bg en

Манастири до Асеновград

Скрий картата
Популярен манастир Популярен манастир
Mанастир Mанастир
Недействащ манастир Недействащ манастир
 

Асеновград, има славата на "Малкия Ерусалим" поради най-голямото струпване на манастири, църкви и параклиси в цялата страна - над 15 църкви, 50 параклиса и 7 манастира.

В региона е разположен Бачковският манастир - вторият по големина манастир в България. Други интересни манастири за посещение, разположениа на не повече от 20км. от Асеновград са Араповски манастир "Света Неделя", Кукленски манастир "Св. Св. Козма и Дамян", Белащински манастир "Св. Георги Победоносец", Белочерковски манастир "Св. Петър и Павел", Мулдавски манастир "Св .Петка".

Бачковски манастир "Св. Богородица"

Бачковски манастир "Св. Богородица"

Бачковският манастир е 2-ят по-големина манастир в България. Основан е през 1083г. от грузинеца Григорий Бакуриани. От 13в. нататък Бачковския манастир е в границите ту на Византия, ту на България и чак през 1894г. става официално български. Манастирът разполага с три църкви, най-стара от които датира от 12-13в.

повече за манастира
Араповски манастир "Света Неделя"

Араповски манастир "Света Неделя"

Араповският манастир е основан в средата на 19в. в близост до древно аязмо. Строителството на манастирския комплекс започва през 1856г. и 3г. по-късно е издигната и главната църква "Св.Неделя". Най-оригиналната постройка в Араповския манастир е кулата-крепост, която е издигната по инициатива на Ангел войвода.

повече за манастира
Кукленски манастир "Св. Св. Козма и Дамян"

Кукленски манастир "Св. Св. Козма и Дамян"

Кукленският манастир се намира на 8км. от Асеновград. За пръв път манастиръa е споменат през 11в. в документ за имотите на Бачковския манастир. В манастира има две църкви - "Св. Козма и Дамян" от 15в. и построената през 20в. "Благовещение". Кукленския манастир е известен и с аязмото си, за чиято вода се смята че лекува психически заболявания.

повече за манастира
Белащински манастир "Св. Георги Победоносец"

Белащински манастир "Св. Георги Победоносец"

Белащинският девически манастир "Св. Георги Победоносец" е основан през 1020г. от византийския пълководец Никифор Скифи. Манастирът е разрушен през 1364г. от османците, но през 18в. е възстановен. Манастирската църква е построена през 1838г. и е без стенописи. Близо до манастира расте най-дебелото дърво в България – чинар с обиколка на ствола 13,7 метра.

повече за манастира
Белочерковски манастир "Св. Петър и Павел"

Белочерковски манастир "Св. Петър и Павел"

Белочерковският манастир е основан през 11в., като тогава е бил посветен на "Св. св. Козма и Дамян". По време на помохамеданчването на чепинските българи през 17в. манастира е разрушен, но през 1883г. възкръсва с новото име "Св. св. Петър и Павел". Днес Белочерковският манастир е действащ и от старите сгради е запазена единствено църквата. Тя е еднокорабна, едноапсидна, кръстовидна сграда, без купол, с две конхи и е построена върху основите на старата черква, част от апсидата на която е запазена и до днес.

повече за манастира
Горноводенски манастир "Св. св. Кирик и Юлита"

Горноводенски манастир "Св. св. Кирик и Юлита"

Горноводенският манастир в кв. Горни Воден в Асеновград съществува още от средновековието, като многократно е бил разрушаван и опожаряван. Смята се, че на това място са съществували два манастира. Първият манастир е бил издигнат до аязмо, а на 500 м. от него е бил издигнат днешния манастирски комплекс. През 1816г. започва възстановяването на Горноводенския манастир, което завършва през 1835г. Най-старата сграда в Горноводенския манастир е покритото с купол аязмо построено през 1808г.

повече за манастира
Мулдавски манастир "Св .Петка"

Мулдавски манастир "Св .Петка"

Мулдавският манастир "Св. Петка" е разположен близо до село с. Мулдава на около 4 км от Асеновград. Мулдавският манастир "Св. Петка" е основан през 14в., но скоро след възникването си е опустошен от турците. Впоследсвие обителта е разрушавана и възстановявана няколко пъти, като за последно е възобновена през 1836г. от игумен Антим. Тогава били издигнати сегашната съборна църква и жилищните корпуси.

повече за манастира

Бърз избор на манастир

Карта на манастирите в България

Карта на манастирите в България

Региони

Епархии

Най-често търсени