bg en

Манастири в югоизточна България, регион Бургас

Скрий картата
Популярен манастир Популярен манастир
Mанастир Mанастир
Недействащ манастир Недействащ манастир
 

В югоизточна България се намират няколко действащи манастира, повечето от които са построени след освобождението на България от турско робство върху останки от преди това съществували манастири.

Манастири около Бургас

В непосредствена близост до Бургас действащи са Горноезеровски манастир "Св. Богородица" и Поморийски манастир "Св. Георги Победоносец".

Манастири в Странджа и Сакар

Голямобуковският манастир "Св. Петка (Животоприемен източник)" е единствения оцелял и действащ манастир в Странджа планина. Устремският манастир "Света Троица" на 13км. от Тополовград е най-големият и най-добре поддържан манастир в Странджанско-Сакарския край.

В близост до Ямбол са Бакаджишкият манастир "Св. Спас" и Кабиленският манастир "Рождество Богородично".

Бакаджишки манастир "Св. Спас"

Бакаджишки манастир "Св. Спас"

Бакаджишкият манастир "Свети Спас" е изграден е след Освободителната руско-турската война (1877 -1878), на мястото на разрушен по времето на Априлското въстание манастир. В началото на 1879г. Ген. Скобелев - младши обсъжда с граждани на Ямбол идеята си за построяване на храм в памет на руските войски. Решено е параклиса да се издигне на на първия връх на Бакаджика (дял от Средногорието). Ген. Скобелев-младши подарява на бъдещия храм евангелие и гравиран кръст, а строежът е завършен от ямболци с финансовата помощ на българи и руси. Иконостасът е изработен от руски монаси, а хоругвите и иконите са донесени от Киево-Печорската лавра. През 1884г. храмът е официално открит.

повече за манастира
Голямобуковски манастир "Св. Петка (Животоприемен източник)"

Голямобуковски манастир "Св. Петка (Животоприемен източник)"

Голямобуковският манастир "Животоприемен източник" е основан през 12в., върху основите на древно светилище. Съществува хипотеза, че на мястото на днешния манастира през 13 - 14в. се е намирал известния Парорийски манастир "Св. Григорий Синаит" - люлка на исихасткото движение. Голямобуковският манастир е бил разрушен и е възстановен в периода 1873 - 1877г., от когато датира и днешната църква.

повече за манастира
Горноезеровски манастир "Св. Богородица"

Горноезеровски манастир "Св. Богородица"

Според преданието Горноезеровският манастир "Св. Богородица" води началото си още от 12в. Манастирът е построена в близост до предишно тракийско светилище с лековити извори.В сегашния си вид Горноезеровският манастир датира от 1982г. и се състои от две църкви, 40 параклиса и жилищни сгради, като целият комплекс е поддържан единствено от майка Серафима.

повече за манастира
Кабиленски манастир "Рождество Богородично"

Кабиленски манастир "Рождество Богородично"

През късната античност (4-5в.) Кабиле е бил голям религиозен център, а на около километър от настоящия резерват е имало манастир по времето на император Константин Велики. Още тогава манастира разполагал с целебен извор, за който има предание, че дори царица Елена пращала хора да й носят вода от него. По-късно Кабиленския манастир станал девически православен и бил обитаван до края на 14в. През 1918г. възрастна жена от Сливен, след пророчески сън открила отново извора на Кабиленския манастир и там бил построен малък параклис, около който впоследствие в периода 1919 - 1944г. се издигнал манастир.

повече за манастира
Поморийски манастир "Св. Георги Победоносец"

Поморийски манастир "Св. Георги Победоносец"

Още през 7в. в Поморие вече съществува храм или манастир, посветен на Св. Георги. През 14в. Поморийският манастир е разрушен от турците. В края на 17в., турчинът Селим Бей възстановява манастира, след като пие от аязмото му и оздравява. Сегашната църква е построена през 1856г. върху основите на предишния храм. От 1935г. Поморийският манастир е предаден на Сливенската Митрополия и от тогава в него служат български игумени.

повече за манастира
Устремски манастир "Света Троица"

Устремски манастир "Света Троица"

Устремският манастир се намира в Сакар планина, близо до Тополовград. Манастирът е основан през 14в., като в началото на следващия век името му се среща в османски документи. По време на кърджалийските размирици Устремският манастир пострадал сериозно, но към края на 18в. и началото на 19в. бил възстановен от хайдутина Христо войвода от Сливен.

повече за манастира

Бърз избор на манастир

Карта на манастирите в България

Карта на манастирите в България

Региони

Епархии

Най-често търсени