bg en

Манастири в Русенска епархия

Скрий картата
Популярен манастир Популярен манастир
Mанастир Mанастир
Недействащ манастир Недействащ манастир
 

Русенска епархия включва няколко манастира, разположени в или близо до села в Дунавската Равнина, близо до реките Русенски Лом и Дунав.

Тук са разположени и множество скални манастири и църкви от времето на Второто Български царство по поречието на река Русенски Лом. Ивановският скален манастир е включен списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО заради стенописите в скалната църква “Св. Богородица”, а Басарбовският манастир "Св. Димитрий Басарбовски" , който отстои на около 25км. от Ивановския е единственият действащ скален манастир в България.

Басарбовски манастир "Св. Димитрий Басарбовски"

Басарбовски манастир "Св. Димитрий Басарбовски"

Басарбовският манастир е единственият действащ скален манастир в България. Басарбовския скален манстир е разположен в долината на река Русенски Лом, близо до с. Басарбово и на 10 километра от гр. Русе. Най-известният обитател на манастира е родения през 1685г. в близкото с. Басарбово - Св. Димитър Бесарбовски, който прекарал целия си живот тук. През 1911г. археолога Карел Шкорпил посетил Басарбовския манастир и подробно го описал.

повече за манастира
Ивановски манастир "Св. Архангел Михаил"

Ивановски манастир "Св. Архангел Михаил"

Ивановският скален манастир е основан през 20-те години на 13в. от монаха Йоаким. През целия период на Второто българско царство манастирът е поддържал трайни връзки с царския двор в Търново. През 14в. Ивановския скален манастир е център на исихазма. Манастирът съществува и през ранните векове на османското владичество, но постепенно запада. Днес манастира е недействащ и представлява своеобразна мрежа от около 20 малки скални църкви, параклиси и килии, издълбани в скалите на живописния каньон на река Русенски лом.

повече за манастира
Айдемирски манастир "Покров Богородичен"

Айдемирски манастир "Покров Богородичен"

Айдемарският девически манастир е построен през 1996г. с помощта на епископ Генадий. През 2001г. 4-ма студенти от специалност "Иконография", от Великотърновския университет изписват наоса на църквата. Друга особеност на църквата е колекцията от т.нар. стъкленици от различни краища на света.

повече за манастира
Каменски манастир „Възнесение Господне”

Каменски манастир „Възнесение Господне”

Каменският манастир се намира на 40 км южно от гр. Силистра и на 50 км западно от гр. Добрич. В годините на Османско робство, на мястото на днешния Каменски девически манастир е имало голям мъжки манастир, който е бил опустошен и изгорен. Сегашният манастир възниква около построената през 1906г. църква, която може да се види и днес. Църквата впечатлява с размерите си и добре запазените стенописи и икони.

повече за манастира
Каранвърбовски манастир "Св. Марина"

Каранвърбовски манастир "Св. Марина"

Каранвърбовският манастир е основан през Второто българско царство и съществува до падането на България под османско владичество. Възраждането на манастира се дължи на едно сляпо турско момченце, което се измило с водата, извираща от мястото на разрушения манастир, и прогледнало. В знак на блогодарност, бащата на детето и собственик на нивата, подарява на християните земята, в която се намирал чудотворния извор. В периода 1828-1859г. постепенно там били изградени монашески килии и малка църква. Третият период в историята на Каранвърбовския манастир започва през 1890г., когато е построена манастирската църква, а аязмото било оформено като кладенец.

повече за манастира
Копривецки манастир "Св. Петка"

Копривецки манастир "Св. Петка"

Копривецкият манастир се намира в покрайнините на село Копривец, на 16 км от гр. Бяла и на 60 км от гр. Русе. Копривецкият манастир "Св. Петка" датира от Второто българско царство и по това време в светата обител са живели над сто монахини и послушници. След падането на крепостта Червен през 1388г., ордите на Mидхад Паша изпепелили средновековния град и манастирите в околността. Копривецкият манастир е възстановен чак в периода 1987-1989г. по инициатива на Йордан Чолакова.

повече за манастира
Сяновски манастир "Св. Марина"

Сяновски манастир "Св. Марина"

Според преданието в района на с. Сяново е имало три манастира, един от които е бил Сяновския манастир "Св. Марина". Съдбата на манастирите е неясна, но се предполага, че са опожарени от турците при падането под робство. През 1943г. за енорийски свещеник на с. Сяново Димитър Мирчев Петков решил да възстанови манастира, след като водата от аязмото излекувала ревматизма му. С даренията на християните, посещаващи аязмото, през 1944-45г. е построен параклис, в средата на който е извора.

повече за манастира

Бърз избор на манастир

Карта на манастирите в България

Карта на манастирите в България

Региони

Епархии

Най-често търсени