bg en

Кърджалийски манастир "Успение Богородично" ( Св.Йоан Продом )

Кърджалийски манастир

Ортодоксално име:Успение Богородично

Близки манастири:
ивайловградски манастир

Последен коментар: ?? ???????? ????? ?????? ? ??????? ? ????????? ??????! ????????? ?? ???????? ???????? ?? ??????????? ? ???????? ?????!
19.03.2022 ?.
????? ?????? , 20.03.2022
Виж коментарите или Изпрати коментар.

 

Местоположение на манастира:

Скрий картата
Популярен манастир Популярен манастир
Mанастир Mанастир
Недействащ манастир Недействащ манастир
 

Манастирският комплекс се намира в кв."Гледка" недалеч от я.Кърджали - южната част на град.Кърджали.

Транспорт:

До манастира се стига като се поеме по бул."1-ви май" на юг посока Момчилград.

История на манастира:

Историческите сведения и останалите останки от градежи дават основание, че той се е превърнал още в X - XI век в епископско, а по-късно и в митрополитско средище. За това свидетелстват уникалните находки намерени в храма и около него - петте зидани гробници. Четери от тях са на висши духовници ,а за другата се предполага, че е на виден светски аристократ.

Една от гробниците, която се намира в църквата е била затворена херметически. След внимателното отваряне, са били открити мощи на висш християнски духовник от края на XII и началото на XIII век със запазени обредни дрехи - такива се откриват за първи път в гроб. Според някои учени тя принадлежи на Патриарх Евтимий Търновски, други отхвърлят тази хипотеза, задари липса на достатъчно доказателства в нейна подкрепа.

В гроба са намерини още напълно запазен епитрахил, тъкан със злато и с необикновена украса, както и в платнен кръст зашити църковни мощи. Само на 4 места в света има запазени такива находки, а в България това е първата, по мнението на специалистите и това говори че през среновековието днешен Кърджали е бил важен християнски център.

Прекрасната златовезана материя на епитрахила, наръкавниците и набедреника поразяват с майсторската си изработка. По исторически данни епитрахилът е изключително скъп, предполага се, че е правен в Константинопол.

През 2000 година е въстановена една от църквите на манастира,която след 600 години мълчание, отново огласи с камбанен звън Кърджали и Родопите.

Архитектура и текущо състояние:

Поради високата художествена стойност останките от средновековния манастир и църква Св. Йоан Предтеча (разположена на десния бряг на река Арда в град Кърджали квартал Веселчане) са обявени за паметници на културата от национално значение.


Настаняване в манастира:

В Кърджалийския манастир не се предлага храна и спане.

Интересни места за посещения в района:

Едно от местата с най-голям интерес в района е свещеното за траките място - дворецът и светилището Перперикон.Също така и тракийското обредно светилище Татул ( Гробът на Орфей ).

Дяволският мост е в близост до село Дядовци 5 километра северно от Ардино. Построен е през 17 или 18 век и има уникална архитектура. Той е трисводест. Мостът е разположен в много живописна местност и е едно от любимите места за посещение от кърджалийските туристи. До него водят няколко маршрута.

Туристическо дружество Кърджали организира различни туристически маршрути, като най-интересните и най-посещавани са четири:
1. Кърджали – ТК “Бели брези” – “Орлови скали” – гр.Ардино – Дяволски мост – хижа Млечино
2. Кърджали – с.Горна крепост – Перперикон – Вкаменената сватба - Кърджали
3. Кърджали – гр.Джебел – хижа Устра – Крепостта – вр.Алада - хижа Млечино – хижа Боровица
4.Кърджали – из забележителностите на града и разходка с кораб по язовир Кърджали.


Фотогалерия:

Кърджалийски манастирКърджалийски манастир - ГрадинатаКърджалийски манастир - СтенописКърджалийски манастир - Вътрешен дворКърджалийски манастир - Вход на манастира

????? ?????? за ???????????? ????????, 20.03.2022

?? ???????? ????? ?????? ? ??????? ? ????????? ??????! ????????? ?? ???????? ???????? ?? ??????????? ? ???????? ?????!
19.03.2022 ?.

????? ?????? за ???????????? ????????, 20.03.2022

?? ???????? ????? ?????? ? ??????? ? ????????? ??????! ????????? ?? ???????? ???????? ?? ??????????? ? ???????? ?????!
19.03.2022 ?.

????? ?????? за ???????????? ????????, 20.03.2022

?? ???????? ????? ?????? ? ??????? ? ????????? ??????! ????????? ?? ???????? ???????? ?? ??????????? ? ???????? ?????!
19.03.2022 ?.

???????? за ???????????? ???????? , 23.11.2021

?????? ???????????? ?? ??????? !!! ??? ?????? ? ????? ????? ?????? ?? ?? ??????? " ????????" !

?????? ????????? за ???????????? ???????? , 01.08.2021

?????????! ????? ?? ??????? ???????? ?? ???????? ?? ???????? ???????????? ? ??? ? ?? ????? ? ???????????. ? ??????? ???.?? ??????. ?? ???? ?????? ? ????? ?? ??????, ???? ?? ?????????.????? ?? ??????? ?? ????????.????? ?? ?? ??????????.

Деница Пейчева за Кърджалийски манастир, 02.08.2018

Моля за телефон за контакт с манастира !

Zlatka Delcheva за Кърджалийски манастир, 28.04.2018

Магнетично място! Вдъхващо спокойствие и увереност! Действително те кара да отиваш там отново и отново! Само ДОБРО желая на отец Боян Саръев! Нека бъде жив и здрав той и цялото му семейство, а че е благословен, всички усещаме това! Желая му щастие и сила!!!

Мартин за Кърджалийски манастир, 18.09.2016

Чудно красив манастир, намиращ се в самия град Кърджали. Около манастира кипи бурен живот, когато обаче човек прекрачи портите на манастира, попада в един съвсем различен свят - свят на спокойствие, усамотение и уединение с бога.

Елисавета Костадинова за Кърджалийски манастир, 27.06.2016

През месец май с хор"Мистика" от град Добрич изнесохме концерт в художествената галерия в Кърджали.Отседнахме в обителта на отец Саръев.Свято, прекрасно място, което няма да забравя. Тъй като отново ми се отдава възможност да посетя града заедно с колеги от Кукления театър на гр. Добрич бих желала,ако е възможно да отседнем за две нощувки в манастира на 10 и11.06.2016.Какво би трябвало да предприемем за тази цел?Предварително благодаря за съдействието.

Кърджалиец за Кърджалийски манастир, 15.12.2014

Всичко тук е пълна лъжа и тролски коментари. Истинският манастир в Кърджали е "Средновековен манастир Св.Йоан Предтеча" в града. Той се намира на южния бряг на река Арда, в кв.Веселчане, ул.Осми Март № 50, срещу КАТ. Там служи свещеноиконом Николай Величков, който, в продължение на 4 години, създаде най - голямото Неделно училище по вероучение в България. Църквата на отец Боян Саръев не е манастир, а православен храм заобиколен с частен хотел, който е откраднал името на другия манастир Св.Йоан Предтеча". Информацията за историята също е открадната, защото цялата тази история се отнася за манастира до река Арда. Църквата на отец Боян се намира в кв. Гледка и е на 3 км. от средновековния манастир. Замислете се само, защо църквата в кв. Гледка (на отец Боян Саръев) е посветена на славното Успение Богородично, а се използва името на манастира Св. Йоан Предтеча при реклама и резервации за нощувки. Ето отговорът: истинския манастир се казва "Средновековен манастир Св.Йоан Предтеча", а частния хотел е "Сдружение Св.Йоан Предтеча". Сами си обяснете всичко това. И за да не стават разминавания, а и за да може сайта да поправи грешката си и да не подвежда туристите, в Кърджали има още две църкви, "Св.Георги" в центъра на Кърджали и "Св.Възнесение" в кв. Резбарци. В първата служи отец Петър, а във втората отец Марин. За мен като кърджалиец и трите църкви и манастира имат голямо духовно значение за града и вярващите християни. Може би това са и най – красивите места за посещение в града.

Viki за Кърджалийски манастир, 15.08.2014

Здравейте,
телефона (контакт) на манастира за отсядане?

Дядо Додо за Кърджалийски манастир, 02.06.2014

Когато посещавам Кърджали, винаги отсядам в тази прекрасна обител, при Краси и Отец Боян.
Хвала на това семейство и на братята Бобокови.
дълбок поклон пред тези Българи!

Добромир Бойчев за Кърджалийски манастир, 23.11.2013

Здравейте отче!Имам въпрос към вас-какво се случва с църквата в Горно Луково?

Надя за Кърджалийски манастир, 29.06.2013

Да, необходимо е първо да се корИгира по-долу коментара. Не четох нататък...

Веселин Банчев за Кърджалийски манастир, 04.06.2013

Необходимо е да се корегират някой неща в тази страница! В Кърджали има два действащи манастира, това е по-стария - "Св. Йоан Продром" или както е по-известен "Св. Йоан Предтеча" (бил е разрушен, а сега възстановен). Изграден още в Средновековието като епископски център на нома "Ахрида". Той се намира на десният бряг на река Арда в кв. Веселчане, в близост до най-старата тракийска храмова обител на древния Пере (старотракийското име на Кърджали). Вторият манастир в града е от по-ново време и се нарича "Успение Богородично". Намира се в кв. Гледка, именно в него служи отец Боян Саръев.

jivko ot Kyrdjali за Кърджалийски манастир, 16.04.2013

preklanam se pred otes Boan Saryev jelaa my mnoro 3drave i yspexi v byde6te .

Юлияна Тодорова за Кърджалийски манастир, 03.09.2012

Ще ви бъда благодарна, ако уведомите Отец Саръев, че е номиниран от мен за допитването \"Човекът, който ме вдъхновява\" и \"БГ будители\", тъй като условието е да се уведоми номинирания българин. Благодаря ви предварително.
Юлияна Тодорова
ст.преп. ИУ-Варна

Павлина Георгиева Панева за Кърджалийски манастир, 20.04.2012

Ако ,всички духовници направят поне половината от това ,което е направил отец Саръев ,то България ще е не само зелен ,но и духовен оазис.

Вълчева за Кърджалийски манастир, 20.12.2011

В църквата "Успение Богородично" в Кърджали с моя съпруг слючихме брак. Това е невероятно и магнетично място и трябва да се посети! Там има някаква енергия, която ме зарежда и привлича да отивам там отново и отново. Комплексът е стопанисван с голяма любов и отдаденост от отец Боян Саръев и съпругата му Красимира. Има добре обзаведени и чисти стаи, където може да се нощува.

Магдалена за Кърджалийски манастир, 10.07.2011

Преди години посетих този манастир ,стопанисван от отец Боян Саръев.Бях очарована от този малък
приказен оазис .Всичко там е направено с много мерак ,много труд и ежедневна подръжка.Този
манастир е модел за подражание, как трябва да
се стопанисват светините на България. На отец
Боян Саръев се прекланям за всичко ,което прави
за Бога и хората.Хвала!!!

 

Изпрати коментар

Моля, напишете името си и коментара си за манастира на кирилица.
Вашето имe :
Вашият e-mail :
Вашия коментар :

Бърз избор на манастир

Карта на манастирите в България

Карта на манастирите в България

Региони

Епархии

Най-често търсени