много красиво място, изпълнено с тишина и спокойствие.Има чешма която се слагат стотинки за здраве.На 26.05.2020г с мои приятел посетихме манастира супер е, така ни зареди с енергия, молех се пред чудотворната икона Света Богородица, има красива природа и всичко е приказно! Много красота, обичам този манастир.

Таня Георгиева за Роженски манастир , 16.10.2019

Бяхме на екскурзия 22.09.2019 по този край.По празника имаше много хора и уж организирания транспорт от подножието до манастира не се състоя ,та се наложи пеш да се качим и слезем по така наречената екопътека.Срам и позор за общината,кмета, туристическото дружество и всички отговорни за състоянието на прекия път.При изобилие на камъни и дървета ,поне дървен парапет да се направи.Туристите не са само приходи .Поне да не се излагаме пред чужденците!

ВЕНЕТА ДРУМЕВА за Роженски манастир , 22.03.2019

Актуален телефон за връзка

КАТЯ СТОЕВА за Роженски манастир , 20.06.2016

Българският дух е жив в този изключителен манастир.ПОКЛОН пред монасите,които се грижат за него

Ани Анастасова за Роженски манастир , 22.04.2016

Моля за актуален телефон, искам да запиша дата за кръщене.

Лилия Янкова за Роженски манастир , 17.04.2015

Моля за актуален телефон за запазване на час за кръщене.Телефона който е посочен за връзка не съществува.

Aнгел за Роженски манастир , 18.02.2015

Из записките на Ангел
Има сведения и в днешно време смятаме, че монасите трябва да изнесат данните и сведението, че Владиката (игумена) е разпоредил да изгонят Яне Сандански и роднините му от манастира, заради безчинствата му в района и раздаването на манастирските земи на селяните от с.Рожен, без да има това право. За тези си постъпки е докладвано в Св.Синод , а Яне Сандански е Анатемосан на събранието на владиците в Рилския манастир затова, че е раздал земите на Роженския манастир, продал за пари православната вяра и приел Исляма ( станал Сандан паша с пашалък Марикостиново и 5,000 турски лири награда беш'кеш). След събранието документа'решение е предаден на ВМОРО, които изпращат своя наказателен отряд за Папаз чаир, където е застрелян Яне Сандански. Днес младите хора и учениците които полагат цветя на гроба му, трябва да знаят истината за "сокола", "войводата" на Пирин (а не да го възхваляват и пеят : „ Море сокол пие, вода на Вардаро, Яне ле Яне....”). Вижте архива „ досието ” му в Държавния архив към МС , ВМРО-председател Красимир Каракачанов , А. Джамбаски , Б.Ячев и други знаещи Истината , как Яне Сандански е безчинствал , събирал е златото и пендарите от жените, които отивали пременени на Неделната Св.Литургия. Разпитайте за "подвизите" му и в с. Влахи и най-вече за изнасилванията из с .Пирин ( и днес ще Ви разкажат ). Манастирът и монасите, игумения Епифания СЕРА фимова , жителите на Мелник, Петрич , Благоевград , Пиринска Македония , днес трябва да се разграничат от тиранина и друговереца Сандан паша - Яне Сандански предал Православната ни вяра. Нека политиците и историците ни кажат вече Истината , а не по брошурите чужденците да четат, че е национален герой , че и гробищната черква кръстили на него в Мелник „ Св. Яне ” - срам и позор за майка България !

Мартин за Роженски манастир , 28.10.2014

Изключително красив български манастир, дворът, голямото разнообразие от растителни видове, църквата и жилищните постройки наистина впечатляват. Създава се усещане за спокойствие и душевна хармония.

Spasimir Germansky за Роженски манастир , 22.06.2014

Moje li telefon za vruzka s manastira ?

Севдалина за Роженски манастир , 15.06.2014

Намерих го:0888950991 отец Еписании (дано да съм го изписала вярно)

Светослав Колев за Роженски манастир , 25.08.2013

ТЕЛЕФОН 0886277397 НЕ ВАЖИ ЗА ВРЪЗКА С МАНАСТИРА

Валентин за Роженски манастир , 16.08.2013

Едно от най-хубавите преживявания през живота ми.Всеки ден мислено се завръщам в този чуден кът на нашата България.

камелия за Роженски манастир , 03.07.2013

аз ходих в роженския манастир и беше много хубаво бях там на 21 05 2013 година и наистина беше много готоно по точно хубаво

Венелин за Роженски манастир , 26.04.2013

Манастира е прекрасен. Мястото е приказно.

Моля да актуализирате телефонния номер на манастира за контакти.

Благодаря!

nikolai petrov за Роженски манастир , 09.02.2013

as xaresvam mnogo manastira ima chudotvorna ikona kato malak nosex ochila i sled liturgia diado pop mi svali ochilata i oveche nesamgi nosil i viarvam na chudesa

anonimen за Роженски манастир , 29.09.2012

az posetih manastira na 15 septemvri i biach mnogo ogortshena ot otnoshenieto na monaha tam toi ni nakara da zagasim svestite ida napusnem tcyrkvata na masastira

СВЕТОСЛАВ КОЛЕВ за Роженски манастир , 23.09.2012

МОЛЯ, ОБАДЕТЕ СЕ ЗА ВРЪЗКА С МАНАСТИРА НА 0886 277 397. БЛАГОДАРЯ!

Вероника Йовева за Роженски манастир , 02.08.2012

Интересувам се за актуален телефон на манастира за да запиша час за кръщене.С посоченият телефон не мога да се свържа.

Зорница за Роженски манастир , 31.07.2012

Още, когато отидохме с децата ми и съпругът ми за първи път, си казахме, че там ще бъде кръстено малкото ни дете. Останахме очаровани и възхитени от този манастир-мястото, атмосферата, тишината и спокойствието, което цареше там.Не сме били на по-красиво място до сега!

Емил Иванов за Роженски манастир , 25.07.2012

По-полека, г-жо Лалева, в крайна сметка, манастирът е изписан на гръцки, ако не сте обърнала внимание. Казвали са ми екскурзоводи, че църквата преди манастира (Кирил и Методи – не случайно) е построена извън територията на манастира, за да може да бъде наистина БЪЛГАРСКА. Да не забравяме, че към 1913 г. 2/3 от живущите в Мелник са били ГЪРЦИ. Другата 1/3 са били всички останали – българи (македонци), турци, евреи, цигани. Аз лично имам подозрения, че, първоначално, преди 16 век манастирът е бил изписан (ЕСТЕСТВЕНО) на църковнославянски, но при реконструкцията му дошли "майстори" от Южен Епир и нещо са "попроменили".Затова след ПСВойна гърците са имали претенции към манастира, макар и те самите да са изгонили българските духовници от Егейска Македония.

Стоян Доклев от Петрич за Роженски манастир , 01.04.2012

"Нашият" манастир - Роженският в Пиринско. :) Уникален е. Църквата, стенописите и стъклописите са от периода 16-17 век. Дело на майстори от Северна Гърция - Епир. Тук все още се чувства духа на Средновековието. Все още го няма повеят на Българското възраждане, характерен с малко повече барокови елементи, пищност, народност, разноцветност, дори претруфеност. Роженският манастир излъчва неподправения дух на Православието и изконното православно изкуство.

Златка Лалева за Роженски манастир , 09.07.2011

Очарована съм от Роженски манастир,особено след съпоставка с храма на леля Ванга в Рупите.Роженски манастир-това е българското,това е истинското.Поклон пред монасите които се грижат за него.Жалко,че там не се влагат достатъчно средства за подръжка,но пък така съм още по горда от запазеното до днес чисто българско.

Надежда Виденова за Роженски манастир , 29.01.2011

Един от най-красивите и величествени манастири,в които съм ходила.Останах удивена от силата на Божието присъствие и особено на чудотворната икона на Света Богородица вътре в храма.Това е наистина едно запомнящо се място,което си заслужава да посетиш.

РОСИЦА ПАНГЕВА за Роженски манастир , 21.01.2011

Моят съпруг е роден в с.Рожен.Въпреки че живеем на повече от 200 км. от това китно селце и от манастира,намиращ се на землището му,винаги когато имаме възможност ,го посещаваме с удоволствие.За мене и семейството ми манастирът "Свето Рождество Богородично" е повече от СВЕТИНЯ!

милена 13 10 2010 за Роженски манастир , 13.10.2010

В него наистина има много история, стига се лесно и е много посещаван.

Вихра за Роженски манастир , 10.10.2010

Със съпруга ми сме посетили много, много манастири, но този е истинският Манастир! Надявам монасите да продължат да го съхраняват и поддържат както до сега и да не стане като Троянския или Бачковския...

Евеонора за Роженски манастир , 15.03.2010

Прекрасно е младите хора да имат интерес към историята, но не се ограничавайте само от един извор, най-малко трябва да са три. Лесно е да се очерни човек, важно е как ти ще се чустваш след това!! В днешните смугтни времена има по-големи хайдути а Ян е е бил и си остава действителност и легенда за поколения българи, защото е дирил доброто на събратята си -българи. Лесно е да съдиш за нещата ,извадени от контекста- А помислете си, господитне/ жо как е могло да бъдекогато си тръгнал да рушиш вериги, да изтриваш сълзите на повече от 180000 бежанци от Егейска Македония / като географско понятие/, на които са отнели роден дом, залък хляб... Ами прочетете СПОМЕНИТЕ НАангл. квакерка мис Джорджина Кинг Луиз, която ги пише в тези времена. Май не е имала за какво да лъже и опява на своите приятели , а била сред хората наМакедония и Пирин, на Малко Търново и Б,ргаз...и знае какво е било насилие, турски ятаган и БЕЗЧИНСТВА. мАЙ Е ПО-ДОБРЕ НЕ С МЛЪСНА КЛЕЧИЦА ДА СЕ РОВИМ, А ДА ПРЕКЛОНИМ ГЛАВА ПРЕД ЧОВЕКА ПАТРИОТ И РОДОЛЮБЕЦ! и СТИГА С ТОЯ ТЪП НИХИЛИЗЪМ...и безпределна вяра в подхвърлени и недоказани докрай информации... Дори и да има зрънце истина в нея тя не може да хвърля кал върху обазът на един човек, дал живота си И ЗА ВАС! Май трябва да ви запитам като в баснята "Гъските" на Крилов,които се величаели с това ,че предците им спасили Рим! Е, "А вий какво сте сторили ..... ?!" Май "нищо!" Е, мирувайте тогава ! На вашите деди ,честат им е била за техните дела,! А вас ви милички за кухня само бива....Пък и Калвин е казал " Времето проектира истината!!!! " - Ако нвсе пак може да со "смелите"!!!?

Dimitar Ivanovski за Роженски манастир , 10.02.2010

Има сведения и в днешно време смятам, че монасите трябва да изнесат данните и сведението, че Владиката (игумена) е разпоредил да изгонят Яне Сандански и роднините му от манастира, заради безчинствата му в района, раздаването на манастирските земи на селяните от с.Рожен, без да има това право. За тези си постъпки е докладвано в Св.Синод , Яне Сандански е Анатемосан на събранието на владиците в Рилския манастир, че е раздал земите, продал православната вяра и приел исляма ( станал Сандан паша с пашалък Марикостиново и 5,000 турски лири награда беш'кеш). След събранието документа'решение е предаден ма ВМОРО, които изпращат своя наказателен отряд за Папаз чаир, където е застрелян Яне Сандански. Днес младите хора и учениците които полагат цветя на гроба му, трябва да знаят истината за "сокола", "войводата" на Пирин.(Море сокол пие, вода на Вардаро, Яне ле ....). Вж. държавния архив, ВМРО-Красимир Каракачанов и други знаещи истината , как Яне Сандански е безчинствал , събирал златото и пендарите, от жените, които отивали пременени на Неделната Св.Литургия. Разпитайте за "подвизите" му и в с. Влахи и най-вече за изнасилванията из с .Пирин. Манастира и монасите днес трябва да се разграничят от Яне и да го остави на политиците и историците, а не по брошурите чужденците да четат, че е национален герой...

Мариана Менкачева за Роженски манастир , 04.11.2009

Страхотен манастир!!! Човек не може след докосването на чудотворинте икони и вдишването на въдуха който витае в манастира, да не остане очарован и зареден с положителна енергия за седмици наред! Много красив и добре поддържан. Радвам се че имах възможност да посетя тази красота и дай Боже на повече хора да посещават тези светини!!!

Lili Ferdinandova за Роженски манастир , 22.09.2009

Аз и съпруга ми много харесваме манастира - зареди ни положително.

 

Изпрати коментар

Моля, напишете името си и коментара си за манастира на кирилица.
Вашето имe :
Вашият e-mail :
Вашия коментар :

Бърз избор на манастир

Карта на манастирите в България

Карта на манастирите в България

Региони

Епархии

Най-често търсени